Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
egynapod 2019. 03. 26. 22:57
Előzmény: törölt hozzászólás
#38720
Na pont a Frei meg a széles látókör. :)
Bár mamó a célcsoportban van az összes hazug, aljas, etikát hírből sem ismerő zugfirkasznal:)
MrLajos 2019. 03. 26. 22:10
Előzmény: #38713  mamoka47
#38719
Most írja be ő is, hogy "áremelkedést várok", mint te meg a többi szellemi nehéztüzér szoktátok?
Kicsit színesebb így a fórum. Ha meg neked nem tetszik, akkor verpiss dich.
MrLajos 2019. 03. 26. 22:08
Előzmény: #38712  hwolf
#38718
Először is megkövetlek, nem kellett volna korábban támadjalak, csak mert más a véleményünk a részvénybefektetések hogyanjáról. Szerintem értelmeseket írsz. DE! Azt továbbra is tartom, hogy a kisbefektetők elsöprő többsége számára ezek a speciális módszerek nem alkalmasak vagyonépítésre. Természetesen vannak kivételek, de hosszú távon a befektetők nagyrésze nem veri meg az indexeket és jellemzően minél gyakrabban kereskednek, annál rosszabbak a hozamaik. De még ha valaki tudna is valamivel jobb hozamot elérni ilyen módszerekkel, mint az index, a befektetett (mind a tanulási mind a kereskedési) idő tekintetében akkor is jó eséllyel nem érné meg neki belevágni (kivéve persze, ha amúgy is érdekli a téma és ez lenne a hobbija). Mivel a pénzügyi sikerességet sokkal jobban meghatározza, hogy valaki mennyi pénzt tud félrerakni, mint, hogy milyen hozamokat ér el, sokkal inkább megéri mindenkinek ezt az időt a saját szakmai/nyelvtudási fejlesztésére fordítania, pusztán gazdasági-pénzügyi alapon kiszámolva is. Erre különben te is utaltál a hozzászólásodban.
Szóval a befektetők nagyrészének szerintem bőven megfelelnek az egyszerű, kevés időráfordítást igénylő - vagy ahogy te nevezted, amatőr - módszerek.
Idegen nyelvű irodalmat én nem bátorkodtam ajánlani, mert nem tudom, ki milyen nyelveken beszél itt. Én az angol nyelvűekben azt nem szeretem, hogy jellemzően amerikai szerzők művei és eléggé USA központúak, az ottani viszonyokra íródtak, az ottani tőzsdéről, amerikaiaknak. Például csomószor írnak bennük adózási vonatkozásokról, ami nekem itt Európában tökmindegy, mert úgyis másképp van. Én szívesebben olvasok a témában német szerzőktől, ezeket németeknek írják és a német viszonyok inkább megfelelnek a magyar viszonyoknak, mint az amerikaiak. "Hátrányuk", hogy németül vannak és bár én kimondottan kedvelem Goethe nyelvét, sokan vannak, akik nem szívesen olvasnak/tanulnak németül.
Ezek közül két könyvet ajánlanék:
Gerd Kommer: Souverän investieren mit Indexfonds und ETFs: Wie Privatanleger das Spiel gegen die Finanzbranche gewinnen
Gottfried Heller: Die Revolution der Geldanlage: Wie Sie mit einfachen Methoden erfolgreich investieren
consonance 2019. 03. 26. 22:00
Törölt hozzászólás
#38717
hwolf 2019. 03. 26. 21:32
Előzmény: #38713  mamoka47
#38716
Nem reklámoztam, hanem két korábbi kérdésre válaszoltam. Egyébként meg írtam, hogy a csok részletektől teszem függővé a további ingatlan vásárlásomat. Én hiszek az ingatlanban, ha eddig nem esett volna le neked. Legfőképp azért, mert ilyen inflációs és hozamszegény időkben az embereknek nincs más alternatívájuk, és ez óriási érv. Nem azért kell(ett) ingatlanba fektetni, mert vki szereti... Hanem a fő ok az, hogy más is abba fektet, mert nincs más választása. Ez egy erős keresletet jelent.
Még valami. Szerintem a lakásbefektetés nem arra való, hogy ebből gazdagodjon meg valaki. Hanem arra, hogy a vagyonát ebben tárolja.
mamoka47
mamoka47 2019. 03. 26. 21:17
Előzmény: törölt hozzászólás
#38715
Ha nem érted,te sem vagy IQ mester.Ingatlannal kapcsolatos vélemény nincs?
consonance 2019. 03. 26. 21:04
Törölt hozzászólás
#38714
mamoka47
mamoka47 2019. 03. 26. 20:57
Előzmény: #38712  hwolf
#38713
Eltévesztetted a házszámot!  Ez ingatlanos blog, a részvényt nem itt kéne reklámozni. Ingatlannal kapcsolatos valami nincs??
hwolf 2019. 03. 26. 19:13
Előzmény: #38646  newmemberkn111
#38712
Nem gond ha kezdő vagy, de nyitott :)
A lényeget már leírták, én azért válaszolok mert megígértem. Szerintem igen, érdemes részvényekbe is fektetned. Főleg, mivel nem érzed még kellően jártasnak magad, így neked mindenképp a diverzifikáció köré kell építened a portfoliódat. Korábban írtam a szerintem okos diverzifikálásról, meg MrLajos is, ezt sztem érdemes visszakeresned. A részvénybefektetésre is most népszerű módszereket szívből tudom javasolni Neked, mind az osztalékportfoliós, mind a lusta portfoliós szemlélet nagyon jó kezdőknek, vannak fórumok, blogok ahol ezekkel foglalkoznak, sok segítséget kaphatsz ha ezeket választod. Ha érdekel a tőzsde, iszonyat mennyiségű jó könyv, tanfolyam meg anyag van - remélem, tudsz angolul. Sajnos magyar nyelven viszonylag kevés elérhető anyaga van ami jó minőségű.
Alapvetően már azt is leírták, hogy tanulásba érdemes fektetni először. Ezzel maximálisan egyetértek. Ha pénzügyekről van szó, elsődlegesen az időddel tudsz fizetni a tudásért (fizetni ráérsz akkor is, ha már tudod, hogy mit keresel és mit akarsz elérni). A nyelvtudásról nem írtál, úgyhogy ha nem tudsz angolul, akkor ez a legelső amibe érdemes befektetni. Addig is jó ki gondolatébresztő könyvnek kezdhetnél pl. a Nial Ferguson: A pénz felemelkedése c. könyvvel. Általános szemlélet fejlesztésre mondjuk a Jaksity-féle A pénz természete, motivációnak meg van egy rakás, mondjuk Kiyosaki első két könyve, vagy az én kedvencem a Babilon leggazdagabb embere, vagy a Jim Rohn könyvek, Anthony Robbins dolgai. Ezután majd el tudod már dönteni, hogy miben akarsz specializálódni, vagy akarsz-e egyáltalán. A tőzsde iszonyú nagy terület és sose fogod átlátni... legegyszerűbb részvényekkel indulni, aztán meg majd meglátod. De mindenképp érdemes specializálódni később, mert amatőr dolgokkal amatőr pénzt lehet keresni. Ja és én személy szerint utálom a magyar tőzsdét (masseduction szerint azért, mert félek a tőzsdétől :P), szerintem sokkal biztonságosabb, stabilabb USA-ban vagy az ASX-en avgy valami normális ország tőzsdéjén tolni (az időeltolódás a barátod!). És össze sem lehet hasonlítani a likviditást, sebességet, választékot, technológiai fölényt. Ha a magyaron kezdesz, megvan a veszélye hogy belekényelmesedsz. Belebüdösödik az ember abba a pár részvénybe, amit max megvenni tudsz. Itt nincs olyan hogy majd oké, funda alapon kiválasztok 1-2 szektort, abban meg a legjobb 2-5 részvényt... daytrade-re totálisan alkalmatlan. HFT-t, opciót felejtsd el rajta. Még a határidős kereskedése is baromi nyögvenyelős. Sokszor még shortolni sem tudsz. Szóval BÉT max akkor, ha tényleg nem akarod megtanulni a tőzsdét. Bocs ha valakinek a lelkébe gázoltam ezzel. Összegezve: igen, kezdjél el tanulgatni a részvények megvásárlásáról, viselkedéséről, és vágj bele. Keress vmi jó kis befektetési stratégiát, és tarts ki mellette. Warren Buffett-ról olvashatsz a Hagstrom-féle Warren Buffett módszer c. könyvben, vagy visszamehetsz a forráshoz és egyenesen az ő mesterétől, Ben Graham-től már megvan az alapműve magyarul is. Meg olvashatsz Peter Lynch-et, tőle is rengeteget tanulhatsz a részvénybefektetésről.
hwolf 2019. 03. 26. 18:46
Előzmény: #38641  incrediblehoe
#38711
Háát, én mostanában baromi lusta dög voltam :D
Úgyhogy elfekvő cash vagy cash tipusú dolgok, EUR, USD, HUF, meg némi GBP-ben (tudom, tudom...). De semmi olyan amit másnak is javasolnék.
Az USD rész az nagyrészt a tőzsdei bűvészkedéseimet hivatott szolgálni, de ez megint nem olyan, amit másnak javasolnék. Iszonyat mennyiségű szenvedés van a stratégiák mögött [korábban már utaltam rá, hogy többféle megközelítéssel többféle stratégia. Ez egy ingatlanos fórum, úgyhogy csak címszavakban: 1. news trading/spike trading/HFT milliszekundum alapon,  2. turbo ETF shrink stratégia, basket trading rendszerben, erre opciók írása/szintetikus pozíciók spéci kimenetelekre,  3. VIX index, VXX, vix futures és opciós bűvészkedések, ez is egyfajta shrink-es megközelítés,  4. opció egyéb... (elárazódások, háromszög-arbitrázsok, stb). Szóval alapjában véve irányfüggetlen kereskedések és/vagy időérték vagy shrink short tipusú dolgok ]
A HUF-os rész szinte kizárólag lakóingatlan-bérbeadás, felújítással meg egyébbel nem foglalkozom jelenleg. Ez a lustaságos része megint :D.  Tudom, bele kéne vetni magamat, hogy helyet keressek a pénzeknek, de befektetés (buy and hold) jelleggel nem szívesen tartanék most részvényeket (vagy ETF-eket). Államkötvényt (magyart) nem szeretem, igaz nem is ellenzem.
Pedig lassan jön megint a "hulljon a férgese" időszak, és lesz értelme megint sima részvényekbe fektetni. 1-2 év gazdasági belassulás után fundamentális kritériumok (finviz.com) alapján szűrve ki fogok választani cégeket (P/E, divident rate, legalább 3-5 éve növekvő árbevétel, növekvő profit, különféle növekedési ráták, ilyesmi kritériumok alapján), és azokat minimális szinten menedzselve buy and hold-ozni. Szóval jelenleg inkább halmozom inkább a kápét és várom a válságot... lehet hogy veszek még lakást Mo-n addig, meglátjuk mi lesz nyáron a CSOK-os sztorival.
sakal83 2019. 03. 26. 18:42
Előzmény: #38709  elemerorsos
#38710
Erre merget vehetsz:) kotveny felelosseg nelkul. Csak hazai cegek. Nagy nemzeti neptanc lesz:) par multi vszinu feladja a pozijait. Erre raknek egy 2x szorzoval.
elemerorsos 2019. 03. 26. 18:26
Előzmény: #38708  sakal83
#38709
Ha nem a nemzetközi hitelminősítők által top kategóriának minősített kötvényeket vásárolják, hanem ők minősítik a vállalati kötvényeket, akkor ez lesz az évtized mutyija, gyakorlatilag fedezet nélkül fogják kitolni a pénzt. A végeredményt meg borítékolni lehet, fedezet meg csak a forintgyengülésből jöhet, tehát a pálya adott.
sakal83 2019. 03. 26. 17:52
Előzmény: #38703  elemerorsos
#38708
Csak nehogy Questor válllati kötvényt finaszírozzon újra:) Csak nem kell a ML birodalomnak egy kis occsóhitel állami pízen jó fixen 1%-ért :) mindig van új a nap alatt, vzínű a szbadságharc nem áll le, és no, ahhoz pedig píz kell
Gondolom tőlem nem vennének egy kis jó vkötvényt.
egynapod 2019. 03. 26. 17:50
Előzmény: #38698  tihamer
#38707
A pmak hozama kamatemelés és az adoeltorles miatt szépen emelkedett. 
egynapod 2019. 03. 26. 17:48
Előzmény: #38703  elemerorsos
#38706
Eur 350? Szép kerek szám:)
egynapod 2019. 03. 26. 17:45
Előzmény: #38704  egynapod
#38705
Annyit nem tudsz emelni, amit ne tudna elinflalni a kuszaszemu:)
egynapod 2019. 03. 26. 17:37
Előzmény: #38697  mamoka47
#38704
Az lehe
elemerorsos 2019. 03. 26. 17:37
#38703
A jegybank tovább lazít (vállalati kötvényeket kezd el vásárolni). A forintnak szerintem reszeltek. Az ingatlanpiacra ennek nem tudom milyen hatása lesz, mert euróban és dollárban egyre olcsóbb lesz a magyar ingatlan, de a rengeteg külföldi befektető aki az elmúlt években bevásárolt, elkezdhet kiszállni.
DAXHU 2019. 03. 26. 16:11
Előzmény: #38698  tihamer
#38702
Még ha csak ezen múlna. Már látom is, hogy árazzák át a hirdetéseket.
sakal83 2019. 03. 26. 16:00
#38701
azért az mnb is erős féket vár 2020 2021-re. Inflóció ésa GDP növekedés is 3%-3% a jóslat szerint. :) vékony jég... az biztos, hogy a forint nem lesz túl erős 2 éven belül.
A mester megpróbált kifarolni a kényszerhelyzetéből. Megemelem a kamatot, de mégse. A piac eldönti, hogy hiteles-e vagy nem.
Azért az önfényezés is ment, de nagyon:)
"Hat év alatt a jegybank 12%-kal járult hozzá a 23%-os GDP-növekedéshez - ismertette Matolcsy az MNB eredményeit." Nehogy Vargának jusson a nagyobbik fele:)...
"Az MNB több mint 10 ezer milliárd forinttal járult hozzá Magyarország javuló pénzügyi helyzetéhez, ebben fontos szerepe volt az alapkamat csökkentésének. " mintha az MNB-nek 1/10 ráhatása is lenne a nemzetközi kamatkörnyezetre. Inkább a SOROS féle nyugatnak van hozzá köze:) illetve 10.000. milliárd fiktív pénz beépülése CSUDÁLTOS:)

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 4 1

aktív fórumozók


 • BÉT
 • Indexek
 • Deviza
   • Forgalom
   • Nyertesek
   • Vesztesek