Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Keva 2023. 08. 29. 09:14
Előzmény: #203738  lacikonyha
"Magyarországon tilos erkélynapelemekkel, konnektoron keresztül visszatáplálni az elektromos hálózatba, a szolgáltatók általános szerződési feltételei ezt nem teszik lehetővé. Eközben Németországban nemhogy tiltják, de áfamentesen lehet őket megvásárolni, sőt több tartományban még támogatást is adnak az erkélynapelemekre. Sőt 2024-től az adminisztráció is jóval egyszerűbb lehet, és a hálózatba is magasabb teljesítménnyel táplálhatnak vissza az eszközök. Ugyanakkor, a "nagy" fotovoltatikus rendszerekkel ellentétben a szolgáltató az erkélynapelemek által visszatáplált, fölösleges energiáért kint nem fizet pénzt, ténylegesen spórolni csak úgy lehet, ha a megtermelt energiát azonnal elhasználja a háztartás."
Keva 2023. 08. 29. 09:12
Előzmény: #203738  lacikonyha
Itthon. A németeknél pedig tudja. :))
lacikonyha 2023. 08. 29. 09:11
Előzmény: #203734  Keva
az áram nem olyan okos mint egy gyógyszermolekula, hogy bejuttatod a rendszerbe és magától tudná hova kell mennie és kifejteni az áldásos tevékenységét, amit te elvársz tőle
Keva 2023. 08. 29. 09:10
Előzmény: #203735  Rincewind2
De miért?
FR73 2023. 08. 29. 09:08
Előzmény: #203732  lacikonyha
Munkáscsaládból származom, legnagyobb esélye annak lett volna, hogy ma egy összeszerelő üzemben dolgozom.
Aztán a felsős matek tanárnő észrevette, hogy nem véletlenek a jó jegyeim, hanem értem is a matekot, és rábeszélte az egyébként kishitűségben élő szüleim, hogy küldjenek csak bátran egy jó gimibe.
Aztán ott furcsán kezdtem látni a világot, néhány hét után már nem használtam minden mondatomban többször is a b-meg kifejezést, és alkalmazkodtam hozzájuk. 80-90% ugyanis nem onnan érkezett, ahonnan én, a barátaim szülei egyetemi tanár meg piszok nagy cég felső vezetői voltak, amiket ott láttam és hallottam, annak sok hasznát vettem utána. A tanárok is máshova tették a mércét.
A gyerekem zenét tanul, neki természetes, hogy olyan sportokat űz, ami gyerekkoromban egyszerűen fel se merülhetett volna nálam, már egészen jó suliba jár alapból. Pedig az egész talán csak egy véletlennek volt köszönhető. 
Rincewind2 2023. 08. 29. 08:59
Előzmény: #203734  Keva
Magyarországon ez tilos, de ha nem a hálozatra dugod, hanem direktbe egy fogyasztóra azt lehet.
Keva 2023. 08. 29. 08:53
Előzmény: #203730  Rincewind2
Ezt nem értem. Az mit jelent? Mivel nő vagyok, távol áll tőlem a műszaki rész. Úgy gondoltam, hogy bedugom a konnektorba az erkélyre telepíthető napelemet és táplálja a hálózatba az áramot (napsütéses időben), amit a klímával el is használok. :))
Pistike12 2023. 08. 29. 08:49
Előzmény: #203715  infin
Hitel termeszetesen. Anelkul lehetetlen lett volna. Mindig arra figyeltem hogy csak keszre fizessek ha uj, addig csak 20 80 igy rovid ideig volt hitelem. Borzalmasan porgott a piac a Mapig nem volt olyan hogy ne adtam volna el 1 heten belul. Illetve addig kiporgettem 3 lakast. Tobb bank arult akkor nyilvanosan szar allapotu ures lakast 2013as ertekbecslessel amihez senki nem nyult... Ezek boven piaci ar alatt voltak
lacikonyha 2023. 08. 29. 08:26
Előzmény: #203692  FR73

amikor valaki reggel átment a szomszéd házba amiből hajnalban elhajtották a zsidó tulajdonosát és előbb hazavitte a mozdítható értékeket, aztán meg be is költözött oda, ő is természetesnek érezte az egészet és nem kérte hogy bárki is vitassa meg hogy ő csak "alkalmazkodott" e vagy sem
aztán ha pechjére egy lesoványodott alak 45 őszén megjelent hogy ezt itt ugyebár az ő háza, és nehéz volt ráismerni az egykori tulajdonosra az adott állapotában, de nem lehetetlen, akkor aztán jól elzavarta, és akkor sem volt kétsége hogy ő csak "alkalmazkodott", és nem kérte hogy az esete közbeszéd tárgya legyem
..
egyszer már részletesen leírtam a Neckermann storit, ami úgy lett ismert a német nyelvterületen hogy a 90-es években az unokákat egy tv adásban összeültették, már mint a Joel unokákat akinek a nagyapjának az áruházlánca ingyen lett a Neckermann nagypapáé, és az életét sikerült megmentenie egy mindenét hátrahagyó meneküléssel egy másik kontinensre
az adás idején már amerikai állampolgár Neckermann  unokák így szembesültek a családi vagyon eredettörténetével, és azt mondták,hogy a nagypapa,csak "alkalmazkodott" és élt egy lehetőséggel
..
