Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Ishar
Ishar 2024. 11. 05. 15:00
Előzmény: #231166  Kapzsidözsi
Így mutat be Baukó Éva egy 390 milliós lakást: „Nem akartam szempillás, vagy műkörmös lenni. Ehhez nekem nincs meg a kézügyességem, és amúgy is néha kicsit hirtelen vagyok. A kommunikációs készségem viszont mindig is erős volt, ebbe a szakmában pedig ezt tökéletesen tudom kamatoztatni. Két hete kezdtem el dolgozni egy Marina parti ingatlanhálózatnál fiatalos, csajos környezetben. Hamar befogadtak.”
Murdoch 2024. 11. 05. 14:49
Előzmény: #231171  Xis24
Az amerikai házakat nagyon megkedveltem, attól eltekintve, hogy kb. gipszkarton az egész. De jellemzően mindenhol akkora tér, hogy ihaj. Tornádóövezetben mondjuk nem sokat ér... Csak itt ugye még az is van, hogy bezár egy autógyár, vagy vmi és pont nullát érnek. Nem is olyan rég olvastam egy cikket, hogy Wolfsburgban már menekülés van az ingatlanokból a VW nyüglődés miatt, ellenben anno hatalmas mennyiségű házat húztak fel. Na ilyenkor is szivacs a nagy ház, jobb egy kisebb lakás.
slash 2024. 11. 05. 14:40
Előzmény: #231174  Freszelés
Otthon az én szobám 24 nm a két fiamnak is 20nm/fő. Egy 4 fős család felnőtt "gyerekekkel" nem tud oldalazva elmenni egymás mellett a folyosón.. élünk vagy nyomorgunk. 
wantuu 2024. 11. 05. 14:31
Előzmény: #231149  Hobbyproperty

Üres telkek ugyan elfogytak, de tele vannak a legjobb környékek régi, lepukkant családi házakkal. 
Amikor eladják, kénytelenek lesznek telek áron adni, mert jó környéken ilyen házba nem költöznek be vevők.
Xis24 2024. 11. 05. 14:22
Előzmény: #231175  Xis24
Ezekben a mai városi lakásokban még egy rendes szellemes storyt se tudna átélni az ember. A szellemek átesnének a szomszédba, ha nagyon belendülnek. Bezzeg a régi időkben a nagy házakban lakásokban meg kastélyokban lehetett ijesztgetni.😃
Xis24 2024. 11. 05. 14:14
Előzmény: #231174  Freszelés
Valami műsorból rémlik, hogy a belvárosi lakások is leginkább 100m2 felett voltak régen aztán szétdarabolgatták őket. Az idők változásával meg gondolom a panelkorszak meg elhozta, hogy a 70m2 már vagány .Mindenkinek elég legyen az a 40-50 😃
Freszelés 2024. 11. 05. 14:08
Előzmény: #231163  Kapzsidözsi
Szerintem akkor tud egy átlagos 4 (2+2) fős család kiegyensúlyozottan működni, ha mindenkinek van legalább egy kis vacak félszobája, ahova elvonulhat. Az pedig, hogy ez a mai világban luxus az csak egy szomorú tény - de nem változtat a dolgon.
sztiv 2024. 11. 05. 14:05
Előzmény: #231169  Kapzsidözsi
Én hülye eladtam tavaly 21 eurón.... 
Kapzsidözsi 2024. 11. 05. 14:01
Előzmény: #231158  slash
A lakosság az EUR/ HUF-árfolyamra reagál a leggyorsabban. A többség kb. ennyit ért a gazdaságból . Erre persze, hogy elindul egy kis vételi erő , de kérdés mekkora lesz ez.... szerintem
Xis24 2024. 11. 05. 14:01
Előzmény: #231168  Kapzsidözsi
Valószínűsítem, hogy nagyon keveseknek lenne valós igénye 120-150 m2 alatt lakni'. akár ház akár lakás. Ahogy nézem a felújítós műsorokat az amerikában kifejezetten kicsi méret lenne. Ott aztán néha vannak méretek. De érdekes a tudat, mert egy városi lakásban élve átkapcsol az agy és teljesen másként alakul a tér érzékelése.
Kapzsidözsi 2024. 11. 05. 13:59
Előzmény: #231156  Xis24
Kapzsiság felfele - félelem lefele --- sok újdonság nincs ebben. Minden piacon gyakorlatilag ez működik, csak a felpörgetetteken még intenzívebb. (Lásd szétfűtött, agyonbizonytalanított magyar ingatlanpiac, ahol egy rezsim bukás bármikor komoly kihatással lehet akár az egész országra. )
Kapzsidözsi 2024. 11. 05. 13:50
Előzmény: #231165  TheSnake2020
Ertem, és ezzel egyetértek , hogy a finanszírozási faktor fontos tényező. -- Némileg félreértettem mire akartál előzőleg kilyukadni. Van amúgy vonovia részvényem -- kamatvágásokkal elkezdődött a rv. stabil emelkedése - úgy látom.
Kapzsidözsi 2024. 11. 05. 13:47
Előzmény: #231164  FR73
"Igény " és "szükség" szavak közti különbség tanulmányozását javaslom. :))
Kapzsidözsi 2024. 11. 05. 13:46
Előzmény: #231164  FR73
Jó nevetést kívánok a világ lakosságának 80% -n. Illetve jó fűtési számla fizetéseket majd egy még drágább energiakorszakban :)))
Kapzsidözsi 2024. 11. 05. 13:45
Előzmény: #231153  Xis24
Segítek egy kicsit a pontossabb megfogalmazásban - mármint erre. "van akinek jobban állna, ha más szakmát választana. .." -- Azt akartad mondani talán, hogy a "magyar  ingatlanosok 80-90% -a hozzáadott értéket nem adó, felkészületlen, kizárólag a szakmába belépési korlátok alacsony szintje ellenben a nagyon magas lóvé/ befektetett tanulás és energia hányados miatti szereplő" ? - :))) -- Szerintem egyre gondolunk.  
Tisztelet a kivételnek --- Ismerem én is 1-2 régi motoros , az ingatlanpiac minden szegmensét, jogi , földrajzi, műszaki és pszichológiai aspektusát ismerő egyént.... de nagyon keveset... többség gyors - nagylóvé vadász. Kis felellősség - nagy lóvé ha megy a konjuktúra... még ha futni is kell utána..
TheSnake2020 2024. 11. 05. 13:44
Előzmény: #231160  Kapzsidözsi
Nyilván ez csak extrém esetben fordul elő az alapok simitani próbálják ezeket az értékelési különbségeket. És persze az OTP is saját maga veheti az alap papírjait. Én inkább arra szeretném felhívás a figyelmet, hogy a finanszírozás az egész világban az ingatlanok esetében a kulcs. Jelenleg a kereskedelmi ingatlanok piaca kezd egyértelmű anomáliákat mutatni, és szerintem a lakó ingatlanok is egyre inkább komoly árazás problémákkal küzdenek nagyon sok helyen. Az állami beavatkozás Magyarországon egészen extrém,  de ha megnezed mondjuk egy piaci alapú ingatlan tulajdonos kapitalizaciojat pl. Vonovia akkor szerintem az ingatlan piac előtt keserves évek állnak, belertve a lakoingatlanok piacát is. Az hogy az egyes alapkezelok majd hogy kezelik az nehéz kérdés. Az igazi választ csak akkor fogjuk megkapni, ha a likviditás szűkül. Az, hogy április óta az alapokból folyamatosan megy ki a pénz ezt a szűkület jelzi, jelenleg nem tragikus szintén.
FR73 2024. 11. 05. 13:36
Előzmény: #231163  Kapzsidözsi
Jót röhöghet az ilyen kis igényűeken az, akinek csak a fogadótér-szivarszoba-társalgó-könyvtár ennél nagyobb alapterületet foglal el. :D
Kapzsidözsi 2024. 11. 05. 13:30
Előzmény: #231150  Freszelés
Kicsit offt-topic leszek de amikor ilyen "életre alkalmas 4-5 szobás ~100-125nm-es budai jó paraméterekkel rendelkező ingatlan.. " - hozzászólásokat olvasok, akkor mindig eszembevillan , hogy nem véletlen hogy itt tart a világ ahol tart. --- Életre 4-5 szoba és 100-125 nm alatt , nem budai hegyekben semmilyen hajlék nem lehet alkalmas :)))
Minden agyban dől el --- ez mennyire igaz ... rendszeresen beigazolódik ..nekem. A lét és a szocilaizáció határozza meg a tudatot és nem fordítva -- Marxnak is tök igaza volt..
Nem bántásból írtam, tényleg.
Kapzsidözsi 2024. 11. 05. 13:01
Előzmény: #231133  dexter
Mindenhol (nálunk vidéki megyeszékhelyen is) vannak ilyen próbálkozók. Ismerősi körben is. -- Igazából nem akarja a mostani piaci árakon eladni, csak belefér az idejébe és szondáztatja kicsit a piacot - kiváncsi mennyi hívása van és mennyi "madár" esik be FOMO-val. --- Ha meg egy olyan madarat talál , aki esetleg ki is fizeti az árát  akkor meg jól járt. (Kis alkut is beleárazza természetesen.) - 
Gondolom a fórumtársak előtt sem ismeretlen technika :))) - Fogadok itt is használta már pár tulaj. 
De az is lehet, hogy olyan figura aki napi szinten olvassa a Portfolio.hu-t, ahol naponta repkednek a "most felrobbant az ingatlanpiac" vagy " titkos energiaforrást találtak a németek" vagy "döntő rohamra készülnek az oroszok" címek :))))))))))))))))))))
TheSnake2020 2024. 11. 05. 13:01
Előzmény: #231144  berlini
Egy picit vitatkoznék veled. Az igaz, hogy az ingatlan alapok nagyrészt kereskedelmi ingatlanokra mennek, de pont az OTPnek szerintem van lakó ingatlan fejlesztése is. Meg lehet nézni az alap eszközeit,  úgy hogy ez könnyen kderitheto. Illetve a lakó ingatlanok árazás az elmúlt években államilag torzított piacot eredményezett,  illetve természetesen az infláció is felfelé tolta az arazast. Azt, hogy tisztán piaci környezet kialakul e a jövő majd megmutatja. Jelenleg az ingatlan tulajdonosok , akik a 2010 és évek elején fektettek ingatlanba befektetési céllal nagyon jól jártak. Az arany éveknek vége. Sőt szerintem kifejezetten rossz évek fognak jönni a befektetési célú ingatlanokkal. A hozam csökkenés a minimum  de én realertek csökkenés is várok, sőt ne adj Isten meg nominális érték csökkenés is el tudok képzelni. Nem egyedi magyar jelenség különben, szerintem ezt te is látod. 

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók