Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Kapzsidözsi 2024. 11. 05. 12:54
Előzmény: #231130  TheSnake2020
Mi a te következtetésed ebből? Ez : " magyar ingatlan piac túlarazottsagat. Az OTP is valószínűleg előbb utóbb az ingatlanok leertekelesere kényszerül. " -- ? Komolyan kérdezem, nem provokatívan.
Kapzsidözsi 2024. 11. 05. 12:50
Előzmény: #231124  hunball2
Köszönjük a beszámolót. --- A kilátás szép. Az a helyzet, hogy mindenhol óriásiak a különbségek most más a világban az urbanizált régió és a vidék - vidék között. Arra is jártál, ahol a 800 millió falusi él? 
slash 2024. 11. 05. 12:04
Elindult a mozgolódás sokak zsebét égeti a gyorsan romló pénz. Utcánkban több házat is megvettek -NEM befektetők hanem fire házra családok- az asszonykák rakják fel a függönyt az ablakra és vége. Ezt még kinyögjük és ennyi. Én is ezt gondoltam 10 éve amikor negyedannyiért vettem.  Annyit is ért akkor a pénz negyede mint most. Többen megkerestek, árfolyampánik, segítsek nekik HRben nyaralót házat telket venni. Mintha valami supervisor lennék .. ok ismerem a környéket mint a tenyerem de varázsló nem vagyok és amúgy is lent is : Túl késő már. (beatricse) 
Úgyhogy megindult a pénz. Én egy jó PMAPot várok.. lesz valami jóság januárra. Fordítva vagyok bekötve..:-)
Xis24 2024. 11. 05. 12:00
410
Xis24 2024. 11. 05. 11:49
Előzmény: #231154  Moka_Brikka
Én elég elvontan szemlélem a világot. Minden alapja a kapzsiság. A kapzsiságnak megannyi kivetülése van. Vannak kis dolgok és nagy dolgok. Ahogy egyre több chartot nézek kezdem azt hinni, hogy egy előre lejátszott meccset nézünk és az eseményláncolatok úgy alakulnak, ahogy alakulniuk kell. Spirálos történelem. Nem véletlen események sorozatát éljük. Ha nem akarom ennyire misztikussan megfogni a dolgot, akkor úgy is mondhatnám, hogy a nagy dolgokat maga a kapzsiság el is dönti. A kapzsiság elkélzelhetetlen ciklusok nélkül, hisz a kapzsiság tudja, hogy semmi nem tart örökké de valakinek meg kell fizetni az árat. Ha valami túl van húzva az nemhiába van túlhúzva. Minimumon venni maximumon eladni az tud, aki mozgatja a szálakat. Igen elképzelhető, hogy most jutunk el oda ahová minden mániában eljutnak, amikor is a végén azok szállnak fel az utolsó vonatra a nagy rohanásba akik nem tudják, hogy az utolsó kocsit lekapcsolják. A 18 év egy generáció. Az új generáció el fog jönni, ahol a tulajdonlás mint olyan már túl nagy luxus. Az ingatlanpiacon elfogy egy generáció akik mindenét is oda adná azért, hogy birtokoljon. Ezt tudja a kapzsiság is, így valakinek ki kell fizetni a révészt. 😃 vagy vannak rosszabb forgatókönyvek is ahol az ingatlan mint érték ...értéktelenedik. Aki szokta olvasni a fantazmagóriáimat az nem fog meglepődni.. a sületlenségeimen. 😃😃😃
Pistike12 2024. 11. 05. 11:37
Előzmény: #231152  berlini
Szerzodes most 15 % foglalo vegso kifizetes 04. 15.  cca 90% onresz 10% hitel ar 106m.
Majd latjuk... Ha nem tudja elokeritenina zset akkor foglalo enyem. 
Nezek is egy telket😀
Moka_Brikka 2024. 11. 05. 11:21
Előzmény: #231153  Xis24
Te hogy látod ezt a Harrison féle 18 éves ingatlanpiaci ciklust? Nyugati országokat vizsgálva állapította meg ezt a ciklikusságot, és az előző eséseket előre tudta jelezni vele. Most 2026-ra teszi briteknél egy nagy esést. Addig ereszd el a hajamat lesz szerinte. Szerinted ez alkalmazható lesz egy torz piacon, mint a miénk? 
Xis24 2024. 11. 05. 11:06
Előzmény: #231145  berlini
Ezzel vitatkoznék kicsit nem nagyon de csak egy kicsit. A piacon terjed az hogy nem fogadnak az emberek ingatlanost. Én ezen nem is csodálkozom.. mert egyrészt érezhető tétel egy standard 40-50-60M os tételnél. Ha a saját fizetéséhez méri az eladó. Másrészt. . hát hogy is monjam.. van akinek jobban állna, ha más szakmát választana. A vitatkozásom indoka pedig, hogy ezek az eladóknak nem sokat mondanak a kötési árak. Van egy minimális elképzelédük, hogy mennyit lehet alkudni. Ha mennek az árak akkor nem sokat. Amit ők látnak, hogy írják a cikkek hogy 4-5%.  Igen ám de van ám elárazás elárazása is. Abból a -5% még mindig baromi nagy elárazás. A minap épp belefutottam egy ilyen frankó elárazásba. Kb ugyanakkora lakás volt a XIII kerületben és a külvárosban. Az ár az ugyanaz volt a méret is. A bökkenő hogy a Xiii kerületi új volt, a külvárosi meg 20-30 éves kb felújítós. Magánszemély hirdette.
berlini
berlini 2024. 11. 05. 11:05
Előzmény: #231147  Pistike12
Fizetési ütemezés?
berlini
berlini 2024. 11. 05. 11:03
Előzmény: #231137  dexter
Budapesten egy többlakásos ingatlanépités sebességét nem az határozza meg, hogy technológiailag milyen gyorsan lehetne befejezni.
Ha banki hitelből finanszirozzák, akkor a bank előirja, hogy a lakások hány százalékát kell eladni (előszerződéssel leköttetni) ahhoz hogy a hitelt folyósitsák. Ezért az első kapavágástól sokszor 1 év is eltelik mielőtt a szerkezetépités elkezdődik.
Az elhúzódó épitkezésnek praktikus oka is van.
Könnyebb eladni egy lakást, ha a vevő még akár alaprajzi változtatásokat is kérhet. Ennek persze megkérik az árát, de mindkét fél elégedetten áll fel a tárgyalás után. Én pld 2017 novemberében lekötöttem egy lakást, amit alaprajzilag is átalakitottam.
- gardrób kialakitása (eredetileg hiányzott)
- előszoba kisebbitése, ajtó elhagyása
- nappali nagyobbitása, ennek része volt a konyha áthelyezése
- egyik fürdőszoba méretét növeltem.
- és természetesen a teljes villamos rész át lett tervezve. (4 plusz világitási kör, dugaljak áthelyezése, teraszra dugalj, stb.)
- klimaelőkészités minden szobában
"Az egyikre a múlt hónapban kikerült egy tábla, hogy az egész projekt eladó.... ezek szerint vagy csödbe bent az építtető, vagy nem tudták eladni a lakásokat"
Igen ez sokszor előfordul.
A szomszédságunkban egy több házas, többszázlakásos projekt ment csődbe és a finanszirozó bank, az OTP fejezte be, legalább 3 éves csúszással, de a Csömöri úti felüljáró (XIV és XV között) melletti több házas ingatlan közel 100%-os készültségben áll már vagy 7 éve. (Azt hiszem Herminabau csődölt be ott.)
Freszelés 2024. 11. 05. 11:00
Előzmény: #231149  Hobbyproperty
Vagy úgy dönt hogy jó az ahol van, mert ennyiért kösz de nem, inkább tőzsdés 4% reálból elkaristol munka nélkül.
Mert egy normális életre alkalmas 4-5 szobás ~100-125nm-es budai jó paraméterekkel rendelkező ingatlan már fél fire... az én matekom alapján.
Hobbyproperty 2024. 11. 05. 10:58
Előzmény: #231141  dexter
Sokan nézegetnek és páran vesznek is külföldön, én viszont úgy látom a legjobb lokációk Bp-en már beteltek, üres telkek elfogytak, így aki még mozdulni akar itthon a legjobb helyekre annak most kell lecsapnia az utolsó lehetőségekre mert ezekről a helyekről a legtöbben már nem akarnak mozdulni 
Moka_Brikka 2024. 11. 05. 10:55
Előzmény: #231124  hunball2
Köszi a beszámoló! Érdekes ezeket is olvasni.
Kínai építkezésről mindig a tofu construction videók jutnak az eszembe :)
Pistike12 2024. 11. 05. 10:54
Előzmény: #231143  dexter
Miert min vonjanak le koverkezterest? A mult adataibol nehez... Abbol nem vesznek az eladott  helyett a piacon...
Jelzem most foglalozzak le az ingatlanom - persze ha alairja -, vegul 0.9% alku lett belole. 
2 honap volt mire felfogta, hogynem adom olcsobban... Es latta a hireket es beijedt... 
Na, ez a piac. (termeszetesen a zse egy resze pmal, amire varni akart) 
dexter 2024. 11. 05. 10:50
Előzmény: #231142  Xis24

Én úgy látom, hogy elérte az ár a vevőknél azt az ingerküszöböt, aminél többet már nem hajlandóak fizetni.
Rendszeresen nézem az új lakás építési projekteket, főleg a XI, XIII, XIV kerületekben. Egyre gyakrabban látom, hogy a 1,5M felett meghírdetett lakást 1-2 hónap múlva már úgy hírdetik, hogy áresés, vagy adnak "ingyen" tárolót és mélygarázsban gépkocsibeállót a lakáshoz.
berlini
berlini 2024. 11. 05. 10:50
Előzmény: #231143  dexter
Aki annyit sem tud, hogy a hirdetési ár nem jelent semmit az meg is érdemli.
berlini
berlini 2024. 11. 05. 10:48
Előzmény: #231130  TheSnake2020
Én erre a hozzászólásodra reagáltam:
"OTP ingatlan alapból gyorsul a forrás kivonás. Havi 1% jelenleg. Mivel értelmes projectet nem tud indítani ezért a teljes állomány felé magyar Alompapir. Kb. 300mrd volt mikor utoljára olvastam. Csökkenő kamat környezetben így nem tud semmi pénzt termelni. Előretekinto hozama, már 4% alatt. Ez nagyon jól mutatja a magyar ingatlan piac túlarazottsagat. Az OTP is valószínűleg előbb utóbb az ingatlanok leertekelesere kényszerül. "
Az ingatlanpiacnak a kereskedelmi ingatlanpiac csak kis szelete. És az OTP ingatlanalap abba fektet. nagy irodaházak, raktártelepek stb. Itt a legfontosabb mutató az üresen álló százalékban. recesszióban ez általában nő, a bérleti dijak csökkennek igy a hozamok is.
De ebből az ingatlanpiac lakásszektorára következtetéseket levonni nem nagyon lehet.
Már csak abból is látszik, hogy nincsen nagy korreláció, hogy Budapesten a lakásbérleti árak az elmúlt 4-5 évben  duplázódtak (és reálértékben is nőttek,) pedig a covid óta stagnál a gazdaság és a reálbérek sem nőttek.
dexter 2024. 11. 05. 10:44
Előzmény: #231140  berlini
Ez min igaz, de sokan a hírdetési árakból vonnak le téves következtetéseket, mert a valós árat az eladón, a vevőn és nav-on kívül nem sokan tudják.
Xis24 2024. 11. 05. 10:40
Előzmény: #231133  dexter
Az én elméletem szerint ez az örjöngős szakasz. Amikor a gyerekek az osztályteremben ordítanak .aztán már azok is bekapcsolódnak a kiabálásba akik nem akartak kiabálni. Persze érthető, hisz mindenki azt hallja, hogy majd jönnek a Pmáposok és majd megvesznek mindent is. Ha olcsón adom el eladóként akkor én járok rosszul. Vevőként viszont nem az fog átfutni a fejeken, hogy hú most hajlandó vagyok pár 10M-os elárazást elviselni.. mert jövőre még drágább lesz. Inkább megnézi az ember a hirdetést és... na menj a p.csba felkiáltással be is csukja. A kérdés, hogy ha a várt Pmápos rohamban sokan döntenek a menj. a p.csába mondat mellett akkor ki fog vásárolni jövőre.. ha már 1 évig bevásároltak azok, akik áremelkedésre számítottak. Az árak felfelé ragadósak lefelé a maximumhoz tapadósak nálunk. Szűk kereletnél viszont nagy bulit ne várjon senki jövőre.
dexter 2024. 11. 05. 10:40
Előzmény: #231139  Hobbyproperty

Olvasva más fórumokat, ill. ismerősökkel beszélve sokan gondolkodnak lakásvásárláson, külföldön.
A kérdés, hogy ez mekkora tömeg, aki nem itthon akarja elkölteni?

Ill. több ismerős is ki akarja venni a teljes összeget, mert nagyobbnak látja a forintromlást, mint amit 2026-ban hozamként kapna az állampapír után. Így az is kérdés, hogy hányan gondolkodnak még így? Ha sokan és tömegesen fogják kivenni az emberek az állampapírba betett pénzt, akkor vagy államcsőd lesz, vagy orbáék kvázi tiltani fogják ezt a lehetőséget, de akkor meg ki fogja berakni állampapírba a pénzét?

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek