Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
https://privatbankar.hu/makro/tobb-mint-7-ev-utan-szigoritott-az-mnb-325276 "A 0,9 százalékos jegybanki alapkamatot ugyan nem emelte a Monetáris Tanács a mai ülésén, ám szűkítette a kereskedelmi bankok likviditását azáltal, hogy az MNB-nél elhelyezett betéteinek a kamatát növelte, igaz, az még így is negatív." És ez így is marad legalább ebben az évben, oszt majd meglátjuk.
Azért az első vételem 1995 őszén azt hiszem 94-ft volt! Most 271 van belőle + 15 évnyi osztalék A befektetett csekély tőkére vetítve nem rossz a hozam! Volt aki cigit vett,én vettem 1db otp részvényt.
Igen, igazad van, tisztában vagyok a költségekkel. Az én brókeremnél (random capital) 2600 Euroért kell vásárolni hogy megérje költség szempontból, ezért 1.5-2 havonta veszek. Felírtam a Google sheetembe - amiben nyilvántartom a portfólióm - hogy miből mennyi az a minimum összeg aminél a költség minimalizálva van.
Az 5 ev tenyleg lejar,de azert ez kicsit tobb mint penzmosoda,ugyanis ott tobbet tesznek bele mint amit kivesznek. Itt viszon 3-szor annyit vesznek ki mint amit betettek 2014 korul.
Havi 1db otp reszveny azert szegenyes. En nem aprozom el,felosztom a 3 blu chipp kozott,mindegyikbe betolok fel millat,es egy nap alatt lerendezem,nekem nincs idom napi egy reszvennyel veszodni.....igaz most kaptam premiumot 4,5 millat a jo munkamert azt meg nem tudom mibe tegyem,a fonkom mondta hogy a kovetkezo negyedevbe tobbet kapok...gondolkozom egy jo kis keco vetelen anyalfoldon vagy kelenfoldon,azzal egybe letudom az egeszet,tobb idom marad szorakozni,elvezni a nagybetus eletet:) * Berlini is megerositett,lehet felulsulyozom az otikat! Pont nekem valo,mindig fefele megy,ez valo nekem:)
Pontositok: ha egy elemző célárat ad meg, akkor az általában egy 12 hónapos célár. Igy a JPM is a következő egy évben várja a 15.500ft-os OTP árfolyam elérését. De ez messze nem jelenti azt, hogy középtávon (2-3 éven belül) nem várnak ennél magasabb árfolyamot. Pont ezek az optimista elemzők számitanak arra, hogy a folyamatos akviziciókkal a bankcsoport a következő éevekben megduplázza az eszközállományát és az emelkedő kamatszintes és igy emelkedő kamatmarzsos években a kamatbevételek ugrásszerűen nőnek majd. Ezek azok a bankos "aranyévek" amikor a kamatok már emelkedőek de a hitelek még nem dőlnek be, igy céltartalékolni még nem kell erősebben. Mindezek az OTP-nél 3 éven belül a jelenlegi nyereséget (1240ft/részvény) akár 1900ft/részvény magasságba is vihetik. Ez pedig inkább 50%-os emelkedési potenciál. Persze mindent felülirhat egy recesszió. De ha az OTP ebbe a recesszióba úgy tud belemenni, hogy szinte minden piacán hatékony méretnagyságban működik, akkor nagy eséllyel megerősödve jön majd ki ebből a recesszióból.
En is ugyanugy csinalom mint Te. En havi megtakaritasom kb haromszorosa a tiednek,tehat tobb mint masfel misit teszek el a berembol,nem vagyok egy sporolos tipus,minek tegyek felre tobbet hiszen egyszer elunk,szorakozzunk:)
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link