Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
Na mi van nyugaton az energiaárakkal zsenikém? 15 évre visszamenőleg kérem az adatokat. Hogy mennyit fizet az ottani vs itteni átlag a nap végén. Ne a nyers árakat.
Te közgazdász vagy. A gondolatmenetedből viszont hiányzik a közgazdaságtan alapja, az egyensúly. Ha egy újraelosztásban valaki kap, akkor valaki ad vagy valakitől elvesznek. Látod ezt? Érted ezt? Ez nem arról szól, hogy szavazz ide, mert kapsz. Milyen tök egyszerű lenne, hogy mindenki bizonyítottan Viktorra szavaz, és ezért kap 1,4 milliót. Mint közgazdasz talán elhiszed, hogy a pénz nem a pénzfán terem. Azt kérdezik tőled, hogy de azt ugye érted, hogy valaki megtermeli azt az 1,4 milliót? Ha tudod, hogy kitől veszik el, akkor OK, ha nem tudod, akkor nem OK, mert a végén az is kiderülhet, hogy észre sem veszed, mikor lopták ki a zsebedből azok, akik ajándékként visszaadják neked.
ÉN nem vagyok megszállott Fideszes egyébként.. csak tetszik a politikai irányuk amit képviselnek Ha a Fidesz hirtelen mégsem család barát adópolitikát folytatna zokszó nélkül ellenük szavaznék. Ők képviselik ezt ezért ő rájuk szavazok ( Minden szentnek maga fele hajlik a keze) Meglátjuk mennyi embernek fog maga fele hajlani a keze... Ha sok marad a kormány ha kevés megy..! (és nem 1 kg krumpliról van itt szó ahogy gúnyolódni szokott az ellenzék..!) Miért nem baj ez? Mert ha több jut a lakosság nagyrésszének a zsebében tud 1 ről a kettőre jutni az jó Ha nem tud egyről a kettőre jutni fejlődni akkor baj. Ha a társadalom nagy része azt érzi jobban él akár egy kicsit is kormánypártra szavaz és maradnak ha azt érzi a többség nem jobb az élet akkor meg nem.. és megy a kormány ez így működik. Szerintem a többségnek jobban megy ebben az országban és maradnak.. de ez majd eldől..!
"A 35 és a 65 közöttiek húznak ezek mit kapnak?" Most mondom két rokon is van 55 évesek ellenzékiek egyik nő 2 gyereket másik 3 at szült még a régi rendszerben.. most kapnak havi 80 e ft ot ez majd 1 mft többlet pénz egy évre.! Rezsi csökkentést is kapják ha nem az lenne az energia ár mint nyugaton megnézhetnék magukat. Lakásfelújítással is tudnak élni ( bár ők pont nem éltek ) Most ő nekik is csurran cseppen nem csak aki éppen fiatal és 25 év alatti vagy az aki gyereket vállalt és kicsik még neveli őket. Nehéz lesz az ellenzéknek nyernie ilyen körülmények között mindenkit kilóra megvesznek...! Ha meg Fidesz ellen szavaznak a kedves rokonaim ne csodálkozzanak, ha majd egy tollvonással elveszik tőlük a megszerzett adókedvezményt..! 1MFt al évente kevesebb meglátjuk számít e.. ( sőt lehet magasabb adókulcsot is kapnának ettől több veszteség lehet 1 év alatt akár sokkal is.. ha más rendszer jön)
fidesszel pont ez a gondom. Egyszeűen gyerekként kezeli az embereket, (mondjuk nem alaptalanul) soha nem fognak piaci körülmények között megélni. Értem a logikát. Támogatni kell a gyerekeseket és még idöben nem a bevándorlókat támogatva. 2 embernek egy gyereke van az fogyás, ha kettönek kettő az egál, ha kettönek három az népesség növekedés. Azt is értem ne a gyerekek tartsák el a családot hanem dolgozzanak és az alacsony adó legyen a motiváció. A 35 és a 65 közöttiek húznak ezek mit kapnak? egy nagy ló..t A másik. Ezeknek a támogatásoknak a nagy része a fidesz szempontjából kidobott pénz, mert ezek a legnagyobb MP támogatók. Jól keresnek, városiak, tologatják a gyerekkocsikat és mennek MP gyűlésre és semmi nem jó nekik. Nyáron 3 gyerekkel tudnak külföldre utazni 2 hétre. Régen akinek 2 gyereke volt hova ment nyaralni? Max a Balcsira spóroltak.
Büdösnagy lufifújás megy. Csak jelzem Burgenlandban (is) nézegetünk házakat. Kb. most azt mondom Nyugat - Magyarországhoz képest olyan 10-20% -al drágábban lehet venni ugyanolyan szintű lakható házat. Plussz 5% adminisztratív költségek. - De pl. az alku az simán 10% - alkuképesebbek. --- Nos ehhez jönnek kb. 3x fizetés, sokkal jobb állami juttatások (úgy hogy nem lesz belőle államcsőd) , és az infrastruktúrát ugye nem kell említenem... Ha elérjük a 450 -s eur-t , elérjük az ottani árakat is lehet... Tényleg, mennyire kell még hülyének lenni hogy ezeket a folyamatokat kicsit se lássa át senki?
Csak iderakom, mert Vakmajom ma posztol-ta és nagyon a közepébe / lényegébe talált. Szerintem. Ő röviden annyit mond, hogy két dolog tolja az emelkedést. 1. Kínálat hiánya ( na kinek a hibája ez - kinek kellett volna bármilyen szociális lakásprogramot beindítani 15 év alatt) még fontosabb 2. A NER-klientúra folyamatos többletprofitja !! ami megy ingatlanba. Na ezt sejtem már én is egy ideje .... Lárifári, itt a külföldiek ingatlan vásárlása, az állandóan mesélt Nyugat-Európához árakban felzárkózás, meg hasonló igaz --- de lényegtelen -kiegészítő okok. ITT AZ IGAZI LUFIT A TÁMOGATÁSI RENDSZEREK - MOST MEG MÁR A PÉNZ MENEKITÉSE AZ INFLÁCIÓ ELŐL (elsősorban az elitek pénze) fújja..... https://www.facebook.com/share/p/165d7B7YHc/
Ha esetleg netantan lesz par ev deflacio, arra mi a tervetek? Tudom ha ilyen kerdest feltesz az ember, manapsag ki szokas rohogni. Viszont aki 5 eve 25% inflaciot josolt volna, ugyanugy kirohogtek volna.
Na akkor beírtad a gazdasagi lényeget. Nagy +!! Ezt nem értik sokan hogy nincs ingyen ebéd. És az inga hatás, effektus is mindig működik. És mikor visszafelé jön akkor csúnyán pofán csap! Az a recwsszio:) Persze időben el lehet tolni évekre, mint anno az inflaciot, hisz alsó hangon 3 éves késéssel indult be, a lazítás kezdete után ...., de ha beindul akkor, már csak 13%os alapkamattal lehet megfogni. Azt nézem az US 10Y Bond is 4,5%korul láttam utoljára. Szerintem a vamok hatására elmegy az majd ALSÓ hangon 5.5% ra is minimum akkor magyar 10Y Bond mennyin fog elmenni a piacokon? 8%? Az plusz többlet forrás. Én azt próbáltam elmagyarázni hogy én úgy csináltam volna hogy mikor Globális konjuktura van akkor hadd fusson a gazdaság, de vesztartalék képzés, és mikor belassul akkor abból stimulalas, és osztogatas. De mindig minden körülményeket között nem lehet osztogatni mert felborulhat a kényes költségvetési, és alllamhaztartasi hiány és egyensúly. Ha izom ezt kormanyszidasnak fogja fel, és jól lecsesz engem akkor én egyáltalán nem értem Izomman srácot. Hagyom is ezt. Off.
Mivel van 3 gyereke, ezért előbb-utóbb találkozni fog a lerohasztott.... mindennel. Meg akkor is, amikor majd megroggyan az egészsége. Vagy amikor az esetleg beteg szüleit a kórházba meglátogatja, és látja hogy milyen állapotban viselkednek vele, hagyják a saját szarjában feküdni és még a szarópapírt is vele vitetik majd be a nővérkék. Arról nem is beszélve, hogy ha valami bajuk van, akkor majd hónapok múlva kivizsgálják. Sebaj, nyomjad tovább a tőkeáttétes yolo ingatlanozást izomember, végülis eddig bejött - de gondolom te jajgatsz majd legjobban, ha beüt a szar és meg kéne menteni. Tudom, okos vagy, legfeljebb eladsz 1 vagy 2 panyit. Felfogod hogy mi történik? Látod-e az összefüggéseket, megengedi ezt az elméd? Vagy inkább a kognitív disszonancia redukálsz?
Az a baj, hogy te magadból kiindulva azt hiszed, hogy ebben az országban mindenkit meg lehet venni pénzzel! Téged látjuk hogy megtudtak. De az, aki kicsit is konyit a dolgokhoz, az megérti és felfogja, és főként az elmúlt 4 évben megtapasztalta, hogy valódi gazdasági teljesítmény nélkül minden állami osztogatás, és ingyenpénzzel kitömés nem okoz mást, csak inflációt. Ez történt az ingatlanpiacon, a kisker boltok polcain, a szolgáltatások áraiban. Ehhez nem kell nagy ész, hogy az értelmesebbje felfogja! Amit most te írsz, az szja adomentesség, meg a már tavaly beigért családi adókedvezmény duplázása csak önmagában 1500-2000 mrd Ft többletkiadás. Mibű, ha lesz jó esetben 1-2% gazdasági növekedés, és ha a haverok ugyanúgy fogják nyerni a túlárazott közbeszerzéseket? Ezen tételek mellett honnan lesz plusz lóvé a rendszerben a te 3 gyereked oktatására, meg az állami EÜ-ben az ellátásukra? Csak hogy a legalapvetőbb dolgokat soroljam fel? Remélem nagyon várod már a boltok polcain az újabb inflációs sokkot?! Ne aggódj, hamarosan megkapod. Gondolkodni is kellene ám valamivel pajtás!
Miért nekem beszélsz? Keress már vissza legalább 1 bejegyzést bármikor valaha is ahol szidom a kormányt, vagy az ellenzéket ! Nincs, nem hazai politozalok. Én csak a matekot és a gazdaságot nézem, és matekozok, számítok, kalkulálok. Én rám sok mindent lehet mondani, de azt hogy hazai politizalok azt Nem. Az hogy keresem az ok-fokozatot, vagy mint most a forrást, a mostani intezkedeshez a jelenlegi gazdasági környezetben, az egy szimpla, racionális gazdasági kérdés volt. Ennyi.
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link