hwolf

Regisztráció: 2018-11-28 16:49:40

Hozzászólások száma: 112

Utolsó hozzászólás: 2022-02-14 20:40


Tapasztalat: 4
Aktivitás: 2
Népszerűség: 5

Kedvenc topikok db Utolsó hozzászólás

186 483
csütörtök, 16:28

utolsó 20 hozzászólás

Lakás/Ingatlan árak topik 2022. 02. 14. 20:40
Egy másik ugyanilyen módon vett, de már kifizetett lakás volt a pótfedezet. Mindig így csinálom, ahogy épül a portfolióm. És persze így egyre gyorsabb is kifizetni. Párhuzamosan mindig két ilyen dupla ügyletet futtatok. Most egy ideig csend lesz nálam, vagy esetleg ha marhajó vételt látnék akkor kp.
Lakás/Ingatlan árak topik 2022. 02. 14. 20:32
Igen, hitellel. 2m önerő + 23.8m hitel. 24 éves futamidő, tízéves kamatperiódus (de úgyis hamarabb kifizetem), 2.94% thm, Unicredit Bank. Tavaly májusi vétel, 52 nm panellakás (szokás szerint :))
Lakás/Ingatlan árak topik 2022. 02. 14. 19:50
Én is évek óta nem szólok hozzá, de pár naponta átfutom a friss hozzászólásokat. Tavaly is vásároltam én is, még inkább eltolva az arányokat :)
Lakás/Ingatlan árak topik 2020. 09. 07. 07:12
Sziasztok, már jó ideje nem írtam ide, csak olvastam a néha fárasztó, néha tényleg alantasan primitív, de többnyire informatív, gondolatébresztő, érdekes, szemléletbővítő gondolatokat. Nem nagy dolog, hogy magamnak kiszűrjem a számomra érdektelen mondanivalókat. Ezért én nagyon sajnálnám ha ez a fórum megszűnne. Azt is sajnáltam, hogy a korábbi kitiltásokkal sok nagyon jó mondanivaló elveszett.
Úgyhogy plusz egy kérés a modik felé, hogy megengedőbben bírálják ezt a topicot! Tudom, hogy sok oldalmegnyitást és portfolio.hu-n töltött időt vesztenének, ha a törlés mellett döntenének, mivel ismerősi körömben is többen olvassák a topic-ot passzívan, mintegy piaci hangulat-indikátorként. Az érdekük pedig az, hogy sok oldalletöltésük legyen, természetesen a színvonal megőrzése mellett.
Lakás/Ingatlan árak topik 2020. 03. 25. 08:17
Már fenn van a neten a Magyar Közlöny új rendelet ( 62/2020. (III. 24.) Korm. rendelet ), ebből a lényeg a lakáshitelekre vonatkozóan:
"2. §
(1) A  tőketartozást sem a  fizetési moratórium ideje alatt, sem a  fizetési moratórium lejártát követően nem lehet a fizetési moratórium ideje alatt nem teljesített kamat összegével megnövelni.
(2) A  fizetési moratórium ideje alatt felhalmozódott kamatot a  hátralévő futamidőben esedékes törlesztőrészletekkel együtt a fizetési moratórium lejártát követően a futamidő alatt, évente egyenlő részletekben kell megfizetni.
(3) A fizetési moratórium lejártát követően a futamidő úgy hosszabbodik meg, hogy az esedékessé váló törlesztőrészlet és a  fizetési moratórium alatt keletkező részletekben megfizetendő kamat összege együttesen ne haladja meg az eredeti szerződés szerinti törlesztőrészletek összegét.
(4) A kamatra vonatkozó szabályokat megfelelően kell alkalmazni a díjakra is."
Ezek alapján a bankok ténylegesen valamicske veszteséget fognak elszenvedni a moratórium alatt, de ez nem olyan szörnyen nagy összeg lesz - amit az adós megnyer.
A 3. bekezdés ami nem világos nekem. Én úgy értem, hogy ha az adós törlesztőrészlete nem emelkedhet, akkor a moratórium alatt meg nem fizetett tőkerészt az eredeti futamidő végéhez írják hozzá - ez eddig oké. Mivel az 1) bekezdés értelmében a kamatot tőkésíteni nem lehet, a kamatot pedig szét kell teríteni a futamidőre, akkor csak úgy lehet megtartani az eddigi törlesztőrészlet mértékét, ha kevesebb tőkét törleszt az adós a hátralévő időben (és a hiányzó tőkerész is hozzáíródik a végén)?  Vagy ezt a szétterített kamatot nem számolják hozzá a törlesztőrészlet emelkedéséhez?
Lakás/Ingatlan árak topik 2020. 03. 08. 10:56
Lajos, szépen kérlek hogy fejezd be ezt az óvodás viselkedést. Őszintén nem értem, hogy miért leled örömödet abban, hogy teleszemeteled az oldalakat itt az ingatlanokról értekezni vágyóknak. Te nem is itt élsz, és amúgy is a tőzsde érdekel inkább. Miért nem ETF befektetési topikokat látogatsz inkább?
Nem kis részben Te vagy az oka annak, hogy régóta csak olvasó módban vagyok jelen, de most felbosszantottál és muszáj volt írnom emiatt.
Szerintem Téglaherceg azért fórumozhat, mert bár időnként tényleg arrogáns a stílusa, de a témáról ír, és nem olyan durva személyeskedéssel, ahogyan Te szoktál. Te viszont érdemben nem teszel hozzá ehhez a topikhoz, csak kötekedsz, és sokkal többet off-topicolsz mint amennyi az on-topic gondolatod. Pedig korábban volt sok olyan hozzászólásod, amiből kitűnt hogy nem lennél Te olyan ostoba, mint amilyennek mostanában mutatni szereted magad.
Ezért tisztelettel megkérlek, hogy látogass Téged érdeklő oldalakat, vagy maradj kultúrált és témába vágó vitapartner. Köszönettel, hwolf.
Lakás/Ingatlan árak topik 2019. 12. 18. 14:59
Akkor most én is újra kommentelek, hogy ne csak olyanok írjanak akik alá mindent odatoltak szerinted. Falusi csóró családból érkezve, és marhajó fizetés nélkül is meg lehet csinálni, nekem sikerült. Az ugyan igaz hogy az utolsó 7 ingatlanomból 6-ot a mélypont közelében vettem, de a korábbiakat aktuális helyi csúcspontokon. És örökség sem volt. Sőt egyetem sem. Csak rohadt sok munka, spórolás, külföld, vállalkozás, kockázatvállalás. Emellett pedig tanfolyamok, könyvek, stb.
És a gondolataikból úgy látom, van a fórumon még néhány hasonló ember.
Biztos van sok ember akire igaz amit írtál, de ha Te is ebbe a ligába szeretnél tartozni, akkor elsőként azt kellene megérteni, hogy a siker egy gondolkodásmód... A kifogásokkal meg semmire nem mész az elszámoláskor.
Lakás/Ingatlan árak topik 2019. 07. 01. 22:59
Legalább ne ugyanazon a néven regisztráltál volna mint amin kitiltottak, és más képet meg más stílust vennél fel, kedves consonance... És egy rossz és valóban túlárazott lakásra továbbra sem alapozhatsz egy komplett piac elemzését. Fölösleges további alteregókat létrehoznod, ha a mondandód csak ennek az egyetlen lakásnak a reklámozásából áll. A forgalom darabszámának csökkenése pedig teljesen természetes jelen körülmények között:
- babaváró (egyszeri hatás miatti kivárás)
- uborkaszezon (csak várd ki a szeptembert...)
- meredek múltbeli emelkedés (a forintban mért forgalom még így is nagyon erős!)
- szuperkötvény indítása (ennek is csak az elején lesz ekkora érdeklődése)
Lakás/Ingatlan árak topik 2019. 06. 09. 21:09
Ugye el sem olvastad amit írtam...? Számoltam üresen állással és adózással is. A valóságban a jó lakásaimnál a rossz időkben is alacsonyan maradtak az üresen állási időszakok, és a bérlővel való jó viszony miatt nagyon sokszor össze lehetett úgy matekozni, hogy minimális legyen az üresen állás. Ennek ellenére mégis számolok vele.
De már régebben kifejtettem, hogy az ingatlan azért jó, mert tere nyílik az egyéni kreatív problémamegoldásnak, a kommunikációnak, és be tudsz előzni balek versenytársakat, lehetnek legálisan infóid amivel beelőzhetsz másokat, alkudhatsz, cselezhetsz, stb. Szóval pont a személyességében is van egyfajta vonzerő (számomra).
És szerintem ha profi vagy, akkor ennél még jobb hozamot tudsz lakáskiadással elérni, mert kiszűröd a jobban kiadható lakásokat, és a kápés vétel miatt jobb pozícióban vagy mint a csok-os vagy hiteles vevő. Emellett sokkal olcsóbb és összeszokott ügyvéded van... De mindegy, csak meg szerettem volna cáfolni a 2-3%-os bérbeadási hozamot, nem folynék bele most jobban ismét ebbe a témába.
Lakás/Ingatlan árak topik 2019. 06. 09. 20:52
Tehát jól értem, hogy EGYETLEN (valóban atomra túlárazott) lakás alapján állítod azt, hogy az egész városban 2-3%-os a kiadási hozam? Ez a link egy tipikus olyan lakásra mutat, amit valaki óccón felújított, már a képekből is látszik hogy gagyin (ajtók, ajtócsere elmaradása, OBI-s lamipadló, gagyi zuhanykabin, vacak konyhabútor, tipikus szar burkolási munkák ránézésre, összedolgozatan cuccok, igénytelen villanyosmunka a szegőlécekben vezetékezéssel és a budinál falon kívüli kapcsolóval hehehe, tré vaslemez raditátor kötéstáv elméréssel, régi göröngyös karnissal, óccó konyhabútor körmosogatóval hihhii, és élőben nem is láttam a lakást csak képeken...), és egyszerűen csak bepróbálkozik, hogy akad-e egy hülye aki ennyit ad majd érte. Nem ezt kellene általánosítanod. Az általam reggel találomra megnézett 3 kerületben százas nagyságrendű lakásból állt össze amit kihoztam a bruttó 6 vagy még több százalékot. Ezzel cáfoltam, hogy a kiadási hozam 2-3% volna...
És még egy: én szigorúan bérbeadási hozamról írtam, egyetlen szóval sem említettem (és korábban is leírtam hogy nem érdekel) a tőkehozam részt. Abban igazad van, hogy a tőke a következő években (majd valamikor) akár csökkenhet is. De itt a cashflow-ra való törekvésről van szó, és nagyon sok befektető a környezetemben az ingatlant "osztalékra" használja, mint végső célként a pénz elfektetésére. Tudod, a nagy lóvét vállalkozással vagy tőzsdén kell megkeresni, de nem ott akarod parkoltatni.
Lakás/Ingatlan árak topik 2019. 06. 09. 06:21
Ezt már én sem állom meg szó nélkül... folyamatosan jössz hogy te aztán mekkora tényeket írsz, meg írod a 2-3%-os kiadási hozamokat. Vagy egyik, vagy másik állításod hazugság - vagy nem tényeket írsz, vagy nem 2-3% a kiadási hozam. Esetleg mindkettő.
bizonyítás:
Csak nyisd már meg az ingatlan.com-ot, nézz szét mondjuk az újpesti vagy a csepeli (szerinted szaros) panelek eladási áraiban meg a kiadási áraiban, és végezd el az osztást-szorzást.
Újpest: Átlagár egy 50 nm-es panelre: 28 mFt. Kiadás átlagár: 145eFt /hó. (ez bruttó 6,2%, adózás-üresenállás-amortizáció után 4,45%)
Csepel: átlagár 25mFt, bérbeadás 125eFt. Eredménye hasonló.
Kispest: átlagár 26,5mFt, bérbeadás 140eFt. Eredménye hasonló.
Hadd ne folytassam már... És ebben semmi szűrés, alku, ügyesebb válogatás nem volt. Állításom szerint még mai helyzetben is kihozható az 5% fölötti NETTÓ-NETTÓ hozzam! (esetleges későbbi üresen állással, amortizációval is számolva.) És hogy ne csak pofázzak, elmondom hogy pár hete is vettem még, és még idén tervezek legalább egyet. Vettem még tavaly is.
Azt én sem mondom hogy most "urva" jó üzlet (a szavaiddal élve), de azért annyira nem is szörnyű mint ahogyan folyton pocskondiázod.
De mégis mit vegyen akinek pénze van szerinted...? Te hogyan őrzöd meg / növeled a vagyonod jelenleg? Egyáltalán van mit megőrizned?
ui. vettem szuperkötvényt is. A tőzsdéről most nem szólok, attól szerinted fosok (igaz ezt is cáfoltam korábban, arra is csak lapítottál).
Lakás/Ingatlan árak topik 2019. 05. 14. 12:57
Mindannyiótoknak igaza van, hogy a magyar sokkal korruptabb, torzítottabb gazdaság. De a befektetéseknél azt se felejtsük el, hogy minél átláthatóbb, nyilvánosabb és adatokkal illusztráltabb egy piac, minél tökéletesebb, annál nehezebb rajta pénzt keresni - sokkal nagyobb a verseny. Ezért nyerőbb a zavarosban halászás, avagy a magyar piac :)
Lakás/Ingatlan árak topik 2019. 05. 12. 08:41
Társasház építő ismerősöm pár éve egy új fejlesztésénél nagy arccal előadta, hogy a penthouse kedvéért építi fel az egész házat, mert azt adja el a leghamarabb, és a legjobb haszonnal. Aztán úgy alakult, hogy már minden lakás el volt adva, a penthouse-t meg csak két év múlva vették meg, nyomottabb áron... Aztán ezt még egyszer megismételte.
Lakás/Ingatlan árak topik 2019. 05. 09. 13:55
A Craig Hall könyv tényleg jó, én is javaslom, a másikat a nemzetek bukásáról még nem olvastam, de köszi az ajánlást.
A farkakról már régebben is elhangzott, hogy bezzeg neked milyen jó hogy naponta hányszor dugod a barátnődet, és hogy a többi itteni vénenber meg nem. Ezt sértőnek éreztem.
Warren-től valóban nem idéztél, de jöttél Te is azzal, hogy ha Warren x%-oz csinál a tőzsdén, akkor én biztos hazudok mert annál nem lehet többet. Ez csak gondolkodásbeli hiba, nem sértő.
A magyar ingatlanpiacról pedig neked kezdő tőzsdésként is már tudnod kellene,chogy nem tökéletes piac, nem úgy és nem akkor érvényesek rá a szabályok, ahogy a könyvekben.
Egyébként én speciel vevő lennék rá, ha a részvényekről írogatnál. Szerintem mást is érdekelne. Csak ne ide, hanem nyiss egy topicot, linkeld ide, és annyi. De ne azt bizonygasd, hogy az ETF jobb, mint az ingatlan. Szerintem nem egy liga, nem egymás alternatívái. Ahogy az általam ironikusan beszúrt vix futi etn szintetikus short gamma-skalpolása sem, mert túl speciális, túl sok háttértudás kell hozzá. Az ingatlamkiadáshoz meg elmész egy egynapos tanfolyamra vagy ehy jó könyvet elolvasol, és a 80%:át meg is ismered az elméletnek.
Lakás/Ingatlan árak topik 2019. 05. 09. 13:19
Az a durva, hogy nem halandzsáztam. De most komolyan. És igenis büszke vagyok erre a tudásra, iszonyatosan sok pénzbe került összeszedni. Nehéz leírni egy mondatban egy komplex stratégiát, azt elismerem hogy nem ez a legjobb leírása. De vedd csak elő a google-t, bár lehet hogy ingyenes forrásból nem fogsz megfelelő infókat találni. Szavanként értelmezd, és próbáld meg összerakni. Amit írtam, valós stratégia. Régebben amikor erről dumáltunk, nem adtál privát elérhetőséget. Na mindegy. A mondanivalóm az volt, hogy próbáld már az ingatlanpiacot helyi piacként és fókuszált befektetésként értelmezni.
Lakás/Ingatlan árak topik 2019. 05. 07. 10:06
Én játszom is, komolyan írtam. De ezt a mondatot csak komolyabb tőzsdések fogják érteni, a Lajos-féle Buffett-idézgető, átlagokban gondolkodó kocabefektetőknek kell pár év tanulás hozzá. De igazából azt akartam kifejezni, hogy ingatlanfórumon nincs helye ennek.
Az ingatlanbefektetés viszonylagos egyszerűségének reális alternatíva mondjuk a szuperkötvény. Mindkettőhöz csak józan paraszti ész kell, a szó legnemesebb értelmében. De a bonyolultabb tőzsdei portfoliók nem a lakáskiadás alternatívái, úgyhogy a mr.lajosi duma az ETF-ekről nem ide való. Én sem a gamma-skalpolás gyönyöreiről írok ide, pedig lenne mit :)
Annyira tartom azért okosnak Lajosunkat, hogy ebből megértse e fórum témáját, ami egy HELYI piac, FÓKUSZÁLT befektetés.
Lakás/Ingatlan árak topik 2019. 05. 07. 07:55
"szerintem egy saját kockázati tűréshez igazított, ETF-ekből felépített, diverzifikált részvényportfólió a legjobb út a vagyongyarapításhoz"
Szerintem meg egy volatilitási határidős kontraktusokból a VXX ETN mintájára szintetizált kosárnak a dupla backwardation hedging-gel védett, contango alapú shrinkelődését érdemes szintetikus shortokkal (inverz covered call) letrédelni, roll-up és roll-out eseményekkor pedig sima gamma-skalpolást végezni rajta amíg ki nem balanszírozod a kosár és a hedge deltákat.
Na viszlát!
Lakás/Ingatlan árak topik 2019. 05. 07. 07:39
Hasonlóképp látom én is, megértelek. Én örültem a hozzászólásaidnak, jó volt a sok gyalázkodás meg mellébeszélés között témába vágó dolgokról olvasni tőled. Lajost én sem értem, hogy miért nem ETF kereskedési fórumokat látogat, pedig rengeteg van belőlük. Valamiért pikkel a magyar ingatlanpiacra, és szét akarja barmolni az ezt elemző közösséget. Távozásoddal ehhez egy lépéssel közelebb került.
Lakás/Ingatlan árak topik 2019. 05. 06. 03:54
Hol volt ez szalmabáb érvelés? Az a bajod, hogy tudok önállóan is kamatos kamatot számolni? Fogd csak meg a számológépet, és mutass rá hogy hol hibáztam. A cikk az ötéves tartásnál számolja ki a 4,95%-ot. Én ugyanezeket kiszámoltam 1, 2, 3, 4 éves tartásnál is, hisz jelenlegi infók szerint évente lehetne díjmentesen eladni.
A másik érv pedig az volt, hogy nincs garantálva a lejárat előtti visszaválthatóság, ahogy korábban sem volt. Ebben hol a szalmabáb?
Lakás/Ingatlan árak topik 2019. 05. 05. 07:39
Nekem úgy rémlik, automatikus újratőkésítésről volt szó. De konkrétumot még nem lehet tudni, csak egy interjúra alapoz minden most nyilvános info. Szóval még bárni lehet, egyelőre csak ígéret hangzott el. De ha visszagondolok az asszonyhitelre vagy a csok körüli bizonytalanságra meg megnézem hogy mi lett az ígéretekből, akkor nagy illúzióim nincsenek. Megvárom a hivatalos ajánlattételt, és lehet hogy használni fogom rövid távú pénzparkoltatásra az újabb befektetésekhez megvásárlásához való gyűjtögetés során, esetleg a pénzem 5-10 %-át is bele mernék tenni ha lenne valamiféle likviditási garancia. De erre nem számítok, valószínűleg ígéret szintjén marad az évenkénti visszaválthatóság lehetősége.

friss hírek További hírek