Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
Segítséggel ( kint élő, németül beszélő magyar srác) vennék kecót. A felújítás nem komplett óra csere, ilyesmi, hanem vakolás, festés, max gipszkarton fal. Azután ezt eladni a kényelmes, vagy olcsón hitelhez jutó németeknek, vagy kiadni szerződéssel, akár magyaroknak, akik kint dolgoznak.
-Valami elkezdődött: brutál áron kínálják a nyaralókat a Balaton partján, a kutyának sem kellenek.-https://www.penzcentrum.hu/otthon/20241001/valami-elkezdodott-brutal-aron-kinaljak-a-nyaralokat-a-balaton-partjan-a-kutyanak-sem-kellenek-1157252?utm_source=dlvr.it
Igen, kiadott lakás esetén itthon is elszámolható a felújítás költsége, de kizárólag az lakáskiadás bevétel ellenében. (Ha tételes költségelszámolást választ a tulaj, nem a 10%-os költséghányadot.)
Megteheted, de szinte biztos jobban jársz valami osztalékos részvényalappal, ha nem akarsz lakni az ingatlanban. Meglesz a nettó 2-3% osztalék és 1-2% árfolyamyereség hosszú távon, mindez dollárban, bérlőkről meg csak itt a fórumban olvasol.
Utoljára én is pont ChatGPT vel néztem utána, de leírom ahogy én tudom + amit a HR estől hallottam.Ezt ketté kell venni. Ha benn laksz az ingatlanban és van 1 szoba amit 100% ban csak HO -ra használsz akkor annak a bútorzatát + a villany , net stb arányos részét elszámolhatod mint költség, adóalapot csökkenti. Ha nem laksz bent, hanem kiadod albérletnek akkor viszont minden költséget elszámolhatsz, tudtommal nincs felső határa. (természetessen itt bevételed is keletkezik) Az hogy ez csak az albérleti bevételből elszámolható e, vagy a teljesből azt egy adószakértő tudja megmondani, szerintem az egészből.
Ja most látom, hogy egy másik címszó alatt el lehet számolni a fejújítás. De ez nem egy nagy biznisz. While most home renovations cannot be deducted as Werbungskosten, homeowners can still benefit from a tax credit on certain renovation, maintenance, or repair services. This is under a different category, known as Handwerkerleistungen (artisan services). You can deduct 20% of labor costs (not material costs) for repair or renovation work up to a maximum of €6,000, meaning you can reduce your tax liability by up to €1,200 per year.
Röviden, valószínűleg sokkal sokkal szarabbul. Legalábbis ha azokból a kereszámokból indulok ki ami akkor volt mikor kijöttünk 3,5 éve. Persze azóta én kaptam volna ~30% emelést (hallom ismerősöktől), valszeg a párom is, de még azzal se lennénk ~negyedénél mint ahol most vagyunk havi szinten. Persze mondhatjuk, hogy nekem akkor jobban kellett volna taposni, min egy középvezetői szintig, de odabekerülni csak tudás alapján fiatalon... nem hiszem hogy ment volna. Most is csak egy alkalmazott vagyok, de jó pozícióban. Akkor ha nem is azt mondom, hogy kifeszített lett volna, de sokkal jobban figyelni kellett volna a kiadásainkra és ennyi utazgatás még autóval se fért volna bele. Mikor felvettük a hitelt (én már a felmondásom töltöttem, de HR esnek csoki, hogy ez rá ne kerüljön a papírokra :D) illetve párom sem sokkal utánam adta be. Hitelképességi vizsgálathoz kellett mind a kettőnk bére, hogy kapjunk kicsivel kevesebbet mint 25Millát. 20 évre, 10 év fixálással. Illetve akkor volt még nekem kis megtakarításom... Azt a kiköltözés és az első törlesztők vitték elfele, de mindent 15x kiszámoltam... súroltuk 0 át.. Az első kinti fizut vártam mint a messiást, hogy kaját vegyek :D. Rá egy 4 hónapra talált párom is melót. Utánam jött 1hónnappal ki. Azóta meg csak lapátoljuk a GDP-t... - De hogy kis keretszámokat adjak Itt az albérletünk a bevételünk 18% a, ugyanennyit teszek félre a hiteltörlesztőre (ez kb a érkeztetendő összeg ami a levonás kb duplája). Az albérlet + hitel így a havi bevétel 36% át viszi el. Kajára és költésre is saccolok egy ennyit így vagyunk 54% nál ami a fix kiadás. Ezen felül van még ~3-4% tankolás (havi 2-3ezer km átlagban) illetve a ruházkodás magunkra költés, utazgatások stb... A fennmaradóból igyekszem félre tenni. Tehát jó esetben el tudjuk tenni a jövedelem 42% át (ez ritkán jön össze, hiába élni is kell) de 20% át általában sikerül. Első év végén csináltunk egy előtörlesztést (futamidőmódosítással, törlesztő maradt) Második év elején vettük az autót (magyar rendszámost nem szabadott volna már eddig se...) azt szervízeltük. És most vagyunk úgy hogy azt számolom mikor lehetne előtörleszteni (várom a Ft romlását hogy még olcsóbban szálljak ki a Ft hitelből). Utána agyalok azon hogy nyugdíj előtakarékosságra nyitok valamit mind a kettőnknek, és egy fix összeget mindig félre tegyek. - Magyarországon úgy nézett volna ki, hogy az akkori bevételemnek a 50% a lett volna a törlesztő, de érkeztetni kellett volna a dupláját . + feleségem bére. Albérlet szintén az én fizum kb 50-70% a lett volna ( ott családi ház ami részben örökölt, így egy hasonló albival számolok mint ami itt van, lakás). Szóval az én fizetésem ~100% a lett volna a törlesztő + a albérlet, ami azért fals mert ott van az ingatlan amit vettünk így albérlet nem kellett volna, de ezt kérted.). és maradt volna szükösen kajára. Ha az elbérletet nem számolom akkor lett volna kis puffer a nagyobb kiadásokra, de azért 3-4 lyukkal bejebb lett volna az az öv mint ez...
Pontosan milyen kiadást számolnak el Werbungkosten címszóval, és milyen bevétellel szemben? Munkabér adóját csökkenti? Mert érdekelt a dolog, rákerestem ChatGPT-n, de az azt mondta hogy a felújítási költség nem elszámolható ilyen címszóval, ha csak nem éppen a home office szobádat újítod fel.
Nem kötözködni szeretnék, de mit saccolsz, a Te és a párod végzettségével hogy jönne ki ugyanez a 3-4 irányszám Magyarországon? Fizu - albi (hasonló kaliber) - (kaja+miegymás); megtakarítás, már ha marad. Nem cselezés, tényleg érdekelne.
Ehhez több bizalom kell mint egy házassághoz (kb oroszlán szájába teszed a fejed) ... mégiscsak rohadtsok pénzről beszélünk. A felújítás akkor működik, ha szakemberrel csinálod , magad nem lakod az ingatlant és melette van adott országban relatíve nagy jövedelmed, ami után adózol és le tudsz írni. Azt nem tudom hogy van e felső határa a Werbungkostennek abba annyira nem mentem még bele, de így lehet a felújítást optimalizálni, ha nem magad csinálod. Ha magad csinálod akkor meg a hatósági átvétel lesz jó kérdés. (pl villanyóra, mérőhely, vízórák, ne adj isten kémény stb stb...) Ezt szerintem otthonról managelni úgy hogy a tulajdoni dolgok se 100% tisztááák.. hááát .. nem ez lenne az első ötletem na. De attól még működhet, csak sokmindenen elcsúszhat. Annyira meg nem olcsók a felújítandók se, hogy zsupsz bele, mert az anyagok is drágák vagy azonossak mint otthon és a szakember is. vagy az a terved hogy otthonról küldesz ki brigádot ? (erről már halottam szegről végről)
Én arra gondolok, hogy vennék kint kecót. Van, vagyis lenne kontaktom aki megcsinálja és aztán eladnám, vagy kiadnám. Mindent a kinti személy intézne, enyém lenne a tőke. A + hasznot szétosztanánk valahogy. Persze ezt valahogy jól le is kéne papírozni közöttünk. Szóval még csak agyalok.
Illetve most hogy belegondolok olyanról tudok 2-ről aki saját célra csinálja a felújítást és amit lehet csinál, vagy besegít ő. De ott is majd 10-15 éven belül csurran majd még egy kis örökség is, szóval lesz mit a tejbe ...
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link