Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
kb 20 éve olvastam egy riportot - már nem emlékszem ki volt az alany, kb a Vadász György, vagy a Schwajda lehetett, és az maradt meg, amit arról mondott miként is lett építész. Eredetileg zeneszerző akart lenni, és valamiféle kényszerűségből adódott az építészet. Viszont hamar rájött, hogy ez valójában ugyan olyan összetett alkotó művészet, mint szimfonikus nagyagyzenekari művet komponálni, és ettől kezdve nem bánta a váltást. . persze az építész végzettségűek kb 5%-a jut hozzá valódi építőművészi megbízáshoz, a többi változó szintű technikusi munkát végez és az épített ingatlanok döntő hányada is inkább szükségleti tartós használati tárgy, és a tulajdonosaik is annak tartják . és a történelemórák teljes mértékben haszontalanok, az a gangos pesti bérpaloták is csak pusztán lejárt szavatosságú alaposan lecsökkent értékű használati tárgyak igen,igen, és igen a hokedlira tálalt krumlistészta az élet csúcsa még mindig és az is marad egy darabig pedig a nagyhatású prófétája már 1989 nyarán meghalt
végigolvastam szép részletes,átfogó munka az első fele elég szomorú, leginkább az elmúlásról szól a felújítási, tetőtér beépítési szaktanácsok kicsit oldják az előző fejezetek lehangoló mivoltát . a végén bölcs egyensúlyt teremtve szelíden összegeznek bemásolom . "A tisztaszívű, jó szándékú teremtők akaratának és munkájának fényéből VALAMI MÉG PISLÁKOL!Az eredeti teremtőkhöz hasonlóan a jelenlegi örökösöknek is legyen valami elhivatottságuk, hogy ennek az EGYEDI, KÜLÖNLEGES ÉLETLEHETŐSÉGNEK színpadát és annak kellékeit megőrizzék, melynek segítségével harmonikus, emberi létet élhetnek meg, békében és szeretetben. Ha a jó szándék nem elég, természetes, hogy bizonyos esetekben a jogszabályok és a törvény általi szigor eszközeit is be kell vetni következetesen a dolgok jó irányba terelése érdekében. Ezért lényeges, hogy csak az vegyen itt ingatlant, aki elfogadja az itteni körülményeket, együttélési szabályokat, értéket jelent számára a történelmi és építészeti múlt, és értéket jelent számára mindaz, amit eddig taglaltunk, és nem akarja mindenáron megváltoztatni, maga képére, szükségletére és igényére formálni, majd továbblépve faképnél hagyni, mint a tudatlan gyerek az elrontott játékot. Nem szabad ezt a kapott értéket a felismerhetetlenségig eltorzítani, mert akkor visszavonhatatlanul eltűnnek a benne rejlő értékek, melyek irányt mutathatnak a jövő számára is."
Hunball, csak egy érdekesség. Itt találsz egy kisebb könyvecskét, aminek a 16. oldalán van egy helyszínrajz. Abból könnyen meghatározható, hogy melyik házat mikor adták át (1909 - 1930): Wekerlei-Arculati-Kezikonyv_20240731.pdf (wekerletelep.hu)
Szó sem volt arról, hogy mit ajánlanék, főleg, hogy nem is én veszem. A valós értékről beszéltem, magunk között. Eleve kapott egy árat az ismerősöm rá, szóval onnan indulunk, az ár a forgalmi érték kb. 75%-a. Én azt javasoltam neki, hogy alkudja le 70% körülre és ha a tulajnak is jó úgy, akkor vegye meg, de hétfőn még egyeztet ügyvéddel. Egyébként te hol találsz a piaci ár 80%-áért tehermentes költözhető lakást? :D
Mennyire jogtiszta. Mert kb a mai világban az a jogtiszta ingatlan az ami már 5+1 éve az elado(k), birtokában van, és nincs se banki macera, se egy banki, egyéb faktoring, vagy államkincstári elidegenitesi jogi tilalom stb, vagy lezárt végrehajtás, vagy végrehajtási liciten vette az elado, és eladásra kínálja utána azonnal, az ingatlant, stb stb, stb sorolhatnam a sort a végtelenségig. Szóval mennyire jogtiszta nálad jogtiszta??? Tiszta mint a szűz hó? Kifejtened? Jogász vagy amúgy?
mondja ezt amúgy az aki történelmi ömlengéseket ír esszé helyett HSZ gyanánt, rég letűnt korok embereinek érzésiről, amiket soha senki nem fog tudni objektíven se megerősíteni se megcáfolni... mint fing a szélben... Persze szép dolog, csak hogy a jelenre mennyi hatása van... szerintem nem sok . Ami értelmes volt az pl a 100 éves faház hogy az még nem LEAN alapján volt tervezve, és 2x helyett 4-5x ös túlbiztosítással épülhetett még, nem úgy mint a háború alatt sokszor, vagy a 90 es években. ON: Szerintem ebben az országban ez a kézi vezérléses támogatási rendszer amivel 1:1 ben mozgatja a ingatlan árak "eladási vágyait".. hogy GY-M-S ben feltesznek egy lefingott 16m2 es garázst 10,5 millióért, lakás meg 1M/m2 alatt nincs... hát na.. bicskanyitodató. Persze érthető hogy ennyit romlott a Ft vásárlóértéke (nincs relációban az élelmiszerárakkal) és az árfolyamhoz sem kapcsoldik szorossan. Csak nehogy jöjjön az üveg plafon, hogy akkor már inkább vesz oszták kis településen az ember...
Nem mondanám életképtelennek, de semmikép se céltudatos. Mert ha az a CÉL-ja hogy vegyek lakást vagy házat akkor akkor ahhoz tartozik egy ÚT. Ami lehet a kényelmi szintjénél annyival alacsonyabban van (pl saját albi helyett mamahotel az önerőig, vagy tanulni mint az állat, hajtani a jó melóért.... ) ezeket inkább sültgalamb szindrómának hívnám... Nekem is van ilyen ismerősöm egy kórházban informatikus már 1x éve.. minimális előrelépési lehetőséggel, úgy ha lenne benne ambíció lehetne belőle egy közepessen jó programozó, back vagy frontendes... de lusta kikaparni a gesztenyét, jó a mama hotel is, jó a közepessen szar fizu is... Ha minden jó akkor nincs hiba, élet célját elérte, csak sírni nem szabad, hogy miért nincs saját.. nem a környezetet kell hibáztatni meg az árakat... minden körülményre van megoldás csak meg kell keresni, ez lehet pár év külföldi melóval, vagy új szakmával stb stb...
88 meg 80%??? Nehogy 80%-ot kínálj! Ennyiért majdnem vehetsz egy forgalomképes ingatlant is!!!!!!! (10-15%-os alkuval) 50-60%-ról kell indítani. (emelni, ha szükséges) Vagy tovább havi 100 ezres életjáradékot ajánlani. Ez nem tárgyalási stratégia, hogy ajánlok 80-88%-ot! Ez butaság! Mi vagy Te szeretetszolgálat? Ez ÜZLET!
a te írásaid sokkal gyakrabban és nagyobb mértékben szólnak a szigorúan vett személyes életedről, (gyerekkori pénz keresettől a mai jövedelmedig, megtakarítási és egyéb gyakorlatodig, stb) mint az ingatlanpiaci helyzetekről . csodálkozol ha az általad preferált témában - te személyes életed - kapsz neked címzett kommentet és ha nem tetszik, hevesen azonnal személyeskedést kiáltasz,az általad kezdeményezett témára
Valóban az Ármin,(fejben valami zárlat folytán elírtam) de ahogy írtam ő így kvázi egy szakmát - praxist vitt tovább, bár gyerekkorában az anyjával élt, elválltak akkor a szülők. Nem gondolnám, hogy magunkat ennyire máskhoz kellene hasonlítgatni, mindenkinek magának kell a maga szintjén kikaparni a gesztenyét. Ahogy írtam vannak akik kapnak a családtól ugródeszkát. Én úgy gondolom, hogy ahonnan indultam abból már feljebb léptem 1 szintet önmagamhoz képest. A számlám gyarapszik, egyéb farokméregetésbe meg végtelenül kicsinyes dolog belemenni.. BIBIII az én farkam 28 cm.. jó-jü de az enyém meg 5cm vastag... Sopronban van egy a "nevek", meg családok, igen én is ismerek többet, de hatalmas hiba, és önámítás hozzájuk hasonlítani magad. Részemről lezártam. Tudom hogy te történelemből meg családokból penge vagy nagyon ezt az érdemet meghagyom neked.
Papíron fél évig mehet, azt tudom. De talán még mindig csúsztatni fogják, sőt már azt is hallom hogy pl.: csak 1 megyében vezetik be, de napra kész infót természetesen sehol sem találni.
tegnapi hírem egy ügyvédtől, hogy ő most nem csinál szerződést mert nincs még kész amit használnia kellene hozzá ez tegnap déli hír, azóta megváltozhatott még jó hogy nincs folyamatban lévő ingatlan ügyem bérleti szerződés hosszabbításon kívül
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link