Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Stg 2024. 12. 14. 16:55
Előzmény: #234239  Stg
22 dectől meg erősödött màig 5%ot
Stg 2024. 12. 14. 16:52
Előzmény: #234237  FR73
Most ugye hogy egy èv alatt 7 ét, akkor viszont az előző èvben 0àt
lacikonyha 2024. 12. 14. 16:34
Előzmény: #234235  Placi82

a fényes szelek nemzedéke is járta az országot megpróbálva rendet tenni a fejekben
de kinek a rendjét?
.
az orbán propaganda is próbál rendet tenni a fejekben
erről tudjuk hogy az Orbán féle rendet
.
a tiktok is szépen rendet tett nemrég a fejekben Romániában
.
neked is van saját rended amit beletennél mások fejébe?
és a te fejedben kinek a rendje van?
FR73 2024. 12. 14. 16:33
Az a mesterterv, hogy lehazudnak 4%-ot az inflációból, és adnak infláció +1,5% kamatot. Vagy fux 6,5%-ot, de valós pénzromlás alatt.
Forint nem viccből gyengült 7% felett egy év alatt.
Egy teljes éve már ezen dolgozik a ksh.
Látom, kezded felismerni te is.
Placi82 2024. 12. 14. 16:25
Magyar államkincstár szerintem ki fog jönni egy új konstrukció al, mert a pmap ne lesz etwas 5%on. De nem tudom, ez csak tipp.  Addig is mozizok. 
Placi82 2024. 12. 14. 16:23
Előzmény: #234233  Placi82
És akkor folytatom, a gondolatmenetet. Ha az MNB tovább folytatja mennyiségi lazítast és nem állítja le és szívja vissza a pénz egy részét, és kamatot csökkent ezáltal a forintot gyengíti. Akkor én hacsak nem tudtok linkelni 8+%os /év /bekerulesi áru lakást linkelni, akkor én is elfordulok a Pmap tol. Muszájbol.  Csak akkor nem tudom hogy akkor hogy képzelik magyar megtakaritoi rétegre való tamaszkodast ha kiraboljak őket? Ebben az országban 2015 óta hitelesnek jó lenni csak. De annak nagyon. Torzitja is a versenyt. Real eszköz infláció ebben az országában az utóbbi 7 évében volt vagy 300% Csak én akkor nem a 3% os hozamu panelkak felé fordulok, mwet túl van húzva, hanem más realeszkozokbe... Most is diverzifikalok. Figyelek kíváncsi vagyok hogy az ész nélküli high press economy tol való várjak az ország GDP  növekedéset? Mert az nagyon  rossz irány. Mert a termelekenyseget, a munkamoralt, a munkaszervezest, a hatékonyságot, okos spórolást, koltseghatekonysagot, etc.. kell növelni, na mert az nincs ebben az országban. A fejekben kellene rendet tenni először. 
De ez egy hosszú és másik mese lenne. 
lacikonyha 2024. 12. 14. 16:19
Előzmény: #234233  Placi82

és ha senki nem tud ilyen linket akkor mi van?
mit nyertél?
a várható nyereményedről dobnál egy linket?
Placi82 2024. 12. 14. 16:08
Előzmény: #234231  lacikonyha
Semmi. Csinálja, vegyétek vigyétek. Ne fogjatok vissza magatokat.  Legalább növelitek a gyengelkedo GDPt. Én kértem azt a szivesseget ha van 8%/ev hozam biznisz, lakapiacon  akkor linket dobhattok. Meg is köszönöm.  Ennyi. 
lacikonyha 2024. 12. 14. 16:07

néhány hónapja beszéltem egy nővel
elváltak nemrég, eladták a házukat a pénzeket elfelezték
vett vidéken ott ahol dogozik két másfeles panelt össz 33-ért, egyikbe beköltözött a 11 éves lányával, a másikat bútorozatlanul 75-80 körül tudja kis várakozással kiadni
középfokú végzettsége van, nemrég múlt 40, ettől a megoldástól biztonságban érzi magát
.
hogy van aki jóval többet tudna kihozni 15-16 millióból?
naés akkor mivan?
lacikonyha 2024. 12. 14. 15:51
Előzmény: #234230  Placi82

te nem csinálod
és nem érted más miért csinálja
.
na és akkor mi van?
Placi82 2024. 12. 14. 15:37
Előzmény: #234223  kisvasutas
Befektetési lakás? Forintban? 3%netto hozam al, ha jó a bérlőd.? Amortizaciot vegyük 0% nak?
Meet értem én hogy Frankfurtba vagy Bazelben sincs 2-3% nal nagyobb piaci hozam az ingatlan  bekerulesi ár es az éves albérleti díj hanyadosa alapján. Értem én. De azt meg ti értitek hogy mivel a magán ingatlan forintban van determinalva, pontosan úgy mint az  általatok sokat szidott Pmap, továbbá, van azért még, országkockazat, és  magyar berloi kockazat.
Ergo. Azt mondom hogy egy 5% prémiumot minimum elvarnek hozamnak a bérlőkkel való vacakolas miatt itthon azzá 8% ot. Ha erre tudtok precedenst a mostani ingatlan kínálati árak mellett, akkor linkeljetek. Danke. 
Stg 2024. 12. 14. 15:03
Ugye itt a nagy kèrdès hogyan folytatódik az említett leèrzèkelődès 
Valaki szerint kicsit vissza is korigàlhat.
Ha mondjuk az ünnepek elmúltàval kb a nagy àllampapír pènzek lejàrtakor 420 körüli szint lenne, az nagysàgrendileg 10%minuszolàs, az említett papírok utolsó kèt èvèben, amikor azok kb 33 %ot hoznak. Ha nem omlik össze valami persze.
Bàr èn szemèly szerint nem fèlek az omlàsveszèlytől.
Nyilvàn itt a szàzalèkoknàl figyelmen kívül hagyom ha valaki nagyon omlàsveszèly èrzèkeny ès szerencsètlen esetben 2022 vège felè vàltotta a forintjàt euróra, èrzèsem szerint nekik mèg vàrni kell mire utolèrik magukat, de ki tudja 
Èn a hàború elejèn vett OTP m Nek örülök, de ebben nyilvàn szerencse is van, alakulhatott volna màskènt, mondjuk mellettem szóljon nem ijedtem meg akkor sem, mikor 20-30 %minuszban voltam màr az alacsony àrhoz kèpest is, gondoltam egyszer úgyis vège lesz a hàborúnak.
Gyorsul az egèsz vilàg, gyorsuljon a hàborúk lefolyàsa is 
Aztàn sajnos mèg nincs vège, de az OTP nél màr örülhetek.
mr_bob
mr_bob 2024. 12. 14. 14:48
szerintem alapból szűk az a réteg, aki csak a kamatból tudna ingatlant venni. akinek meg tőkéstül kell a pmáp pénz az már vásárolgat. én már októberben is olvastam befektetőktől vásárlásokat, eszük ágában nem volt megvárni a kamatfordulót, főleg miután több fronton is jöttek az árfelhajtó hírek. szerintem ez látszik is a legfrissebb dh barométer tranzakciószámain. jövőre jön majd a csodálkozás, hogy miért nem jön az állampapíros csürhe.
Stg 2024. 12. 14. 13:45
Előzmény: #234224  Stg
1, 2, 3, ..x szàzalèk (nem szorzàsjel) a 😉
Stg 2024. 12. 14. 13:43
Előzmény: #234221  tihamer
Szerintem is lesz ilyesmi , mèg règen írtam egyszer a tèmàban, amikor úgy vetődött fel a dolog hogy húha vilàgvège jön az àllam szàmàra(kivètelesen nem az ingatlanpiacnak)
2025 ben amikor mindenki kiveszi a pènzèt a kincstàrból. 
Ma is az a vèlemènyem mint akkor, az AKK nak  ez egy matek kèrdès, mennyit èr meg hogy itt tartsuk a pènzek egy rèszèt.
Reàlison felül 1, 2 X szàzalèkot kínàlunk mindig több pènz marad bent.
Majd kiderül mennyire kell az a lè, vagy mennyire nem.
kisvasutas
kisvasutas 2024. 12. 14. 13:39
Előzmény: #234218  gyula1971
nem a kamat a kérdés, hanem a tőke ! A behazudott infla alapján számolt  hozamokra pár százalékokért egy folyamatosan leértékelődő forint mellett sok értelme nincs parkoltatni a zsét. Sokan pattanni fognak szerintem és nem a jelenleg is túlárazott ingatlan lesz a sláger. 
tihamer
tihamer 2024. 12. 14. 13:16
Előzmény: #234221  tihamer
"Fontos változás jön jövő év elejétől a magyar befektetők számára: a januárban indított tartós befektetési számlák (TBSZ) idő előtti feltörése után a személyi jövedelemadón (szja) felül már szociális hozzájárulási adót (szocho) is kell majd fizetniük a befektetőknek, mivel a kormány bezár egy olyan kiskaput, amelyet korábban sokan használtak adóterheik csökkentésére. Akik viszont még az idén megnyitják a számlát, mentesülnek a változás következményei alól.  "
Vg.hu 
tihamer
tihamer 2024. 12. 14. 12:58
Előzmény: #234218  gyula1971
A PMÁP pénzek áramlása.
.
."Küzd érte az ingatlan piac a befektetési alapok,és a nagyon rossz helyzetben lévő ÁLLAM is-hogy hagyják náluk másik Állampapírban?"
Vajon a tbsz pénzeket miért fogják megadóztatni?
Költői kérdés.
🙂
Kíváncsi leszek hogy milyen államkötvény csomagot találnak ki a PMÁP pénzek maradására.
Biztos vagyok benne hogy lesz valami jó csomag. Pl 7-8 % fix kamatozású 1 évig?

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek