Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
FR73 2025. 01. 07. 07:55
Előzmény: #235976  Wuff
2/3 résszel teljesen szabadon végrendelkezik. 1/3 az ún köteles rész, ami egyenlően oszlik, tehát ha van pl egy testvér, akkor 1/6 jár mindenképp.
Dolgot bonyolíthatják korábbi ajándékozások, annak időpontjai és bizonyíthatósága az egyes örökösök felé.
Xis24
Xis24 2025. 01. 07. 06:41
Előzmény: #235972  hunball2
Vélemény. Felnőtt korban ha  az ember fejéhez vágják hogy van valaki felé adosságunk akkor azt érdemes kifizetni. Egy felnőtt ember pénzügyeibe nem szólhat bele senki. Ha ez pozíció vesztéssel jár akkor sem. Az adósságot meg kell fizetni..aztán újra kell tervezni. Érdemes lehet inkább a bankra támaszkodni ha már ilyen a szitu Ott nincsenek érzelmi kötelékek.
slash 2025. 01. 07. 05:45
Azért nem védem anyudat de egy valamit jegyezz meg:
Adnak a szülök ha kell de csak akkor ha követed az ő pénzügyi irányvonalukat. 
Az án anyám is milliókat dugdosott a zsebembe és rámíratta a házukat és a panelt de csak ha feltétlen engedelmességet mutatok és nem baszom el a pénzt. Hát nem basztam el. 
Ha másképp  képzeled (albérlet 40 évesen) a dolgokat az nem fér bele a boomer gondolkodásukba Megjegyzem nekem se férne bele. Ezért nem adnak.  A lakást átíratni asszony nevére pedig sajnos nagy hiba volt. Még ha spóroltál is. Belezúg valakibe a gyúróteremból mi a faszt csinálsz? baszhatod. Egy 40es nő ha szerelmes lesz valami körszakállas kis ezüstrókába vagy egy 30as kigyúrt kis faszba akkor még úgy is levetkőztet a bíróság előtt ha közös a tulajdon. Így meg papíron esélyed szinte semmi.   Mindenkit sakkban kelltartani a párodat és a gyerekedet is. Majd én osztom a vagyont amit anyámtól kaptam.  
hunball2 2025. 01. 07. 01:34
Előzmény: #235976  Wuff
Köszi! Ezt én se tudom. De az anyámat ismerve, mindez még változhat sokat. 
Wuff
Wuff 2025. 01. 07. 01:11
Ehhez csak annyit ugatok, hogy a végrendeletből kitagadás csak törvényben felsorolt esetekben lehetséges, nem olyan egyszerű, mint sokan hiszik...
Wuff
Wuff 2025. 01. 07. 01:03
Előzmény: #235962  2345678
A zaj egy dolog, de mondd meg az ismidnek, hogy a légszennyezés meddőséget okozhat. Ma is átutaztam ott, brutál dízelszag van mindig. Közel van a Segner tér, ami egy helyi busz csomópont, ott a távolsági buszvég, emellett a belvárosi, É-Di, városon átmenő hosszabb távú és a szoboszlói agglomeráció forgalma is arrafelé koncentrálódik. És nem látta, hogy maga a környék sem túl jó állapotú, konkrétan lélekölő? Hasonló áron a belvárosban vagy BÁRHOL máshol a városban (kivéve nagyállomás környéke és a többi 4-6 sávos út mellett) sokkal élhetőbb helyeken épülnek új társasházak.
Wuff
Wuff 2025. 01. 07. 00:46
Előzmény: #235961  lacikonyha
Én azt sem tudom, hogy 3 házzal odébb ki lakik... Inkább úgy kell ezt érteni, hogy maga az elit szűk, ezért a kulcsemberek egy-két ismerős ismerősén keresztül eljutnak ahhoz, akihez akarnak.
hunball2 2025. 01. 07. 00:44
Ja és az apám alkoholista, a gyerekkoromban, kamaszkoromban nem igazán volt józan napja, bár ő csak délutánonként piált munka után, szóval nem rúgták ki soha. De a garázsban piált és részegen elaludt fent a TV előtt. Ez volt az apai minta végig, meg minden szar, amit egy valódi, teljesen rögzült függőség hoz. Más miatt is állandó kiabálások, sose volt felhőtlen, nyugodt az otthonlét. Most 69 éves, állítólag most 1 éve absztinens. De tavaly karácsonykor még leégette a kezét részegen forró vízzel, 68 évesen, bőrátültetést kellett kapnia a combjáról, kórházban volt hetekig. Kb. azóta nem iszik, legalábbis állítólag. Most nekem állítólag örülnöm kellene meg bízni ebben, de én ebből már rég kicsekkoltam, leszarom. 
hunball2 2025. 01. 07. 00:27
Előzmény: #235967  berlini
Régi történet, kamaszkorom óta terhelt a viszony, sose sikerült megoldani. Nem is lehet. Nekem 18 éves korom óta az volt az egyik fő célom, hogy minél inkább kiszakadjak a családi világból, lassan sikerült is. A felszínen kedvesek, szeretetteljesek, de egy csomó minden számomra elviselhetetlen volt. Aztán ez eldöcögött a felnőtt koromban is, mi probléma lett volna. Pontosabban volt egy hosszabb mélypontom, de ez már a hosszú sztori része, nem ide való. A lényeg: a gyerekek születésével robbant minden. Ha itt voltak, és én nem, akkor állandóan összevesztek a feleségemmel (kisebb részben ő is hibás volt szerintem). Amikor én jelen voltam, akkor fúrták nekem a feleségemet, tök rosszhiszeműséggel (pl a feleségem vett egy plüss babát a 3 éves fiamnak, aki előtte és utána is az idő 90%-ban autózgat a kisautókkal, de egy ideig a babának is tökre örült, és e az anyám meg volt rémülve, hogy a feleségem lányt akar nevelni a fiamból). Meg hogy nem örülünk nekik, amikor jönnek, meg nem látjuk őket vendégül, nem kínáljuk őket itallal, meg nem köszönjük meg a kaját, ha hoznak. És ez csak gyűlik gyűlik, voltak sokkal durvábbak is, de az már tényleg túl személyes. Nekem amúgy se volt túl nagy kedvem a szüleimmel lenni, de ilyenek után a minimumra vettem a dolgot. De a minimum nem elég nekik, állandó érzelmi manipuláció és mindenféle zsarolás, hogy miért nem szeretem őket, miért nem látják eleget az unokákat, miért nem kérjük ki a tanácsaikat (lófaszt nem értenek semmi pénzügyekhez). A mostani albérletnél is, nem bírták magukban tartani, hogy micsoda dolog 40 évesen albérletbe menni, azt a szegények szokták csinálni (ja bazdmeg csak a PMÁP miatt 6-7 milliót nyertem a bérleti díj levonása után is). Még volt mindenféle. Aztán most egy konkrét ügy a panel lakásommal kapcsolatban, amit egy itteni segítő fórumtárs ajánlott, hogy a feleségem vegye meg tőlem, hogy az átírási illetéket csökkentsük. És akkor végül ez borított most mindent. Van egy jelzálogkölcsön az ingatlanon, kamatmentes szerencsére, de elvileg vissza kellene adnom az anyámnak 7.5 milliót. Mondtam neki, ezt engedje el, a jelzálogkölcsönt egy nagyon gyenge pillanatomban erőltette rám (ez egy hosszabb sztori), mindenesetre nem a vételkor, és nem úgy volt szándékozva, hogy az örökké ott marad rajta. Az anyám szerint se úgy volt szánva, de ha már rajta maradt máig, akkor most nem engedi el. Csak akkor, ha nem csinálunk trükközést és nem iratom a feleségem nevére. A többi örökséget meg ma mondta, hogy ő nem ad pénzt olyan helyre, ahol őt nem szeretik, meg ahol ennyire nem veszik őt figyelembe. Hanem akkor kihagy egy generációt és majd az unokáknak. Hát bazdmeg akkor csináld, majd ettől biztos javul a kapcsolat és majd többet viszem az unokákat. 
hunball2 2025. 01. 06. 23:56
Előzmény: #235956  lacikonyha
A födémgerenda 20x16 centis. Érdekes módon a nálam lévő szakvélemény nem írja a fa fajtáját, mindenesetre ezt a házat 1910-ben adták át, megtaláltam az erről szóló adatot. Tehát ez még a jó fa anyag, amit korábban írtál.
Pistike12 2025. 01. 06. 23:41
Előzmény: #235969  Pistike12
Ezert beszeonek halkan videken. Kis kozosseg csupa indiszkrecio.
Budapesten lehezsz egy senki barki is vagy. Ez nagyon jo a leleknek! 
Pistike12 2025. 01. 06. 23:35
Előzmény: #235959  slash
Pont. Pont. Pont. Pontosan. 
Pistike12 2025. 01. 06. 23:34
Előzmény: #235961  lacikonyha
Ez 5*
berlini
berlini 2025. 01. 06. 22:14
Előzmény: #235955  hunball2
Kapcsolatos az ingatlanvétellel a szülői magatartás?
Vagy régebbi gyökerei vannak a veszegetésnek.
Second Wave 2025. 01. 06. 21:57
Előzmény: #235964  csakegynick
Vannak speciális üvegek (jó drágák), amik nagyon jól szűrik ezt a morajló utcazajt (hangszigetelő üveg). Annyi, hogy nyáron (most már inkább tavasszal és ősszel :-)) aludna az ember a  friss levegőn..
Az induló mentők hangját nem fogja meg semmi...
Xis24
Xis24 2025. 01. 06. 21:11
Előzmény: #235964  csakegynick
Az utcazajos lakások nagy ellensége a nem pörgő piac.. akkor hirtelen a legnagyobb baj tud lenni 😃
csakegynick
csakegynick 2025. 01. 06. 21:06

Hát, biztos nem fordulnék el, ha hozzám vágnának így két lakást, de ettöl még a környék minden, csak nem jó. 1,3-ért Debrecenben meg még inkább nem jó. Ez az ablakbecsukásos dolog meg szuper hatásos, tényleg süketszobának tünik, amikor hirtelen megszünik a zaj, csak éjszaka az ágyban fekve egész másképp veszed észre a zajokat, szerintem azt a brutál forgalmat nem lehet nullára lecsendesíteni (plusz mentöállomás az út túloldalán, ami Debrecent és a megye egy részét is ellátja). Ja, a tüzoltók is ott vonulnak, ha Debrecen déli része felé igyekeznek. 
Mindegy, ha a barátod beleszeretett az objektumba, úgyse veri ki az isten se a vételi szándékot belöle.
lacikonyha 2025. 01. 06. 20:57

mi itt a kérdés?
van cél, van hozzá terv, van rá pénz, hisznek az egészben
hogy az elég jónál van e még jobb?
mindig van
2345678 2025. 01. 06. 20:51
Előzmény: #235957  csakegynick
Ezt a barátom elmondta: tapasztalta az utcai zajt, de a vállalkozó azt mondta, hogy ez nem vészes mert van eladó lakása mely a belső udvarra néz . És ezekután a vállalkozó becsukta az ablakot és megmutatta nekik, hogy csukott ablaknál szinte semmi zaj nem hallatszik be a lakásba .  És tényleg úgy volt. Az a helyzet, hogy van egy mezőgazdasági vállalkozásuk és 2 gyermekük. A fijuk vinné tovább a céget a lányukat pedig ezzel a 2 lakással szeretnék kifizetni, aki most még Debrecenben tanul.
lacikonyha 2025. 01. 06. 20:45
Előzmény: #235959  slash

persze hogy ismernek mindenkit és tudnak is róla mindent
így tudták Budapesten kívül szinte maradék nélkül összeszedni az összes, több százezer vidéki zsidót szinte pillanatok alatt 44-ben
Pesten tízezrével rejtőzhettek el
.
Budapest az egyetlen hely ahol van olyan hogy újrakezdés tiszta lappal, vidéken sehol, és ha akarod és van eszed alig tud valaki is többet rólad mint amennyi neked jólesik
egy áldásos dzsungel, ami ápol véd és eltakar
.
és ebből ered hogy a fityisz leuralhatja a vidéket, Budapestet meg nem nagyon

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek