Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Duddy30 2023. 02. 27. 17:53
Előzmény: #192903  Murdoch
Ott a 41 es villamos fölött talán Rózsa-völgy vagy Kelen-völgy voltam múltkor, kifejezetten tetszett
Duddy30 2023. 02. 27. 17:47
Előzmény: #192933  greenman76
Gyönyörűek azok az ősfák, de jobb mellettük mint alattuk, nem jó ha rádől a több száz milliós házadra. De minél közelebb találsz házat hozzájuk Csillaghegyen meg a Dunához leszámítva az ártéri részt vagy a Királyok útját annál jobb. Persze jellemzően annak is van egy felára Csillaghegy már részeihez képest.
Duddy30 2023. 02. 27. 17:32
Sasadról lemondtál?
Duddy30 2023. 02. 27. 17:31
Előzmény: #192925  lacikonyha
Szóval azért mert sok zsidó lakott korábban Óbudán ezért rossz hely...gratulálok az antiszemitizmusodhoz.
Egyébként annak idején a rómaiak meg ott telepedtek le hasonlóan más nyugati városokhoz Budapest részben Aquincum miatt alakult ki, de a honfoglalás után is több száz évig Óbudán telepedtek le az Árpáp háziak a mai Budapest területén, volt időszak amikor Csillaghegy volt a legdrágább város rész ez nem is volt oly rég sokáig Óbudához tartozott a mai Rózsadomb és a Margit sziget is. Szóval lehet mint minden kerületnél persze hol több hol kevesebb pozitívumot vagy negatívumot mondani a múltból, de a jelenlegi  tény, hogy Óbudán rengeteg a panel sok helyen gyatra az infrastruktúra a közlekedés és ronda a város szerkezet, vannak csúnya részek pl filatorigát, de ha a természeti adotságait nézzük a harmadik kerületnek van minden dombok-hegyek, duna part, római, óbudai sziget, Mocsáros dűlő,a kulturális örökségét( és nem arra gondolok, hogy Justin Bieber Óbudán lépett fel előszór az országba :D ) a történelmi örökségét ókori romok stb a fürdőket amelyek egyben a város legrégebbi fürdői vagy akár a város egyetlen természetes vizű szabad strandját ami a rómain van. Nem marad el nem, hogy a pesti kerületektől, de a legtöbb budait is felül múlja.
wantuu 2023. 02. 27. 17:09

Egyébként még a Csillaghegyi Strandfürdő és HÉV megálló környéke kifejezetten jó szerintem, ha egy csendesebb, főúttól távolabbi utcáról van szó. Azt a környéket konkrétan ismerem. A duna parti részről csak gondolom hogy jó. :-)
II/A-t mi is nézegettük, de hasonló problémáim vannak vele mint Táborheggyel, a tömegközlekedés nem ideális, nem sok minden van ott, és sok rész szedett-vedett. Hűvösvölgyi villamos végállamos környéke még tetszene, de az egy elég kicsi rész.
Csillebérc nagyon szép, de a tömegközlekedés botrányos, nem is gondoltam volna amíg meg nem néztem.
Budakeszi még nem rossz, ott van minden, és egy busz bevisz a Széll Kálmán térre. De csak ha kizárólag nem csúcsidőben közlekedtek - mert akkor viszont horror. Meg mondjuk a külsőbb Budakeszi utcákról hallottam hogy ott néha járkálnak kétes elemek.
Stg 2023. 02. 27. 16:22
Előzmény: #192928  lacikonyha
Miért csak kissebbségi érzésből következhetne, ha valaki úgy érzi, nyilván nem objektíve, hiszen egy érzés ..
Szóval ha úgy érzi hogy Buda frankóbb.
Én is így érzem, és nincs gondom magammal.
hunball 2023. 02. 27. 16:17
Előzmény: #192912  slash
Nekem az már messze van. Tömegközlekedéssel >1 óra a munkahelyem (a potenciális következő is). Kocsival jó esetbe 30 perc, rossz esetben 1 óra is lehet.
greenman76
greenman76 2023. 02. 27. 16:08
Előzmény: #192930  wantuu

