Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
nem 2015-ös árak lesznek, de hogy ledob 30-40%-t az lehetséges. 2008 ból úgy látszik sokan nem tanultak, 2010 ben már 30%-al olcsóbbak voltak a kecók...
Szerinted lesznek még egyszer 2015 árak? (azaz 2008-asok, miközben a ft a felét sem éri, tehát igazából annak is csak a fele) Szerinted nem nő a lemaradók száma és aránya, miközben a NER politikájának kimondottan ez a célja?
köszönöm hogy megsokszoroztad a dumámat, igazán kedves gesztus egyesek szerint a tanulás során hasznos módszer az ismétlés, nosza rajta . az ábrándozás viszont az élet megrontója
soha nem lesznek már 2015-ös árak a lakáspiacon, pláne nem úgy hogy közben a jövedelmi viszonyok 2022-es szintűek, viszont a lemaradók lemaradása inkább nőni fog mint csökkenni, ritka kivételektől eltekintve
lool! tudjuk tudjuk. Az ingatlan csak fölfelé megy, soha meg nem törik az emelkedés. Na az ilyenek miatt ugrottak ki sokan az ablakon 2009-2010 ben ;) Végülis ott is csak 50%-t esett minden és 6 évig befagyott a piac, de semmi gond nem volt :D
neked mint kedves fiatal versenyzőnek itt egy ingatlanpiaci tanmese,ingyen ... az anyám 1948-ban érettségizett egy belvárosi elitgimnáziumban amit 1940-ben 10 évesen kezdett el ennek 3 elengedhetetlen feltétele volt - a gyerekbe szorult tehetség - a szüleibe szorult átlagon felüli anyagi tehetség - az inspiráló, támogató családi háttér ... amikor a fire a 80- as években szintén elit gimnáziumot kezdett, akkor az említett 3 elengedhetetlen feltételből hiányozhatott a szülők átlagon felüli anyagi tehetsége, a gyerekbe szorult tehetség kivirágozhatott anélkül is, ilyen világ volt .. az utóbbi 10 év visszaállította az anyám gyerekkorának feltételrendszerét: egy induló élet sikeréhez kell, de nagyon ritkán elég a fiatal tehetsége, viszont szinte nélkülözhetetlen a szüleié is .... bizonyos hajók elmentek,bele kell törődni: soha nem lesznek már 2015-ös árak a lakáspiacon, pláne nem úgy hogy közben a jövedelmi viszonyok 2022-es szintűek, viszont a lemaradók lemaradása inkább nőni fog mint csökkenni, ritka kivételektől eltekintve
Elég sok a kép nélküli hirdetés, ahol a szövegben benne van, hogy "máshol is hirdetem" (ergo keressétek ott a képeket) Az ingatlan.com meg egy g.ci, mert magánszemélynek majdnem annyi 1 hónap hirdetés, mint egy ingatlanos alap havi csomagdíja. . Csináltam most egy szűketett keresést. Bp, 20-60 Mft, lakás. 9612 találat. Kikapcsolva a "mindent 1x" szolgáltatást: 14992 találat. . A más munka után (akarom mondani munka után...) néző ingatlanosokért meg majd fáj a szívem... Az ügyletekhez való hozzáadott értékük jó esetben nulla. Kevésbé szerencsés, ám gyakori esetben mínusz... hirdet egy lakást valami jó hely (mondjuk csendes zöld tér) "közelében", találkozunk 2 utcával odébb, aláíratja a papírokat, majd még 2 utcával arrébb megyünk a főút mellé...
Ja, megszaporodtak. Jópáran úgy gondolták, 100-400 millióért eladják utolsó percben a szart, és kb életük végéig nem kell dolgozni semmit. Vélhetően nem jön be a számításuk. De ha majd valami használható, nem főút melletti, nem sokszorosára árazottat látsz, aminek kertje is van, és fák is nőnek benne (ergo: élhető) akkor szólj :)
Garzon 144-180, na, eddig olvastam, és rögtön a gatyámba csináltam, micsoda árletörő válságárak "hódítanak". Évi 2 millió. Jól kereső ifjú informatikusnak belefér. Jelenleg kb 16 milliónak ennyi az éves kamata, amiért sem most, sem a jövőben nem fog semmi használható lakást kapni Bp. népszerűbb kerületeiben.
A sárga szőnyeg szép munka, a WC-tetőt azért nem ártott volna lehajtani. Nagyon patika, nagy rend és marha kemény munka ezt a szintet előállítani egy fotózáshoz akkor is, ha a tulajnak nincs 8 macskája és/v egyetem alatti gyereke. Sokkal egyedibb, hangulatosabb, mint a szokásos ingatlan-hirdetések. A berendezése csiszolható lenne, de mindenképp elüt a tipikus közízléstől. (Szerencsére, mondom én, aki a sok pénzből készült minimál&glamourtól rosszul vagyok, pedig csomó lakberendező is nyomja, és mindenhova az épp menő famintás bútorlapból asztalossal telibe beépítést erőlteti a tulajra, + veteti vele a felkapott "virágkötészetek" élő virágot nem látott kreációit a valós értékük 5-10-szereséért, pl. műalkotások helyett.) Itt is van műnövény, de nem vagyonokért, és jól eltalált hangulati céllal. Az erkélyasztalka tényleg a legolcsóbb ikeás, én egy valódi, földig érő abroszt rászórtam volna, némi fransziás elegancia érdekében, csak ott meg semleges kéne. A medencés téma miatt elbírna egy Frida Kahlos-Christian Lacroix-s - Ed Hardys dús, gazdag színvilágot és mintakincset is, csak az megosztó: vagy tetszik a vevőjelöltnek, vagy nagyon nem. Viszont maga a kép érdemi infot ad a külső-belső tér kapcsolatairól, léptékéről, indokolt a léte. Az ananászosnál azért konkrétan lefordulok a székről és röhögök. "Túltoltuk! rátoltuk!" A naplementés meg akkor ér vmit, ha a szerződés apróbetűs részében az eladó garantálja hozzá az időutazott 40 éves Clint Eastwoodot (ezredfordulós hölgyeknek Jason Momoát...) is :-DDD. Megértem, ha az ilyen túlzások miatt ellenérzésed van ezekkel a módszerekkel szemben. Nagyon jól kéne belőni a célközönséget, de hát az eladó + akár profi, akár nagyon precíz autodidakta stager nem 20. sz. kutató szociológus/történész, h. egy kulturális torlódásokkal, hirtelen aránytalan rétegugrásokkal és identitásválságokkal teli társadalom mindegyik lakhatási álmát tudja reprezentálni. Szerintem összességében szép és nagy munka, néhány viccesen elrontott elemmel. :-)
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link