Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2023. 01. 31. 07:21
#190420

tothjoco
tothjoco 2023. 01. 31. 07:10
#190419

Uraim! A fák soha nem nőnek az égig! Most egy ilyen helyzet van! Igen, MOST jobb az állampapír hozama! Ez nem maradhat így, mert a VILÁGGAZDASÁG megbicsaklik, a pénz értéktelenné válik! A folyamatok mindig visszarendeződnek! Az ingatlan egy befektetési forma, ugyanúgy mint ha egy céget (részvényt) veszel! Az állampapír hosszútávon jó ha az értékét tartja! Most valóban jó, én is abban tartom a vagyonom 20%-át. Nem kérdés hogy a kamatok csökkennek majd, az ingatlanok bérleti díja újra közelíteni fognak az állampapírok kamataihoz. A kérdés hogy 2 v. 5 év. Igen, addig bukunk az ingatlanon, főleg ha nincs hasznosítva! Aki nem az elmúlt két évben vásárolt annak azért ez nem akkora bukó egyenlőre. És a jó helyen lévő jó ingatlan érték marad. Nem hiszek abban hogy pont nálunk lesz az hogy két éves jövedelemből ingatlant lehet vásárolni. Az elmúlt évek ingatlaneufóriájának a levét isszuk most.....Javasoltam régebben a Zsiday Úr ezen könyvét!
https://www.portfolio.hu/konyv/226/maniak-es-valsagok-a-tozsde-hoskoraban
Megéri elolvasni aki befektetéssel foglalkozik!  (nem kapok jutalékot:))))
slash 2023. 01. 31. 06:13
Előzmény: #190404  Skatepapa2020
#190418
Ezzel az akkumlátorgyárral úgy kell lenni mint az anyósoddal. Ne legyen a szomszédban (ne szennyezzen) de legyen két utcával odébb hogy besöpörd az előnyőket. 
slash 2023. 01. 31. 05:33
Előzmény: #190413  mr_bob
#190417
"nem mondom, hogy piacbefolyásoló ereje van a fórumnak"
Pedig de. Engem meggyőztetek. Jövö héten veszek ismét Bónusz vagy Prémium papírt és innentől minden pénzt amit tudok bepakolok Állampapírba. Spórolt pénz, hasitasi pénz, minden. A pesti lakás kb a felét hozza mintha abban lenne, a nyaraló meg annyit se. De az szerelem. Volt már szerelem ami megérte? :-) Adni nem adok el semmit. Bukó. Minden ingatlan amelyet megvettem utána jött egy mélypont amikor megbántam.. a házunknál is ez volt... aztán pár év és jött a fellendülés. Ebben bízok.  
Fire73
Fire73 2023. 01. 30. 23:06
Előzmény: #190415  Bianco
#190416
A 90-es években ugyanez volt a helyzet. Magas infláció, ingatlan vétel csak kp-ra, a betéti kamat verte a lakasbérletet. 
Kegyelmi állapot volt, 1998 végéig, aztán beindult egy brutális áremelkedés az ingatlanpiacon, 3 év alatt 3x árak.
Tudom, mert a kegyelmi állapot legvégén vettem első lakásom.
Most elkezdődött ez a kegyelmi állapot, ami tart valameddig (csodálkoznék, ha 1 éven belül vége lenne, sanszosabb a 2-3 szűk esztendő), de nincs ember, aki most megmondja, meddig. 
Bianco 2023. 01. 30. 22:48
Előzmény: #190383  Bolton01
#190415
Azzal a megallapitasoddal egyetértek, hogy brutális ellentmondás van a bérleti díjak és az állampapírok jelenlegi hozama között. Ugyan a vidéki garázsárakat nem ismerem, de pesti viszonylatban egy garázs árának állampapír hozamából egy szerényebb garzonlakas bérleti díja kijön.
És abba nemcsak lomok tárolhatók.