Köszönöm, magam is a II./XII. kerületeket tekintem elsődlegesnek, itt élek, ezeket ismerem igazán, csak kicsit tágítom a látóköröm, mert ezekben nagyon szűk a kínálat az igazán jó minőségű ingatlanokból, a családi pedig elég húzós, ami meg nem, az Csillebérc felé vagy a II/A -ban van.
Abból amit eddig láttam a kérdésemben megjelölt kerület részekből, az nagyon összecseng az általad leírtakkal.
Táborhegyi modern társasházak tetszettek, de vannak bennem félelmek, hogy túlságosan "zerge üzemmódba" kell kapcsolnom, ha meg akarom közelíteni azokat, ez pedig kicsit elvette a kedvemet.
Csillaghegy Duna felőli része tetszett jobban, amit én láttam: relatíve kicsi telkek, házak kicsit ugyan zsúfoltak, de nem hodály méretűek (nincs szükségem nagyra), és nem is annyira lepukkantak, és tudom csúcsidőben nem mérvadó, de kb 5 km az Árpád híd, ami nálam nagyon erős érv.
Nem a klasszikus Buda kategória, de nekem szimpatikus volt, talán még laknék is ott.
Hasonló, nyilván egy kategóriával feljebb a Római, csak kicsit drágább, ősfás kivitelben.
Ishar
Ishar 2023. 02. 27. 16:03
Előzmény: #192922  HPPapa
"Nem mondom, hogy a Budán nincs gázos környék/ember, de egyszer kellett mennem 5-ös busszal Pasarétről Rákospalotáig, hát ég és föld a két oldal közötti különbség valóban. Volt időm nézelődni a bő 1 órás buszút alatt." ---- A buszsofőr szórakoztathatta volna az utazóközönséget ezzel a nótával: Hiába van palotád Budán
wantuu 2023. 02. 27. 15:50
Mondjuk ha gyalog el is érhető a villamos, azt le kell tesztelni a gyakorlatban is. Az egy dolog hogy meredek hegyet kell mászni. Emelett sok helyen nagyon szűkek az utcák, nincs járda, stb. Jégben, sötétben nem a legjobb.
wantuu 2023. 02. 27. 15:38
Előzmény: #192927  greenman76

Táborhegy: Ekkor még sulis voltam. Én úgy éreztem szívás volt a tömegközlekedés, ritkán jött a busz. Mondjuk ha olyan részen laksz, ahova mindkét járat jó, akkor kicsit jobb a helyzet. Meg van már fonódó villamos is. Ha a villamos gyalog elérhető, akkor kifejezetten jó a tömegközlekedés. Télen a hó is szívás volt néha autóval, de most már alig van hó.
A felsőbb részek természetközeliségét szerettem. Nekem kicsit szedett-vedett az utcakép ezen a környéken, és nem szerettem, hogy gyalog kb. semmi nem elérhető, max egy kisbolt.
Csillaghegy: Én itt jobbnak éreztem a tömegközlekedést, már ha a HÉV gyalog elérhető. Plusz bónusz ha egy busz is megáll a közelben. Szerintem az utcakép is kulturáltabb, és egyes részekről gyalog is elérhető ez-az. Autóval valszeg dugókkal számolni kell, ha a tömeggel egyidőben mozogsz.
Mindkét helyen normális, kulturált emberek laknak, ezzel nincs gond.
II/XII-t preferálom, de III. kerületben a Római és Csillaghegy Duna közeli része ott van nem sokkal utána.
kszsah1 2023. 02. 27. 15:25
Előzmény: #192924  sh0rt0s_r0b0t_v0.42
meg a józsef attilla uti lakótelep ,  a 60-as évek közepén  borzasztó szagok terjedtek arrafelé ,
lacikonyha 2023. 02. 27. 15:15

hát igen
a Pestet fikázókról legtöbbször kiderül hogy kicsinek érzik a farkukat az Andrássy úton, és ezt kellemetlenül élik meg.aztán inkább ritkán járnak arra, és a távolról fikázzák
ez egy régi jelenség, rendben is van
greenman76
greenman76 2023. 02. 27. 15:15
Előzmény: #192920  wantuu
Táborhegyet és Csillaghegyet szemmel tartom, előbbiben  az újszerű 100 nm körüli társasházakat, míg az utóbbiban a 120-130 nm -és házakat figyelem.
Érdekelne milyenek voltak a tapasztalataid a mindennapokban ezekben a városrészekben?
Stg 2023. 02. 27. 15:04
Előzmény: #192923  DAXHU
Ês vettek aztán?
lacikonyha 2023. 02. 27. 14:50
Előzmény: #192920  wantuu

Óbuda soha sem volt egy igazán fényes hely
az 1700-as évek legelején Pest visszakapta a szabad királyi, városi rangját, és ezzel élve kitiltotta a zsidókat, akiket Óbudán a Zichyk ugyan úgy hagytak megtelepülni mint egyéb birtokaikon országszerte
így lett Óbuda zsidó fészek, a Lajos utca neve sokáig Zsidó utca, és épült klasszicista zsinagóga a reformkorban
aztán lett itt rengeteg nagy kiterjedésű ipari létesítmény ( hogy hogy nem leginkább zsidó tulajdonként) és az azt körülvevő zsúfolt földszintes prolinegyed,  még emlékszem a Flórián helyén álló földszintes üzletsorra, és 70-71es tanévben télen jártam edzésre a Kórház utcai általános tormatermébe
..
városrészek genézisét lehet nem ismerni, de gyakran inkább érdemes, mert a jelenük érthetőbbé válik és néha még a közeli jövőjük is jobban sejthető belőle
csak két dolog kell hozzá: olvasni tudás, és google
sh0rt0s_r0b0t_v0.42
sh0rt0s_r0b0t_v0.42 2023. 02. 27. 14:50
Előzmény: #192921  kukor-ica
wekerle fullban szennyezett az illatos uti vegyihulladek miatt, evtizedeken at wekerlen ulepedett le a mocsok, mind a mai napig nincs felszamolva. wekerle = rakkockazat
DAXHU 2023. 02. 27. 14:39
Budán laktunk és a 16-ban néztünk házakat. Kérdezte az ingatlanos, honnan jönnénk? Mondjuk neki. Abban a pillanatban tágra nyíltak a szemei és értetlenül nézett.
HPPapa 2023. 02. 27. 14:36
Előzmény: #192921  kukor-ica
Egy budainak az egész pesti oldal suttyó marad mindig.
Ismerőseim, ha tömegközlekedéssel átjönnek a pesti oldalról, mindig mondják, hogy amint átérnek a hídon mennyivel különb/jobb az utazóközönség, utcakép stb.
Nem mondom, hogy a Budán nincs gázos környék/ember, de egyszer kellett mennem 5-ös busszal Pasarétről Rákospalotáig, hát ég és föld a két oldal közötti különbség valóban. Volt időm nézelődni a bő 1 órás buszút alatt.
Nem leszek népszerű ezzel a véleménnyel.
kukor-ica 2023. 02. 27. 14:22
Előzmény: #192894  hunball
Nekem is tetszik.
A Wekerle jó lokáció, még ha sok budainak suttyó. (Nekem nem az) 
Metró a közelben, kocsival több irányban lehet elindulni, de a telepen nincs forgalom.
Kellően szellős, nem túlzsúfolt.
Viszont sajnos a házak műszaki állapota, beosztása, elrendezése nem a legjobb.
Valamit, valamiért.
Ami engem a legjobban zavarna, hogy ezek szó szerint annyira földszintesek, azaz nincs lábazat,  hogy veszélyes a vizesedés.

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek