Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Andy01 2025. 04. 12. 10:14
Előzmény: #243995  izomman
Izomman, mi itt most a masodik teli szezonban berelunk, most kezdtunk bele hosszas marketing utan egy lakas megvasarlasaba. Otthon is, es itt is bizony elofordul, hogy a berlo nem akar kimenni, es nehez eset megszabadulni tole. Meg kell valogatni, kinek adod ki. Itt sok francia, angol, valamennyi nemet berel, veluk nincs ilyen problema.  A 7, 3 % -ot itteni sp anyagban lattam, nem foglalkoztam vele, hogy netto v.brutto, mivel az orszagos atlag nem relevans egy adott teruletre. A villanyora? Azt sem tudom, hol van, valahol elzarva a tarsashazba, a szamla interneten jon (ez az a rendszer, amit nalunk most egy ideje kezdtek bevezetni, tavleolvasas). Ahol mi vagyunk, itt nemigen fordulnak elo magyarok, tehat szukseges az idegen nyelvtudas. Delen, Malaga, Torrevieja kornyeken viszont mar komoly magyar kolonia alakult ki, tele van veluk a face. Magyar csoportok, segitik egymast, magyar ingatlanosokkal.
FatFIRE 2025. 04. 12. 10:05
Előzmény: #243985  Andy01
A miénk a bulinegyedben van, szóval kicsit odébb. A Palotanegyed tényleg ígéretes, fejlődés alatt álló terület, még a tavalyi első félévben is árultak jó adottságú és olcsó lakásokat ott. A mostani a kínálatra leginkább a lerabolt jelző illik.
Spiller
Én a nagy létszámú helyeket mondtam, például az Instant-Fogas, Szimpla stb... Szinte csak külföldiek vannak. Nem tudom, budapesti vagy-e, amikor mi voltunk fiatalok, a péntek-szombat esetéken tele volt velünk a külváros-belváros egyaránt (nem csak a Körút). Ahhoz képest most szinte hullaszag van, eleve kevés gyerek születik és rengetegen már nyugaton vannak, nem itthon. Ez nagyon látszik a városon.
A gazdagság okairól hihetetlen mennyiségű butaságot olvastam és hallottam már mindenfelé. Vannak olyan hittérítők, akik szerint a gazdag ember a legsmucigabb, ezért van sok pénze... 😂 Az ismerősi körben  egyetlen smucig van, ő a családján is spórolt, jelentős részben a saját szarát is megevő apjának-anyjának mintáját követve. Elég sokszor mondtam neki, hogy a válás drágább lesz - igazam volt...
DavidCamp
"Ha lehet kerülöm a pesti részt. Pedig anno ezt sznobsagnak tartottam. De 50 felé már másképpen látom."
Sajnos értem, miért.
slash
Mi viszonylag sokszor ebédeltünk, vacsoráztunk ott, de voltunk többször szórakozni is (például a kubai salsa bárban, az Örkényben vagy a Zeneakadémián). Mi erdő mellett lakom és 3000 négyzetméteres a kertünk, ez is jó, de a belvárost is értékelem. Mindkettőnek van nagyon jó oldala, de nyilván hátránya is.
A magasabb jövedelem nagy mintán tudatosabb táplálkozást, egészségesebb életmódot és hosszabb életkort jelent, szinte természetes, hogy ezek a megjelenésre is hatással vannak (különösen a többedik generáció esetén). A feleségem barátnői között például egyetlen elhízott nincs, mindenki ápolt és igényesen öltözködik, jellemzően sportolnak is. Egy lelakott feleség egy magasabb státuszú férjet sokszor nem is tud megtartani, hiszen rengeteg bombázó vadászik az ilyen pasikra.
Placi82 2025. 04. 12. 09:38
Előzmény: #243994  greenman76
++
izomman 2025. 04. 12. 09:10

azért a lesajnált Sarti körül a strand így néz ki szerintem veri akármelyik Spanyol Olasz vagy akámilyen strandot :https://www.youtube.com/watch?v=Oabi3WjZSAY&list=RDOabi3WjZSAY&start_radio=1
Flúgos futam? Igen ha busszal mész.. le vannak pukkanva a görögök? igen .. A part viszont csodálatos a természet a víz kiváló.
Persze Buvárkodásra Egyiptom még jobb.
Van homokos part szélén szikla gyerekesnek és búvárnak ez tökéletes sokkal jobb mint horvát vagy spanyol rengeteg hely van a Halkidiki félszigetén rengeteg strand van vackabb is ( sarti városi strand ) de ha kocsival vagy mind a 3 ujjú  félszigetet be tudod járni azaz
izomman 2025. 04. 12. 09:07
Előzmény: #243980  Andy01

Andy azt a 7 % os nettó?? hozamot kiadásból hogy éritek el?  ARBNB vel vagy hosszú távú kiadással?
Igaz az, hogy spanyolban a lakót  még közjegyzői bérleti szerzédéssel se tudod kitenni csak hosszú pereskedés útján?
Ez ellen úgy védekeznek ott, hogy előfizetős az áram óra?
Köszi az infót!
greenman76
greenman76 2025. 04. 12. 08:51
Előzmény: #243992  slash
Sasad ligeten lakna az elit...??--
Szinvonaltalan, minőségi lakókörnyezetnek abszolút nem nevezhető egymás képébe tolt lakótömbök papírvékony falakkal a  Budaörsi úthoz közel.
Drágának drága, rongyrázósnak rongyrázós, no de minőség...???
FR73 2025. 04. 12. 08:44
Előzmény: #243989  DavidCamp
Életkor függő, kb 35-40 éves kor a határ, azután már ritkábban megy az ember a belvárosba, ha nem ott dolgozik.
Évente néhány színház, pontosan két alkalom a bálna teraszon anekdotázgatva a feleségemmel és elmagyarázva a gyereknek hogy hol bulizgattunk 20 évesen, plusz egy-két alkalom talán, és ennyi.
Még pár év, és a gyerekem fog odajárni napi rendszerességgel. Ez az élet.
slash 2025. 04. 12. 06:33
Előzmény: #243966  z0li23
Zolikám mire vagy kíváncsi? Egy haverom (lakcíme: Villányi út, gyönyörű lakás)  elvitt a Sasadliget lakóparkba egy buliba. Gyönyörű hatalmas luxi lakás , körbe terasszal, kilátással, már a lift felfelé annyi volt mint nekem minden egyben! :-) Dolgoztam pár ötcsillagos szállodában (Boscolo stb) kb az a szint. 
A nők full ápoltak, brutál jól néztek ki, elitliga party.  Ennyi. Én is csak kirándulást tettem ebbe a világba. 
Xis24
Xis24 2025. 04. 12. 06:28
Előzmény: #243988  Spiller
😃😃😃 Van előzménye dolgoknak. Persze vicc az egész 😃 
slash 2025. 04. 12. 06:17
Előzmény: #243984  FatFIRE
Szerinted egy 50 feletti magyar mint pl én aki 35 éve a BP belvárosban dolgozik minden nap mégis mi a francot keres munkaidőn kívül ott? Semmit! Minden utcasarkot gyűlölök már. Zombik mindenhol, a villamoson, az utakon , mossák minden péntek reggel a Wesselényi utcát mert péntek délre megjönnek a gépek a betintázott külföldi aljanéppel akik csapatostul járják az utcákat a buli/kaja/pina háromszögben . Péntek du 2kor lejár a munkaidőm már 1kor futok haza Budára a zödbe a kertembe meg a nyaralóba a falumba és dobom e deszkát a vízre és beevezek a tenger közepére!   
DavidCamp 2025. 04. 12. 05:57
Ha lehet kerülöm a pesti részt. Pedig anno ezt sznobsagnak tartottam. De 50 felé már másképpen látom.
Spiller 2025. 04. 12. 00:21
Előzmény: #243970  Xis24
Ezen forgattam a szemem. Sporolassal meg senki nem gazdagodott meg. A gazdagsag elerese gondolkodási mod kérdése. Nem kocsira lakasra gyűjt hanem azok csak mellektermekek. Ha feleslegesen nem költ az nem sporolas. A neki megfelelő szinten akar élni. Anno volt egy nagy melom szep penzt kerestem. Ugyanezen volt egy haveri ceg ők is ugyanannyit kerestek. A srac mondta vesz egy uj ford mondeot, mondtam neki kigurul a teleprol es - 10% ban van. Megvette, találkoztam vele  mondta 1hétig alig aludt ejjel nezte az ablakbol nehogy ellopjak. 20 ev mulva találkoztam vele egy lakotelepen élt pedig pedig jol meng a cege egy darabig. 
Spiller 2025. 04. 11. 23:55
Nem igaz csak kulfoldiak vannak. Rengeteg magyar fiatal van minden este de foleg pentek sz. Oktogontol Blahaig  a koruton sorjaznak a kocsmak s jardan is állnak . Naponta járok arra es mult héten vegigjartunk parat haverokkal rengeteg a magyar 20on eves, fiuk lányok es erdekes sokan csak haverok külön jönnek mennek . Sokan gyakorlaskent beszelnek egymassal angolul de valtanak ha valaki nem jol beszéli nyelvet,. 6-10es csapatok vonulnak. En azt latom sok fiatal itt kepzeli el életét, jo suli es mennek egy multihoz dolgozni esetleg bevallalnak 1-2evet kulfoldon. Az orvosi es ugyvedi dinasztiak is itt vannak. 
Xis24
Xis24 2025. 04. 11. 23:01
Előzmény: #243975  Vodafonelive
Úgy gondolom, hogy elég jó helyen vagy ahhoz, hogy segítséget kapj egy ingatlannal versenyképes portfolió kialakításában. Ez nagy döntés. Viszont neked kell mérlegelned, hogy idegenben mi nyújt nagyobb biztonságot. Egy onnan nézve valahol a máshol egy ingatlan ami magát termeli ki vagy bármilyen eszköz birtoklása ami tetszés szerint megbontható ha kell.  Nem biztos, hogy az én benyögésem a helyes út.  Nekem a pénz megléte adna nagyobb magabiztosságot.  Legyen az bármekkora összeg. 
Andy01 2025. 04. 11. 21:18
Igen, teljesen igy van, ahogy irod. Ugyanakkor a Palotanegyed - talan itt van a belvarosi lakasod? - oriasi fejlodes elott all. A katolikus egyetem, a kormanyzati tamogatas, az elindult nagyvolumenu fejlesztesek meg fogjak valtoztatni azt a varosnegyedet.  Talan a kozonseg is valtozni fog, a Palotanegyedben mar most sok a kulfoldi es sok a diak, nagyreszt kulfoldiek.
FatFIRE 2025. 04. 11. 21:02
Előzmény: #243980  Andy01
Nem a nagybetűs Belvárosról van szó, szándékosan kicsivel írtam: a Körúton belüli értelemben használva. 
Írtál a magyarországi változásokról, a légkörről... Feltűnően kevés a fiatal, amikor mi voltunk azok,  péntek-szombat esténként csapatostul rajzottuk az utcán. Most? Fel sem tűnik, a nagy létszámú helyeken szinte kizárólag külföldiek vannak. Amire az én generációm (55) elmegy nyugdíjba, tiszta nyuggerország leszünk.
Ellenben a pesti oldalon egyre több a zombi. Régen is gond volt ezekkel,  de mostanában rengetegen vannak. Menj be a Westendbe, a Corvin Plázába, tömegével járnak mindkét helyen... Ha jól öltözött vagy, többen is tarhálnak, ami kifejezetten a gyengém, de nem abban az értelemben, ahogyan ők szeretnék...
Andy01 2025. 04. 11. 20:55
Előzmény: #243982  berlini
Szerintem a jelenlegi eladok es arak, es a havi atlagfizetesek kozott nincsen valoban osszefugges. Sok penz forog a piacon, es sokan probalnak meg befektetokent "joaras" lakasokat venni, felujitani, magasabb aron eladni. Feltettem kisebb lakast Vaci utcaban, emeleti, teraszos. Erdekes az erdeklodok kore, igen tanulsagos. Becsben el,  orosz allampolgar, magyar feleseg,  berbeadni, aztan felujitani, aztan eladni akar; es ezt mind eloadja. Ad egy ajanlatot 5 %-kal alacsonyabban. Jeleztem, hogy a jelzett vetelar csak felfele mehet.  Aztan jon a tobbi spekulans, no meg az ingatlankozvetitok, a magasabb arral. Megiscsak jobb lehet az a technika, amit Izomman eloadott: megy a gyerekkel lakast venni, neki veszi, a jo apa. Habar szerintem igen naiv az, akire ez az eloadas valoban hat, nem varja ki az ajanlatokat.
berlini
berlini 2025. 04. 11. 20:45
Előzmény: #243979  Andy01
nagyon amatőrök, pedig ez az egyik legnagyobb fejlesztő.
2017 októberében például elfelejtették megemelni a lakásunk árát az alatta lévő lakáshoz képest. (Mondjuk azt nem bántam.)
Megvallom, hogy 2019 óta nem irtam azt amit most fogok.
Mert akkoriban világosan látszott, hogy az árak csak felfelé mehetnek. Igy - vitatkozva a többséggel - eszerint irogattam a várakozásaimat.
Tavaly évvégén is félve irtam, hogy talán mégsem 10% körüli lesz az áremelkedés, hanem akár 12%-ot is emelkedhet.
De azt, hogy egy orbitális februári inditó áron egy fejlesztő 1 hónap alatt még emel 15%-ot, az nálam is kiveri a biztositékot.
Először itt ezen a fórumon azt kell hogy irjam, ezek az árak már tényleg az 1 millió feletti havi jövedelmekhez vannak igazitva.
Andy01 2025. 04. 11. 20:44
Előzmény: #243979  Andy01
Azert meg akad egy -ket ures telek a Belvarosban, ami beepitheto, bar bizonyara igencsak nezhez lesz ott barmit is venni. Ismerek ilyen abszolut kozponti telket, ami uresen all, bar bekeritettek. Csak a Belvaros macskai laknak ott, etetik is oket. Kivancsi vagyok, mi lesz ennek a teleknek a sorsa, bar attol tartok,  nem szereny szemelyem lesz az, akivel ezt idoben kozlik.

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók