Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Placi82 2025. 02. 23. 14:30
Előzmény: #240957  stolz
Dettó, én is jogász akartam lenni, csak nem volt nyelvizsgám és kellett volna akkor a pontḥoz.. :)). Én meg mérnök lettem, pedig nem is szeretem a szakmát. És ebbol szereztem 2+fél diplomát., ha egy üzlet beindul🤣. Akkor mind a  ketten jól elbasztuk.... 🤣
DaGi 2025. 02. 23. 14:29
Előzmény: #240943  Törölt felhasználó
A kedvezmenyek ellenere is az atlagember eletszinvonal zuhanast erzekel. Aki meg ellenzeki ismerosod: szepen felveszi a kedvezmenyt es boldogan a fidesz ellen szavaz.
Placi82 2025. 02. 23. 14:24
Előzmény: #240953  stolz
Ennyire sose volt így. A hitelesek mindig megsziptak
 Most is megszoptak volna. Igazi jogász vagy. Számolj. 13%os bíbor al ha az allambacsi nem menti ég ázz összes pénzügyileg tudatlan nem végig fixes kamatozasu hitelesr, akkor 13%os BIRS nel és BUBOR nal  azért 16% al fizetni a törlesztőt akkor már igen cumi lett volna. Vagy a hazai hatekonytalan, mikor és KKV, akik 0%kozeli kamatozason kaptak a 100 milliókat a cég árbevétel ere és 25% inflációnal is így fizettek, azért a világon mindenütt 3 hónap múlva lekoveti az inflacio és a kamat emelkedést, a kereskedelmi bank. KIVÉVE HA A JEGYBANK ATVALALLJA A pénzügyi nagyarcu analfabéta polgárotol, a kamatkulonbozeti költséget és negmenti a segget, és nem lesz deviza károsult után forint hitel károsult!!!!!! :) Érted????? 
Lásd USA most kb 7 % az USA jelzalogpiaci kamat 30 évre.!!!!!!!!!! Meg egyszer leírom 7% fixen az USA ban és kemenyvalutaban dollárban!!!!! nem forintban!!!!! A jelzaloghitelkamat. 
Na most állítólag Magyarországon v 6.3%os FORINT ÉRTED??? forint jelzálog hitelkamat fixen. Szerinted hogyan vazze?? Piaci alapon?:) ertem:) 
Szóval nem igaz, a hiteles  tücskök, főleg a hazai típusú tucskeinek😉 általában mar 1900 as évek elején is rafasztak mikor jött a recesszio és a kamat emelkedés. Most!!!!! Nem fáztak rá merrt bármi áron is meg lett mentve a felelőtlenül eladosodo, 3 gyereket behazudo de 0 db gyereket teljesítő  emberek, és mikro és KKV eladosodo x7 ben  benn furikazo ugyvezetocskek  feneke. Ilyent én még nem láttam. Volt a" millpengos story "az igaz, de ott volt egytotalis  világháború meg Vorosilovek megszereztek a forintnyomdat 45 ben és orrba szájba nyomtattak a papírpenzt, de az teljesen, és  totálisan  más story volt. Szóval nem igaz. Ilyen gyönyörű jó világ a tökig hiteles,mindentől is megmentett  hiteles felelőtlen  tücskeinkre sose volt ilyen szép világ ! Szent István királyig viszamenve se. 🤣
stolz
stolz 2025. 02. 23. 14:11
Előzmény: #240956  stolz
Jogász csak akartam lenni, csak az élet máshogy gondolta. :/
stolz
stolz 2025. 02. 23. 14:10
Előzmény: #240954  Placi82
Én egyébként közgazdász vagyok. :D
2345678 2025. 02. 23. 14:08
Előzmény: #240916  DaGi
Valóban növekszik a kínálat az eladói oldalon. Kerületi bontásban például a 11 kerületben 108 db-bal nőtt a kínálat  az év eleje óta (,de 2024.február 23 állapothoz képest így is  719 lakás tűnt el a kínálatból.). A 9 kerületben pedig 69 db-bal nőtt a kínálat( itt 304 tűnt el a kínálatból 1 év alatt). A 13 kerületben viszont 163 db-bal csökkent(itt 1014 tűnt el a kínálatból 1 év alatt).
A növekvő kínálatban panelek és régi téglák dominálnak.  Újszerűekből kevesebbet akarnak eladni.   Sok lakás tűnik el viszont az új projektek hirdetési oldaláról .  A kiadási oldalon is tapasztalható a növekvő kínálat (főleg a 13 kerületben)
Placi82 2025. 02. 23. 14:05
Előzmény: #240945  stolz
Te jogász vagy. Én mérnök, is. Én a  matekot szeretem.. (meg történelmet, :)),. Na szóval nem jön ki a matek. Pedig már 2 tőzsdes  monitoromon nézem egyszerre az összes friss Makro számokat.. Azt értem én hogy a fogyasztást terhelo adózás rá épül a szerkezet. 27% Áfa, ugye 4% közeli  kiskereskedelmi adok, etc.. De viszont csökken fogyasztás. Tehát ebből nem jön plusz bevétel az allamhaztartasba. Nézem az ipari termelési indexek et. Lebontva epitoipar, autoipar, , hát ez speciel esik.
Nezem hogy az elmúlt 12 hónapban forint  "penzkinalatot " kb 3800-4000 Mrdal növelték az igaz , ahogy logikazom, számolom nagysagrendikeg durván. (tévedés jogat fenntartomm), de kb stimmt. 
De ezt fel is szivja az éves "kamatswap "költség szerintem kb.
Szóval  felesleges  számítás, és  matekozas után  feladom, az egészet.
Pedig matek racionális és nem hazudik. Szóval marad a kérdés mibűl lesz ?  
Egyetlen tér az államadossag GDP aranyos novelesebben meg van tér felfelé ha nőne a GDP.. 
Ez olyan már nekem. Mint a 85. millioert  hirdetett Kelenföldi 65m2 panel. Na az ottani Frakno utcai haverom most adta ki egy megbízható párnak 250.000 bruttoert. Eleget számoltam. Szamoljatok ki a nettó hozamot, a 85 milliós békét árra :)) És mégis veszik..? WTF? Hülyék paradicsoma című film jut eszembe :)) 
stolz
stolz 2025. 02. 23. 13:55
Előzmény: #240952  Placi82
Elárulom mi lesz. Aki most hitelt vesz fel az röhögni fog a markában, mert az infláció miatt gyakorlatilag jövedelme keletkezik a hitelen. A többiek meg szopni fognak mint a torkos borz, mert aki nem vesz fel hitelt az kimarad ebből az inflació jövedelemből. Ez 1929-t meg 2008-t leszámítva mindig is így volt.
Placi82 2025. 02. 23. 13:46
Előzmény: #240948  Pistike12
Pontosan. Sokan nem értik mi van és mi lesz majd ebbol...  Akikről meg sejtem hogy 100-300-500 millios céges hitlelekt kaptak fel, mert pont ugy viselkednek mint az én személyes  ismerőseim ugyanazok az  emberi "nagyarcuság" attitudok😉, 2011 ben meg 20 ezer se volt a zsebébe, most is csak hitelből, lett valakin, nem saját erőből, kutfőbol, es tudasbol)) és osztják az észt, nem ( fatfirére gondolok, itt, feltétlenül, hanem S.. nevű, és hasonszorű tarsaira.  Szóval ez egy  érdekes kerdeskor, de rajtad kívül nem igen érti se nem érdekel senkit pedig fajsulyos lesz egyszer, ..... 
FR73 2025. 02. 23. 13:35
Előzmény: #240950  mr_bob
Inkább jó hír, a magas munkanélküliség sose jó.
mr_bob
mr_bob 2025. 02. 23. 13:31
Előzmény: #240946  FR73
ez jó hír?
2345678 2025. 02. 23. 13:23
A napokban volt hír, hogy Amerikában megszüntetik az adóhivatalt (nem lesz személyi jövedelem adó sem)másként akarják finanszírozni az államot. 
Pistike12 2025. 02. 23. 13:18
Előzmény: #240947  Pistike12
0as 150 300 millios hitelek voltak Ginop terhere amibol kb barmit lehetett venni, ahol nem volt fedezetkovetelmeny a finanszirozott eszkozon tul...
Nekamuzz!! 
Pistike12 2025. 02. 23. 13:16
Előzmény: #240831  FatFIRE
Hahahahahaha😀😀😀😀😀😀😀
15 vagy 16ig korlatozas nelkul ment az szk berbeafasi celu ingatlanokra. 
A vnts eus tamogatasokrol meg ne is beszeljunk. 
Ne magyarazz felre narancsszolga es ne hazudj. Ezeket felugyeltem sok evig. 
FR73 2025. 02. 23. 13:15
100 új gyár lesz, mondta Peti.
Lesznek paycheck to paycheck bérlők, megy az élet tovább, ahogy eddig is.
stolz
stolz 2025. 02. 23. 13:06
Előzmény: #240943  Törölt felhasználó
Így van, sajnos.