az egyetemi évfolyamtársaim döntőtöbbsége kádárvakarék volt, vagyis olyan akik azért járhattak egyetemre, mert a rákosi és a kádár kommunizálta a magánvagyonokat és ebből teremtett rá lehetőséget, a saját nagyszülei,szülei önerőből másképp nem lettek volna képesek a tanulmányait finanszírozni
egy van köztük aki tud a dologról, mert az apja elmondta neki a csúf valóságot, és kimondta hogy ő tudja hogy annak a rendszernek a nagy haszonélvezője de ennél többet nem kíván róla beszélni, a többiek semmit sem akarnak tudni az esetük hátteréről, hát még hogy - akár egy baráti  - beszélgetés tárgya tegyen
..
érdekes dolog ez az alkalmazkodás, és haszonélvezőség
..
Rincewind2 2023. 08. 29. 08:25
Előzmény: #203718  kukor-ica
Én szerintem senki soha nem mondta, hogy az államadósság valaha is visszafizetésre kerül. Kibocsátanak új állampapírt és az abból befolyó pénzből fizetik azt aki kiszáll, de sokan újat vesznek. Ha nem a gdp arányos államadósságot hanem a nominál értékét nézed az szinte mindig nő.
Minden állampapírnak van másodlagos piaca ahol az államkötvények is forognak, igaz nem fix hanem piaci áron.
Rincewind2 2023. 08. 29. 08:15
Előzmény: #203729  Keva
Sziget üzemben telepítheted, hálózatra nem kötheted a klímát mem fogja elbírni, de egy hűtőt szerintem igen.
Keva 2023. 08. 29. 08:07
Előzmény: #203726  slash
Én pl. nyáron a klíma használata miatt szeretném, ha lehetne erkélyre napelemet telepíteni. Télen akár be sem kapcsolnám, mert a gázfogyasztásom kb. a fele a rezsivédettnek 700 m3 a 65 m2-es lakásban úgy, hogy 24-25 fok van télen. Az áram kb. 280 Kwh/hó, a rezsivédett 210 helyett.. Ezt tudnám csökkenteni egy 200-400 ezres erkélyre szerelhető napelemmel. Már, ha lehetne telepíteni ilyet.
FR73 2023. 08. 29. 08:00
Előzmény: #203727  Törölt felhasználó
Télen 3 hétig hidegpárna és szélcsend, azt nem akarja bevállalni senki. Aki akkor termelne, az nyáron is szeretne. 
Nem fogják elmondani a részleteket, de a kormány ebben az ügyben is összevissza előre nem gondolkodva csinál mindent. 3+3 milliónál tolta bele a pénzt, most pedig kib@szik a néppel. Nem tudom, hogy szimplán csak alkalmatlanok gyülekezete vagy szándékosak.
Törölt felhasználó 2023. 08. 29. 07:53
Előzmény: #203726  slash
A hálózat nem rossz, hanem nem arra van tervezve. A gond szerintem az, hogy alacsony a fogyasztás a termeléshez képest. A lakosságra értem ezt. 
slash 2023. 08. 29. 07:43
Előzmény: #203725  Keva
Az erkély napelemnél nemtudom mi van miért nem engedik. A többi nagy napelemnél az állam nem engedi hogy "akkumlátornak" használják a rossz hálózatot. Nyáron mindenki többet tol bele, télen mindenki többet venne ki. Nemtudom.. én is gondolkodtam rajta de nekem nincs.. nem értek hozzá. 
Keva 2023. 08. 29. 07:33
Előzmény: #203723  slash
Akkor egy hozzáértő elmagyarázhatná, hogy ezt miért nem engedi az állam nálunk? Azért nem értem, mert a németeknél még támogatást is ad hozzá az állam, itthon pedig önerőből sem lehet erkélyre telepíteni napelemet. Miért?
Törölt felhasználó 2023. 08. 29. 07:31
Előzmény: #203723  slash
Szerintem villanyszerelő és ezermester.
slash 2023. 08. 29. 07:27
Melós egy festő-burkoló, mit akartok tőle?  Ő nem fog itt nektek szaldót meg KW/h-kat számolni..Itt van leírva minden: :-)
https://www.youtube.com/watch?v=l7pZMIBN3W0
Törölt felhasználó 2023. 08. 29. 07:25
Előzmény: #203721  Keva
Nem tudom milyen probléma lehet ebből. Villanyszerelő tud erre választ adni. 
Keva 2023. 08. 29. 07:23
Előzmény: #203720  Törölt felhasználó
Igen, el. A németeknél ezt az állam a linkben leírt módon támogatja, akkor itthon miért is nem éri meg ezt támogatni az állam részéről? Sőt egyáltalán, legalább engedni, hogy erkélyre lehessen telepíteni, akár támogatás nélkül is, egyszerű módon.

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek