Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
nyaralom melletti 4 telket 2010-2018 ig megvásároltam Békes megyében kb 500 frt-os átlagáron ,most 5000-6000 frt az átlagár m2 , volt ami 250 frt volt m2 ár. Nem vizparti , üdülö falu , nyáron tele van turistákkal
Én Hollandiában éltem 3 évet. Nővel mentem ki, ott szakítottunk. Ő maradt, én később haza. Jó ország, de nekem hiányzott az otthoni környezet. Pszichikailag nem bírtam sokáig, főleg egyedül. Meg mindenféle gondjaim voltak, instabil évek voltak azok. Na meg akartam új nőt, azt meg nem gondoltam, hogy kint tudnék szerezni. Magyart se, mert kicsi a.merítés. Aztán be is jött a terv, itthon sikerült. ---- Unokatesómék Svájcban tolják. A férje sok éve állandóan haza akar jönni. Nem tudnak, nem akarnak, szenvednek. Pontosabban a férfin szenved. A nő, az unokatesóm tök jól elvan. A gyerekek is. Ilyen ez, a férfiak nem elég rugalmasak, elég gyakran.
most lehet venni termőföldet, 20 ezer hektár eladó aki nem venne magyar ingatlant, mert nem is érti hogy valaki miért tesz ilyet, ne figyeljen ide pedig el fog kelni mind egy szálig,pikkpakk utána lehet írni, szaporán, kamaszosan,kórusban, döntő érvként: "nem hiszem el" nagyjából 2 millió ft/hektár a várható átlagár
Sőt, a magyart én kifejezetten röghöz kötöttnek látom. Sokan a saját településüktől, sőt településrészüktől (!!) sem hajlandóak elszakadni. A napi rutin és környezet változása nagy stresszt tud előidézni, amitől sokan félnek, illetve nehezen viselik.
örülök hogy ilyen jó kedved lett attól, hogy vázlatosan felidéztem pár korábbi szösszeneted de mesélhetnél is mi van a yacht klub béli milliárdos barátaiddal, dobtad őket?
Rossz vénember vagy te, semmi más. Kelet Mo.ból a fosból. Dicsekvésképpen megemlíteném hogy szerencsémre találkoztam jómódú jókedvű sikeres öregurakkal minap, így van még remény. Nem csak te vagy. Tegnap .ülünk a tengerben mondom : "hát én itt élek" fater ennyit mondott: "azért ki lehet bírni, nem?" :-) Ki, bazdmeg, ki. 3 hete lent vagyok dicsekedjek még? nem a stílusom.
Ugyanmár, ebből ne legyen már dráma. Mindent alaposan meg kell tervezni és kész. Nekünk speciel eszünkben sincs hazajönni, nulla honvágy, rokonok-barátok rendszeresen jönnek. Sokkal jobb itt, sajnos-nem sajnos, ez van.
igen. mindennek ára van. Az őseidet a gyökereidet adod fel, a szüleidet hagyod el és veszed semmibe a munkájukat. Ez nem mindenkinek számít. Mindenhol turistának jó lenni. Lakosnak lenni más.
Cherché la femmes... Tesóm életvidám közösségi ember volt , jó családból, ezer baráttal. Párja kitalálta menjenek ki... onnantól az élete megváltozott , az már nem az ö útja volt . Elfogadta , szépen gyarapodott és szépen belehalt. Ezért mondogatom , -nem bántásból , nem mindenki alkalmas ilyen nagy váltásra. nagyon meg kell gondolni.
Hát bakker, ő elmondja hiogy látja, mit gondol, amivel lehet egyet nem érteni (én is tettem már) de ezen pörögni, és ilyen nyomorult módon, az annyira szánalmas hogy el se hiszem nem látod. Ugyanezt tivadarral meg kb mindenkivel, mert azt gondolod ettől lesz valaki több. Na ezért is aggódom az öregkorom miatt, nem számíthatok magamra sem száz százalékosan, ki tudja, bárkinél beüthet ilyen agyállapot. És nem veszi magát észre.
“ pedig itt nőtt fel, ahol mindig a jövőtől félünk.” Érdekes kérdés, lehetne e forintosítani a bizonytalanságérzetet (mondjuk ha megtakarításban jelentkezik az nem baj) a kockázat nem vállalást, a munkahely nem váltást, költözést, akármit. Skandináv aligha feszeng ezen ottani szociális hálőval. Mondjuk usában meg pont oldd meg a mentalitás, aztán mégis hitelekben úsznak. Hát fene tudja, nyilván irracionális okai is vannak. De lehet tévedek és majd jól kiröhöghetnek, hogy rábasztál, jobb élet / gazdaság/ eü lett magyarországon mint gondoltad, de szar neked mert jobb lett az életed! :D
inkább sírj még két versszakot mennyibe fájt neked a fiad csaja abban vagy a legjobb vagy hogy mit érzel amikor vonulnak a teszlák Üröm felől a parasztházad előtt a faluközpontban esetleg hogy milyen nyomorultnak érzed magad a héven és a villamoson
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link