Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
Azért ezt kicsit elnagyoltnak érzem. Egy gazdagréti, v római panel VS egy Havanna, v ,Bmegyerivel egyenértékű? Állapot,méret,elhelyezkedés sem játszik?
Milyen ketszobas panelnek 65M szerinted a fair ara? Mekkora meretunek, milyen lokacioban, milyen allapotban? Es egy uj epitesu lakas ara miert ilyen szuk olloval szerepelne egy panelhez viszonyitva?
50m 7 ev 10 honapnyi bpi atlagber.. Sztem fontold at h ez mennyire jo hatarszam. Mint mar mondottam 4x%os infla volt 3 ev alatt. Most arazodik at a piac. Otp is vagy 27-30e koze megy. 23 2. felev volt az alja.
Én úgy látom,h azok a pánikvásárlók is vesznek most nagyhirtelen, 20% önerővel, 20 évre hitellel,akik eddig bèreltek. Mondván,a bérleti díj Dunába lökött pénz.Inkabb a sajátot finanszírozza a többség. És cselekszik,félve a brutál kiárazódástól. A másik réteg,aki úgy ítéli,h az ingatlan a biztos menekülő útvonal az infla elől,és milyen jó lesz az érték növekedésén kívül az évi 5% körüli bevétel a kiadásból. Csak ez nem fog mindenkinek ilyen olajozottan működni. Sokan most fognak szembesülni vele,h mire kifizetik a 4%vagyonszerzesi illetéket,,az ügyvédet, a kiadáshoz a közjegyzői díjat, kicsit felújítanak,rendberaknak,hirdetnek..már az első év hozama ugrott. Az ingatlan kiadás nem annyira sima ügy, van abban is rizikó,nem kevés. Sokan fogják megszivni,akik most azt hiszik,h bombaüzletet csináltak.Most minden lepusztult forgalomképtelen ,több sebből vérző lakást boldogan megvesznek. Érteknövekedés persze lehet, de volt már példa az ellenkezőjére is.Én még emléxem 2008-ra.
Igen a visszaváltási kockázat kockázat... De kockázat nélkül nincs haszon ..! ;-) Ha szigorítani akartak volna már megtették volna engedik hagy fogyasszon a jó nép! :))
""hétfői nappal kezdődően, január végén, február végén és március végén érkezhet a kamatfizetés a lakossági számlákra.A miniszter véleménye szerint ez azért fontos, mert ezt az összeget fogyasztásra, utazásra vagy otthonfelújításra fordíthatják, vagy éppen ingatlanba vagy kedvező kamatozású lakossági állampapírral újra befektethetik, ami biztonságos és értékálló megtakarítást jelenthet számukra." Nagy Márton. Miután átutaltam ma a foglalót a PMÁP 2033/I eladásából kicsit aggódtam hogy megemelhetik a PMÁP visszaváltási díjat a február 20, 21 fordulós PMÁP -oknál. Most már nem kell aggódnom ez miatt sem.( Lásd idézett Nagy Márton szöveg).
"Mi tortent a maniaban tartani, valsagban vasarolni szlogeneddel? Pont az ellenkezojet csinalod. :" Alkalmazkodnom kell e furcsa helyzethez. Ugyanis nemcsak a KSH csalta el az inflációt, hanem a kormány sem engedte, hogy válság legyen a sok ingatlan támogatás (pl. kamat sapka) bevezetésével.
Saját tapasztalatom végül az lett, hogy bár akkor eléggé csúcson volt a piac árban, de anyagilag lehet úgy értelmezni, hogy végül megérte meglépni (én mondjuk passzívaként tekintek a saját célú ingatlanra). Szubjektíve meg teljesen megérte amúgy. Utóbbit akkor is tudtam, a további áremelkedésben pedig nagyon bizonytalan voltam. Maradjunk annyiban, hogy a vétel időpontjában a közvetlen környezetemben senki szerint nem volt jó vétel a lakás anyagi szempontból, úgyhogy amúgy mindenkinek tetszett/tetszik. Szerintem, ha alacsonykockázatú eszközbe fektettük volna (mondjuk PMÁP-ba) az önerőnket, akkor most nem tudnánk hasonló ingatlant venni, csak sokkal nagyobb felár mellett, és sokkal több hitelt kellene bevállalni, amit szerintem most már nem lépnénk meg. - Egyébként szinte teljesen ugyanilyen paraméterekkel rendelkező lakás 2023q4-ben legalább ~22%-kal többért kelt el, mert hirdetési ár felett licit alakult ki. A végét pontosan nem tudom, de a 22%-os emelkedés a hirdetési árra számolva jött ki. Ráadásul tudtommal az új tulaj eléggé "felújította" az amúgy jó állapotú lakást. Azóta csak kínálati árakat látok (mert kapom még az értesítéseket), konkrétat nem tudok a környéken, de az előbbiek messze feljebb kerültek 2023q4 óta is. - Csak arra akartam utalni, hogy én személy szerint már sok éve hallom több embertől, hogy "most fog tetőzni a piac, meg kell várni az esést, és majd akkor kell venni." Egyszer tényleg így lesz. Lehet nem is olyan sokára. Nekem ez a 18 éves ciklus több szempontból is érdekes, sok mindenféle értelmezéssel egybe is esik, de nincs itt semmi kőbe vésve. - Mi végül amúgy a szubjektív indokok miatt léptük meg a vételt, és nem a piaci várakozások alapján. Szerintem lakhatási vételnél az előbbieket kell figyelembe venni, és ezt kell párosítani megfelelő kockázatkezeléssel. Úgy is nagyon ritka az, hogy valaki egy historikusan jelentős aljat fogjon ki árban.
Te lehetnél Nagy Márton reklámarca. Ha a nő boldog, mindenki boldog. Asszonnyal nekem szerencsém van, most boldog, vett arany ETC-t, megúsztam azzal, hogy segítettem neki a tranzakciónál, van már aranya, mindegy hogy papíron, de boldog, pipa.
Nagy Márton kéri fogyasszunk... https://24.hu/belfold/2025/01/20/nagy-marton-penzeso-allampapir-csaladoknak-fogyasztas/ ÉN kiteszek magamért veszem az ingatlant illetéket fizetek a felújításra anyagot veszek és fizetem az áfát közjegyző hirdetés stb.. Most éppen plasztikai sebészre foglaltunk időpontot tavaszi műtétre az asszonynak 2,35 MFT lesz számlával ( a legjobb orvos a városban ) az új cici 3 gyerek szoptatása után leharcolták sajnos a gyerekek.. ÉN vagyok a legjobb férj annyira boldog az asszony de én is az leszek szerintem feszíthetek az új feleséggel azt hiszem a legdögösebb csaj lesz az asszony így 41 évesen is! :)) Kőházi Csaba mondja néha azért élvezni is kell az életet szükséges a jutalom ... milyen igaza van :)) A helyzet az Amerikában sem tudnám ezt az életszínvonalat megvalósítani ott sem amit ide haza! :-P A lényeg : Jó dolga van a magyarnak na ! :D
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link