Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
Az eredeti terveknek megfelelően én is akkor akartam piacra lépni amikir te. Aztán 2 év beragadás után nem volt bátorságom és türelmem kivárni a pontot a bef lakással. Volt ugyanakkora eladás a lakóparkban pár hete. Pár százalékot buktam az infók alapján. Igaza lett izommanak is túl korán adtam. Viszont az hogy egyedül kínáltam akkor olyat ..és akarták.. és licit is volt... megmentett. Ingatlanos kihagyásával még így is jobb vagyok. Szóval nem olyan nagy a kár. De most már el kell engednem a visszanézést és csak előre.
Szerintem az arany egy jó választás, persze nem fizikai formában, hanem online megvéve. Mondjuk már eléggé felment az ára, de talán nincs még vége, mert túl nagy a bizonytalanság a tőkepiacokon, és még megy majd ide tőke menekülni. De egyelőre én még kivárok, ilyen kockázatosabb dolgokba amúgy is csak kevesebbet akarok majd rakni. Most meg kell várni, hogy alakulnak Trump ügyei. Ez az egész vámháborúsdi igazából most indult csak igazán. Most van a legnagyobb bizonytalanság. Lehet, hogy megint lesz egy olyan, hogy a készpénz a legjobb.
Igen, minden szavad arany. :-) Rövid volt a mánia, teljes a zűrzavar..meglátjuk a jövöt. Asszony örökségét kell majd jól befektetni. én csak szinten tartáson vagyok.
Vannak másik utak. Soha nem tudhatod, hogy a sors miért ad és miért nem enged. Lehet, hogy nem wekerlén van az élet. Lehet hogy luxi kecó vár. Az idő el fogja dönteni.
Elkezdtem reménykedni abban, hogy lesznek jó belépők az amerikai tőzsdére. Ez persze másik téma. De most úgy néz ki, hogy lesz recesszió, és talán tőzsdei medvepiac is. A nagy indexek beestek a hosszútávú átlagok alá, nem tűnik úgy, hogy gyors kilábalás lenne. Egyelőre csúnya az összkép.
Márpedig szerintem itt az anomáliás szakaaz. Most már egyre több anomáliát látok. Olcsóbb a nagyobb mint a kicsi. A használt drágább mint az új. Áresés matricák, Korrekciók lefelé. Mindez egy növekvő kínálati szakaszban. Talán felmérhették többen, hogy elfogyott a kerozin?
Hát igen, de az is drága már. Akkor a végösszeg 140 lenne, azért az már megint sok, hiába lenne akkor mondjuk 80 m^2 nettó. Ez a méret szerintem 100-120 között ki kellene hogy jöjjön mindennel. Kíváncsi vagyok, hogy el fogják-e vinni, vagy lesz-e árcsökkentés. Most rakták fel a pontcomra nemrég, tehát ez még korai. Ha nem lesz csökkentés és lekerül pár hét alatt, akkor gondolom kis alkuval eladják, akkor az tanulságos lesz számunkra. Akkor tényleg az van, hogy rosszul mérünk fel mindent fejben.
Elég jó időben értékesítettél, ügyes vagy. Mánia csúcspontja után de már a lecsengés közben. Egy kis tőzsdei összeomlósdi előtt. Ha nagyobb zuhi lesz és jól megjátszod akkor majd áramolhat a manna is.. . vagy akár olcsóbban juthatsz ingatlanhoz is? Juj itt ilyet kérdezni sem lehet.😃
Ikerfél. Wekerlén nincsenek családi házak. Igazából egyet tudok csak, de az is olyan, hogy egy iker két felét megvette valaki, egybeépítette, abban éltek sokáig, és most egyben árulják 200 millióért. Szétbontva többet is kaphatnának, de hát ők így döntöttek.
Köszi a válaszod, egy vita tárgya volt, mivel én nagyon olcsón tudtam venni házat és azt adtam ki, igénytelen családnak, de igaz, nyögve nyelősen, de 10%-ot hoz. Az ismerősöm mondta, hogy a luxus sokkal kifizetődőbb, inkább egy luxuslakás, mint 3 panel, ugyan azért a pénzért.
amig nem tanulsz meg sakkozni, addig maradnak a galambok. A NER mosdatásod meg már kezd kinossá válni itt mindenki számára. Ideje nicket váltani kedves Munisonból sikeres vállalkozóvá váltott Thinfire :) Hidd el nem Te vagy az első kókler akin átlátok. Apropó! Munisonként még megjósoltad a grúziai földrengés megérkezését ami lerombolja a budapesti paneleket. Kb mikor érkezik?
Még szerencse, hogy továbbra sem zavar, hogy 15 év alatt szétlopták az országot és a fő stróman majdnem a világ 1000 leggazdagabb embere közé került. Mit szólsz Bibi látogatásához és hogy miatta (is) kilépünk a Nemzetközi Büntetőbíróságból? Hogy tetszik, hogy miközben körözik, addig nyugodtan sétálgathat itt a gyarmaton a lelkes kiszolgáló Pedofidesznek köszönhetően?
"Mondtam mar en Magyarországnak szurkolok, nyitott szabad országot akarok latni amiben mindenki boldogulhat ha tanul dolgozik alkot." És nem tűnik fel, hogy ez a vágyálom minden nap egyre messzebb kerül Orbánnak hála? Mzp egy jóval szimpatikusabb figura egyébként számomra, mint MP. De az jól látszik, hogy tömegeknek meg nem. MP nagyon ügyesen használja azokat a módszereket, amiket a fideszben látott és eltanult. Kommunikációs, narratívagyártós szempontból. Engem mondjuk ez egyáltalán nem vonz, de Magyarország visszafordítása a szabadság és Európa felé már annál inkább. Utóbbira nagyobb esélyt látok MP-vel, mint az előbbire. De azért picit reménykedem benne, hogy szabadság szempontjából is lesz előrelépés. Ezzel szemben Orbánnal minden nap látszik a szabadságunk leépítése. De igazából nem is értem miért kell ezt magyarázni, amikor mostantól arcfelismerő rendszerekkel akarnak elriasztani magyarokat a legalapvetőbb jogaiktól.
Én sem menteném fel a kormányt a közoktatás ügyében (sem), csak arra utaltam, hogy a magyar iskolarendszer eredményei megfelelnek az európai átlagnak (ami egyébként romlik). Közben pedig a kínai oktatás agyonveri az európait és az amerikait is. Spillernek írod, hogy "személyben gondolkodsz az is egy megjegyzendő dolog, amikor állami feladatokat ellátó alkalmazottakról beszélünk, nem uralkodóról". Javaslom az athéni demokrácia tanulmányozását, amelynek központi alakja egy Periklész nevű dúsgazdag nemes volt. Nem kétszer 4 éves ciklust vitt végig, hanem 40 évet, így vált a történelem egyik legjelentősebb alakjává. A nagy eredményekhez nagy vezetők kellenek, ez semmit nem változott. szieszta Nekünk nincsenek luxuslakásaink, belvárosi lakásaink vannak elsősorban rövid távra. A hosszú távra kiadott kicsi stúdiók havi 9, a rövid távúak havi 12 ezer forintot termelnek négyzetméterenként. Ma már az említett 10 százalékos hozamok a magas ingatlanárak miatt nem jönnek össze. A Covid alatt még jó áron lehetett vásárolni, a jelenlegi ingatlanárakat alapul véve csökkent a megtérülés, illetve szinte elfogytak a jó adottságú belvárosi lakások. A turizmus viszont komoly ütemben nő, a rövid távú lakásokra moratórium van, úgyhogy itt a jövedelmezőség érezhető javulására számítok. Spiller FR73 értelmes tag, ha hajlandó végiggondolni, amit írtam, érteni fogja. De ha egyszerűbb mindenkit beletolni az orbánista táborba, aki nem Magyar Péterre szavaz... 🤷🏻♂️
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link