Placi82 2025. 02. 23. 12:51
Előzmény: #240831  FatFIRE
Bocs. De kikerulted a választ. Nem azt mondtam hogy puszira adtak 100-200millios Széchenyi, vagy Széchenyi plusz, meg az isten tudja mi volt, van a nevuk céges fejlesztési (kb szabadon feljasznalhato, BMW 5 re, lakásra is. költhető hitleleket), hanem azt mondtam hogy 1 vagy 2  lezárt üzleti év, és a céged árbevétel volt a feltételcsak! !? Mondjuk egy 300 milliós árbevétel, amint mint tudjuk árbevétel nem egy etwas átfuttani produkálni  egy cégen, fuzfanfutyulo  Kft ben  ezt meg én is tudom. Árbevétel azért könnyű csinálni, szóval én idáig úgy tudtam hogy a ceg vezető maga keszfizetokezes(de ha nincs semmi ingatlan  a nevén ,merrt az asszony nevén van etc... de van 300 - 500 milliós árbevétel cége, (ami nem egy  etwas, akkor kaphat is  olcsó államilag támogatott hitelt akár 200 milliót is. És arra van ott a banknak az állami Garantiqa. Arra a kérdésre te se válaszoltál hogy mondjuk a te esetedben kértek e családi házad, lakásod és  feleséged  esetén az ő részét is bevonva jelzogfedezetnek,  etc mikor fel lett véve a Széchenyi hitel. Na azért kérdezem mert ezt témára  valahogy  sose válaszol rá senki mellébeszélés nélkül. . A dologi fedezet a cég az X arbevetelele ezt én is tudom.. De ennyi. 
 De gondoljuk el hogy egy cég ha adott évben nincs megrendeles állomány a és a csarnokot telephelyet berli akkor az értéke a semmihez konvergal. Kb lof. szt se ér sőt csak a fix költségek miatt a minuszt termeli. És ott a különféle támogatott hitlelek. Azért kérdezem mert ez fajsulyos kérdés a jövőre nézve. Tehát van e KOMOLY valós fedezet kérés, értem ez alatt családi ház 100%a, lakás, nagykoruti üzlet, etc fedezetbe vonva????  A Széchenyi és utána következő társai céges 3%fix  hitelek esetén  vagy a dologi fedezet a cég, ami khmm.... 4 év múlva ugye bármi történhet vele, mondjuk csőd, és hát az ügyvezető keszfizetokezessegvallalasa vallalasa aztán vagy van a nevén ház és 5 lakás vagy nincs. De általában inkább nincs🤣🤣😉. Na szóval jobban nem tudom 100%osan értelmesen  megkerdezni azt hogy valós értelmes 100% os ingatlan tulajdon rész jelzalogbiztositek(lakás, ház,) van e full rá bejelzalogozva  sok 1000 Mrd céges hitelek mögött vagy csak az  cég, és annak a bizonytalan, előző évi árbevételei és  az ügyvezető úr  de kezessegvallalasa, akinek a nevén lehet semmi sincs. ......??? 
Köszi a választ előre is..  
Törölt felhasználó 2025. 02. 23. 12:21
Előzmény: #240933  J0hnnyEnglish

Sansztalan J0hnnyEnglish  sansztalan, hogy veszítsen a Fidesz..  További  5 évig ez a rendszer marad ez már biztos.. ki az az őrült aki maga a saját pénztárcája ellen szavazna , hogy megvonják tőle a kedvezményt? Senki! Családban anyámnak két testvére  is van ahol 2 és 3 gyereket szültek életükben 55 éves kor körül vannak eddig ellenzékiek voltak majd most megnézem a szájukat mit szólnak ahhoz , hogy havi 70-80 e ft al több lesz havonta a fizetésük.. Majd ellene "mernek" szavazni.. nem hinném! ;-)
Kilóra megvesz mindenkit a Fidesz a 25 év alattiakat is  a munkásokat is munkás hitellel a családosokat adókedvezményekkel és mentességekkel és családi otthonteremtési kedvezményekkel. A nyugdíjasokat 13 havi nyugdíjjal áfa visszatérítéssel  stb... Sansztalan persze lehet nem így lesz és jön a Tisza... De így ilyen intézkedések után esélytelen szerintem.
Törölt felhasználó 2025. 02. 23. 12:15
Előzmény: #240941  Törölt felhasználó
Na de befejeztem a fantáziálásaimat. Egyébként is visszavonultam a fórumról 😃😃😃 Szép napot.
Törölt felhasználó 2025. 02. 23. 12:13
Előzmény: #240939  Pistike12
A változás az én szemléletemben az, hogy ki irányít és mit. Talán már a jelenben de a jövőben méginkább a cégek maguk az irányítók. A többi talán csak bábjáték. 

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek