Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Sony123 2025. 04. 12. 21:08
Előzmény: #244031  Murdoch
Itt mindenki úgy beszél a panelről, hogy az milyen borzalmas. Azért megkérdezném, hogy mely ingatlan forog a leggyorsabban. Itt csak az a kérdés, hogy eladás előtt felújítsuk vagy sem. Én felújítottam, és az új tulaj mindent lebontott, tehát baromi jó befektetés volt a felújítás.
.
Vásárló erő megáll 50-60 millánál. Akkor ki mit akar eladni? Ja tudom, itt 200 milla alatt senki nem áll szóba másikkal. Sok sikert minden ingatlanosnak   ... mert itt úgy látom, hogy csak ők léteznek a maguk hülyeségeikkel. 
.
Azért arra kíváncsi lennék, hogy ki mikor adott el egy ingatlantlant 1 mrd-t. Várom a jelentkezőket és nagyot mondókat, ha kérhetném, akkor ellenőrízhető módon.
Andy01 2025. 04. 12. 21:04
Előzmény: #244038  Spiller
Nem foglalkoznak vele, hogy hany napot tartozkodsz ott egy evben. Ez mar a multe. 
Ingalanado IBI az van. Regi epitesueknel ez alacsonyabb.  Kulfoldiek tulajdonszerzeset csak nem EU allampolgaroknal nehezitik. EU allampolgaroknal nincsen gond; Amit nagyon nagyon vizsgalnak, az a penz eredetvizsgalata, ezt a bankod szamlanyitaskor bekuldi a kozponti banknak. Akkor is vizsgaljak, ha mas EU orszag bankszamlajarol jon a penz utalassal, ahol mar egyszer megvizsgaltak az eredetet. A spanyolok ismet megvizsgaljak. A kozjegyzonel a szerzodest nem lehet alairni a banki vizsgalat nelkul.  Oroszok, ukranok most szivnak, hiaba van penzuk. Alku nelkul azonnal vennenek ingatlant, de nem tudnak, ha a bank nem igazolja az eredetet.
Spiller 2025. 04. 12. 20:43
Előzmény: #244037  Andy01
A nem ellenőrzik az kellene de nem fizetjuk kategoria. Ha bebux buntetes is van. Úgy tudom ingatlanado az van es jo helyeken tobb. Elvileg most nehezitik külföldiek tul. Szerzéset.
Andy01 2025. 04. 12. 20:19
Előzmény: #244034  Spiller
A jovedelemadot  (IRNR) nem fizeted, ha sajat magad v csaladtagod be van jelentkezve, es van tartozkodasi engedelye ( NIE ).  Nem ellenorzik az ott lakast.
Spiller 2025. 04. 12. 20:14
Ingatlan adas vetelnel szeretek jól venni meg jol eladni  mint mindenki. Fe. Eladasmal annyiiert adom ami megeri nekem es hagyok valamit vevonek is amennyiert én is megvennem a helyeben. Vetelnel azt nezem mit lehet kihozni, fejben mar latom a vegeredmenyt es az akkori arat. Megmondom mennyit ér nekem. Kpra veszem tehat ha jo akkor 2nap es utalom. Az sem gond ha jogilag bonyolult megoldom ezert van benne premium. Masok menekulnek. Neha nem jon be egyik bonyolult vetel 20evig rendezodott a tuljog. Mondjuk jol jott ki addig nem fizettem ingatlanadot. Ceges vetel. 
Moka_Brikka 2025. 04. 12. 20:09
Elkezdték hirdetni a csillaghegyi strand melletti/ Forrest Hill feletti rész újabb ütemét (bár más néven fut, úgyhogy lehet ez új projekt). Itt is jó árak lesznek. Oké, hogy harmadik kerület, de én úgy érzem kb, mintha agló lenne Óbudához képest.
https://lakopark.ingatlan.com/mycitypanorama#leiras
Spiller 2025. 04. 12. 19:59
Előzmény: #244014  izomman
Kicsit bonyilultabb a kulfoldi i gatlan.  SpanyolAdók és illetékek – SpanyolországA vevőnek spanyol NIE adószámra van szüksége (kérelmezés a helyi rendőrség Idegenrendészeti Osztályán).1. Ingatlan-átruházási adóÚj ingatlanok esetében
  • Bélyegilleték: 1 – 1,5 % az ingatlan vételárából
  • ÁFA (IVA): 10 % az ingatlan vételárából
Használt ingatlan esetében
  • Ingatlan-átruházási adó (az ingatlan vételárából) vagy a becsült értékéből (ITP): cca 7%
Az adó mértéke a különböző tartományokban eltérő lehet. Ezért pontosan meg kell határozni a konkrét tartományt és az ingatlant. Néhány tartományban az adó mértéke eltérő vagy progresszív.2. További átutalási illetékek
  • Ingatlan-nyilvántartásba vétel díja: 1 % az ingatlan vételárából
  • Közjegyzői díjak: 0,5 % – 1 % az ingatlan vételárából
  • Ügyvédi díjak: megegyezés szerint (nem kötelező)
  • Ingatlanközvetítési jutalék: 0 – 3 % (plusz ÁFA) az ingatlan vételárából
Egyes esetekben (főleg az új ingatlanok esetében) további kisebb illetékek fizetendők, pl. energia regisztráció.3. Folyamatos éves adók és illetékek
  • Ingatlanadó (IBI): 0,4 % – 1 % a telekkönyvi értékből számítva
  • Jövedelemadó (IRNR)
    – Ha az ingatlan nincs bérbe adva – cca 0,5 % a telekkönyvi értékből
    – Ha az ingatlan bérbe van adva – 24,75 % a bérbeadásból származó jövedelemből (a költségek levonása után)
  • Vagyonadó – az első 700.000 EUR adómentes. 700.000 EUR felett, táblázat alapján különböző adókulcs szerint fizetendő.
hunball2 2025. 04. 12. 19:08
Tök mindegy, hogy a piachoz képest milyen a mi panelünk, a panelek emelkedtek. Ha meg az eladót gazdagítjuk, az se baj. 
Andy01 2025. 04. 12. 18:11
Mondd, hogy volt ez a licites tortenet? Ott volt minden resztvevo, es ott helyben tortent az ajanlatteves? Vagy kulturaltabb modon, hogy a megtekintest kovetoen egyenileg? Ez utobbi esetben a tulaj barmit mondhat, hogy milyen ajanlata volt. Ti csak licitaltatok, de nem vettetek meg?  Tanulni szeretnek, koszonom!
Murdoch 2025. 04. 12. 17:37
Előzmény: #244025  hunball2
...Amúgy ha a panelt eladjuk...
Ez szokott a buktató lenni, nem szentírás, hogy vinni fogják... 
Mi csináltunk hasonlót, mármint licites sztorit házra, a tulaj boldogabb lett +15 millióval, mint ha nem lettünk volna.
Andy01 2025. 04. 12. 16:13
Előzmény: #244027  N0MAD
A korzozas volt a tema, ami bizony hozzatartozik egy varos kepehez, az image -hoz, es a tarsadalmi szokasokhoz.  Legyen az barhol, Vaci utca, Duna Korzo, Kartner str.,  Ramblas, rue de Rivolie, Champes Elisée, tovabbiak az utikonyvekben. Az ottani lakasok ertekesek, a tarsadalmi elet kozpontjaban vannak. Laci ezt a regi szemmel kozelitette meg, de ma is ugyanugy letezik. 
Andy01 2025. 04. 12. 16:07
Előzmény: #244028  siemens
Fiuk, ilyen vevot szeretnek az elado lakasomra, mint Hunball 2, o de jo is lenne!
siemens 2025. 04. 12. 15:31
Előzmény: #244025  hunball2
.......és ha sikerülne megvenni, akkor +50 millióért felújítod! Szuper! Hajrá!
N0MAD 2025. 04. 12. 15:07
Előzmény: #244026  lacikonyha
Nem is tudom melyik szórakoztatöbb, a világot csak chatgpt-n keresztül ismerő izom oktatása a világról, vagy nyugger oktatása fiatalabbkora nőinek szokásairöl.
Aki meg aktuális gyakorlati ismeretekkel rendelkezik az nem szájal, mert természetes számára a közeg.
Szerintem még egyet dobjál rajta és vedd át a “francíábó idemenekűtt laköim monták” illetve a “mekkérdesztem a chatgpt-t a csajozásról” formákat, nagyban növeli a humorfaktort :D
lacikonyha 2025. 04. 12. 14:39
Előzmény: #244023  mr_bob

nem baj, majd ha megnősz és nagy leszel és lesz majd egyszer pár barátnőd is, akkor talán többet megértesz az életből
addig képzelegj sokat a felnőttek világáról nyugodtan és számolj sok kamatos kamatot,meg átlagot
szép időszak a kamaszkor még akkor is ha 30 körül sincs vége
nincs is jobb mint a kamaszkori szájalás, élvezd ki, elég jó vagy benne
hunball2 2025. 04. 12. 14:19
Saját sztori. Elkezdtünk licitálni, 141. A bejelentkező vevő biztos valós, ugyanis van egy másik szomszéd, aki jó haverunk, a kisfia révén ismeri őket, tudják a történetet onnan is. A liciten valószínű veszíteni fogunk, de az már nem olyan nagy baj, max a tulajnak keresünk pénzt, hát van ilyen. Amúgy ha a panelt eladjuk, akkor a panel drágulását is beleszámítva nem vagyunk nagyon nagy bukóban ahhoz képest, mintha korábban vettük volna 120-ért. Valami bukó így is lesz, de nem vág haza. Inkább az a baj, hogy ezek a gazdagok biztos bőven felénk tudnak licitálni. Hát ilyen az élet.
Andy01 2025. 04. 12. 14:06
Előzmény: #244023  mr_bob
Oh, nem kivanok reagalni, csak a te hsz -re irtam, mikor a pszichologust emlegetted. Engem is a lakaspiac erint kozvetlenul, a pszichologus szerencsere nem.
mr_bob
mr_bob 2025. 04. 12. 14:01
Előzmény: #244021  Andy01
egy dolog a pároddal kézenfogva sétálás közben begyűjteni pár elismerő pillantást, és egy másik dolog a barátnőkkel rendszeresen "kávézgatni", hátha majd ott megkapod azt, amit otthon nem. viszont ennek semmi köze a lakáspiachoz, szóval részemről ez volt az utolsó gondolat a témában. ha szeretnél, akkor természetesen nyugodtan reagálj.
J0hnnyEnglish
J0hnnyEnglish 2025. 04. 12. 13:45
Előzmény: #244014  izomman
Azt azért ne felejtsd el, hogy a kinti ingatlan szinte csak KP-val finanszírozható, vagy lehet hitel, de ehhez eurós bevétel kell. Itthonról utóbbi felső vezetőknél lehet és valid is, van aki így vett a családban. A kiadási hozamokat meg a kezelő rontja, de nem olyan rossz hozam (rövidtáv) euróban az 3 - 4 % leadózva, költségeket levonva.
Andy01 2025. 04. 12. 13:38
Előzmény: #244017  mr_bob
Mr. Bob: Egy nonek mindig es mindenhol szuksege van a pozitiv visszacsatolasra. Nem a pszichologustol kell ez a visszacsatolas, hanem ferfiaktol es mas noktol. Legyel charmeur, es akkor sikeres vagy a noknel (tobbe - kevesbe). 

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek