Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Pistike12 ma, 09:32
Előzmény: #234997  berlini
Nem gondolnak bele abba, hogy a bazis magas, es ezerr egy 10%os emelkedes, ami mindig benne van a rendszerben, eleg latvanyos arakat hoz...
Németországban egy nagyvaros melletti ikerhaz 10-90ben 2019-20ban a kovetkezo arban volt:
2 mernok jo fizetessel, az egyik teljes fizetese a torlesztore ment. Itthon ez jelenleg kb 1 m ft fizetest jelent, ami kb az ottani statusz volt akkor. 
Ez a csok es a baromsagokkal torleszto szinten kb:
300e ft 50m toke
700 e kb 100m toke
Plusz 15m onero. 
Es mar meg is erkeztunk a 150-160mos ikerhazakhoz, ami biatorbagyon, 17ben stb a jelen valosaga... 
Matrcikaek siman masolnak. Eloszor jott a csok+ emelt kerettel, majd a 10-90 stb. Es a csok+nal is 150m a vetelar max... 
Es gyakorlatilag egy 7%os fizeresemeles a magas bazis miatt tovabbi 10-15m keretet emel a keresletnel ugy h az arany megmarad... 
mr_bob
mr_bob ma, 09:28
Előzmény: #234997  berlini
2025 érdekes, mert ha nem választást megelőző év lenne, akkor azt mondanám, hogy igen. viszont így lehet benne egy átmeneti javulás a stimulálás miatt, ami középtávon majd kiegyenlítődik. szerintem te is tisztában vagy vele, hogy valaminek az ára és az értéke nem feltétlen jár kéz a kézben. elképzelt példaként emelkedhet az otp árfolyama 50%-ot egy év alatt, miközben a cég teljesítménye csak 10%-ot nő ugyanezen idő alatt, de idővel ezek ilyen vagy olyan módon összeérnek. én nem látom, hogy egy bukdácsoló ország ingatlan árai miért dupláznának 5-6 éves távon, amit ugye sok elemző vár éves 15-20%-os projekciókkal. sajnos papírsárkányok vagyunk, elég csak a forint árfolyamra tekinteni bármilyen globális megrezzenés kapcsán.
mr_bob
mr_bob ma, 09:20
Előzmény: #234996  lacikonyha
szerintem pont a negatívumokról van értelme beszélni. ha elmész valahova busszal vagy villamossal, majd időben, épségben hazaérsz, akkor arról van mit beszélni? szerintem nem. ellenben, ha menetközben van egy koccanás, baleset, tűzeset vagy éppen késés, akkor az már sztori, amit nagyobb valószínűséggel mesélsz el otthon. hasonlóan látom ezt az gazdasági kilátásokkal, ingatlanpiaccal, részvénypiaccal kapcsolatban is. az alap eset a konjunktúra, az emelkedés, amiről nincs értelme beszélni, mivel ez történik az idő 80-90%-ban, mivel az infláció, mint egyfajta gravitáció húzza a béreket és az árakat felfelé. az érdekes dolgok, a kivételes lehetőségek a fennmaradó 10-20%-ban történnek szerintem.
berlini
berlini ma, 09:20
Előzmény: #234995  mr_bob
"Szinte biztos voltam benne, hogy valaki egy 5-10 évvel ezelőtti történettel fog példálózni. ez az érvelés  sajnos egyébként mostanában amúgy is egyre jellemzőbb az itteni fórumozókra "
én is biztos voltam benne, hogy ez lesz a reakciód, annak ellenére, hogy a történet 3 éves csupán és azt is leirtam, hogy én is úgy véltem, hogy 2021-ben annyi év folyamatos áremelkedés után ez már nem biztos hogy be fog jönni.
De az öcsémnek (kivételesen) igaza volt (lett).
Egy kérdés.
Szerinted a jövő évi gazdasági kilátások rosszabbak mint az ideiek?
Mert, hogy idén igencsak recesszió van.
És ennek ellenére valszeg össze jön egy legalább 10%-os áremelkedés a lakásáraknál.
lacikonyha ma, 08:20
Előzmény: #234995  mr_bob

igazad van
baj lesz előbb-utóbb
de minek kell ehhez ennyi elektronikus jelszemét?
mr_bob
mr_bob ma, 06:46
Előzmény: #234993  berlini
szinte biztos voltam benne, hogy valaki egy 5-10 évvel ezelőtti történettel fog példálózni. ez az érvelés  sajnos egyébként mostanában amúgy is egyre jellemzőbb az itteni fórumozókra - ezt ne vedd magadra, általános jelenség. bárki, aki kétségbe meri vonni a jövőbeli hatalmas emelkedést, arra egyből jön sztori 2015-ből, hogy akkor is pont ugyanaz volt a helyzet, mint most, akkor is pont ugyanolyan negatív volt mindenki az ingatlan befektetéssel kapcsolatban, mit most, aztán nézzük meg mi lett belőle. miközben nem is lehetne ennél eltérőbb 2015 és 2025, ha árszinteket, hozamokat vagy a gazdasági ciklust nézzük. mintha az időjárásjelentő azt mondaná, hogy jövő hét kedden nem fog esni az eső, mert múlt hét kedden sem esett - profi érvelés. én akárhogy nézem, akár a mi kis országunkat, akár a világ meghatározó gazdaságait (kivéve amerika egyelőre), úgy látom hogy sokkal rosszabbak a gazdasági kilátások, mint amelyek bármikor az elmúlt 10-15 évben voltak, beleértve az általad írt 2021-et is és a covid sokkot is. elképzelhető, hogy túl negatívan látom a dolgokat, de tartok tőle, hogy az új amerikai kormányzat tartogat még meglepetéseket az európai uniós országoknak, ami ránk is erőteljes hatással lesz. ja és még bónuszként ott a magyar belpolitika és az esetleges változások bő 1 év múlva, amire izomman is utalt.
berlini
berlini vasárnap, 22:41
Előzmény: #234991  mr_bob
....ja és mielőtt elfelejteném.
A civid vége felé én is szkeptikus voltam.
Mondtam is az öcsémnek, hogy ebből még baj is lehet. (De lehet hogy csak amiatt aggódtam, hogy az önerő nagy részét is tőlem kérte kamatmentes kölcsön formájában :)  )
berlini
berlini vasárnap, 22:38
Előzmény: #234991  mr_bob
Alapvetően hibás.
Az ingatlanok áremelkedése szoros összefüggésben van a lakásbérleti dijak növekedésével, azaz a hiteltörlesztő havi összege viszonylag hamar kevesebb lesz mint az éppen elérhető kiadási összeg.
Másrészt ha a befektető bajba kerül és keresőképtelen lesz és szüksége van a lakásba fektetett pénzre, akkor igenis számit, hogy a pár évvel azelőtti összegen felül még mennyit kap még érte.
Egyszer már leirtam öcsém legutolsó vételét:
Röviden:
2021-ben 24 millióért egyszobás galériás kis lakást vett az Állatorvosi egyetem mellett, kb 6 milliós önerőből.
(Addig is ki volt maxolva a felvehető hitel egy másik lakás miatt, amit 15 évvel korábban vett, de azt a hitelt átütemezve és belevéve a 18 milliós új hitelt, a törlesztő  az új lakásra eső része kb 130 ezer Ft volt.
Azonnal kiadta  110 ezerért.
Ma már 170 ezerért adja ki, igy a lakás önmagát fizeti ki.
Ha bármikor szükség lenne a lakásba fektetett pénre, akkor ma kb 34 millióért el tudná adni. Ebből levonva a kb 17 milliós maradék hitelt maradna 17 millió, ami 6 milliós egykori önerőre 11 milliós hozamot ad.
gyula1971
gyula1971 vasárnap, 19:19
Előzmény: #234971  izommanujra
-Igen,ez a valószínűbb szerintem is!
-Áremelkedéssel én nem számolok lehet platozni fog 5-8 évig mint 2008-2014 között...
mr_bob
mr_bob vasárnap, 18:54
Előzmény: #234970  izommanujra
te legalább helyesen, elsősorban cash flow alapján számolsz. sokan a kb. soha nem realizálandó árnövekedést figyelik, amivel csak az a baj, hogy abból nem lehet a banknak a hiteltörlesztőt fizetni havonta, hiába emelkedik 10-15%-ot évente az ingatlan ára. érdekes látni, hogy eljutottunk oda, hogy már a józanabb befektetők is kiárazódnak a piacról.
sityaki vasárnap, 17:06
Előzmény: #234914  Andy01
Nem beszélnek, csak én. Kérdéses a dolog, a nagyobbik már egyetemre menne jövőre, az akárhol lehetne tőlünk függetlenül is. A 15 évessel pedig nem érdemes országot/iskolát váltani. Ha majd ő is elkerül valahová, akkor... Na ennyit a gondjaimról :-)
Placi82 vasárnap, 16:17
Előzmény: #234987  Peti84
Van itt pénz lóvera.
https://m.hvg.hu/itthon/20241221_szuperjacht-sanlorezno-vsquare
Arany Rózsika 63 m hosszú volt, ez 10 méterrel hosszabb lesz. 
Ahelyett 70 milliós "luxus" paneleket vennék. Ezen hajók helyett.  Azokat akár 230 ezerért is ki lehet adni /db🤣. 
A sok ingyen pénz és a sok olcsó hitel átka, a sok high press economy, pénz nyomda fullra járatva.....
slash vasárnap, 16:15
Előzmény: #234978  rocksztar
Ismerem ezt az utcát , itt szoktam parkolni a földes placcon ha a Puskásba megyek. Jó környék és szerintem már ide nem hallatszik be a Hungária krt. zaja. Ez fontos. Ne aggódj a két kisszoba miatt azt szét lehet kapni. Én simán 75ről inditanék és úgy engedném le fokozatosan. Ott a Stefánia , nagykövetségek stb hátha beesik egy lovés külföldi. Gizella utcában dolgoztam is és a haver lakik ott. Ez sokkal jobb utca. 
Peti84
Peti84 vasárnap, 15:01
Szerintem realis az arazas. Nem varnek a hirdetessel tavaszig tolnam már most.
siemens vasárnap, 14:52
Teljesen reális. Én nem várnék. Tavaszi költözéssel eladó. Ennyi. Sajnos az átalakítás nem értéknövelő, mert egy normális méretű/alakú szobából lett egy virsli hallal. Ezt én se fogyasztanám el szívesen. A harmadik emelet a nagy belmagasság esetén hátrányos. Remélhetőleg az utcára néz. Jó lesz ez!
drexler76
drexler76 vasárnap, 14:20
Sziasztok, ingatlan eladásból keresek HUF alapú alacsony kockázatú, vagy (viszonylag) kockázatmentes lekötéshez, befektetéshez ötleteket, véleményeket! Köszönöm! 
izommanujra vasárnap, 13:22
Spötle azt mondja pszihiáter volt .. gyűlölet beszédet mondott és Szaudi  Arábiai titkoszolgálat is tudott róla!
https://www.youtube.com/watch?v=OznX7EqT6n4
Pistike12 vasárnap, 12:57
Előzmény: #234963  Freszelés
Eleg komoly h minden 1000. Embernek 4milliardos a vagyona. 
Xis24 vasárnap, 12:53
Előzmény: #234981  Placi82
Aki 3 gyereket vállal az kamatfelárat kap. Ilyen még nincs? 😃
Placi82 vasárnap, 12:46
Előzmény: #234957  izommanujra
Haha. Ha hagyja ezt az MNB, Marci, és Matolcsy, vagy Varga. Na akkor én azért nem veszek soha a budos életben befektetési  lakást ebben az orszagban. És nem csak a 3% hozam miatt. Neeeeeeem
Hanem azért mert kirugjak  az államadósság finaszirazas legfontosabb és legstabilabb lábát. Na vajon  mi az?????????? 
A LAKOSSÁGI ÁLLAMADÓSSÁG FINANSZÍROZÁS....!!!! 
Mert az intézményi befektetok és a külföldi befektetok azik ha elromlik a külső környezet ami akar holnap bekovetkezhett egy 2008 as válság formájában akkor ezek olyan gyorsan hagyják el a kockázatos kitettseguket hogy 2 őt se pisslantasz.oket hívják úgy szaknyelven hogy a " forró tőkenek". 1 hét és itt sincsenek. Érted-e? Ki az aki nem ugral, és bár drágább finaszirozni, de a kamatot itthon költi és fogyassza el. A lakosság.!!!!?? Ergo ha nem adnak olyan konstrukciokju új Pmap  papírt amiért a lakossagi befektetok akik amúgy 7000 Mrd tőke el vannak benn. De mindegy, szóval ha nem adnak a lakosság ak és hagyják távozni az államkincstárbol a pénzeket, a lakaspiacra..... 🤣🤣Akkor én azt mondom, hogy ezeknek elméntek otthonról és a high press economy és az ész nellkuli GDP hajkuraszasa elvette a maradék  józan eszuket . És akkor azert nem veszek itthon bef. lakást. Majd kitalalaom mit csinálok, De Forintba jegyzett befektetesi ingatlant én itt nem veszek. Pont azért mert ha gebasz van, akkor a lakossági államiadossagi finaszitozok hiányozni fognak és cumi. szerinted miért csalogattak be 16-19% os kamaton 2 évig a népet az államkincstár a amit most kidobnanak az ablakon??? . Merrt nem volt akkor senki más, és kellett a penz........ Na. 
Aki érti az érti aki nem annak meg tok mindegy....:)

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek