Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
Pontosan így van. 10%-os béremelkedés nem 10% lakásáremelkedést okoz sajnos, mert hitelalapú a számolás nem költségalapú:) Ezért min 4-5 milliót jelent Budapesten:), mert ennyivel több hitelt kapsz a plusz 30 nettóért:)
És akkor minden CSOK-os vegyen nekem egy Milkát: A kormány korábban átalakítani tervezte a tranzakciós illeték szabályozását úgy, hogy az a 20 ezer forintot meghaladó átutalások esetén évente legfeljebb 800 forint terhet jelentsen a banki ügyfeleknek. Egy új, ezt a javaslatot felülíró, Bánki Erik jegyezte módosító indítványt a parlament honlapján, amely kiveszi abból a tranzakciós díj mérséklésére vonatkozó részt.Az indoklás szerint erre azért van szükség, mert kell a pénz a családvédelmi akcióterv megvalósítására.
Az allam mar nem tamogatja a lakasarlufit,ov szerint soha nem tamogatott ilyesmit. Az mnb se tamogatja,mert inflat okoz. Ncseedet se lehet hallani mostanaba,ugylatszik vette a lapot es gozerovel ertekesiti a valsagban vett lakasait,persze nem veri nagydobra:) Bokros se prominens szemely mostanaban,csodalkoznek ha a jelenlegi helyzetre mondta volna azt hogy a lakastulajok jarnak jol az allami lakastamogatassal.....szoval vekony jegre kerultetek szvsz.
Így van. A kamatkörnyezet és az állami támogatások a lényeg. Ezekre kell odafigyelni. A csok1 2016-os bevezetésekor 3 ingatlant vettem. Hogy egy klaszikust idézzek: "Az állami támogatásokat mindig az eladók kapják, sohasem a vásárlók." (Bokros Lajos). Amíg alacsony a kamat , tartanak az állami támogatások és rekord alacsony a munkanélküliségi ráta, (+10% átlag béremelések évente), addig folyamatosan növekedni fognak az ingatlan árak. Ez van, ezek tények.
http://www.zsiday.hu/blog/unortodox-b%C3%A9rroban%C3%A1s "Lassan 3 éve, hogy folyamatosan 10%-os vagy e feletti bérnövekedés van Magyarországon, és azóta az elemzések nagy része arról szól, hogy "igen, idén még ennyivel nőnek a bérek, de aztán majd leáll a bérnövekedés" - de egyelőre nem állt le. Sosem értettem ......."
Igazad van, e hozzászólásod minden gondolatával egyetértek, magam is írtam már arról, hogy nagy energiabefektetést, elhivatottságot, sőt pénzbefektetést igényel (tanfolyamok, adatok...) a tőzsde bugyraiba belemászni. És csak azért bátorkodtam írni ezekről, mert nyilvános választ ígértem a #38604 -es kérdésre. Többet nem is szándékszom ide tőzsdei témában írni. Egyébként amit javasoltam könyveket, az mind magyarul van. A Pénz Felemelkedése c. könyvben egyébként van egy ingatlanos fejezet is, érdemes elolvasni, sőt az egész könyv nagyon jó. Viszont szerintem az angol nylev megkerülhetetlen, ha valaki komolyan foglalkozik a pénzügyekkel. Bár sok a sima "sikerkönyv", motivációs könyv, meg ahogy írod, adózási meg nyugdíj témájú írás, de a legértékesebb infók is angolul vannak. Pitcairn2 is többnyire angolul linkel :) ( Mondom ezt úgy, hogy nem is tudok németül :D)
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link