berlini
5
2
5
2012. július 28. | 16:45
#1

Mennyit ér az OTP?  

Már tavaly sem volt igaz, de idén már igencsak rosszul számol az , aki az OTP-vel kapcsolatban csak a Magyarországi fejleményekkel (makroszintű és az anyabank üzleti eredményességét latolgatva) számol.

Jövőre - ha Orbánék nem térne észre- az anyabank teljesitménye (hitelkihelyezése) továbbra is visszaesik, a leánybankoktól összejöhet az éves adózott eredmény akár kétharmada is.

Számolgatva:

Orosz leánytól akár 80 milliárd, az ukrán-bolgár párostól pedig lehetséges lehet 30 milliárd.

Ezt lassan felfogják majd az elemzők is és igy jövőre az OTP megitélésénél már nem fog egy magyarországi makroszintű kockázat (ami úgy néz ki hogy sajnos tartós lesz,)a konkurens térségi bankokhoz viszonyitva 40-50%-os diszkontot okozni.

Mert sajnos most az OTP értékelése reálisan 3500Ft, miközben lengyel-cseh társai részvényei - ugyanilyen nyereségességi mutatókkal- dupla annyit érnek.

Magyarország tragédiája, hogy:

- egy pénzügyi szakember (aki pedig a számokra esküdött fel) vitte felelőtlen, megalapozatlan kiköltekezésbe,

- utána egy tanárnak tanult (akinek hivatása szerint őszintének kellett volna lennie)ember bizonyitotta be, hogy a politikusok szavahihetősége a nullával egyenlő,

- most már esélyünk sincs, mert egy zugügyvédet kaptunk, aki -miközben saját maga is bevallja, hogy nem ért a gazdasághoz- csalhatattlanságát hirdetve tovább folytatja elődei (kivéve Bajnai-Oszkó) áldatlan ámokfutását.

Ilyen körülmények között örüljunk annak, hogy a piac látszólag ezt a 3500ft-ot megadja. De igazából a forgalomból (ami a normális egytizede) is látszik, hogy az amerikai shortosokon kivűl itt már alig van külföldi befektető-spekuláns.

Ezt az árat a beragadt magyar befektetők reményei tartják fenn.

Ha egy szebb közeljövővel áltatom magam, akkor egy IMF megállapodásban bízva reménykedem abban, hogy akik (napi 30-70 milliárdos forgalommal) elbúcsúztak az OTP-től, azok utána visszatérnek. (A tripla bóvli minősitésünk is javulhat utána.) Ez a vételi erő (a short zárásokkal erősítve) megdobhatja majd az árfolyamot akár 5000ft fölé is.
Rendezés
Hozzászólások oldalanként
péntek, 20:46
előzmény: #5336  egy_kezdo
#5665
„Mit mondanak egy_kezdőék most?”
Ugyanazt, amit évekkel ezelőtt is mondtak: Az OTP jövőkép és profittermelés szempontjából Európa egyik, ha nem a legjobb bankja (legalább még 2-3 évig, a későbbi majd kiderül vagy beborul).
Félelmetes, hogy a Mo-i befektetés szolgáltatók ún. profi szakemberei, a naponta többször esedékes tv-s, rádiós nyilatkozataikban meg sem említették, hogy a héten CECE/BUX átsúlyozások lesznek és ez egész héten nyomás alatt tartja a magyar bluechip árfolyamokat (cseheket is ma, pko viszont napokig emelkedett a héten). Ezeket az infókat jól elhallgatják és röhögve trédelnek a mezei ügyfeleik ellen? Vagy tényleg ne tudnának róla, miközben minden MM erre trédel több napja? Ki lehet választani a helyes választ. A BUX blueknál például 1 darab max 2 MM rakosgatja árazza az árfolyamot és magával kötögetve bonyolítja a napi forgalom 40%-80%-át, a többi szerencsétlen jön-megy, mindegy, hogy mit csinál.
Visszatérve az OTP-re: A mi stratégiánk, mert már megtehetjük, hogy ritkán trédelünk, mivel nincs szükségünk kockázatos és gyors pénzre. Az egyéves osztalékból is megvagyunk nagycsaláddal 4-5 évig és új részvényvásárlásokra is jutt bőven, úgy, hogy hagyományos munkahelyünk már sok-sok éve nincs. Természetesen ehhez részvények kellenek, sok-sok részvény, amit jó áron érdemes venni minden évben. Értéket veszünk amikor úgy számoljuk, hogy az olcsó árfolyamon megkapható. Az OTP pedig értéket teremt, egyre többet (világszerte jópár ilyen cég van, csak meg kell találni őket).
Nem mindenkinek való ez a stratégia, trédereknek például egyáltalán nem, mivel előre kell tervezni az életet évekre-évtizedekre, sőt generációkra, csak így válhat vagyonossá több generáció akár évszázadokra is. Vagyonos  tréder pedig nem létezik, ez a fajta tőzsdés maximum szerencsés lehet (nagy ritkán és rövid időszakokban)...
Ja, hogy vettünk-e idén OTP részvényeket is, vagyis volt-e olcsón értékelve idén az "érték"? Természetesen igen, vettünk nagyobb csomagot az MSCI napon és nemrég a 97xx-sávban is , 99xx sávban is és láss csodát 10.000 körül is,és vesszünk 12 000 fölött is, ha akkor és ott olcsó lesz az "érték". (És nem, nem mi vagyunk a Sertorius, de úgy látszik, azonos számítások alapján értékelünk "értéket" :)
Hogy mikor adunk el? Amikor az "érték" értékét jelentősen meghaladja az árfolyama. Ez az OTP esetében elég ritkán van, évente 1-2 alkalom már soknak számít.
Mit könnyebb meghatározni, az értéket vagy a jövőbeni árfolyamot? Természetesen az "értéket", mivel az árfolyamot BUX esetében 1-2 MM alakítja és az sem számít nekik, hogy mennyit veszítenek közben, mert sűrűn nem a saját pénzüket kockáztatják.
"A mit könnyebb" ékes bizonyítéka, hogy idén január 26-án becslést adtunk a 2018 év végi árfolyamra, amitől jelenleg -30%-ra vagyunk. Szintén aznap, becslést adtunk az egész éves "új értékre" is, amit akkor 300-330 milliárd profitra becsültünk meg, pusztán a bank munkafolyamatainak az ismeretére alapozva.  A napokban ezen utóbbi becslésünket, a bank első embere nyilvánosan is megerősítette ( 1 milliárd € profit). Az árfolyam miatt sem aggódunk, a megteremtett "érték" körül fog mozogni az árfolyam is, hol alatta hol felette...
A MM is ott keres pénz, ahová épp tenni tudja az árfolyamot, ha például szeptember 26-án a FED csak verbálisan kicsit lazább lesz mint eddig volt (Trump beszólásai miatt), akkor hirtelen mindenki leveszi "jújj az EM-től de undorodom" szemüvegét és megváltoznak a dolgok, és ennek a fordítotja is lehetséges (de az "érték" már most is ott van, csak az a kérdés mikor cserélnek szemüveget a robotkezelők...)
Sok sikert mindenkinek!
péntek, 08:45
előzmény: #5660  berlini
#5664
Én is Szerbiára tippelek, mert a felsoroltak mellett ott még politikailag is jó szél fúj
csütörtök, 20:39
előzmény: #5659  berlini
#5663
Én 323 milliárd éves eredményt várok. Esetleg, felfele húzhatja picit az albán, vagy bolgár bank vásárlásával keletkező badwill, ha idén konszolidálják őket.
csütörtök, 20:37
előzmény: #5660  berlini
#5662
Én Szerbiára tippelek. Socgen-nek elvileg ott is van eladó bankja, meg az általad említett részben állami tulajdonú bank. 
Románia furcsa lenne a legutóbbi blama miatt.
Horvátországban kockázatos lenne szerintem tovább nőni, plusz nem is hallottunk ott további eladó bankról.
Szlovákiában biztos csak nagyon drágán lehetne bankot venni. Ki adná el ott érdekeltségét? Kbc, rafi, erste?
Orosz és ukrán szerintem is kiesik.
Esetleg Albániába lehet van még eladó görög tulajdonú bank.
Vagy Moldovában is lehet eladó bank. Kérdés, hogy miért adnának el egy piacvezető bankot?
csütörtök, 20:28
előzmény: #5660  berlini
#5661
A piac sokszor furcsán áraz....figyeljük a piacot...
csütörtök, 19:55
előzmény: #5659  berlini
#5660
Szó volt az ujabb akviziciókról.
Ez is pozitiv, különösen az, hogy Csányi szerint akár olyan akvizició is lehetséges ahol ezzel piacvezetővé válna a bank.
Melyik ország lenne ez?
Oroszország:
 piacméreténél fogva kizárt. (nem beszélve a politikai kockázatokról)
Ukrajna:
 őrültség lenne (bármikor kiujjuló polgárháború)
Románis:
A piacvezetőséghez itt is kellen 400-500 milliárdos invesztició. A multkori jegybanki elutasitás után ez túl kockázatos lenne. Igy nem valószinű.
Montenegróban már piacvezető
Bulgária:
a meglévő inveszticióval már most is piacvezető, igy valószinűleg nem erre az országra gondolt Csányi.
Horvátország:
lehetséges célpont mind a piacmérete, mind a jelenlegi bank mérete alapján. De itt most eléggé nagy feladatnak tűnik a tavalyi Splitska vétel utáni összeolvasztás. (Amúgy meg ott egy komoly bizonytalansági tényező a devizahitelesek perei.) Ennek ellenére lehetséges!
Szerbia:
lehetséges célpont, már tavaly emlegettek egy nagyobb eladó bankot. Fejlődő piac , kisebb verseny mint:
Szlovákiában:
lehetséges, mert a méretnagyság miatt szinte soha sem nyereséges az ottani leánybank. Ellene szól a piacon elérhető alacsony marzs, nagy verseny. Az itt befektetett tőke hozadéka biztosan kevesebb lenne mint a balkánon.
Mi a tippetek?
csütörtök, 17:58
előzmény: #5654  berlini
#5659
Csányi előadott egy BÉT konferencián. A PORTFOLIOs összefogalaló szerint bejelentette, hogy az ez éves nyereséget leagább 1 milliárd euróra várja.
Ezzel megerősitette sejtésemet, hogy a tavalyi 281 milliárdos nyereség bőven 300 milliárd feletti lesz.
Portfolio megjegyzi hogy az elemzői várakozások  átlaga 284 milliárd. Hozzáteszem, hogy ezen az átlagos becslésen alapulva ugyenezen elemzők átlagos célára 12 ezer ft körüli.
A portfolio feltételezi, hogy Csányi nem követi a forint - euró árfolam alakulását (öregember lévén nyilván már csak a bibliát olvassa). Ezért ezt a várakozást 315 milliárd forintos nyereségre számitják át.
Én azért inkább a mai 323,5 Ft-os árfolyammal számolok. (323 milliárd forintos nyereség.) 
Ezen kivül pedig feltételezem, hogy Csányi (ilyen idősen már) nem szivesen blamálja magát. Ha ő legalább 1 milliárd eurós nyereséget lát erre az évre, akkor az inkább több pár százalékkal mint akárcsak egy eurócenttel is kevesebb.
Mindez alapján én megemelem az eddigi 310-320 milliárdos nyereség várakozásomat 330 milliárd forintra.
Ebből (a bankadó levonása után) az első két negyedévben (Q1: 65, Q2: 90) eddig 155 milliárd ft van meg. A 330 milliárd ft-hoz hiányzó 177 milliárd ft teljesithető ha a Q3-ban kb 95 milliárdos és Q4-ben 82 milliárdos nyereség jön. (Tekintettel arra, hogy az utolsó negyedévben hagyományosan nagyobb céltartalékolással állitják be a megfelelőnek tartott szintet.)
Ha ez a várakozásom teljesül, akkor a bankcsoport árazása P/E=8,4 -es és igy a térségi bankokkal összehasonlitva messze alulárazott. A portfolio összehasonlitásában a 13 bankból a többség P/E=10 feletti és a 2. alulárazottnak is P/E=9,4 körüli az árazása. Igy ehhez a bankhoz képest is több mint 10%-os alulárazottságot tapasztalunk.
Ha elfogadjuk, hogy ez az alulárazottság legkésőbb a 330 milliárd ft körüli eredmény elemzői elismerése után csökken és az átlagos térségi banki árazottságot eléi, akkor  fél éven belül ujra 10 feletti árazást látunk. (Na nem a cseh , lengyel 12-15 körüli szintjeit, de legalább az Erstebank 10-es értékeltségét.)
Eszerint benne van egy kb 20%-os rally.
Hogy mikor indul?
Szerintem pár dolognak be kell hozzá következni:
- Trump féle kereskedelmi háborús félelmek csökkenése (van rá esély mert ő is eredmény kényszer alatt van)
- USA alapkamat emelések a várakozáshoz képest nem gyorsulnak
- eredményes Brexit tárgyalások
- és mindezek révén megáll a fejlődő piacokról a forró tőke kivonás
Én látok esélyt rá.
Ha meg nekiállok álmodozni akkor megkérdezném:
ha a lengyel bankok P/E alapon 14 körül értékeltek, akkor akkora csoda lenne az OTP-nél egy 12 -es értékeltség?
Na de erről a kb 14 ezer ft-os árfolyamról még ráérünk akkor beszélni, ha nem a béka segge alatt, 10 ezer ft alatt vagyunk és ennek a szintnek az áttörése is komoly feladatnak bizonyul.
szeptember 14. | 13:30
előzmény: #5655  gyula1971
#5658
2-hetes short,most ugyanott van ahol nyitottuk. Unalmas.
szeptember 02. | 18:36
előzmény: #5650  berlini
#5655
Igen meg van, nem érte el a stop szintet. Most értem ide.
szeptember 02. | 12:50
előzmény: #5652  pomperj
#5654
gen, a 2015-től tartó részvény rally. (4000ft-tól 11000 fölé) az igen látványos.
Azzal vitatkoznék, hogy az árfolyam emelkedés nagyobb lett volna mint a bank fundamentumaiban bekövetkezett fejlődés.
Ha az utolsó négy negyedév nyereségét összegzed, ami pontosan 297 milliárd, akkor az is nézzük, hogy ez alatt az 1 év alatt, a az árfolyam gyakorlatilag nem változott, (a tavalyi augusztusi 10 ezres szint körül ingadozunk), miközben az utolsó 4 negyedév nyeresége az azt megelőző 4 negyedévhezképest kb. 30%-kal nőtt.
Ha a 2015-2017 évek árfolyamemelkedését nézzük, akkor az tényleg látványos volt. Kb. 4000ft-tól 10000ft-ig, azaz 150%-os árfolyamemelkedés. 
De nézzük meg, hogy hogyan alakult a nyereség ez alatt a három év alatt. 
2015-ös év:
A 2015 év elején bejelentett 2014. évi 102 milliárdos éves veszteség volt a kiinduló pont. Ehhez képest 2015 évre már 100 milliárd ft fölötti lett a nyereség (és a várakozások a következő évre 20-30%-os nyereségnövekedést vetitettek elő).
2016-os év: 
 Mint kiderült a bank ezt felülmúlta és 202 milliárdot jelentett 2016-ra. 
2017-es év: 
a várakozások szerint a megelőző évek gyors nyereségnövekedése után stagnáló nyereséget kellett volna produkálni. (Az okosok szerint már addigra megtörtént a nyereségességi fordulat és jön a normál üzemmód.)  
Ehelyett ujra 30% feletti nyereségnövekedés jött , a végén az 281 milliárd lett. 
2018-as év:
erre az évre még azok az elemzők sem vártak jelentős nyereségnövekedést, akik célára 12 ezer feletti. Szerintük a 2018-2020 as évek átlagosan csak kb 3-5%-os nyereségnövekedést produkál. (A portfolió is ezzel dolgozik, ha be akarja bizonyitani hogy a bankcsoport még a "P/E" versus "éves átlagos nyereségnövekedés" grafikonon is túlértékelt a konkurenciához képest.) 
Nos az elmúlt 4 negyedév 297 milliárdos nyeresége előrevetiti az ez éves nyereség 300-320 milliárd közeli értékét. Ha ez bejön akkor a tavalyi szinthez képest a nyereség 7-14%-kal fog nőni. És ehhez még (egyenlőre nem beleszámitva) jön a bolgár-albán akvizició várható nyeresége kb. éves 20 milliárd ft-os nagyságrendben. 
Kilátások 2019-re:
az albán-bolgár akvizició meglöki a nyereséget kb. 5-6%-kal és - ha kitart a régió GDP növekedése - akkor az organikus növekedés is meg lesz kb. 5-10%-ban. Persze mindez nincsen benne még egyetlen elemző számaiban sem. (Nem is szabad mert egy akvizició csak az engedélyezés után számit valósnak.) Ezzel együtt is az elemzői konszenzus a jelenlegi árfolyam feletti.
Tehát 2015-2017 évek alatt a nyereség minusz 102 milliárdról 281 milliárdra nőtt, azaz 391 milliárd ft-tal, évi átlagban 130 milliárd ft-tal, azaz részvényenként évi  469ft-tal. P/E=10 -es értékeltségnél ez részvényenként évi 4690ft-os emelkedést megmagyaráz.A 4000ft-os 2015. év elejei árfolyamhoz képest 2017 év végéig az árfolyam kb. 6000ft-ot nőtt, azaz csupán 2000ft-ot évente.
De hagyjuk a 2014. évi egyszeri veszteséget, mert azt az ukrán-orosz leirások okozták és azok egyszeriségében a többség (de nem mindenki ) bizott.Akkor az éves nyereségnövekedés 2015. évi 102 milliárdos nyereségből kiindulva már csupán kb. 281-102=179 milliárd, ami részvényenként +646ft-ot jelent, azaz (P/E=10 mellett) kb +6460ft árfolyamemelkedést igazol. Ezt akár 2 akár 3 évre osztjuk el és választhatjuk a 2015 január elejei 4 ezres vagy az egy évvel későbbi 6 ezer körüli árfolyamot is, egy biztos hogy ez 10 ezer fölötti árfolyamot jelent.
Még egy megállapitásoddal vitatkoznék:
"a)A kamat emelkedik, az nem jo a reszvenynek. A normalizalodo kamat eseten a penz megis inkabb a betetbe megy, a riziko-vallalasi kedv is csokken."
Ha a kamatok elkezdenek emelkedni, az általában rossz a részvényeknek és az általános hatás jelentkezik azok árfolyamgyengülésében. Specifikusan a bankrészvények azonban egy rövid idejű gyengülés után jelzik a negyedéves jelentéseikben, hogy a kamatmarzsok növekedésnek indultak. Ez a  hatás a korábbi és még egy ideig kitartó hitelkihelyezési növekedéssel együttesen erősebben növekvő bevételekben realizálódik. Miután a nemteljesitő hitelek állománya még egy ideig várhatóan nem nő ezért a nyereségesség mértéke legalább a bevételek növekedése ütemében nőni fog.
 Tehát -az eddigi tapasztalatok alapján, a banki bevételek a recesszió bekövetkeztéig még nőni fognak. paradox módon még a recesszióban is, mert az abban az időszakbanegy magas alapkamatszint miatt még további bevétel emelkedéssel jár együtt, de ott már meredeken növő hitelezési veszteségekkel és igy nyereség csökkenéssel a legtöbb banknál.Tehát a banki virágkor a nyugateurópai bankoknál még csak most fog bekövetkezni és attól függ annak időtartama, hogy mennyi ideig tart az európai konjunktura az emelkedő kamatszintekkel párhuzamosan. Nincs okom feltételezni, hogy az OTP piacain ez a pár évig kitartható virágkor nem következik be (Igy végre minden leánybank nyereséges lesz és esetleg ki is termeli a befektetett tőke elvárt hozamát, költségét.)
Mindezek számomra azt valószinűsitik, hogy az OTP túlteljesiti az elvárt +5%/év nyereségnövekedési várakozásokat és ez a jelenlegi P/E=9 alatti értékelés mellett a következő években valószinűleg legalább 10-20%-os árfolyam emelkedést hoz.
szeptember 01. | 12:22
előzmény: #5644  berlini
#5652
Egyetertek. 
Csanyi velemenye akkor is erdekes es fontos, ha egyebkent az eddigi track-rekordja nem vilagcsucs.
De megiscsak egyik okos szereplo, es a hozzaertese valtozatlan akkor is, ha kozeledik a  nyugdijhoz.
Mar torheti a fejet, hogyan es mit csinaljon utana.
  
.
A BET piacok igen kedvezo helyzetben voltak 2015 ota. A  riziko-vallalasi kedv novekedett (lasd a kis, IPOs, es ismeretlen cegek nagy nepszeruseget tavaly) , es masreszt a HUF erosodott es az vonzotta a kulfoldi toket a tozsdebe, es igy a 2015-->2018 kozotti evekben a HUF  290--->245 is jelentos toloero volt. 
Es a kamatot MNB levitte  olyan alacsonyra, hogy ertelmetlen volt a penzt mashova tenni, mint tozsdebe. 
.
Ez 3 db eros hatszel OTP-nek. Hozza jot egy eros akvizicios sorozat is. Ez mind egyszerre mind fujta a vitorlakat. Persze a profit-novekedes mellett.
Speciel en nem szamitottam ekkora rallyra….ala becsultem a  potencialt, es 7000 utan  mar nem hittem benne.

.
Ekkora tozsdei hatszel mellett eshetett meg, hogy az OTP profit ugyan csak  200Mrd--->290Mrd nott, (utolso 4 negyedvet nezve), ami igen szep +45%.
De ehhez kepest az  OTP arfolyam 3500--->11.500 lett, tehat +330%. Nyilvanvaloan aranytalan a ketto, es csakis ugy lehet ha a profit-emelkedes mellett atertekeles tortent: minden ertekelesi mutato, mint PE, PB,  stb. most orok csucson van.
.
Nem marad orokke hatszel. Es mar ev eleje ota latszik, hogy fordulat kezdodhet. 
a)A kamat emelkedik, az nem jo a reszvenynek. A normalizalodo kamat eseten a penz megis inkabb a betetbe megy, a riziko-vallalasi kedv is csokken. Lasd tavaly nepszeru kis cegek mind bezuhanasban vannak. A BUX Index se tundokol 8 honapja.
b)A HUF elkezdett gyengulni, 245--->280 a trend iden. A gyengebb penz nem vonzo a kulfoldinek.
c)A KeletEuropai hitel piacok erzik a Torok, Italia, stb.  hatast. Lesz hasonlo eset meeg a kovetkezo par evben.
.
Meg csak szereny arfolyam eses van, talan -15%. Az meeg csak korrekcio eddig. 
Az FTSE, DAX, Stoxx-nal azert OTP gyengebb lesz, amint elobukkannak/eszkalalodnak a fenti tenyezok.
OTP rizikoi megnottek iden. Eddig a piac szerint csak 15%-al.
Ha a hatszelek leallnak, lehet az sokkal nagyobb is. Ha az ertekelesi mutatok visszamennek az "atlagosra", akkor konnyen kiszamolhato meddig.
augusztus 29. | 15:19
előzmény: #5646  berlini
#5651
1145-ön eladtam a maradék 1000db TL28-at 338ft-tal a vétel fölött.
augusztus 29. | 14:13
előzmény: #5649  gyula1971
#5650
meg van még?
augusztus 16. | 18:07
előzmény: #5637  berlini
#5649
Én még tartom, 10070-indítottam.
augusztus 16. | 16:44
előzmény: #5646  berlini
#5648
Látod látod.....még Neked is jó ha esik.....csak utánna emelkedjen....-)) Grat.
augusztus 16. | 16:40
előzmény: #5644  berlini
#5647
bocs elütés:
helyesen:
....akár 1.500ft-os nyereségszintet i
augusztus 16. | 16:32
előzmény: #5645  berlini
#5646
Na, mégis felmet újra. 1000db-ot eladtam 964ft-os árfolyamon 1 perce. (Vettem 807ft-on tegnap előtt) A másikat még megtartom.
augusztus 16. | 16:26
előzmény: #5642  longforever
#5645
Persze, hogy az lenne a legjobb, ha nekem külön megsúgná hogy mit fog tenni a következő percekben. Az OTP BÉT forgalma néha olyan siralmasan kicsi, hogy egy ilyen információ aranyat érne.
De ez van.
A semminél igy is több az a tény hogy Csányi ismételten bebizonyitotta (a tegnapi forgalom 17%-val) hogy 10 ezer alatt nagyon olcsónak tartja a részvényt.
Nekem ez elég.
Tartor a TL28-as long certiket?
Én a 2000db-ot rövid távra vettem, de sajnos ma délután nem birtam elszánni magam, hogy 150ft/certi hasonnal eladjam őket.
augusztus 16. | 16:20
előzmény: #5643  pomperj
#5644
Nem ismerem a teljes képet Csányinál, de már 2014-ben is árnyalta azt a negativ képet, hogy hirtelen alig maradt részvénye a következő:
- már korábban is kmoly OPUS kötvénycsomag volt nála. (ez meg is maradt, sőt bővitette is)
- a korábbi részvénycsomagja egy részét bevitte a cégeibe (és azok sorsáról kevés infó van (valszeg meg vannak, vagy kikerültek a Singapuri alapjához)
Igy az, hogy neki az elmúlt pár évben mekkora haszna volt az árfolyamemelkedésből nem olyan egyszerű kiszámolni. 
De ha ki is lehetne számitan (összeollózva az összes releváns adatot) hogy Csányi milyen hozamot ért el (céges + magán, opus és részvény) és ebből kijönne, hogy nem jól kereskedte le ezt az időszakot, akkor sem lenne jó következtetés, hogy felesleges egy-egy mai vételi döntését mérvadónak tekinteni a jövőbeni árfolyam alakulás aszempontjából.
Én is sok tanácsot kaptam az elmúlt években az OTP-t illetően, amelyeket 80-90%-ban nem fogadtam meg. Ennek ellenére egész jó hozamokat értem el.
Tehát én a Csányi féle vételt nem kimondatlan tanácsként fogom fel, hanem csupán annak jeleként, hogy a Bank első embere igenis bizik abban, hogy a bank nyereségessége nem az elemzői konszenzus szerint fog évi 5% körül nőni a következő 3 évben, hanem annál jóval dinamikusabban, akár évi 10-15%-kal is. (Ebben az évben új akvizició pluszban nem lesz beszámitva de a +10% igy is meg lesz)
Ettől még persze az is előfordulhat, hogy Csányi téved (2006-ban is nagyszerű jövőt vizionált és nem jött be) de én most arra teszem le a voksomat (és a pénzemet) hogy Kelet-Közép-Európa OTP bankjai, kihasználva a kedvező országkörnyezeteket (3-5%-os GDP növekedés) a jelenlegi 1000 ft/részvényes nyereségszintről akár 15.000ft-os nyereségszintet is elérnek, mielőtt a következő gazdasági stagnálás (rossz esetben válság, visszaesés) bekövetkezik. Ehhez meg is tesznek mindent. organikusan nőnek a hitelállományok, bankokat akvirálnak folyamatosan
augusztus 16. | 15:08
előzmény: #5641  berlini
#5643

 Lehet Csanyi veteleit/eladasait egeszben is nezni? Felehasznalva az osszes tudott trade-jet?
1)Eladta az egesz OTP poziciojat 4500Ft szinten 2014 nyaran.
2)Vissszavasarolta 6500Ft szinten 2016 tavaszan.
3)Azota 9000-10.000 kozott vasarolt ketszer, nagyjabol 1Mrd osszegben  csomagokat. Igy a mai atlag-vetelara 7000-8000 kozott lehet.
A mostani ar 10.000 FT.
Tehat Csanyi hozama 2014 nyara ota? -2000+(2000-3000) a mai napig. Az osszes hozama valoszinuleg nem tobb 1000Ft/rv azota.
.
Mit  produkalt egy semmit nem tradelo, egyszeru buy-and hold invesztor 2014 nyara ota?
Nos, nagyjabol 5500Ft/rv a hozama azota.
.
augusztus 16. | 14:44
előzmény: #5641  berlini
#5642
"De visszatérve az OTP-re. Csányi vételei mint infók nekem legalább olyan értékesek, mint egy bennfentes információ."
Ugye előszőr vásárol és fáziskéséssel jön a hír?Aminek Te örülsz....Na mi lesz amikor egy nagyobb esés után fáziskéséssel jön a hír hogy mondjuk kiszállt? Mire le tudod reagálni elment a hajó....
Akkor lenne értékes információ ha tudnád előre hogy mikor vásárol vagy tudnád konktétan hogy miért vásárol?.
Nekem inkább piacbefolyásoló történetnek tűnik...és ez mehet mindkét irányba ugye?
augusztus 16. | 14:32
előzmény: #5640  longforever
#5641
Amit én megtanultam az elmúlt 26 év során a tőzsdén:
1. Ne bizd rá a döntést másra
2. Ne vegyél olyan papirt, amit nem ismersz.
3. Egy papir, csak azért mert sokkal lejjebb van mint a csúcs korábban még nem feltétlenül jó vétel
4. ha buksz, akkor soha ne próbáld azt visszanyerni. (Ne nyiss poziciót csak azért hogy visszanyerd.)
5. ne tedd kockára a teljes egzisztenciádat (összes vagyonkádat) a tőzsdén. 
Jelenleg az én értékpapiros kitettségem 35%-os csupán.a családi tartalékokból. A többi ingatlan + kp.+ kevés állampapir. És az utóbbi 9 hónap legjobb befektetése egy 56 milliós lakás 25%-ának befizetése volt. Jelenleg a lakásokat 20%-kal magasabban hirdetik, igy a hozamom eddig 80%-os.
De visszatérve az OTP-re. Csányi vételei mint infók nekem legalább olyan értékesek, mint egy bennfentes információ.
Ez messze nem azt jelenti, hogy az árfolyam nem megy rövidtávon ismét akár 9600 alá is.
De nekem biztositék arra, hogy az év végi 11-12 ezres árfolyamnak nagyobb a realitása mint annak, hogy a papir hosszú távon elsüllyedjen 10 ezer alá.
augusztus 16. | 14:12
#5640
Te a pénzed kezelésében ne annyira bízz senkiben......se Csányi se más....a saját fejedre bízd magad......
augusztus 16. | 14:09
#5639
Ne feledd, h Pompi szerint Csanyi sz@r tréder! :)
augusztus 16. | 14:04
#5638
Hát.....nem muszály elhinni, amiket itt páran irunk az OTP jövőbeni lehetőségeiről, hogyha minden optimálisan alakul, akkor 2 éven belül 1600ft-os árfolyam. Nos mindezt lehet az álmok kategóriájába irni.
Egy viszont tény:
 Csányi ismételten vett 10 ezer ft- alatt 9890ft-os átlagáron 90 ezer db-ot. Azoktól a kisbefektetőktől akiknek megremegett a kezük a 100ft-tal feljebb vásárolt papirt illetően és gyorsan dobták. Azon azt hiszem hogy nem kell vitatkoznunk hogy Csányi nem attól gazdagodott meg, hogy sorozatosan melléfogott a befektetéseinél. Nála senki nem ismeri jobban a bankot és senki nem tudja jobban mérlegelni, hogy egy 10 ezres vételnek mekkorák a kockázatai és milyen hozammal kecsegtet egy-két éven belül.
augusztus 16. | 13:32
előzmény: #5636  gyula1971
#5637
10030-as shortoddal mi van? Vagy lajos50-et kérdezzem?
augusztus 15. | 18:20
előzmény: #5635  longforever
#5636
Hát ez elindult tényleg lefelé...
augusztus 15. | 13:08
előzmény: #5633  mage
#5635
Gyula 1971 fénykép amikor pozit nyit és Lajos 50 arc amikor zár...
augusztus 15. | 13:04
előzmény: #5632  Lajos50
#5634
Féltem,hogy ráb...szás lesz,de nem tudom,meglátjuk mit hoz a jövő. A broki feladata az ügyfelek piszkálása a forgalom miatt.
Valahogy gyengécske az OTP.
augusztus 14. | 20:28
előzmény: #5632  Lajos50
#5633
Már észrevettem korábban, hogy gyula1971 és lajos50 mögött egy személy áll (például 2 napja is elárultad magad a Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru topikban). De azért vicces, hogy próbálod megmagyarázni mikor lebuktatod magad :D.
augusztus 14. | 18:11
előzmény: #5631  Lajos50
#5632
Együtt nyitottuk,én is ugyanannál a cégnél vagyok.
augusztus 14. | 18:09
előzmény: #5623  mage
#5631
Igen most nem a maximumról indult a short,mivel ha átlépi a 10K-akkor indítok. A broki 10070.-nél szólt olyan mennyiségű eladó van,hogy tegnap hamar átfogja lépni lefelé a 10K-t, ekkor léptünk.
Lehet,hogy kistoppolódok,nem jön be majd,de valahogy ma is gyenge volt a papír.-
MOL-Richter hasított.
augusztus 13. | 23:25
előzmény: #5629  egy_kezdo
#5630
Kösz az call összefoglalását!
sajnos a mai napokon azok diktálnak, akik a kelet-európai eszközökből a mindenáron való kivonulást is jobbnak tartják, mint egy olyan fejleményt cselekvés nélkül bevárni, amikor:
- Törökország kilép a NATO-ból,
- az orosz befolyási övezet eléri a Földközi tengert és az uj szövetségesen keresztül közvetlen befolyást az arab-iszlám világra.
- az EU-ban megerősödnek a centrifugális erők. (Orosz barátság keresése magyar-bulgár-horváth-szlovák csoportban, a balti országok belátják, hogy egyedüli esélyük arra, hogy orosz kisebbségük orosz tankok védelmében ne demokratikusan népszavazzon az orosz birodalomhoz való csatlakozásra, a közvetlen USA védernyő és a fokozott fegyverkezés) 
- csökkenő esély a Kelet-európai felzárkózó csoport fejlylődésének jelenlegi szinten tartására. 
Mindezeknek még mindig kevesebbaz esélye mint a pozitiv szcenáriójé, de egyenlőre ezek a félelmek diktálnak.
Ha nekik lesz igazuk, akkor az OTP (az egész régióval együtt) megy a lecsóba. És akkor a következő évek nyeresége nem 350-450 milliárd ft lesz és örülhetünk annak, ha legalább a 10 ezret lárjuk majd még egyszer. 
Kérdés hogy holnap megjelennek-e a vevők, akik továbbra is biznak a térség és benne a bank gyors fejlődésében, ennek fényében látják, hogy a bank az elmúlt években soha nem volt annyira alulértékelt az évi P/E alapon.
Én az utóbbiban bizom.
augusztus 13. | 20:02
előzmény: #5615  berlini
#5629
Call-ról a következők vannak:
Az akvizíciós célpontokat a mostani vételek után továbbra is keresik.
A kockázati céltartalékolás alacsonyabb lesz a 2018-ra tervezetnél és a 2017 évinél is, és ez az alacsony szint, várhatóan pár évig még tartható lesz.
A működési költségek +7,5%-os növekedése H1-ben sok, erre továbbra is cél, hogy H2-ben a tervezett +6% felé tartson és ezt a Splitska és Touch Bank szinergia előnyeivel és költségcsökkentéseivel érnék el, de továbbra is a hitelállomány növelése az elsődleges prioritás, amelynek esetleges költségei miatt elmaradhat a költségcsökkentés a várttól.
Ami a hitelvolumen növekedését illeti, akvizíciók nélkül is bőven +10% felettire várják a 2018-as évre (H1 +13%). Ez nagyon jó hír.
A kamatmarzsoknál, 2019-re Mo-n nem várnak további csökkenést, ez is jó hír.
Viszont mint láthatod, rövid távon ezek kevésbé számítanak, főleg amikor török és más a bankra irreleváns hírek alapján, a drága jenkik és túlbuzgó mo-i (telefonálgató) brokik ész nélkül kiárúsíta(t)nak és sortoltatnak laikus ügyfeleikkel minden value és EM eszközt, miközben fújják az usa tech lufit, eddig még bejött nekik. Hány bőrt lehet még lerántani erről a török sztoriról? Görögök esetében volt 3-4 kör, itt ez már legalább a 3-ik.
T12M profit alapján (302,35M) jelenleg a T12M eps = 1080 Huf. A mai 9960-as leszúrás az elmúlt évek legalacsonyabb T12M EPS P/E = 9,22-es értékeltsége és jóval alacsonyabb a májusi 9510-es leszúrás akkori 9,47-es P/E-jénél. A mai záróval (10020) az 1,64-es P/BV az elmúlt 15 hónap legalacsonyabb értéke! Hogy a jenkik mit akarnak bizonyítani és meddig és milyen kifogásokkal nem akarják megadni Európa egyik legjobb bankjának a 10-es P/E - t (ami most pont a 200 DMA szintje felett lenne 10800 hufnál) majd meglátjuk, de ez a profit és növekedés  figyelembevétele nélküli izmozás, közép távon, pofán szokta csapni az erőlködőket (akár sortos, akár $ vagy € spekuláns az illető)...
augusztus 13. | 16:27
előzmény: #5627  berlini
#5628
máris kopognak a csengő bongó forintok........
augusztus 13. | 15:59
előzmény: #5626  longforever
#5627
Ha Erdogan kitart akkor nem hiszem. 
Akkor Allah segitségével bukom  a kb 1,6 millió 2/3-át.
(Mi éppen a törökök ellen tanultuk meg kb 500 éve, hogy jó ha isten megsegit, de ha fegyvereink gyengébbek mint az ellenfeléé, akkor ő is csak szemrehányóan néz majd ránk)

Topik gazda

berlini
5 2 5

aktív fórumozók

friss hírek

AZ OLDAL TETEJÉRE