Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
N0MAD kedd, 20:19
Előzmény: #236984  Pistike12
“ Szo szerint kvazi kommamdok leptek el a fobb helyeket es aznap jogellenesen kirugtak mindenkit”
Csatlakozom. Akkori fönököm bement vezetői tárgyalásra és szóltak hogy telefon, kocsikulcs, laptop, belépőkártya oda letesz és biztonsági őr kisérte ki őket az utcára. (99% adó a végkielégítésen ) ott álltak az utcán hogy se kocsi, se telefon taxit hívni, se buszjegy.
Kisfőnöknek ügy kellett alkudozni higy neki saját autója volt nem céges, engedjek mar ki a sorompón.
J0hnnyEnglish
J0hnnyEnglish kedd, 20:10
Előzmény: #236995  izommanujra

Tavaly írtad, nem én találtam ki, hogy Covid idején akkora volt a gebasz, hogy valóban a kamat és törlesztési stop mentett meg. A konkrét esetre nem emlékszem, de volt gondod bérlővel...
Beleraktál egy kosárba mindent ... csak szólok.
"de már nem sokáig én hobby ból dolgozom nem azért, mert kell" - egy háromgyermekes apuka pontosan így gondolkozik :)
mr_bob
mr_bob kedd, 19:44
Előzmény: #236995  izommanujra
nem ezt írtam. téged áttétesen mentett meg a kamatstop azzal, hogy akiknek megugrott volna a kamat, annak lehet hogy lépnie kellett volna és emiatt kialakulhatott volna az eladói nyomás esetleg csökkenő ingatlanárakkal. egy 10-20%-os inflációs környezetben, amikor még a lakáshitel törlesztő is másfél vagy kétszereződik, akkor azt háztartás legyen a talpán, aki szemrezzenés nélkül tudja fizetni.
FR73 kedd, 19:33
Előzmény: #236993  Murdoch
Ha beüt a gebasz, akkor neki már van tartalékja, legfeljebb elad egy kecót, vagy átütemez.
berlini
berlini kedd, 19:32
Előzmény: #236976  Moka_Brikka
Most már csak arra kellene pár bizonyiték, hogy a PO jogsértéseket követ el.
A PIS által kreált alkotmánybiróság bizonyitottan pártkatonákból áll, alkotmány ellenes volt a kinevezésük.
Szerinted meg kellene várni mig nyugdijba mennek?
A kettős mérce kifejezés kfejezetten NER szlogen.
Nincs itt kettős mérce.
Vagy ha igen, akkor csak abban az értelemben, hogy a kisstilű bolti tolvajok börtönbe mennek, mig azok akik 10 év alatt 1000 milliárdot loptak, azok példaképek.
A kisebbségi jogok, anyanyelvi oktatáshoz és annak használatához való jogok tekintetében igazad van.
izommanujra kedd, 19:22
Előzmény: #236968  FR73
Köszi a dícséretet!   Valaki azt írta a covid és a kamatstopp mentett meg..  Egyáltalán nem stoppolva volt a hitelem  2 hónapja változott ( 5 éves ) most box a bankkal. hogy miért nem jár a stop nem azért mert nem tudnám kifizetni a plus 20 e ft emelést  , hanem ami jár az jár .. Meglátjuk.. DE sosem az állami segítségek húztak ki a sz@rból nem így terveztem sosem a pénzügyeim és most sem úgy fogom a jövőben a most felvett hitelekkel. ( Állampapír tartalék akár előtörlesztés ha szükséges ) Ha még dolgozom könnyű  pár év alatt összeteszem a lovét a hitelekre ( Mert a tőke jövedelmemből már bőven duplán megélnék ) De még mindig dolgozok  , de már nem sokáig én hobby ból dolgozom nem azért, mert kell..!
Placi82 kedd, 19:05
Előzmény: #236972  EURHUF_goes_to_haven
Mert nem látod a brutális szarcunamit előre. Azért. Esetleg páran erezhetjuk a szagát csak nem tudom hogy a szagát érzem akkor közel van vagy csak becsapos a szeljárás, és onnan fúj csak szél, és még odébb van. De ott van az. Érzem.
De mindenki a tarsolyában hordja a Marshall botot. Innentől nem tépem a szám, mert nincs több mondanivalóm hazai ingatlanpiaccal kapcsolatban .. Hajrá. 
Murdoch kedd, 19:00
Előzmény: #236983  FR73
Meg várjuk ki a következő 10 évet, nem nagyon lehet üresjárat ennyi behitelezett ingatlannál. Pláne ha felmond, mondjuk azt nem tudom, hogy a bank ilyenkor nem csilingel-é. A belépési pont szerencsés, na de azért volt itt már sztori tőle nem fizető szerzetekre, meg eléggé megrázta a terézvárosi airbnb-s tiltás is. Pengeélen van a dolog, ettől még persze összejöhet. 
A kormány döntéseit tekintve meg nem feltétlenül lehet hátradőlni, lehet 26-ig várnak, aztán majd hirtelen jön vmi agyrém, ingatlanokra is. Vagy előtte, ha azt szondázzák ki jónak. 
Mellesleg azért én jól emléxem a 2008-at követő időszakra, pont szinte senkit nem érdekeltek az ingatlanok. Lehet, hogy nem lesz még1x ilyen, de elnézve úgy sok mindent, dübörgés se. 
Moka_Brikka kedd, 18:33
Előzmény: #236991  Placi82
Sok hasznos cucc van. Ez is egy szemlelet. Hosszu lenne ide irni es off topic is. Regota foglalkozom vele. Sokat is voltam forumon itt es mashol is, de elobb-utobb mindig odajujadok ki, hogy a kozosseg teremto ereje az en szemszogonbol limitalt. Amugy pedig regebben, amikor elkezdtem ezzel foglalkozni, akkor sok olyan ember volt aktiv, akitol lehetett tanulni sok mindent. Ma mar nem ezt latom sajnos. Nincs konstruktiv kommunikacio. Tul sok az oncelusag, keves a hasznos beszelgetes sajnos. 
Fundamentumokat is igyekszem azert kovetni, kibogozni. Ha ketto egyiranyba mutat, az a jo dolog. Csak mindkettot jol latni a legnehezebb talan. 
Placi82 kedd, 18:23
Előzmény: #236990  Moka_Brikka
TA? Mostanában? Én messze elkerulom döntéseim folyamán 2021-2022  utáni idők ota. De te tudod. De ez már nem az én utam. 😉. Én már erősebbnek tartom a geopolitikai hatásokat a penzpiacra es penzkinalat M2 és kontra  indexek, ETFek és a derivativak kapcsolatára  fontosabbnak.
Akkor bár nem 100%osan idevag van ennek a  Soros gyorgynek egy könyve, azt hiszem a "Pénz alkimiaja" - ban olvastam a reflexivitas elmeleterol" amit éppen vegyithetsz a TA val azért, akkor nagyobb lesz a valószínűség mint 51%:))?)Szerintem. Reflexivitas elmélete beleillik a trading pszichologiaba, ha már szóba hoztad. Na de off a téma, egy , lakás topikban.:)) Ennyit erről! Üdv 
Moka_Brikka kedd, 17:53
Előzmény: #236988  Placi82
Köszi. 
Ha van jó ajánlás, akkor szívesen veszem. Bár én e témában inkább, TA és egyéb trading pszichológiai könyveket olvasgatok.
Moka_Brikka kedd, 17:50
Egy ciklus alatt valószínűleg nem lehet visszaépíteni, amit +10 éve erodálnak. Kérdés az is, milyen arányban és kik jutnak be a parlementbe majd. Azt sem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy amit létrehoztak a választási rendszernél, az ha egyszer ellenzékbe fognak kerülni, akkor ellenük fog dolgozni keményen (pl: győzteskompenzáció nonszensz kategóriája).
-
A magukra szabott jogszabályokat annyira jól megtudják írni, hogy állandóan újra kell csinálniuk. Ad hoc jelleggel csinálnak nagyon sok mindent, így ha körülmények változnak, a nagyja irreleváns lesz. Szerintem nagyon sok a napraforgó is, és nemcsak vak fideszesek vannak ott. Szerintem egyre kevesebb ott a kompetens ember. De lehet, hogy tévedek (ebben is).
-
Én úgy érzem, ha süllyedne a hajó, akkor sokan menekülnének inkább onnan, minthogy utolsó szamurájként küzdjenek.
-
Fidesz olyan időszakban van/volt hatalmon, ami az elmúlt 100 év egyik legnagyobb bikapiaca volt. Amikor leszúrják majd ezt a bikát, na akkor fog majd eldőlni, hogy hogyan és merre lesz az arra. Addig a helyzet változatlan lesz.
Placi82 kedd, 17:32
Előzmény: #236980  Moka_Brikka
Látom irkálsz az FF topikban. És vannak kérdéseid. Ajánlanék figyelmedbe egy könyvet. 
Narratíva közgazdaságtan Robert J Schiller tol. Shciller jó író anno a portfólió.hu is árulta a könyveit. 
És kicsit szórakoztatóbb műfajt is ajánlanék "Egy spekulans feljegyzései" című könyvet Edwin Lefervé 
Ha esetelg olvastad akkor őket akkor, van még 1 könyv amit ajánlanék. 
Pistike12 kedd, 17:25
Előzmény: #236985  Pistike12
Ja es el sem hinned mennyi embert allitottak at a sajat oldalukra, akikrol nem is hinned...
Nagyon hasonlit a putyini rendszerre/modszerre az itteni. Nagyon-nagyon... 
Egyedul az dontheti oket meg, ami most tortent. Kifogyas a lovebol. Errol szolt a mostani tores is. Csak az elso es masodvonalas nernek volt nyitva a penzcsap 22 es 23ban. 
Nevezzuk neven. 2 fidesz van es egy fideszcsicska part a kinalatban. Az eddigi osszejatszos/eltartott ellenzek megbukott, megsemmisult. 
Es a vegere azert leirom, hogy ez az igeny a nagyerdemu nep részéről. Bprol ez nem feltetlen erzodik, de a videk teljesen narancs meg most is, el ne hidd hogy nem... Morgolodik, de javareszt Brusszel a hibas a fejekben es a liberalis zsido karvalytoke a szemet nyugati multikkal karoltve. 
Ez nem vicc. Ez a valosag... 
Placi82 kedd, 17:20
Előzmény: #236974  berlini
Nem voltam hátrányos helyzetű. Mert német származású feher magyar vagyok. Hátrányos helyzetű az mást jelent berlini úr! 
Óvodás korban semmim se volt:) 
De 8 éves korban egy satnya yorkshire választási malacom volt. Cumis üvegből taplaltam, mert nem jutott neki csecs. Úgyhogy 10 éves koromban már volt egy fialo kocam. 90 es évek elején már 4 kockával és sok sok suldő malacunk volt a családnak. . Ebből 1db  volt az enyém. Ez a cumis üvegből taplalt malac.:) 10 évig volt meg nekem és vagy 10 szer fialt is kb. Eladtam mindig választási malacokat, vagy volt amikor a hízott disznót adtam el, mikor hogy jött ki jobban a matek. , és vagy 15 hektár 13-16 aranykoronas földet vettem is belőle. 2000 évek elejeig elég  olcsó volt a föld. Mai napig megvan ez a kis foldbirtok. Szóval nem rozsadombi villa. De ez a hozott mentalitás és a józan ész, és sok sok  könyv  olvasása, és mai napig az olvasás szeretete, többet ér mintha örököltem volna bármit is.  
De te ezt úgyse érted, gondolom...... 
Pistike12 kedd, 17:14
Tudok olyan helyrol ahol szo szerint betereltek a dolgozokat egy aulaba es 5 percuk volt alairni a teljesen kibaszos modositokat vagy ki voltak rugva a torvenyi minimummal. Ezt kovetoen elvh u finokok be, 6 honap kotelezo betanitasa, a sok marado marha remenykedve segitett, de utana kibasztak oket vagy lelepesre kenyszeritettek oket. 
Pistike12 kedd, 17:10
Előzmény: #236980  Moka_Brikka
Nem lehet. Lattam belulrol ezt a rendszert es mukodeset. Nem durva szinten de nem is a sarki korcsmaros szintjen. 
Egyszeruen sem ido sem ember nincs ezt a rendszert atdolgozni egy ciklus alatt sem. Fokent nem minden jogibakadalyt megoldva amit kulsos ugyvedi irodak irtak ditekt ezen cellal. 
Volt szerencsem latni a szekfoglalasat a fidesznek 2010ben. Szo szerint kvazi kommamdok leptek el a fobb helyeket es aznap jogellenesen kirugtak mindenkit. Egy listaval voltak es elore megvoltak az uj emberek nem csak vezetoi posztra hanem szinte minden helyre. A legutolso titkarno is fideszes potentat az allasok nagy reszenel ahol szamit. Az ugyeszseg nagy resze kiprobalt ember, a szolgalatok 99%a fideszes, az allami erdekeltsegu penzugyi szektor vezetoi(akar csoportvezetoi szinten) elvhu partkatonak, mint a szocializmusban. 
Es ezen kivul vannak a vakfideszesek... 
Amit MP mondogatott az elejen teljesen igaz. A rogan fele szolgalatok atszottek a vallalatokat, a hitelkihelyezesek/üzletek telefonra/utasitasra tortennek sok esetben stb. Utolag vannak lepapirozva, hogy ne legyen tamadasi felulet, de mar arra is szarnak... 
De nem fecsegek többet mert felesleges. 
Hidd el. Zero esely van a valodi valtasra. Meg a kormanyvaltasra is csekely. 
FR73 kedd, 17:05
Előzmény: #236982  mr_bob
Én nem használok tőkeáttétet. Első lakásomnál minimálisan használtam (a jó öreg ifjúsági betét utáni hitelt). De akkor 26% infláció volt, és ez volt a max lehetséges tőkeáttét, optimális döntés volt.
Utána kp-ban fizettem a különbözeteket a feljebb lépésnél (akkor az jó döntés volt, nem kerültem be a CHF csávába).
2017-ben megvettük kp-re a fél kádár kockát a másik örököstől (ez már nem volt optimális döntés, hitelre jobb lett volna).
Más idők, más a jó.
mr_bob
mr_bob kedd, 16:41
Előzmény: #236981  FR73
ezzel teljesen egyetértek. viszont ki tudhatta 10 éve, hogy lesz moratórium meg kamatstop? senki. a "10 éve emelkedik a piac" könnyen átalakulhatott volna "3 éve esik a piac"-ba, ha nincs kamatstop. én erre mondom, hogy ez nem alkalmazkodás, hanem elég magas százalékban inkább szerencse. te egyébként most hol használsz tőkeáttétet?
FR73 kedd, 16:24
Előzmény: #236979  mr_bob
10 éve emelkedik a piac, ki-ki eldönthette, mikor és milyen tőkeáttétellel lovagolja meg.
A korai helyzet felismerés nem.megy mindenkinek, a legtöbb embernek (nekem is) sok bizonyíték kell, emiatt legalább a feléről le is szokott maradni.

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók