Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
mpagnes 2023. 01. 28. 00:13
Előzmény: #190034  Zsolt90
Hát mi 28-34,éve a gyerek felügyeletét nagyszülőkkel oldottuk meg. De itt, aki 20-30 ezret keres, még ő is így oldotta meg 10 éve. 
zapponlack 2023. 01. 27. 23:36

Jelentés a végekről. Kívül-belül jó állapotú miskolci panel az Avas lakótelep jó(fehér) részén, kismásfeles, magasfszt, előtte parkos csendes rész,este ki lehet menni, belül 80-as évek de minden működik, cserélt müa. nyílászárók(kiráz a hideg), távfűtés, 2 éve voltam ott, simán elmegy festéssel, lakhatásra is, kiadásra is.
 Most hagyaték,  eladják, nem akarnak szórakozni vele, van vagy 5db üres lepukkant lakásuk és házuk, szóba került az ár, 7-8 M ft. Persze ha fél év múlva élesben megy, nem tudom mennyi lesz. A comon bő 12 M a legolcsóbb avasi lakás.
 Na erről irogatunk itt egy páran.
 Szomszéd kisváros, drágább mint Miskolc, ami fél éve 25 M volt az most 20 M.
 Ne vegye sértésnek senki, nekem is van 3db épített ingatlanom.
zapponlack 2023. 01. 27. 23:16
Előzmény: #190064  J0hnnyEnglish

"Szerinted a 4 millió munkavállaló közül hánynak van ilyen demográfiai adatok mellett minimum 2+, 16 év alatti gyereke."
Soknak. Na nem a polgári középrétegnek(ezért haldoklik a fehér ember) hanem az általam említett rassznak. Gyakori a 4 gyerek és a cigány ember elküldi az asszonyt dolgozni. Neki nem kell fárasztania magát.
 Kamionos témáról zárásként annyit hogy a rokonnak senki nem látta a fizetési ívét mikor dicsekedett, de az utóbbi időben feltűnően költekezik.  Korábbi főállás busz + másodállás tehergk, sofőrködéshez képest nagyon megszaladt.
szieszta 2023. 01. 27. 22:44
Előzmény: #190076  Pelikan_Jozsef

Kezdő sofőr? Hihetetlen, hogy a suliból kikerülő zöldfülűre rábíznak ekkora szörnyet. A rokonom úgy kapott jogsit, hogy 1 órát vezetett nyergessel, de pótkocsival kb 10 métert tolatott. Majd élesben megtanulod!
Az első három körforgalom sikerül, majd a negyedikben már megjött az önbizalom és kitaposta a  táblát. De legalább nem a biciklist. A rámpára elsőre rátolatott, azóta is ezt hallgatjuk.
Mikor átültették pótkocsisra, inkább megfordult és a teherautó elejével tolta be. Ezt én is próbáltam, kell hozzá tudomány és tapasztalat.
A GPS nagyon jó dolog, de volt mikor "zsákutcába" vitte.  Ilyenkor keletkeznek az emlegetett sztorik, hogyan fordult meg egy virágágyáson, vagy parkban, de volt szó  három kilométeres tolatásról is.
Pelikan_Jozsef 2023. 01. 27. 21:39
Előzmény: #190068  Stg
Persze, hogy túlzás.A fele is sok egy kezdő kamionos béréhez.Nekem is van rálátásom erre a szegmensre.
szieszta 2023. 01. 27. 20:47
Előzmény: #190061  zapponlack

Csak a kamionozásra akarok reagálni.
Közeli rokon házaspár is kamionozik. Van egy fix fizetésük, aztán jön hozzá a teljesítmény, de ha megspórolnak gázolajat, még abból is kapnak, nem kell pancsolni vele.
Régebben beszéltem velük, de akkor a teljesítmény