berlini
4
2
5
2012. július 28. | 16:45
#1

Mennyit ér az OTP?  

Már tavaly sem volt igaz, de idén már igencsak rosszul számol az , aki az OTP-vel kapcsolatban csak a Magyarországi fejleményekkel (makroszintű és az anyabank üzleti eredményességét latolgatva) számol.

Jövőre - ha Orbánék nem térne észre- az anyabank teljesitménye (hitelkihelyezése) továbbra is visszaesik, a leánybankoktól összejöhet az éves adózott eredmény akár kétharmada is.

Számolgatva:

Orosz leánytól akár 80 milliárd, az ukrán-bolgár párostól pedig lehetséges lehet 30 milliárd.

Ezt lassan felfogják majd az elemzők is és igy jövőre az OTP megitélésénél már nem fog egy magyarországi makroszintű kockázat (ami úgy néz ki hogy sajnos tartós lesz,)a konkurens térségi bankokhoz viszonyitva 40-50%-os diszkontot okozni.

Mert sajnos most az OTP értékelése reálisan 3500Ft, miközben lengyel-cseh társai részvényei - ugyanilyen nyereségességi mutatókkal- dupla annyit érnek.

Magyarország tragédiája, hogy:

- egy pénzügyi szakember (aki pedig a számokra esküdött fel) vitte felelőtlen, megalapozatlan kiköltekezésbe,

- utána egy tanárnak tanult (akinek hivatása szerint őszintének kellett volna lennie)ember bizonyitotta be, hogy a politikusok szavahihetősége a nullával egyenlő,

- most már esélyünk sincs, mert egy zugügyvédet kaptunk, aki -miközben saját maga is bevallja, hogy nem ért a gazdasághoz- csalhatattlanságát hirdetve tovább folytatja elődei (kivéve Bajnai-Oszkó) áldatlan ámokfutását.

Ilyen körülmények között örüljunk annak, hogy a piac látszólag ezt a 3500ft-ot megadja. De igazából a forgalomból (ami a normális egytizede) is látszik, hogy az amerikai shortosokon kivűl itt már alig van külföldi befektető-spekuláns.

Ezt az árat a beragadt magyar befektetők reményei tartják fenn.

Ha egy szebb közeljövővel áltatom magam, akkor egy IMF megállapodásban bízva reménykedem abban, hogy akik (napi 30-70 milliárdos forgalommal) elbúcsúztak az OTP-től, azok utána visszatérnek. (A tripla bóvli minősitésünk is javulhat utána.) Ez a vételi erő (a short zárásokkal erősítve) megdobhatja majd az árfolyamot akár 5000ft fölé is.
Rendezés
Hozzászólások oldalanként
csütörtök, 22:39
előzmény: #5393  egy_kezdo
#5396
Ez igaz. De ezzel belenyugszunk, hogy az OTP vagy:
- nem lesz regionális nagybank (kivonul ezekről a piacokról) vagy
- ott marad Romániában és Szlovákiában de tudomásul veszi, hogy nem lesz nyereséges (mert ilyen ellenszélben ez nem lehetséges.)
Mindkét verzió rossz a bank dinamikus fejlődése szempontjából.
A romániai kudarc ráadásul eremény kényszert hoz a bulgár folyó akciziciós tárgyalásokon, ahol a eldől, hogy a bankcsoport megjelenik-e illetőleg erősödik-e 6 piacon. (Romlik a tárgyalási pozició.)
A mai hir után még inkább megnő a jelentősége a májusi 2018Q1-es gyj-nek.
Ha az előrevetiti az ez évi nyereség 300 milliárd feletti szintjét, akkor a mai hir hamar feledésbe merül.
Ha ez a gyj. nem lesz meggyőző, akkor mindenkinek eszébe jut a mai kudarc is.
csütörtök, 21:00
előzmény: #5394  Buxy
#5395
Ezen a fórumon nem politizálunk. Maradjon így.
csütörtök, 19:39
előzmény: #5391  berlini
#5393

Nézheted úgy is, ami majd matematikailag ezek után történik, hogy egy jövedelmezőbb akvizícióra lesz átcsoportosítva ez a tétel is és még az osztalékpolitikán sem kell negatív módon változtatni. Egyébként egy ennyire ellenséges országban (Szlovákiában szintén) csak akkor érdemes jelentősebb tőkét befektetni, amennyiben van remény a  politikai hozzáállás megváltozására. 100 év alatt egy millimétert sem változott a becses szomszédék (az elit és az átlag) hozzáállása és amennyiben magyar tulajdonú céget pozicionálnánk, jelenleg egy forintot sem fektetnénk az említett országba... (más tulajdonú cég az mehet, magyarnak nincs sok értelme, vélhetően nem is nagyon lesz, hiába 19-20 milliós a piac. Az 1 millió gazdaságilag aktív magyart-székelyt így is eléri az OTP.)
csütörtök, 16:15
előzmény: #5391  berlini
#5392
1,5mrd forg
csütörtök, 16:12
előzmény: #5390  berlini
#5391
...és azt hittem, hogy az elmúlt 2 órában erre a hirre nagyobbat esik majd.
Valahogy nem akaródzik neki 11 ezer alá menni. Valszeg sokan akik benne vannak hisznek az első negyedéves gyj. erejében és nincs kedvük nagy realizáláshoz, pedig ez a hir nagy pofon, akár hogy is nézem és a május közepe még messze van.
csütörtök, 14:45
előzmény: #5389  berlini
#5390
...11.370-en.
csütörtök, 14:45
előzmény: #5388  longforever
#5389
Igen, itt neked lett igazad.
Amúgy meg egy ilyen ügyben naponta jöhetnek új impulzusok. (Pld. informális tájékoztatás a fellebbezéssel kapcsolatban vagy egyebek.) Igy én nem tartom valószinűnek, hogy egy hete ezt már eldöntötték csak nekünk nem árulták el a közgyűlésen.
Mindenesetre ez egy nagyon rossz hir volt. El is adtam 2000db-ot, mielőtt az amerikaiak elkezdenek kereskedni (tájlkozódni.)
csütörtök, 13:09
előzmény: #5384  berlini
#5388
"A román akvizicióval kapcsolatban nem hallottam mást mint hogy fellebeztek, de Csányi célzott arra, hogy habár az OTP-Románia célzottan , humanitárius tevékenységre is áldozva próbál az imázsán javitani Romániában, de ez eddig nem jött össze."
Jobb lett volna elmondani őszintén az igazságot......
április 13. | 17:01
előzmény: #5386  berlini
#5387
Köszi a beszámolót és portfólió cikkéhez fűzött kommentárt.
április 13. | 14:59
előzmény: #5384  berlini
#5386
https://www.portfolio.hu/finanszirozas/bankok/iden-sem-allnak-meg-az-akviziciok-az-otp-nel.5.282268.html
Pár pontositás a fenti portfoliós cikkhez (idézem a megfelelő részt):
"Ami a csoportszintű várakozásokat illeti, a nettó kamatmarzs idén még csökkenhet 10-15 bázisponttal."
Ez nem tényleges kamatmarzs csökkenésként hangzott el, csupán a megváltozott számviteli szabályok miatt jelenik meg ez ezen a soron. Kamatmarzscsökkenés a várakozás szerint megáll idén.
"Új felügyelőbizottsági tagot választott az OTP közgyűlése: megszavazták Olivier Péqueux-t a társaság felügyelőbizottságának tagjává."
A Groupama vezérigazgatója. Számomra világos ezzel a jelőléssel, hogy a francia biztositó tartóssan marad részvényes.
"Valószínűleg intenzív lesz az év az akvizíciók tekintetében, de részletekkel kapcsolatban remélhetőleg a nyár elején-közepén lehet számítani tájékoztatásra - mondta el a közgyűlést követő sajtótájékoztatón Csányi Sándor. Elindult a szerb akvizíció, a horvát pedig a nyár közepén / végén fejeződik be."
Itt nem az akviziciókról beszélt, hanem az akvirált bankok és a már meglévő bankok összeolvasztásáról.
április 13. | 14:49
előzmény: #5384  berlini
#5385
köszi az infókat!
április 13. | 14:31
#5384
Most jöttem el a részvényesi közgyűlésről.
Egy lényeges - a jövőre vonatkozó Csányi megjegyzést szeretnék megosztani veletek. (Nem szószerint, de lényegét illetően pontosan):
az ez évi várakozások teljeülését illetően vannak már pozitiv jelek, de a 2019-2020-as évek további fejlődése megalapozásával kapcsolatban még sok a teendő. Ezen témával kapcsolatban ez év nyarán várhatók bejelentések.
Én (és a jelenlévők többsége) ebből arra következtettem, hogy 
- az ez évi nyereségnövekedéssel kapcsolatban az első negyedév számai bizakodásra adnak okot,
- a további akviziciókat szükségesnek tartják a növekedési ütem 2019-2020-as fenntartásához.
Nagyon dicsérte az ukrán és orosz leánybankok vezetőit, (az orosz vezérigazgató, Ilja előttem ült,) hiszen ezekben a bankokban tavaly 37-38%-os nyereségnövekedés történt. Kiemelte hogy különösen az orosz banknál (és a szankciók ellenére) további erősődést vár. (Itt az eddig külön vezetésű Touch bankot Ilja vezetése alá rendelték.
A költségek csoportszintű megszaladásához az alábbi magyarázatot hallottam:
- bérszinvonal emelkedés,
- jelentős marketing költségek (új termékek miatt)
- jelentős IT költségek (amelyek maradnak a bankcsoport digitális átalakitása végéig a következő 4-5 évben)
- az akviziciók jelentős költségei miatt (de itt már ebben az évben várnak szinergia hatásokra. Magasnak tartják az eszközarányos költségeket.)
A román akvizicióval kapcsolatban nem hallottam mást mint hogy fellebeztek, de Csányi célzott arra, hogy habár az OTP-Románia célzottan , humanitárius tevékenységre is áldozva próbál az imázsán javitani Romániában, de ez eddig nem jött össze.
A szlovák leánybanknál eddig a beletörődés hangjait hallottam az elmúlt években a sorozatos veszteségek miatt. Most tett egy megjegyzést, hogy már kitalálták, hogy milyen új üzleti ötlettel lehetne ezen változtatni.
Bulgár leánybankot - szokás szerint - dicsérte a magas szinten, 47 milliárdos nyereségen stabilizálódott eredményt, kiemelve hogy ott volt a legnagyobb kamatmarzs lemorzsolódás (növekvő verseny miatt)
Szerbiában az OTP már a 6. legnagyobb bank. Ott is eredmény növekedést vár.
április 06. | 11:16
előzmény: #5382  berlini
#5383
imadnam az 540 et:) szerintem mondjuk erhetne ennyit a papir csak vkik nagyon nem akarjak hogy ennyi legyen es megolik rogton az emelkedeseinket.
április 06. | 11:13
előzmény: #5381  koookj
#5382
kevesled, vagy sokallod az 540-et?
április 06. | 10:34
előzmény: #5380  berlini
#5381
Persze meg Matavra 540 ...ezeket a celarakat egyre kevesbe lehet komolyan venni.
április 06. | 10:32
előzmény: #5379  mage
#5380
Morgen Stanley kiadott egy frissitett elemzést 14.460ft-os célárral.
Ezek még nálam is optimistábbak.
április 05. | 20:00
előzmény: #5378  berlini
#5379
Nem tudom mit vártál, már az is meglepő, hogy nem törli a saját hozzászólásain kívül az összeset.
Csodálom, hogy még csak most jutott el oda, hogy saját topikot csináljon. Végre hatalmaskodhat, körbe veheti magát a talpnyalóival, akik éljenzik az agymenéseit és ami a legfontosabb, hogy törölheti ha bárki rámutat a tévedéseire, ami valljuk meg nem egy bonyolult feladat.
Egyébként nem véletlen, hogy ezt a hozzászólásodat törölte.
április 05. | 17:23
#5378
Az alábbi hozzászólásomat csak azért másolom ide is be, mert a topic gazda élt azzal a jogával, hogy a neki nem tettsző hozzászólásokat törölheti. Ezt ebben az esetben pár perccel a beirás után meg is tette.
Szerintem baj van azzal az emberrel:
- aki nem birja a kritikát,
- aki ha - még oly kicsi is- hatalmat kap , akkor visszaél vele (és utána csodálkozik azon hogy mások is ezt teszik, akár miniszterelnökként is.) 
- aki azt hiszi, hogy mindenhez ért (de szinte minden beirásánál, ha egy kicsit utána néz az olvasó és nemcsak tátott szájjal olvas és csettint hogy milyen tudós emberrel akadt össze akkor rájön hogy felületes fércművel áll szemben.)
- aki vette magának a bátorságot hogy az utolsó 80 év legsikeresebb befektetőjét WB-t lehülyézze.
Topic:  
Financial Forecasts#410
hozzászólásom:
"Nos, ha már időt szánsz rá, akkor nézd meg hogy miket irt az elmúlt 2 évben az OTP topicokban.
Amúgy soha nem azzal volt problémám, hogy az volt az álláspontja, hogy az OTP 2700ft-ot ér (ezt irta 2015-ig) aztán pedig hogy 6000ft-ot ér (2015-től).
Az én problémám akkor kezdődött a beirásaival, amikor észrevettem, hogy pontatlanul idéz be fontos kiinduló adatokkal. De egy idő után már nem volt hajlandó akceptálni a nyilvánvalóan téves adatainak korrigálását, amiből - miután ezek sorozatosan fordultak elő - én kénytelen voltam feltételezni, hogy ezekkel az adatokkal szándékosan  bánik lazán. 
Van egy prekoncepció és minden ezeknek van alárendelve. A tények is.
Azt, hogy én ezekre a dolgokra felhivom a figyelmet, azt nem tekintem személyeskedésnek.
Viszont tudomásul veszem, hogy nektek más a véleményetek.
Igy véleményem ezentul nem jelenik meg ebben a topicban.
További sikeres kereskedést."
Sajnálom a gurut, de a követőit méginkább.
április 03. | 11:19
#5377
Erste Reggeli hirlevél  szerint bolgár helyi lap megirta, hogy a SocGen eladja a bolgár leánybankját, ami a helyi piacon a 7. bank, 6.5%-os részesedéssel. Ennél is érdekesebb azonban, hogy a banknak van:
Albán
moldáv
macedon
montenegrói  és
szerb leánybankja
Igy az OTP az esetleges vétellel 3 új piacon jelenne meg és a másik 3-an erősitené a jelenlétét.
Állitólag az OTP megkezdte a bank átvilágitását.
március 27. | 06:40
előzmény: #5375  berlini
#5376
helyesen: 
"....Itt a visszatekintő 2017-es P/E=11 egy a konkurenciához képest massziv alulértékeltséget mutat......"
március 26. | 23:21
#5375
Nem akarok vitatkozni a Financial Forecast fórum nagytudású mesterével, aki folyamatosan összeomlást vizionál. (Most már hiányoznak nála az ALT1 , ALT2 jelölésekkel az óvatos utalások arra, hogy esetleg tévedhet is.)
Csupán egy statisztikai tényre szeretném felhivni a figyelmet:
Nagy és hosszantartó zuhanásra (medvepiacra) még soha nem került sor egy általánosan kedvező világgazdasági környezetben, tartós gazdasági növekedés idején. 
Tehát csak óvatosan azokkal a jóslatokkal, amelyek a mostani árfolyamokból rövid időn belül további folyamatos eséssel még a feleződést sem tartják kizártnak.
Illetőleg, ha ezek csak gondolatkisérletek maradnak és nem játsza meg senki addig még jó, de óvok mindenkit, hogy nagy pénzt tegyen ezekre a jóslatokra.
(Amelyek amúgy is - szokásosan - nagyon pontatlan számitásokon alapulnak.)
De legitim a kérdés, hogy mi az amit én várok a következő hónapoktól? Az elmúlt hetek korrekciója után egy ujabb meredek száguldást és rekordszinteket?
Nem. Én azt várom, hogy az első hetek után a paicok elkezdenek egymástól függetlenül mozogni. 
Ugyanis minden nagy korrekciónál a világ részvénytőzsdei kapitalizációjának 50%-át képviselő amerikai részvények először magukkal rántják az összes többi piacot. De amennyiben nem alakul ki egy medvepiac ezután az első hektikus időszak után az egyes piacokon hullámzó indexekkel megtörténik az az oldalazás, ahol az átlagnál alacsonyabban értékelt részvények felül és a relative túlértékelt (esetleg csalódástkeltő) részvények relative alulteljesitők lesznek. Hogy ez a mozgás az USA-ban hogyan történik, hogy a 2018-at az indexek pluszban vagy minuszban zárják-e, azt senki nem tudja még, de a korábbi eufórikus hangulat, amelyben minden részvényt folyamatosan vettek az elmúlt.
Több esély van azokon a piacokon kiválasztani azokat a részvényeket, amelyek ebben az évben felülteljesitők lesznek, amely piacok pld. az amerikaihoz képest elulértékeltnek tünnek. Ilyen pld. a német piac, ahol az amerikai P/E=18- 22 -höz képest 14-alatti értékeltséget látunk és ahol folyamatosan jól teljesitő papirokat találunk amelyek várhatóan ebben az évben is bizonyitani fognak. (Ilyen pld. a BMW, P/E= 6,5 -ös piaci értékeltséggel.)
Az elmúlt napok nekem azt bizonyitották, hogy sok befektető igy gondolkodik pld. az OTP-vel kapcsolatban. Itt a visszatekintő 2017-es P/E=10 egy a konkurenciához képest massziv alulértékeltséget mutat. Ehhez még hozzájön az a személyes meggyőződésem, hogy az elemzők átlaga által a következő évekre várt stagnáló nyereségszint erőteljesen felül lesz teljesitve. Ha ennek jeleit az első negyedéves gyj-ben bizonyitottnak látják a ma még pesszimisták, akkor az OTP - ebben a hullámzó környezetben - felülteljesithető marad. (Hiszen most sem esett annyit mint a DAX vagy az amerikai papirok.)
Tehát nehezebb lesz ezentul hozni a stabil kétszámjegyű éves hozamokat. Aki vakon ül egy korábban már bizonyitott papirban az akár 20-30%-kal kisebb portfólió felett rendelkezhet az év végével mint egy évvel korábban.
Ha nincs jó ötlet, akkor tényleg jobb egyre nagyobb cash-t tartani és kivárni.
De nekem ennél még mindig jobb ötletnek tűnik az OTP-ben invesztálni a következő fél évben.
A tévedés jogát fenntartom, illetve ha az első gyj - várakozásommal eltekintve alulteljesitő lesz, akkor át fogom értékelni az OTP-vel kapcsolatos várakozásaimat. Erre most egyenlőre nem látok okot.
március 23. | 18:29
előzmény: #5373  gyula1971
#5374
miért is?
március 23. | 18:10
#5373
Ez egy idézet egy kollégától. Biztos a FIDESZ győzelem?
a régi szép idökben ilyenkor az OTP már -6-7%-on pislogott
ha nem lenne április 8, akkor kétlem, hogy 10K fölött lenne
március 02. | 15:18
előzmény: #5371  Kopejka01
#5372
A romló nemzetközi hangulatban egyenlőre jól tartja magát az OTP. A célár alapján már nincs benne nagy szufla.
március 02. | 14:28
előzmény: #5368  Kopejka01
#5371
Elkészült az új portfolió szűrés, otp cél áram az idén 11900 ajánlás nem változott. Tartás.

Topik gazda

berlini
4 2 5

aktív fórumozók

friss hírek

AZ OLDAL TETEJÉRE