Hathor Hathor
4
4
1
2014. április 09. | 17:46
#1

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.link
Rendezés
Hozzászólások oldalanként
január 12. | 14:59
előzmény: #31864  palotai3
#31880

Három éve csökken a tranzakciószám Bp-en, az árak mégis emelkednek. Esni nem fognak az árak, mert szerintem a most befektetési céllal vásárlók elég sok jó ingatlant kivontak a piacról, akik úgy gondolkoznak, hogy akkor sem fogom eladni, ha netán esnek az árak, mivel azt feltételezik, ami 2008 óta történt. A kivitelezési költségek emelkednek, külföldi munkaerő nem marad itt.
Egyébként Bp-en nincs elfogadható kínálat, ami szintén támaszt ad az áraknak.
Tavaly májusban adtunk el egy telket egy két gyerekes családnak, hogy majd építkeznek. Most árulják a telket, mert a beérkezett kivitelezői árajánlatok alapján azt mondják ez nem fér bele. 15%-os növekedésről számolnak be. Ja a telket (bp-i) 14%-kal magasabb áron szeretnék eladni. Meglátjuk.
január 12. | 14:48
előzmény: #31878  DAXHU
#31879
Ha az éves árnövekedés 8-10%, az egy 30 milliós panelnél 3 millió. Nem hiszem, hogy sokan félre tudnak tenni ennyit egy év alatt albérlet és 1-2 gyerek nevelése mellett...
január 12. | 14:47
#31878
január 12. | 13:38
előzmény: #31874  MrLajos
#31877
Mivan, németeknél nem ismerik a tőzsdét??? 😂 Osszad ki őket rendesen ahogy itt is szoktad a bérbeadókat, hogy totál ostobák hogy ennyiért sz@rakodnak bérbeadással.... persze most az állampapírokkal jössz referenciának mert ott éppen kedvezőbb az érveidnek, bezzeg máskor meg a részvénypiackról regélsz állandóan.
***
Mások máskor állandóan az alacsony kamatokat hibáztatják a lakásárak itthoni elszállásáért, kint miért nem emelkedtek sokszorannyival az árak ha már 1,5-2%-ra adnak hitelt a magyar 4-5-6%-al szemben??
január 12. | 13:30
előzmény: #31868  buyandhold
#31876
Igen, ez a trend. Az olyan régi építésű épületekben levő lakások árai, amiket nem tartottak karban, a nullához fognak közelíteni, mert egyre több pénzt kellene rájuk szánni és ezt a tulajdonosok egyre inkább elhanyagolják. Eltelik még pár év és tulajdonképpen olcsóbb lesz újat építeni mint ezeket felújítani, különösen a szigorodó előírások miatt. Ekkor a ház ára a lakásokkal együtt az üres telek ára alá esik majd. Sok ilyen, főleg a 60-70-es években épült, nem is igazán jó helyen levő ház van. Nyugaton is ez a trend.
január 12. | 13:27
előzmény: #31861  pitcairn2
#31875
Azért mert nem tudod befogadni? Légy erős, sok minden nem hülyeség amit nem értesz. Például az ingatlanárak emelkedése is :-) Ha el tudsz szakadni pár órára a fórumozástól és bemész egy bankba vagy nagy lakásfejlesztőhöz (Metrodom, Cordia), akkor Neked is elmondják, hogy ez így megy ahogy leírtam.
január 12. | 12:29
előzmény: #31871  ncseed
#31874
Nem tudom, mit akarsz ebből kihozni, de tessék, leírom a kedvedért :P
Itt a környékemen a lakások bérleti díja átlagosan 8 EUR/m2/hónap, ha vásárolni akar valaki, négyzetméterenként 2500 eur körül mennek az árak.
Ebből már ki tudod számolni, hogy a bérleti díjból a bevétel 3,8 % a vételárnak, ebből jönnek le az adók meg a felújítási költségek. Az adózás úgy megy, hogy hozzácsapják a többi jövedelmedhez és úgy adózol (tehát ha keresel mondjuk évi 50 000 eurt és még kiadsz lakást 10 000-ért, akkor 60 000 után kell SZJAt fizetned). Viszont az adó progresszív, szóval nem ugyanannyi annak, aki a kiadás mellett még 30ezret keres, mint aki 100-at, szóval innentől elég nehéz ezt becsülni, de maradjon mondjuk adózás meg a költségek (ami megint bonyolítja, mert ezeket ugyanúgy el lehet számolni, mint otthon) levonása után mondjuk 2,5%. Ez alig kevesebb, mint a magyar, CSAKHOGY: Míg az itteni állampapír (a 10 éves!) 0,5%-ot fizet, addig a magyar 4,1%-ot (ráadásul az csak 6 éves)! Ez azért fontos különbség.
Ettől függetlenül mint látszik, az itteni hozam sem egy nagy eresztés. Ha valaki sajátot vesz, akkor kicsit jobb, mert akkor legalább adó nincs, viszont akik tőkeáttétellel nyomják (az itteni vásárlók többsége), azoknak meg bejön a kamat (meg a stressz), mint költség, szóval nem igazán éri meg venni.
január 12. | 11:30
előzmény: #31849  mage
#31873

mennyibe került és hol volt és mennyi volt a felújítási költség ?
január 12. | 11:28
előzmény: #31870  2345678
#31872
a magyar az ilyen nem hagy veszni 25 milliót még akkor se ha nincs szüksége rá, megveszi 5. otthonnak majd a gyerkőcnek jó lesz a kis csajokat ápolgatni ha 15 lesz.
január 12. | 10:16
előzmény: #31829  ncseed
#31871
na, nem írod meg?? 🤣
január 12. | 10:10
#31870
A CSOK olyan hatást gyakorolt egy ismerős családra,hogy hazajöttek Londonból 150 millió készpénzzel,mert ki akarják használni a CSOK adta lehetőséget.
január 12. | 09:32
előzmény: #31868  buyandhold
#31869
Van ennek a dolognak (építőanyag árak és munkadíjak emelkedése) egy másik aspektusa is.
Ma vidéken nagyon sok településen az építési költségeket jóval alulmúló árakon lehet házakat venni. A jó állapotúakat is, az elhanyagoltakat még olcsóbban. A vevők előnyben részesítik a felújítandó épületeket, a nyomott ár miatt. Az építőanyagok és a munkadíjak emelkedésével szerintem egyre kevésbé fogja megérni felújítandót venni ezeken a településeken, mert a végén többe fog kerülni a leves, mint a hús.
január 12. | 09:23
előzmény: #31853  MrLajos
#31868
Szerintem Londonban azert nem ujitanak fel, mert megfizethetetlen. Az OK., hogy mindenki milliokat keres, de akkor a vizszerelo is. 
Pont ezen gondolkoztam, hogy itthon is ez lesz. Mindenki orul a sok penznek amit keres, de ha majd meg kell csinaltatni egy kis(vagy nagy) dolgot es szembesul az arakkal, akkor inkabb hagyja a francba. Egyik lakasomban megszavaztatta a kozos kepviselo (trukkozessel), hogy szigeteljek a hazat (csak szigeteles, festes). Lakasonkent 1 milla. Mivel minden szoban ablak van, egy lakasra kb. 20nm szigetelendo felulet jut. Par eve ennek a toredekeert tetot es ablakot is csinaltak egy masik hazban.
január 12. | 09:01
előzmény: #31860  pitcairn2
#31867
Társadalmi különbségek: igen, de ez a csávó pont hogy nem átlagos szint. Menedzser egy multicégnél Londonban és ez a sorház, amiről írtam, az övé. Mármint nem a segge alá tolták apuék, hanem megvette. Nálunk egy sima fejlesztő jobb házban lakik (akár bérli, akár megveszi).
Nyelv: Ebben igazad van és értem, mit akarsz vele mondani (hogy angolul úgyis mindenképp meg kell tanulni és ha UKe megy valaki, akkor ennyi elég is), de ettől még UK-ben nem lesz magasabb az életszínvonal :) Egy nyelv megtanulása nulláról középfokra meg 1-2 év alatt megvan, ha az ember foglalkozik vele. A német ráadásul magyarként kimondottan könnyű, mert nagyon sok szó egy az egyben át lett véve vagy nagyon hasonló alakú pl echte, kabin vagy must = der Most, gesztenye = die Kastanie. Az összetett szavak közül meg nagyon sok a magyarnak a tükörfordítása: pl pálya-udvar = der Bahn-Hof vagy Bank-számla-ki-vonat = der Bank-Konto-Aus-Zug. Nagyon sokszor van olyan élmény, hogy csak hall vagy lát leírva az ember egy német összetett szót és azonnal, szótár nélkül tudja, mit jelent, mert csak lefordítja a tagokat. Egyébként egy szintén Londonban élő haverom mesélte, hogy (a fentiek miatt) UKben nagy hiány van németül tudó IT-sokból, ezért német tudással ott is jobbak az elhelyezkedési esélyek, szóval mindenképp megéri németül tudni, bárhová is megy az ember.
Törölt felhasználó
január 12. | 08:01
előzmény: #31864  palotai3
#31866
Ott van tihamer fórumtárs utolsó idézett  mondatában
január 12. | 07:58
előzmény: #31863  Törölt felhasználó
#31865
Nem lehetsz tul regi portfolio olvaso:
https://szleng.blog.hu/2008/05/25/kaszal
január 12. | 07:55
előzmény: #31863  Törölt felhasználó
#31864
Én nem találom benne azt, amit írtál:
"Mondjuk azért sikerült implicite leírnia, hogy a lakáspiaci forgalom a magas árak miatt tovább fog csökkeni, a vevőjelöltek elfordulnak a lakáspiacitól..."
Törölt felhasználó
január 12. | 06:57
előzmény: #31862  tihamer
#31863
Mit jelent az a kifejezés, hogy mennyit lehet KASZÁLNI egy lakáson (keretes írás)???  Lehet, hogy én vagyok csak lemaradva technológiai szempontból, de kaszálni a réten szoktak. Rendkívül stílusos ez a privátbankárponthu! Mondjuk azért sikerült implicite leírnia, hogy a lakáspiaci forgalom a magas árak miatt tovább fog csökkeni, a vevőjelöltek elfordulnak a lakáspiacitól és a a túlkínálat miatt pedig a bérleti díjak is el fognak indulni lefele. Csak nem látom, hogy az első mondatot a többi hogy támasztja alá.
január 12. | 04:37
előzmény: #31859  elemerorsos
#31862
https://privatbankar.hu/ingatlan/uj-korszakot-hozhat-a-lakasepitesi-boom-az-alberletpiacon-323810
""Mindezek ellenére az átlagos lakásbérleti díjakban az ingatlan.com prognózisa alapján nem várható nagyon komoly változás vagy árcsökkenés a bérleti piacon, hiszen 2019-ben rengeteg új lakás jelenik meg a kínálatban, ezek bérleti díja pedig az átlagosnál magasabb.Közvetett módon az új és használt lakások piacán látható erős kereslettel párosuló drágulás az albérletpiaci keresletet is erősítheti. Az áremelkedés miatt ugyanis Budapestre és a többi nagyvárosba költözők közül sokan a vásárlás helyett inkább a bérlés felé vehetik az irányt.""
január 12. | 00:10
előzmény: #31859  elemerorsos
#31861
hülyeség...

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 4 1

aktív fórumozók

friss hírek

AZ OLDAL TETEJÉRE