Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
Ha kell a pénz, nyudijra, Eü re, rendőri fizetésre, akkor majd azért nem kezelik majd ezt oly lazán, ahogy te mondod, .... Elkezdik keresni az állami nem teljesített támogatásokat visszaseperni...... . Sőt már el is kezdődik lassan...
Lakás hitel jó. Max 50%ig. Pont. 50% önero.pont. Hosszú memoriaju emberek emlékeznek arra az időszakra mikor 3 évig szinte sehogyse meg jó árért se volt a piacon vevő. És arra is emlékezek hogy hogy oldották meg az USA, görög, olasz, spanyol, magyar válságot. Jegybanki QE, és itthon high press economy. De ezt utoljára játszottak el......... Sose többet nem tudják már. Olyan atombombak keletkeztek a nyugati vilaggazdasagban amihez képest a Lehmannos buli az semmi se volt, es bárcsak annyi toxikus CDO-k és nagytőkeáttétes szintetikus CDOk lennenek a gazdaságban ami 2007 ben volt..... De mindegy, magas polcról mondjad csak...... Derivativ piac brutális mostani helyzetéről biztos sokat tudsz. Kb úgy érzem magam. Mikor a Nagydobas című filmben a sztripper dicsekedett hogy hasonló modszerrel van 4 háza és 3 lakása Las Vegas ban. És kirohogte a brokereket akik utána jártak a lakaspiac divergencias dolgoknak. De mindegy. Szevasz.
Sokszor leírtam már, szülői ház 50% ban már az enyém volt (sajnos szülők korán elmentek), Gy-M-S nagyváros határ mentén, 180m2 2 szint közepessen felújítva, de azért még kell rá költeni. 50% at vettem meg tesómtól mert neki nem kellett akkor piaci áron. Erre kaptam hitelt még a magyar fizetésem alapján is, (feleséggel együtt). És azóta meg sikerült összeszedni magunkat. A külföldi ingatlan is tálcán van, elmúlt hónapokban beszélgettünk pont róla többet. Most ha nem törlesztek be, akkor ez mehet egy itteni önrészbe. Egy kisebb lakásra való már megvan, de 25 öt még bizotossan kivárjuk mert túl nagy a rizikó hogy autóipar miatt mind a ketten elveszítjük a munkát akkor ugye az megint egy költségvetési vészhelyzet lenne. Addig meg ami nem kell likviden folyamatossan lekötve valamilyen formában . Volt tervben egy esetleges haza költözés, de elsősorba az otthoni helyzettől függ ami az elmúlt 4 évben rendre a rosszabbjára változott. Feleségem ki is jelentette, hogy ő nem akar. Nálam kettős, mert azért sok az autóiparban a stressz. Én az ingatlan értékénél az árnövekedéssel nem számolok (besaccolni se tudom) illetve ha EURban kicsit kevesebbet, vagy ugyanannyit kapok érte mint mikor vettük se dőlök a kardomba. Vész vész-taraléknak DZS+ tervnek még jó ha van.
Azt hogy ? Az kettős adóztatás. Mármint hogy a német jövedelmem után a magyar is megsápol ? Azt nem mondom, hogy mire azt bevezetik én állampolgár leszek, mert 23:59 kor átnyomják, de ha jól tudom talán 8 év kellett most meg csak 5. 4 nél vagyok :D.
Szerintem ez is tudomány, ha már 10 éve fent tudja tartani. Ahogy celebnek lenni is tudomány, még ha hülyét is kell csinálnod magadból, hogy azzal sok pénzt keress. Nézd meg győzikét, norbit és családját. Mindenki "utálja" őket, mégis mindenki odatapad, ha képernyőre, vagy címlapra kerülnek. Mindenkinek nyitva van a tik-tok, mégsem mindenki ebből él. Van aki tudja csinálni, van aki nem. Pedig azt hiszi az ember, bármikor meg tudnám csinálni azt a nyihogást, de senki nem lenne rá kíváncsi.
Eus projekteket felugyeltem egy ideig. Fogja fekszamolja a ceget oszt ennyi. Sem a bírálatkor sem a kovkez reszen nincs nagy tobzodas... 30% tularazas leszaros volt, de az 50% is. Papirin feleljen meg oszt csa. Ha megy felszamolasba, akkor meg ennyi.
Most kaptam egy igazságtalan jobb egyenest ..idegenektől. Annyira az volt, hogy akik adták is szégyellik már magukat. Erőt gyűjtök a megbocsátáshoz. Erőt, hogy lássam a szépet és ne azt amit kaptam 😃😃😃. A téma nem ide való. Az erő velem van ..én tovább mosolygok 😃😃😃 Kevés időnk van az önsajálatra és a felesleges harcra is. De azért maxra vettem a hangerőt a kocsiban és belekiabálltam a világba. 😃😃😃
Azért ésszel és ebben minden benne van! Te magad írtad, hogy covid mekkora mélypont volt nálad, ha nincs a kamat vagy törlesztési stop bukik a projekt. Kamat stop még mindig van, legalább támogatnak közpénzből. Ez sem gond, csak az éremnek két oldala van...
Én kizárni nem tudom. Ha jön még egy GFC szerű válság, ami után megint egy nagyobb elvándorlás lesz, és emellé párosul majd egy öregedő társadalom, akkor szerintem a mindenkori politikai hatalom meg fogja fontolni a külföldön élő magyar állampolgárok adóztatását. De ez csak elmélkedés. Én is meglepődtem, amikor olvastam, hogy a franciáknál felmerült egy ilyen elképzelés, mert amúgy nonszensznek tartom ezt az egyén szempontjából.
Mondtam én ilyet? De elég ha egyet kifizetünk, egy szót nem szóltam arról, hogy nulla hitellel. Ha 10 év alatt megvan (2% alatt a kamat), bőven elég, bár addigra lehet, hogy egy kelenföldi panel százmillió forint lesz, játékpénzben.
LOL! Lakást csak KP ra veszünk isten őrizz hitel óvakodj tőle mint az ördögtől! (svájci frank beidegződés) Jóska pista eldönti 20 évesen majd ha meg lesz a KP ( addig nyujtózkodj amig a takaró ér ) veszek lakást .. Mire 20 év múlva eléri ezt az összeget a lakás ár dupla minimum de inkább 3 szoros ár.. Örök albérlet.. ilyen is kell ezekre hajtok... nyomjad csak nyugodtan a hitel = bűn szöveget és mi hedonizálunk. Gondolom nem hallottál még jó hitel és rossz hitel fogalmáról ( a beruházási hitel - lakásra pont jó hitel a színes TV re meg nyaralásra felvett hitel meg rossz hitel.. Autó hitel attól jó vagy rossz, hogy az adott kocsival pénzt termelsz és dolgozol vele vagy csak viszi és a szórakozásod elégíti ki ( munkába járás más ha jó fizetésed a jutalma) STB stb..!
Gondolod? Azért előbb utóbb el kezdik a hitelt visszakerni, mert mondjuk nyugdikra kell, és ők sok szavazat. És az Uniós kötelezettségek is teljesíteni kell, kötelező létszámnoveles, árbevétel növelés kötelezettség, etc... és 5 evig fenntartása es társai... Az emberek nagy része az országban olyan felelőtlenek és bátrak és tücsök mentalitásuak, nem egy elore gondolkodó, és care diem tipusuak, mint a cigány lova. Nem vakok csak vakmerők😀. Majd meglatod.
Szerintem figyelembe kell venni azt is, hogy lényegében utólag vezették be ezt a jogállamiság kitételeket Mo és Lengyelo miatt. Viszont eléggé kettős mérce van, pedig hidd el, én nem vagyok fidesz párti. - Nézd meg mi történt a lengyeleknél. A választás megnyerése után lényegében jogellenesen számolják fel a politikai ellenfelet. Tényleg fittyet hányak a jogállamiságra. Még is náluk feloldottak jelentős mennyiségű forrásokat. Az EP ráadásul illegitimnek minősítette a lengyel AB-t 2021 körül. Ilyet nem szabadna szerintem. Tehát nem jó út az, hogy amikor a mi táborunk érdekei szerint alakulnak a dolgok, akkor lényegében mindent lehet (ld. román AB esete), ha nem, akkor pedig quasi mindent tiltunk. Ez csak tovább fogja polarizálni a társadalmat szerintem. - Román AB esetének margójára: https://euroweeklynews.com/2025/01/12/could-german-election-result-be-annulled-by-european-commission/ Már a látszatra sem figyelnek...
Majd lehet egyszer arról megy itt a diszkurzus hogy... fülescsészéznek az árak... a trend alapján a kövezkező fibo szint.. ennyi meg annyi. 😃 A célárakat az elemzők ide meg oda teszik 😃
Mivel Svájcban sokkal könnyebb boldogulni - elmondásod szerint - akkor gondolom röhögve megveszed majd az ottani fővárosban a házad és mellé két (négy) bármilyen falazatú lakást NULLA hitellel ahogy én itthon sokkal nehezebb körülmények között megtettem! Ne ecsém, ha ezt megteszed, utána elfogadok tanácsot tőled... addig meg... **** Tudod mit, meg se kell venned, csak az áruk legyen meg bármilyen vagyontárgyadban/pénzben. Még az ükunokádnak se fog sikerülni, nem hogy neked! Erről ennyit.
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link