Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Placi82 2025. 03. 14. 13:42
Előzmény: #242163  FatFIRE
Tegnap este olvastalak. Sokat tanultam. Bár most biztos nem érzem hogy belevagjak olyasmibe amit te csinálsz, (esetleg, ha ujra dorognek az ágyuk és vér folyik az utcákon! Ezt képletesen értem természetesen, hát most ettől az ingatlan piacon messze vagyunk..... Nagyon messze.. ) evvel a professzionálisan kiadott valószínűleg profi helyen lévő és felujitott lakasokkal, amit csinálsz.
Szóval a magyar KKV  vállalkozók archeotipusaval, ellentétben üdítő kivétel vagy Te . Meg talán Spilllernek is beszoltam pár dolgot. Szóval elnézést. Visszavonom őket.. Mea culpa. :) 
Kivéve, abban a kijelentesemben  hogy a tehetség mellet az életet nagyobb részt szerepel szerencse, csak az átlag hagyja elrepulni fortuna istenaszonyat mikor egy  pillanatra megjelenik. Biztosra veszem, hogy nálad is volt, egy lehetőség, egy barát, egy rokon etc.. aki ha nem lett volna akkor valamivel hátrébb lennél, de ha nincs ilyen, akkor  álljon intő példának. egy barátom 46 évesen olyan agyverzest kapott, hogy már nemigen lesz belőle ember. :(. 
Szóval az élet igenis szerencse. De a többi dologot visszavonom. Profin maximalizalod és  nyomod ezt a "lakas kiadasosdit" :)) 
FatFIRE 2025. 03. 14. 12:35
Előzmény: #242172  gyula1971
"A szálláshelyek tulajdonosai és a vendéglátósok várhatóan beépítik ezt az extra költséget a szolgáltatások áraiba, így azok, akik a horvát tengerpartra készülnek, az előző évekhez képest akár még magasabb árakkal találhatják szembe magukat."
Szerintem ez egy jó megoldás, a turizmusban működő vállalkozások az eddigieknél magasabb mértékben is képesek hozzájárulni a közteherviseléshez, feltéve, hogy piacképesek. Ha egy szálláshely lokációja és kialakítása megfelelő, akkor van forrása az ilyen intézkedéseknek. Magyarországon viszont az alapvetően belföldi keresletre épült vidéki szállodákat az állami támogatások és keresletgeneráló intézkedések képesek csak életben tartani, egy rakás hotel tisztán piaci alapon soha nem épült volna meg.
FatFIRE 2025. 03. 14. 11:48
Előzmény: #242165  Xis24
Xis24

”Én úgy vélem, hogy lakhatási vásárlásra bejelentett lakcímmel életvitelszerű lakhatással nem lesz korlátozás…”
Nyilván nem a helyi lakosok lesznek megcélozva, hanem azok, akik nem élnek a településen.
Goldstein17 
A stúdió és garzonlakások kialakítása az adottságoktól függ, egy lakásból mérettől függően kettőt és négyet is csináltam. Van, ahol egyetlen ajtó hanggátló gipszkartonnal leválasztása elég volt, máshol a nagy szobák jelentették a stúdiólakások természetes határát. A lakásonkénti felszereltség mindenhol ugyanaz: 90x90-es zuhanykabin, falivécé, mosógép, mosdószekrény felsőszekrénnyel, bojlerek (a fürdőben és a mosogatónál is), konyhabútor beépített konyhagépekkel, ruhaszekrények, tévé, étkezőasztal székekkel, kétszemélyes ágy, hűtő-fűtő klíma, a kanapé, a sarokgarnitúra a rövid távúaknál helyfüggő, a hosszú távra bérbe adottaknál 10+ négyzetméteres álló galéria is van. A lakásokon belül minden új, a víz-villany is. 
Ezért a kategóriáért valóságos tülekedés van a hosszú távú bérleti piacon. Hiába 9 ezer forintos a négyzetméterenkénti havi bérleti díj, még így is alacsonyak a költségek, a célcsoportot bőven kielégítő a lakások felszereltsége, központi a lokációjuk, úgyhogy válogatni lehet a bérlők között. Az igények is különbözőek, az egyik csak az aktuális csajával keres búvóhelyet, a másik egyetemista, a harmadik pályakezdő diplomás (jogász és mérnök is bérel most), a negyedik onnan sétatávolságra dolgozó vendéglátós, az ötödiknek csak egy időnként ott alvós pesti lakás kell, a hatodik kis irodát működtet. A közös költség a kis alapterület miatt alacsony, a fűtés fillérekbe kerül (a hűtés lehetősége is adott), a tévé és net előfizetéseket nagy kedvezménnyel kapom, annyiért kapják a bérlők is, a kialakított lakások között ráadásul tovább osztva a költségeket.
Itt éppen az működik, amit mondtál: jelentős kereslet van erre a kategóriára, én kicsi vagyok, de rugalmas, rámozdultam. Az én inflációval korrigált bekerülési költségeimmel számolva 10 év alatt termeli ki egy ilyen lakás bérleti díjbevételből a vételárát. Szóval én a hosszú távú bérleti piacon elért 9 ezres bérleti díj után egyáltalán nem csodálkozom a rövid távon kapott 12 ezren. 😊 
gyula1971
gyula1971 2025. 03. 14. 11:47
Előzmény: #242174  tihamer
Lehet jönni Zamárdiba nyaralni és vásárolni:-Eladó családi ház - Zamárdi, Somogy megye #34250213
tihamer
tihamer 2025. 03. 14. 11:38
Előzmény: #242174  tihamer
"a nyugati országhatár mentén fekvő Vas és Zala vármegyék mellett a fővárosi agglomerációt magában foglaló Pest vármegyében a hálózat ügyfelei még ennél is legjelentősebb, 10-15%-os arányban vásároltak új építésű ingatlant."
📈
Bianco 2025. 03. 14. 11:11
Előzmény: #242165  Xis24
En nem vagyok optimista.Semmi jóra nem számitok. Megint bele akarnak nyúlni valamibe, es mire kiderul,h ez mekkora cunamit indit el,már késő lesz.
gyula1971
gyula1971 2025. 03. 14. 10:32
-Horvátország 2025-ben új ingatlanadót vezet be, ami jelentősen megdrágíthatja a nyaralást az Adrián. Az új szabályozás értelmében minden használaton kívüli, de lakható ingatlan adókötelessé válik, míg az eddig létező nyaralóadó több helyen emelkedik.Horvátország 2025-ben új ingatlanadót vezet be, ami jelentősen megdrágíthatja a horvát nyaralást az Adrián. Az új ingatlanadó-rendszer bevezetése, amely immár minden használaton kívüli, de lakható ingatlanra vonatkozik, jelentős hatással lehet a turizmus árazására. A szálláshelyek tulajdonosai és a vendéglátósok várhatóan beépítik ezt az extra költséget a szolgáltatások áraiba, így azok, akik a horvát tengerpartra készülnek, az előző évekhez képest akár még magasabb árakkal találhatják szembe magukat.
SONLINE - Horvát nyaralás 2025: adóemelés és drágulás
opandup 2025. 03. 14. 10:16
Előzmény: #242168  Goldstein17
Tehát a "kedves" vezetőnk kimondta az igazat... egy disznóolt csinált az országból.
.
Most pedig, narancsics elvtárs, a mi védelmünk érdekében, megszeretné tiltani azt, hogy a saját tulajdonunkkal úgy és akkor rendelkezzünk, ahogyan szeretnénk.
Most már annyira törődnek velünk, hogy lassan belehalunk... lelkileg biztosan.
Freszelés 2025. 03. 14. 09:15
Előzmény: #242169  miklosjobbagy
én egy-két kinézett ingatlannál szerettem lekérni, láthattam hogy mi a múltja, mióta is van a tulajdonosnál, milyen-mennyi hitel volt rajta, tényleges alapterület, stb. Mivel évi pár van cska ingyen és az átlagpógár amúgy se fizetett volna ezért meg van jobb dolga így nem értem.
Ja de.
A nyomozgatást, a birodalmak feltérképezését nem szereti a hatalom.
miklosjobbagy 2025. 03. 14. 09:06
Tulajdoni lap lekérést beszigorították, akár 30.000 Ft büntit fizethet az ember ha véletlenül másét kéri le inyenesen. Azért ez felháborító, hogy a nyilvánosságra tartozó adatokért pénzt kérnek, és még büntetnek is. Ja, itt egy cikk róla hogy lehet lekérni 2025-től: https://ingatlankapitany.hu/ingatlan-eladas/mennyibe-kerul-a-tulajdoni-lap/
Goldstein17 2025. 03. 14. 08:46
Előzmény: #242162  Freszelés
Én örülök az ilyen bejelentéseknek. Igazolják, hogy a rendszer a végóráit éli. Ma a Kossuth rádióban Kedves Vezetőnknek volt egy aranyos elszólása. Azt mondta: "Nem kötelező a disznóól", majd gyorsan javított, disznótor. 
Pistike12 2025. 03. 14. 08:32
Előzmény: #242164  FatFIRE
Na, hogy veszel ott ingatlant? Varom a valaszt nem a mellebeszelest!
Vagy csak a narancsgeci folyik beloled? Es csak hazudsz konkretumok nelkul a nagyvilagba a gazdad erdekeben? 
Goldstein17 2025. 03. 14. 08:25
Előzmény: #242163  FatFIRE
Akkor most már csak nagyon röviden válaszolok a felvetett problémákra:
1.Nem gondolom, hogy a hotelek alapvetően rosszul működnek, nem nagyon tudnának másképp működni, ahogy alapvetően a te üzleti modelleddel sincs problémám. Annyit állítok, hogy kis szereplőként sok olyan lehetőség nyílik meg a nagy piacon, amit a nagy szereplők nem tudnak kihasználni méretüknél fogva,így nem feltétlenül kell őket másolni. Tőzsdei példával élve, én kis szereplőként nyugodtan adhatom, vehetem a a MTEL részvényeket, egy nagy szereplő be se tud lépni erre a piacra, mert felrobbanna, majd beesne az árfolyam. Ezért például azt a közel 150 %-os profitot, amit ezen a befektetésen elértem, ők csak irigykedve nézhetik. Kis szereplőként egyelőre valóban úgy gondolom, hogy az árazási kéréseket is jobban tudom kezelni, mint az AI. Más lenne a helyzet, ha ezer szobáról kellene döntenem nap mint nap és választhatnék, hogy egy agyhalott alkalmazottra bízom a feladatot, vagy az AI-ra. Én amolyan kézművesként működök a nagyipari környezetben:)
2. Darabolás. Ha jól értem te gipszkarton falakat huzigálsz be a nagy lakásokba és így alakítasz ki kis lakásokat. A vendégeid egymáshoz járnak át wc-re, vagy azért az is  kialakításra kerül minden lakóegységhez? Esetleg konyha, fürdőszoba is van ezekben a kis ékszerdobozokban? Ha igen, a gipszkartonok eltávolítása után kik képezik majd a célközönséged?
3. A 9000 ft/nm már nagyon másképp hangzik, mint a korábban említett 12300 ft/nm. Mondjuk úgy, hogy ez már hihető egy professzionálisan üzemeltetett átlag RBNB esetén. Így még az üzemeltető is eltengődik valahogy, ha nagyon ügyes.
4. Egyetértek: "Nincsenek egységes sikerreceptek." :))
Xis24
Xis24 2025. 03. 14. 08:19
Előzmény: #242164  FatFIRE
Nagyon félinformációs  még a történet. A cikkekben az az érdekes, hogy a befektetésként vásárolt ingatlanokra  utalnak a dolgok. Én úgy vélem, hogy lakhatási vásárlásra bejelentett lakcímmel életvitelszerű lakhatással nem lesz korlátozás... Kiderül majd a törvényjavaslatból .
FatFIRE 2025. 03. 14. 07:40
Előzmény: #242158  DavidCamp
"Hogy mi van? Mit akarnak?
Tudja vki innen hogy erre vagy hasonlóra van példa Nyugat Európában?"
Persze, nehogy azt gondoljátok, hogy ez valami egyedi marhaság, amit a NER talált ki. 😂 Egy provence-i házat sem veszel csak úgy meg, hogy arra jártam és megtetszett.
FatFIRE 2025. 03. 14. 07:35
Előzmény: #242153  Goldstein17
Akkor végülis eljutottunk oda, hogy megválaszoltad a kérdéseimet és mindenben igazoltad a feltételezéseimet. Szerinted a nagy hotelek tudják és csinálják rosszul, te jobban kiismerted a piaci környezetet, a Bookingon nem is hirdetsz (mert rossz), a szállodák és a nagy üzemeltetőcégek által használt által szoftveres háttér pedig tulajdonképpen felesleges.
A lakások felosztásában is eltérően gondolkodunk. Te ráhúznád minden régi házra ugyanazt a sémát (mely szerint nem szabad a nagy alapterületű lakásokat megosztani), amit én hibának tartok. Szerintem nincsenek egységes sikerreceptek az optimális lakásméretre és kialakításra, lakástól és lokációtól függ az optimális megoldás. Teljesen más hasznosítási lehetőségei vannak egy, a Körút környéki átlagos adottságú lakásnak, mint egy a Bazilikánál, vagy a Parlamentben levő utcafrontinak. Mi a Körúton levő stúdiólakásokkal 9 ezer forintos hosszú távú bérleti díjra teszünk szert, 2 éves bérleti szerződésekkel (és most állunk emelés előtt). Másfélszer akkora a bérleti hozam, mint a jó állapotú, nagy alapterületű lakások esetén, a potenciális bérlők pedig sorban állnak értük. 🏦
Azt pedig egyszerűen nem értem, miért lennék bajban egy megosztott, hosszú távra bérbe adott lakással? Ez egy kifejezetten keresett kategória, a kis alapterülete miatt könnyen megfizethető, a lokációja pedig sokak számára kívánatos. Megakadályoz engem bárki abban, hogy eltávolítsuk a két szoba körül a hanggátló gipszkartont és összenyissuk a másikkal, ha éppen egy nagyobb lakásra van piaci igény? Miért lenne ez probléma? 🤷🏻‍♂️
Freszelés 2025. 03. 14. 07:12
Előzmény: #242161  Freszelés
arról meg ne is beszéljünk hogy esetleg betámadják hogy a kifüggesztés, elővásárlósok kiértesítése, stb nem történt meg megfelelően. bizonytalanság, kiszolgáltatottság a kisember osztályrésze - pont ahogy az elitünktől megszoktuk a dolgok intézését..
agyrém.
Freszelés 2025. 03. 14. 07:05
Előzmény: #242160  J0hnnyEnglish
aztán ha beugrik valami elővásárlós, akkor bukod az ügyvédi költségeidet. meg féléved ráment.
költöznél lakásból lakásba? félév kifüggesztéssel? sok sikert.
aztán jön a helyi gittegylet, hogy inkább vegye meg más mert ne költözzön a faluba valami gyüttment? szuper, buktad a dolgot megint, költséggekkel, idővel.
ez van akkora hülyeség, hogy tuti megvalósul belőle valami :D

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek