Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
berlini
berlini 2024. 11. 05. 10:34
Előzmény: #231133  dexter
Nem mondom, hogy nincsenek túlárazások.
Ennek több oka is van:
- az elmúlt 8 évben az eladók azt látták, hogy a vadul túlárazott lakásokat is el tudják adni, legfeljebb 1-2 év múlva. (A piac utolérte az árazást és nem volt sürgős az eladás.)
- szinte minden lakásnál van olyan vevőjelölt, aki hajlandó felárat fizeti. Pld. ragaszkodik a környékhez és hasonló lakás nincsen hirdetve ott. Nem ritka ilyenkor egy akár 10%-os felár az átlagoshoz képest.
- Nem igazán akarják eladni a lakást, pld többen öröklik és az egyik kifizetné a többit. Ki akarják deriteni, hogy mi a piaci ár és van idejük erre, mert valamelyikük benne lakik. (Általában az akarja kifizetni a többi örököst.)
- hasonló eset, amikor a környéken nem volt sok tranzakció, vagy a lakás egy unikum. (Pld egyedülálló panoráma, ilyenkor egy tapasztalt értékbecslő is csak vakargatja a fejét.) Ilyenkor is megindulnak egy extrém túlárazással és sokszor túlárazottnak tűnő árao el is tudják adni. (Ha valakinek több milliárdja van, az nem szarizik azon hogy 200 vagy 250 milliót fizet azért ami neki nagyon tettszik.)
De a lényeg az, hogy a hirdetési árak azok nem az eladásiak. felesleges szidni a hirdetőket. A hirdetési árak senkit nem kényszeritenek azon az áron vételre.
Hobbyproperty 2024. 11. 05. 10:28
Előzmény: #231125  Xis24
A 10-15% emelkedés elvileg az idén ténylegesen megkötött adásvételi szerződés vs. ugyanilyen lakás jövőre megkötött adásvételi szerződés vételára között kalkulalhato. Én is árulok valamit, tehát nagy kérdés hogy ha kapok holnap egy ajánlatot és nyilván fog alkudni is, hogy elfogadjam, vagy bízzak abban hogy tényleg jönnek majd az állampapír vissza váltók teli bőrönddel a fagyos januárban Balatonra :)
FR73 2024. 11. 05. 10:27
Előzmény: #231137  dexter
Pedig nagy kópék ezek az újlakás fejlesztők. Sose teszik fel a teljes eladatlan kínálatot, hanem mindig csak néhány lakást, nehogy lemaradjon a potenciális vevő.
dexter 2024. 11. 05. 10:24
Előzmény: #231128  Murdoch

Ha megyek bevásárolni, mindig elmegyek 2-3 társasházi építkezés mellett budapesten a XIV keröletben. Elég lassan építik ezeket, mindegyiket már több, mint 1 éve és egyik sincs még szerkezetkész állapotban (betonszerkezet áll, van ahol már a válaszfalak is bent vannak, de a gépszet, a villanyszerelés, a nyílászárók mindenhol hiányoznak).
Az egyikre a múlt hónapban kikerült egy tábla, hogy az egész projekt eladó. Azóta a toronydarút is lebontották, és a korábbi nagy nyüzsgés helyett 1-2 ember lézeng az épület körül. Pedig elég jó helyen van, de ezek szerint vagy csödbe bent az építtető, vagy nem tudták eladni a lakásokat.
FR73 2024. 11. 05. 10:24
Előzmény: #231135  berlini
Kérdezd Pistikét, ezt ő érti.
berlini
berlini 2024. 11. 05. 10:23
Előzmény: #231132  FR73
Ezt nem értem. ha nő a kinálati mennyiség akkor miért lenne az az oka egy áremelkedésnek?
Attól persze még nőhetnek az árak ebben az esetben is, de ennek más oka lehet.
EURHUF_goes_to_haven 2024. 11. 05. 10:18
Előzmény: #231132  FR73
Alapesetben, ha nincsen agyontámogatva a szektor még igaz is lenne, de egy ilyen agyontámogatott szektorban, ahol minden is beépü az árba simán el tudom képzelni,hogy alapból nem adná el, de hát van az az ár amiért igen. Így a hirdetések száma nő, az ár is mivel épp mánia van. 
dexter 2024. 11. 05. 10:17
Előzmény: #231125  Xis24

Amúgy az ész megáll, hogy az eladóknak semmi realitásérzéke az árazásnál.
Mostanában egyre több lakás/ház facebook hírdetés jön fel, és ezek nagy része iszonyat el van árazva.
Pont tegnap jött fel abban a XIV. kerületi házban hírdetés, ahol korábban laktam. Nem a legjobb környék (tele van cigokkal), de a közlekedés viszonylag jó. A jóember új építésű házban (kb. 20 éve épült az épület, szerinte ez még új építésű) 2M/nm-ért árult egy lakást, ami a képek alapján ugyanúgy néz ki, mint mikor átadták. Mikor beírják az emberek, hogy nem kicsit van túlárazva, akkor meg van sértődve, hogy hadd döntse már el, hogy milyen áron hírdet.
Ugyanez pesti belvárosi lakás. 3,8M/nm áron árult egy lakást valaki valahol a nagykörút közelébe.
FR73 2024. 11. 05. 09:57
Előzmény: #231127  Pistike12
Ha csökken a kínálati mennyiség, akkor árnövekedés lesz
Ha nő a kínálati mennyiség, akkor is árnövekedés lesz.
Ma ilyen fomo napot tartasz?
Xis24 2024. 11. 05. 09:50
A tartós áremelkedést városban mozgó daruk jelzik. Azaz a jövőbe vetett hit , finanszírozás stb. A rövid spekulációs áremelkedéshez ez nem kell.Szerintem ma spekulációs áremelkedés van. Véleményem szerint idén elégeti a piac a spekulánsokat.. a túl magas ár pedig lefagyasztja a piacot.
TheSnake2020 2024. 11. 05. 09:44
Előzmény: #231121  berlini
Nem az ingatlan piac az érdekes sose,  hanem a finanszírozás. Teljesen mindegy, hogy milyen ingatlanról beszélünk. Természetesen az egyes lokaciok külön külön nagyon sokat árnyaljak a helyzetet.  Különben pedig nyugodtan el lehet olvasni sz adott alap beszámolóit én az OTPnel a június 30 néztem utoljára. Nem nagyon nézegetem, és ide se nagyon írogatok, mert az ingatlanhoz nem nagyon értek,  de a finsnszirozashoz annak jobban. Mindenesetre az jól látható, hogy a magyar ingatlan alapokból elindulás egyfajta tőke kivonás,  amit a magas állampapír állomány hozama eddig eltakart. Ez változni látszik. A megfelelő következetesen levonasara , illetve ezek figyelem kiseresere akartam felhívás a nagy becsu olvasok figyelmet. Béke.
Pistike12 2024. 11. 05. 09:39
Előzmény: #231128  Murdoch
Mondd mar meg, hogy:
1. mikor mondtam hogy kanaan a draga lakas? 
2. Milyen osszefugges van az adasvetelek szama es az ar között? 
3. Alacsony forgalom mellett lehet-e magas ar? 
4. Nemet nagyvarosokban 22 elott a rendkivul magas arak mellett mekkora kinalat volt? 
5. Megjegyzed, hog, ha nincs uj, a hasznaltat ki adja el. Igy van, ahogy irod, kevesebben. Ez hogy hat a kinalati arra? 
Kerlek vakaszolj pontokban. Tenyleg kivancsi vagyok h mire alapozod a gondoltataidat 
Murdoch 2024. 11. 05. 09:29
Akkor már csak magyarázd meg magadnak, hogy az extra jó budapesti fizetésekre alapozva miért is nincsenek új projektek. Kb. ezerszer hoztad fel az itthoni kánaánt, amire ugye hiába írta az ember a nyugati példát. Itt kb. minden sarkon építkezés megy. Megjegyzem a használtat ki fogja eladni, ha nincs új? Így fog pörögni az építőipar? 
Pistike12 2024. 11. 05. 09:07
Tovabbi arcsokkenest varok!!!
Hisz minden csokkenesnek az alapja a kis kinalat!! Mert amibol korlatos az elerheto joszag, annak az ara lefele megy. Makro I... 
https://www.portfolio.hu/ingatlan/20241105/budapesten-nagyot-zuhant-ket-videki-varosban-kilott-a-lakasepitesi-engedelyek-szama-720887
Pistike12 2024. 11. 05. 07:54
Előzmény: #231119  TheSnake2020
Erdekes a netto eszkozaertek valtozasa tavaly es nyor eleje ota az irany. 
Xis24 2024. 11. 05. 06:42
Előzmény: #231119  TheSnake2020
A túlárazottság már szinte mindenhol általános jelenség. Nagyon nyitott szemmel kell keresgélni egy befektetőnek a jobb lehetőségek után. Tömeges jó lehetőség már szinte sehol nem érzékelhető. Itt a fórumon sokan úgy számolnak, hogy akár 10-15%-ot tudnak futni jövőre a lakó ingatlanok.  A kérdés csupán a  hol, mihez és mikorhoz képest hisz hatalmas anomáliák vannak már az árazásokban. Az ingatlanpiac véleményem szeint mostanra jár a nagy ciklusa végén  és nem egy új ciklusa kezdetén. 
hunball2 2024. 11. 05. 02:20
Ja és a kínai gazdaság állapotát bajosnak látja. Szerinte a COVID lezárások nem voltak annyira vészesek, kellemetlen volt, de szerencsére vége. De a gazdaság szerinte tényleg nem a legjobb most. Mondtam neki, hogy pár nyugati elemző szerint a japán példára fognak hasonlítani, nagy felgyorsulás, majd azután beálló stagnálás. Szerinte a japán példa esetében csak az USA miatt volt lassulás és stagnálás, és szerinte ők majd ellenállnak az USA nyomásának. Kép a hotelből:
https://imgur.com/y7CCpaK
hunball2 2024. 11. 05. 02:15
Most Kínában vagyok. Tegnap egy kínai barátommal három órán át beszélgettünk, minden benne volt, a szakmai dolgok, család, ingatlanok, világpolitika, minden szar. Az itteni értelmiség jól értesült, tudják, hogy micsoda kínai befektetések vannak Magyarországon, meg hogy Orbán nagy haver, és az én kínai barátom azt is tudja, hogy a magyar értelmiség (számára talán furcsa módon) nem annyira kedveli az említett úriembert. Erről is magyaráztam még neki, az okokról. Az ukrajnai ügyeket tekintve jött azzal, hogy ,,Nato expansion'', mondom persze persze, kivéve, hogy expansion az is, hogy Magyarország önszántából akart csatlakozni, az egyes országok hadd legyenek már szuverének, nem lehet mindent a legnagyobb hatalmak szemszögéből nézni. A kínaiak számára nincs különbség Trump és Harris között, talán annyi, hogy Harris kiszámíthatóbbnak tűnik, Trump számukra is megjósolhatatlan, ezért talán rosszabb. Trump mondott olyat, hogy ha Kína megtámadja Tajvant, akkor 200%-os vámot vet ki, a kínai barátom szerint ebbe simán beleegyezne a helyi lakosság nagy része, elfogadható megállapodás lenne. Az ingatlanárak csökkennek, de marha magasak így is. A fiatalok valóban depressziósak. Valóban nem szülnek gyereket. Állítólag beszélnek a problémáról, de nincs megoldás. A kínai barátom szerint az elöregedő Kína lesz a legnagyobb baj az elkövetkezendő időkben. Óvodák már most zárnak be, ezt már lehet tudni, látni. Amúgy meg rohadt sok pénzük van most, persze viszonylag jobb helyeken mozgok, teli vannak Tesla-val meg minden mással. Kinézek a hotel ablakából, épülnek a kibaszott nagy lakótömbök és irodák itt is.
berlini
berlini 2024. 11. 04. 23:46
Előzmény: #231112  zajec
Nyilván stabilak az árak minden boltban lirában, miközben évi 50%-os az infláció.
berlini
berlini 2024. 11. 04. 23:41
Előzmény: #231120  Kapzsidözsi
Nagyon udvarias válasz volt egy az ingatlanpiachoz nagyon nem értő fórumozó hozzászólására.

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók