Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
Köszönöm, bár nincsenek ilyen műszereim de akkor holnap elkezdem, remélem végzek ezzel az 1 négyzetméternyi felülettel, aztán bekenem. 😊 Utána pedig jöhet a szárítóvakolat, gipsz, ragasztó majd tapéta, igaz?
Ez nem igaz, vagy alacsony a kamat de cserebe dragabb az ingatlan, vagy jó aron van az ingatlan cserebe magas a kamat. Ezek a dolgok az ido folyasaban kozel azonos eredmenyt hoznak...
Van egy nagy problémája mindegyik fejlesztőnek. Meg sem próbálják a bekerülési költségeket kordában tartani. Ha emelkednek az épitőanyagárak és dijak akkor azt egy az egyben (de inkább duplán) tovább háritják. Ha úgy tűnik, hogy a magasabb árakon megakadt az értékesités, akkor nem inditanak újabb projekteket. Csökkentik a kinálatot. ma már nagyon sok lehetőség lenne arra, hogy hogyan tervezzünk okosan és hogyan lehessen kisebb élőerővel épiteni. De ez nem érdekli őket. De a mai áremelésekben szerintem benne van az is, hogy várják a CSOK-csomag emeléseket.
És mindezt azzal indoklod, (te irtad eléggé szemét módon) hogy lakjon a hid alatt. (Igy nem kell bérleti dij kiadással számolnia) Meg nem vagy hajlandó tudomásul venni, hogy a forint inflálódik, de a vett lakása reálértékben is felment És mielőtt azt hinnéd, hogy a 30 évvel ezelőtt épült házban ahol laksz csupa egészséges technológiát alkalmaztak akkor álmodj tovább.
Végre valaki......... aki érti a lényeget. Ingatlant csak hitelre! Akinek kicsit jobban megy az átlagnál (több ingatlannal rendelkezik), az mind ezt csinálta. A többi pedig sír........ és osztja az észt. Még tavaly is kedvező lehetőség volt. Idén a telekvásárlásnál már nem használtam ki, de ott nagyon nyomott áron jutottam hozzá. (csok, babaváró nélkül) Ha adódik valami kedvező árazású ingatlan, hasonló módon fogok eljárni. Nem is értem......
Igen, már csak extraprofitot akarnak, és nem is titkolják, ha a vevő rákérdez. Felőlem ezen az áron rájuk is rohadhat, nem fogom sajnálni őket. Elkurvultak, nem kicsit, nagyon.
https://forum.portfolio.hu/topics/lakasingatlan-arak-topik/20340 havonta megnézem a mellettünk folyó épitkezés nyilvános árait. (Csak kb a felének árulja el a Cordia az árát.) Most elérték a kislakásoknál (41m2 + 8m2 terasz =kb. 45m2) az 1,6 milliós négyzetméterárat. Szinte havonta ment fel az idén százezret. Az előző emeléseket március körül még csak értettem, mert előrejelezhetettlen volt az idei épitőanyag áralakulás, de azóta több anyagról is kiderült, hogy van pótlása az ukrán -orosz importnak. Mégcsak nem is sokkal drágább. Igy már szerintem az utolsó áremelések tisztán spekultaivak, profit növelőek. Persze a GVH nem néz rá a NER-es fejlesztőkre. Tuti hogy rendszeresen egyeztetnek, mert egy se lóg ki a sorból. Mindegyik emeli az árakat és folyamatosan szűken tartja a kinálatot. Itt Zuglóban van olyan nagy telek, amin már 5 évvel ezelőtt lebontották az épületeket és azóta is azon spekulál az épitő, hogy mikor kezdjen neki.
Értem. Egy azbesztes kispösti volt szükséglakásnak se nevezhető mert a 17 m² még azt se éri el 25 öt ér,költeni nem köll rá,egészséges ott lakni és a hitelre kamatot se köll füzetni. A törlesztőt meg ahelyett berakná 6,6% ra jövőre meg 10% ra ez nem kamatvesteség. Fővilágosítottál
A számitásod egy pontján sem stimmel. Tudnál te ennél jobbat is, de teljesen bele vagy pistulva a féláras koncepciódba, meg abba, hogy aki lakást vesz az csak bukhat rajta. Görcsösen gyártod hozzá a számitásokat. Én azt hittem eddig, hogy a számok embere vagy.
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link