Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Pistike12 péntek, 21:23
Előzmény: #230969  Kapzsidözsi
Bolondozas? Kukkancs mar ra az audis berekre. 
https://www.munkahelyeink.hu/hu/fizetesek-audi-minden-a-munkakornyezetrol-ertekeles-fizetes-allasinterjuk-juttatasok-76?page=1
Kicsit guglizd meg a kiegeszitoket is. Ismeros kek gallérosok, akik mar egy ideje ott vannak 600-700 netto kozott visznek haza bonusszal... 
A danaban is 500e kornyeken vannak a sima operátorok. 
Unokatestverem nyugat mon a leghulyebb villamyszerelojenek is 700 nettot ad (zsebbe joreszt) 
Nagyon el vagy tajolva ha elhiszed az allando nyafogast az info forrasaidtol... Szeretik a minimumot mondani az ottaniak... 
Tudod hol van 400 netto azon a kornyeken? A kis beszallitoknal max. a falvakban. 
Es ne feledjuk. Ezeknek az embereknek a 90%a nem epp a geniusz kategoriaba tartozik... Ha egy kicsit kepben lennel az ottani valosaggal, akkor tudnad, hogy ezeken a kizsakmanyolo multiknal melozo kek gallerosok fizetesei egy nem muszaki diplomas bere felett vannak... Kisse megborult ott a hierarchia... Ihazi munkasokol vasokol helyek lettek. Mindenki tiplizik jobbra vagy balra, aki nem mernok es 2ig el tud szamolni... 
Xis24 péntek, 18:49
Előzmény: #230977  berlini
https://www.worldometers.info/hu/
Ilyen a szaporodási ütem 😃
Freszelés péntek, 17:24
Előzmény: #230970  Kapzsidözsi
Y vagyok, annak is az eleje.
berlini
berlini péntek, 17:20
Előzmény: #230976  Kapzsidözsi
8 milliárd ember nem tud megélni a földön a maihoz képest kétszeres fogyasztással anélkül, hogy a technika optimalizálva lenne
Kapzsidözsi péntek, 17:16
Előzmény: #230973  berlini
Akkor jó, csak amiket felsoroltál nekem technooptimista megoldásoknak tűntek. Lehet félreértelmeztem.
Kapzsidözsi péntek, 17:14
Előzmény: #230694  Pistike12
apu kezdődik.... nálunk még semmi jele..
Kapzsidözsi péntek, 17:05
Előzmény: #230660  Moka_Brikka
A Big Short-ot minden évben újra kellene nézni. -- most meg is teszem majd.
berlini
berlini péntek, 16:53
Előzmény: #230971  Kapzsidözsi
Tévedsz.
Én nagyon pesszimista vagyok, ami az emberi természetet illeti.
Nem hiszek az olyan megoldásokban, amit a sötét zöldek terjesztenek.
Miszerint ameikának és európának feleznie kellene a fogyasztást és igy teret adni a feltörekvő milliárdok többlet fogyasztásából adódó többlet széndioxid és metán kibocsájtásnak.
Az a közel 1 mlliárd aki most tizszeresét fogyasztja mint a legszegényebb 1 milliárd, az soha sem lesz képes önkorlátozásra.
Tehát csak az az út járható amit leirtam abban a hozzászólásban amire reagáltál.
berlini
berlini péntek, 16:47
Előzmény: #230206  kingdom_builder
Cordiánál meg lehetett csinálni. Az előszerődésben benne volt, hogy jogod van hozzá a szerződésben magad helyett mást kijelőlni, miután a lakásnak van használatbavételi engedélye és albetésitetve lett (Cordia dija ezért 1% volt)
El kell kérni az előszerződés mintájukat és kiderül, hogy ott is lehetséges-e.
Kapzsidözsi péntek, 16:45
Előzmény: #230558  berlini
Egy lelkes technooptimista. Cuki :)))
Kapzsidözsi péntek, 16:42
Előzmény: #230551  Freszelés
A legvégén mondod a legelkeseríttőbbet --- Valószínű "Z" generációs vagy aki már a verseny mindenhatóságában hisz , nevelődött. Ezzel b---k szét mindent. ---- Fontos a verseny de kell mellé szolidaritás, összefogás, mert ilyen világ jön. ----- De hát ezt is megírták előre hogy a süllyedő hajón egyesek a mentés helyett még menekülés elött kirabolják a bárpultot is.
Kapzsidözsi péntek, 16:36
Előzmény: #230965  Pistike12
En csak a tényeket tudom a saját információim (némileg hiányos, mert én nem ide dolgozok) alapján mondani :
Megyeszékhely - Ny. Mao. autóipari munkás multi - 3. vagy négy műszak. olyam 380- max 450 nettó. (attól függően mennyi hétvége stb.) -de ezt  2 legjobb cég adja. Cafeteria azt hiszem igen. 2-3 havi bónusz? Ugye ezt bolondozásból kérdezted :))) Esetleg egyszeri bónusz ha jól megy nagynéha.
Ugyanitt jól menó 10 fős kkv haver 400 nettó , no bonusz, no cafeteria. De minimálra bejelentve és kiegészítve zsebbe.
Kapzsidözsi péntek, 16:30
Előzmény: #230505  Pistike12
Óriási esés volt Mao,-n 2009 és 2014 között (2015) -- Konkrétan 30% - al estek az árak nálunk vidéki megyeszékhelyen. Nálatok Pesten nem így? :)))
Annyiban lehet ám igaza talán a hozzászólónak hogy ilyet még a "világ nem baszott" (ahogy megboldogult ismerősünk mondta mindig )amit itt O1G -jék lerendeztek az elmúlt 10 évben keresleti szinten. Ez lehet hogy most más helyzet. -- De én se számítanék ilyemire. AMúgy
Kapzsidözsi péntek, 16:17
Előzmény: #230491  Nehézkérdések
Ez a válasz kapcsolódik az előző kérdésemhez... Szóval egy masszív árösszeomlás esetén (ami nominálban az inflációs helyzet miatt még állami támogatások nélkül sem reális szerintem - ahhoz legalábbis egy háború kell. De ez csak én véleményem persze.) - miért gondolod hogy minden befektető  fix kamattal rohanna eladni a befektetési lakást ha van bérlői réteg? --- Márpedig szerinted reális hogy egy ilyen elszegényedett rétegnél eltünnek a bérlők, vagy hatalmasat esnek a bérleti díjak? - Szerintem nem.
Ez akkor következhetne be ha elindulna egy komoly állami bérlakás építési program (mese kategória 40 éve) vagy ha gazdasági káosz lenne, komoly munkanélküliséggel. -- Mivel ugye szépen eldöcögünk ezzel perifériás léttel, és a nép többségének jó a gyári meló autógyárban vagy akksigyárban - ezért összeomlástól (sajnos) nem tartok. Itt szép csöndes agónia megy , amolyan török és szerb út. A propaganda meg szépre festi. Ezzel végül is el lehet élni..
Azért kérdem, mert mi pl. kibekkeltünk egy befektetési lakást a 2011-13 as válságban...
Lehet lett volna jobb befektetés, hosszútávon jól jártunk. 2003-ban vettük- 20 éves hitelre.(szülők)
Kapzsidözsi péntek, 16:08
Előzmény: #230488  Pistike12
De miből gondolod , hogy aki nem ingatlant vett az feltétlen egy bankszámlán pihenteti a pénzt amit nem forgat? Szinte mindenre található etf-ek és a BTC korában ez miért kellene hogy így legyen? --- En pl. simán hoztam az elmúlt 4-5 évben usd-ben az évi 10% -t . Nem egy nagy teljesítmény, de mennyivel maradtam el értékben mintha lakást vettem volna rajta?
Pistike12 péntek, 15:54
Előzmény: #230962  Kapzsidözsi
Igen. Az lenne az alap. Mert oda tartunk, ezt kivanja a kormany versenyhelyzetnek, es minezt a kormanyt tamogatjuk! Errol szol a high pressure mester, csak a hajfeju nem mondja magyarul...
Es kerlek fejtsd ki,  hogy a 400 netto az alapber, vagy csuszik meg azert 2-3 havi bonusz, husegpenz, havi 50 cafeteria a gonosz nyugati kizsakmanyolo multitol? 
Es esetleg egy jo magyar kkvnal mennyit keresnel? 
Kapzsidözsi péntek, 15:25
Előzmény: #230451  Pistike12
De ezek nem a szakemberek hibái ---- azt azért érzed. Minden ilyen területre megvannak a tapasztalt és innovatív szakemberek. Csakhogy 34 év alatt nem egy ilyen országot építettünk, ahol a szakértelem és a közjóért iparkodó szaktudás van díjazva.... Szétszakadó dél-amerikanizálódó társadalom, szolidartitás alascsony...
Kapzsidözsi péntek, 15:22
Előzmény: #230448  Pistike12
Bocs de ezt a három műszakban 400 nettóért megdöglő autóipari melős ismerőseim nevében kikérem magamnak ---- hogy lusták :)))) ----- Talán a kínai heti 6-7 nap , napi 10 órát kellene nem alapnak venni és az ő termékeiket venni , mert az emberetelen ami ott megy egykét helyen.... állatok. Értem én hogy ezzel lehet értéket teremteni, de ilyen alapon akkor éljünk egy kollektív háborús gazdaságban folyamatosan...
Kapzsidözsi péntek, 15:17
Előzmény: #230445  mr_bob
Ezzel kapcsolatban hadd kérdezzek már bele -- így csak úgy közbeszólva. -- Már többször ki lett számolva de pár hete az Izomember kalkulálása révén is fény vetült rá, hogy jelenleg olyan 5 % körül lehet kiadással keresni egy átlagos 1,5 - 2 szobás lakással nagyvárosban vagy BP.-en (Ingatlan függő, ok.) A hitelek is 5-6 % , ha összejön Makkmarci álma akkor 5 % - ban megállunk. Tehát paraszti logikával ha valakinek van 10-20% önereje akkor bef. vett lakást kiadással még mindig ki tudja nullára hozni és kvázi ingatlant tud "építeni" / "éppíttetni"  magának. ---- Most paraszti logikával kérdezem. Ha azt veszem alapul, hogy ingatlan áresés nominális alapon a futamidő végére nem valószínű ,  (Irrreális hogy 10-20 év távlatában alacsonyabb ingatlanárakről beszéljünk, de a példa kedvéért legyen ár stagnálás.) , akkor miért ne vágna bele ebbe bárki? --- Hol hibázik a történet? 
Más hibát nem vélek felfedezni, minthogy essenek a kiadási árak és ne fedezzék a hitelrészleteket (persze az is kipótolható) , de ahhoz meg az kell hogy lényegessen essen a bérleti kereslet. Ezt ti ilyen szétszakadó társadalomban , állami lakásprogramok nélkül akármennyire elképzelhetőnek tartjátok? Mert én nem....
Az önerő alternatív hozambefektetése most egy más kérdés, de ahhoz a legtöbb embernek se ideje se tudása... szerintem.

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek