Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
amíg nem 5.-6. vagy7.kerületi hanem csak a balatoni holmija van,ne hívjon . engem lélek nélküli tégla-habarcs kupacok soha nem érdekeltek csak építészeti régiségekkel házaltam, a jelen és közelmúlt épitőipari selejtjei más ügyosztály
szuper,köszönöm komolyan vetted a kérdésem,annak is szántam kb 15-ször elolvastam: " a jelen körülmények mellett felvett hiteltartozás reálértékének
csökkentéséhez milyen hozam/jövedelem növekedés szükséges éves szinten" . annyit mindenképpen érteni vélek belőle, hogy eddig valszeg másra gondolhattam ha az "elinflálás" hallottam, és így egy bíró számára egy nem kellően tájékozott,figyelmes és körültekintőnek minősülnék hiteltartozás elinflálás ügyben mint fogyasztó .. még emésztenem
- Szerintem az "elinflálás" egy egyszerű laikusi fogalom is, én akként használtam. De a kedvedért rákerestem, és tudományos értekezésekben is használatos ez a szó, így talán már közgazdaságtani terminus technikusként is kezelhetjük ex nunc a fórumon is külön definiálás nélkül :) - De ha már rákérdeztél én egyszerűen arra gondoltam, amire egy kellően tájékozott, figyelmes és körültekintő (nem vicc, a bírósági gyakorlatban ez a zsinórmérték alapja) fogyasztó is gondolna szerintem: a jelen körülmények mellett felvett hiteltartozás reálértékének csökkentéséhez milyen hozam/jövedelem növekedés szükséges éves szinten? Én erre írtam, hogy szerintem a mostani kondíciók alapján (2022 q3-ban kb. nekem is ilyen volt) egy 20 éves hitel futamidejének első 1/3-ad részében szerintem legalább évi 9% hozam/jövedelemnövekedést kell elérni a jelen kamatszinten, hogy a tartozás reálértékének a csökkenése trendszerűen bekövetkezzen. - Ha valaki ehhez pro vagy kontra hozzátesz, az szerintem egy hasznos, jó dolog.
hát majdnem lett egy kis stichje fagyasztóból kivett nyers császárszalonna abálásával inditottam kevés vízben, kb fél óra után kivettem és fölszeltem amikor visszatettem föltekertem a gázt, hogy újra forrni kezdjen, majd visszaültem szöveget faragni és ott felejtettem teljes lángon elfőtt a víz és kicsit odapirult mire ránéztem újra . a feleségem csak ebédkor jött haza, nem szóltam a balesetről, és megdicsért milyen ügyes vagyok, hogy tettem bele füstölt húst is maradt még vacsira is, így volt kitalálva
Munison es a tobbiek: "MNB: Az EU-átlag négyszeresével drágulnak a magyar lakások" Újra beindul a hitelezés, így nagy a kereslet a lakások iránt, a kínálat viszont szűk, az eredmény nem is lehet más, mint hogy jelentősen drágulnak az ingatlanok – vezeti le a Magyar Nemzeti Bank most kiadott lakáspiaci jelentése Pistike mellett az MNBis teved!!!! CSU-DA-KOT-VENY!!!!! TALANIGENNEM. Gratulalok a sok kivalo elemzonek a topikban. Alig varja a kisebbseg h leirjak: Tévedtünk. Nem ertunk hozza Nodemegegyszer: CSU-DA-KOT-VENY!!!!!
nem tudom hogy az "elinflálás" közgazdasági terminus technikus e, vagy inkább csak egyértelmű definíció nélküli utcanyelvi fordulat talán csak inkább sejti az egyszerű halandó, hogy mi is az és kb. valami olyasmi hogy valaminek a most megállapitott mennyiségű, de mainál gyengébb értékű jószággal való kiegyenlitése a jövőben ha felém az kellemetlen, ha én tehetem az meg jó . a te szövegedből úgy tűnik, pontos definiciód van rá,ami eltér az általam faragottnál elárulnád a tiédet?
Ilyen környezetben kár előre meghúzni a vonalakat. Ki hitte 10 éve hogy a devizahiteleket is el lehet inflálni. Aztán talán mégis. Mennyi volt akkor egy átlagos hitelösszeg? 5M? Ma már az eladó is.megsértődik ha 1 év alatt nem megy fel annyit az ár egy panelon. 1 évre rá meg a vevő is.
Alapvetően egyetértek veled. A közgazdászok megmondják, hogy az alábbi meglátásom mennyire helyes. Konstruktív kritikát szívesen fogadok. Szerintem ezt az elinflálást árnyalja egy kicsit a futamidő és az annuitásos kamatozása a hitelnek, és egy átlagos 20 éves futamidő esetén kb. szerintem 8-10. év után fog jelentősen beindulni ez a tényező a mostani kamatszinteken. A korábbi alacsony kamatú időszakban tényleg jól lehetett játszani az elinflálásra, már ha az ember fixálta a kamatot :) Most ez egy kicsit árnyaltabb lett. Jelenleg szerintem kevésbé éri meg pusztán pénzügyi alapon. De lakhatási ingatlannál vannak olyan szempontok, amiket nehéz számszerűsíteni, így ezt csak befektetési ingatlannál van értelme vizsgálni szerintem. Az esetemben egyébként én úgy számoltam, hogy a hitel első éveiben az annuitásos kamatozás miatt a megfizetett törlesztőt (tőke+ 6,5% kamat) kb. 9% körüli hozammal / jövedelemnövekedéssel lehetne kiegyenlíteni, mivel a tőketörlesztés szintje jóval alacsonyabb. Szerintem ezt hozamot / jövedelemnövekedést kell tartani legalább a hitel futamidejének első harmadában, hogy jól működjön az elinflálás.
Ehhez kell egy környezetváltozás a gyereknek. EU-n kívüli nyaraláskor a gyerek nem tud a telefonon netezni. A szállodában ugyan van wifi, de máshol nincs, és mondtam neki, hogyha véletlen roamingol, akkor a teljes megtakarításába is kerülhet. És láss csodát, útközben a tájat nézte, a településeket, épületeket, a közlekedés káoszát, az embereket, a piacteret, és a többi. Az első napokban úgy elszokott tőle, hogy aztán a hotelben is a szobában hagyta, mikor medencézni mentünk vagy a szálloda beach-jére.
Igen, az ábra nem az árakat hanem a tranzakció volumenét ábrázolja, ami átlagban a harmadára-negyedére esett. Az árak a 20%-os alapkamat és 30%-os infla mellett természetesen nominálisan nőttek, reálban csökkentek kicsit: https://www.globalpropertyguide.com/europe/russia/home-price-trends
Ne haragudjatok de ez a munka van a nyaralóval duma olyan, mintha azt mondanád a kocsi se kell mert tankolni és javíttatni kell és le is kell mosni. Teljesen reálisan mivel az EU 27 tagországából hátulról dobogósok vagyunk így a magyarok a külföldi nyaralásokból egyre inkább kiárazódnak (horvát 4* hotel nyáron 2000 euró/hét) és nem leszel elégedett ha a 11 hét nyári szünetből 2*1 hétre elmész. Egyébként napjaink legnagyobb problémája, hogy a gyerekek a telefont nyomkodják, vidd le őket a Balaton partra és kicserélődnek...
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link