Topiknyitó: pomperj 2018. 02. 27. 07:28

Financial Forecasts  

Azsia: mersekelt optimizmus
cimu topic folytatasa. Minden fenti temaba vago hozzaszolast szivesen latunk.
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
DavidCamp ma, 15:02
Előzmény: #118183  sh0rt0s_r0b0t_v0.42
Erdekes kerdes....erre én is kivancsi vagyok.
kajli_man
kajli_man ma, 13:51
Előzmény: #118187  czm
Fabrizio66
Fabrizio66 ma, 11:48
Előzmény: #118189  pomperj
véleményed szerint a RIG-nél megvolt a mélypont 2,55-nél? 
Tartod még?
pomperj
pomperj ma, 11:10
Előzmény: #118188  pomperj
Jav. valahogy kitorlodott,
... elismerem hogy nehany kicsi (pl. CLS ARM, stb) aranytalanul levertnek tunnek nekem, es hirtelen
megindulhatnak. Plane ha a heten erdemi felpatt lesz, ezek nagyot mehetnek, jo daytrade-re eszkoz.
pomperj
pomperj ma, 11:02
Semicond  szektor
A semicond szektornak eleg jo eve volt 2024. A World Semicond Trade  Statistics szerint  
630Mrd sales meretu  szektor kb. 18%-al novelte az eladasait. A legnagyobb novekedes az 
USA (+44%) es Kina (+19%) piacan volt, Europa Azsia es Japan lassu novekedes. 
A szektoron belul a processzor(logika) gyartok eladasa 210Mrd, a memoria 170Mrd$ nott legjobban.
A fundak lenyegeben kedvezoek voltak, jo kereslet es egeszseges profit novekedes volt.
.
Es mi varhato 2025-ben?
Azt gondolom, a piac iranya ezzel egyet is ert, hogy lassulo novekedes lesz, talan  10-12%.
Ez a szektor is kezdetben unnepelte Trump deregulacios es adocsokkentesi igereteit; aztan jott a 
kijozanito teny es valosag: a vamok emelese, gazdasagi csapkodas es a bizonytalansag.
.
Ettol az NDX eddig  -14% esett, SOX index tobbet, 5400-->4400,  ami megiscsak -19%, 
ez komoly ervagas a semicond reszvenyeseken. Vagy ovatosan, de veteli alkalom?
,
Raadasul most mar novekszik a recesszio eselye, es nem vitasan  beindult az inflacio, ami 
"ragados" szokott maradni. A kerdes tehat az, hogy recesszio rontja-e tovabb  az amugy is nagyon, 
 2x mertekben erosebben  volatilis szektort? 
A chipgyartas a gazdasagi ciklussal korrelal. Ha recesszio lesz, a semicond nagyon megerzi majd.
.
A legnagyobb bejelentes 2024ben a TSM 100Mrd$ beruhazasi terve, Arizonaban. Ez a terv  3 db chip 
gyartosorra, es ket semicond packaging gyartosorra eleg.  Es 25.000 jol fizeto allasra.  
Ez jo taktikanak latszik egyreszt a vamok miatt, masreszt a Taiwan geopol szituacio miatt.
.
2)Nagyon sok chipgayrto van, ugy 100 ceg. 
Talan a 3 top kategoriaval erdemes foglalkozni, bar elismerem hogy nehany kicsi (pl. CS
AAA kategoria: TSM, NVDA, QCOM
AA kategoria:  ADI AMD TXN
A kategoria:  INTC MRVL  MU
.
1)AMD
egy ev alatt 210-->96 esett,  a hatterben a profit EPS=3.31$/sh nott, az utolso negyedev kimondottan
eros 1.09$/sh. ha igy megy, ebben az evben 4.50-4.80 savban lesz. AMD jellemzoen PE=30-35 szorzos,
szoval a target ar mutatos 140-180$ lehet mar iden ev vegere. AZz arbevetel 25-->32Mrd$-ra ugorhat
A management inkabb ovatosnak latszik, valoszinutlen az NVDA megszoritasa es versenybe kerulese,
de egy jo ev eseten +40% arfolyam emelkedes benne van. 2026ra mar 6,20-6.50$/sh lehet a profit.
.
https://imgur.com/a/WnBWznv
.
2)INTC
Egyszerre sok tenyezovel kuzd. 
ELoszor is AMD es NVDA versenyevel, elvinni probaljak a regi uzletuket.
Van tobbeves gyartastechnologia lemaradas, amit probalnak helyrehozni, eddig nincs latvanyos siker.
teljesen kimaradtak a mobilokba valo chipek gyartasabol, es ez mar behozhatatlannak tunik.
Am, a felvasarlasi hirek jot tettek az arfolyamnak; mikozben a tobbiek -20% estek 2 honap alatt.
.
INTC arfolyama  honapok ota csapkod 20-25$ savban. Most  23$ Book value-nel van az arfolyam.
Talan egy wave(4) oldalazas ez; akkor meg egy eses is benne lehet; 
de 2-3 ev alatt a visszlendules is 40$ fole.
.
INTC egyaltana nem halott. Kepes lehet a 2024 kis vesztesegbol mar iden 50-90cent/sh profitra,  
es 2-3 ev alatt akar EPS=3.0$/sh szintet is elerheti, ha a lenyeggel foglalkozik TAN, az uj CEO.
Van benne spekulativ potencial, de a takeover vevok eddig nem mutattak jo  ar-igereteket, inkabb
csak probalkoznak olcson megszerezni  INTC piacat es eszkozeit 
.
https://imgur.com/a/s4B19vD
.
folyt. kov.

czm ma, 02:53

NQ
https://s3.eu-central-1.amazonaws.com/xstation5screens/042/129/c2bc874f9089b95475ca8566ef4cd6ee2732fced.png
--
icsi, micsi.. micsinalsz?
Idonkent fel kell tegyuk a kerdest:"hogy allunk icsimoku ugyileg?" (tobb mint tucat dolgot ki lehet "olvasni" icsi tajkepet bongeszve, igy eleg hasznosnak mondhato eszkoz)
most pont aktualitasa van, hiszen hetesen a zoldes chikou(csiko:) /hivjuk mondjuk 'trend itiner'nek - van magyar neve amugy?/ talalkozni erkezik a gyertyakkal es valaszut elott all, hogy felfele veszi az iranyt vagy pedig lefordulassal alamerul es egy lefele trend indul meg.
az abra elejen lila dobozzal jeloltem, ahogy atmetszette lefele 2022ben az ukran haboru esesnel, es ugyanilyen eros atmetszes volt lefele Covid esesnel egy het alatt egy nagy fekete gyertyaval abszolvalva a trendfordulot az icsi olvasatban
Most viszont ez meg nem tortent meg
Viszont ha ezen a heten lett volna a leeses, akkor nagy fekete gyertya kellett volna hozza, mig ez a most jovo heten mar kisebb esessel is'megoldhato'
ha lefele atmetsz, akkor annak a trendfordulo megtartasara valo utalas ereje olyan 60-70%os, mig ha szepen megy fel a gyertyak menten, akkor a trendfolytatas kozel 80%os megbizhatosaggal veheto a nagy szamok alapjan - legalabbis ezt mondta az AI chatbot atnezve sok-sok esetet
--
bar kijott penteken a lefele csatornabol, de a LH-LL szerkezet maradt, a leszoritas tovabbra is jelen van.
ha meglesz a trendtores lefele, akkor valahol a mai het zonaja lesz majd a visszateszt sav a melyebb pontrol, es nem az az ertek, amit az eddigiek alapjan varunk fentebb
nade, minden a maga idejeben, ahogy haladunk elore, tarul fel a kep
--
es akkor koncepcio szintrol nem esett szo, ami talan a legfontosabb, hogy hova manipulaljak a piacot, milyen szandekok vannak //rengeteget kene irni, hogy kozolni lehessen az egeszrol valo gondolkodast..
mindenki irjon sokat, mit hogyan lat, mit var :)
totem_is_back
totem_is_back szombat, 21:24
Előzmény: #118182  pomperj
5750 körül van a 38-s és egyben a 200-s napos mozgó is.. meg egy eső trendvonal teteje is az elég erős ellenállásnak tűnik... de ha azt mégis áttöri, akkor 5900-nél, a 62-s fibo csak megfogja, és az lehetne valami nagy 2-s pont és onnan a pusztító 3-s jöhetne.. :D (vagy ne álmodjak nagyot?)
Peti84
Peti84 szombat, 20:07
Vissza menne 90 kornyekere (ahol januarban volt), hosszu longra (3-4 év( gondolkodnék rajta....
sh0rt0s_r0b0t_v0.42
sh0rt0s_r0b0t_v0.42 szombat, 19:56
Itt egy lista nemi chatgpt jatszadozas eredmenyekent. Az adatok helyessegere nincs garancia.
Vannak ezek kozul kedvenceitek?
https://imgur.com/r6I6j2X
sh0rt0s_r0b0t_v0.42
sh0rt0s_r0b0t_v0.42 szombat, 18:19
melyik nemet cegeket vennetek meg most, amik meg alacsonyra vannak arazva es nagyot profitalhatnak a nemet vedelmi koltekezesbol? VolksWagen mar jelezte, hogy szivesen gyartana harcjarmuveket, PE 5 korul van.
pomperj
pomperj szombat, 08:35
1)Bond
Egy borzalmasan durva arzuhanason van tul. AZ utolso 5 ev alatt a US30Y bond 180-->110 savba 
zuhant le, es aki US treasury bondot tartott mikozben a kamatok  0.5% --> 4.5% emelkedtek,   nos,  az
elvesztette a "legbiztonsagosabbnak" hitt menekulo eszkozben a vagyona  40%-at.
Aki az 5 evnel rovidebb futamidok bondjat tartotta, az tobbnyire kepes lehetett kivarni amig lejarnak
es visszakapta a penze 100%-at.   
.
https://imgur.com/a/Unye9al
.
De iden uj rizikok jelentek meg, nemcsak az USA-ban, hanem az egesz vilagon. Nem is meglepo, 
hiszen a kormanyok mind fegyverkeznek, meeg Nemetorszag is felretolta az alkotmanyban rogzitett
eladosodasi limitet, es az EU vezetese is oriasi hitelcsomagokat  ajanl a fegyverkezesre.
Az ilyesmi sokba, nagyon sokba  kerul. Es nem segiti a gazdasagok fejlodeset.
A Total World Bond index (BNDW) is leforduloban van.
.
https://imgur.com/a/ppzothB
.
A Michigan Consumer Sentiment Index ujra gyengul, Trump vamjai a legalacsonyabb szintre nyomtak
le 2022 ota. Az emberek inflacios gyorsulast varnak. A mult havi CS index 64.7  --> 57.9 -re esett, 
ez kimondottan nagy zuhanasnak szamit.  Egy ev alatt az eses -27%.
.
2)SPY daytrade
A zarasra az SPY hjaszallal  csak 3 ponttal,  de attorte a wave(iv) csucs ellenallasat, es az akkori 
zaras folott is zart. Igy feltetelezheto, hogy a recovery rally elkezdodott.
A kerdes most az, mekkora lesz?   
.
AZ eses 16 nap volt, tehat a szokasos 1/3-2/3 korrekcios ido 5-11 napot sejtet idoben.
A recovery meretben a gyakori esetek a fibo szamok.  
Trump barmelyik nap kitatalhat valamit, es tonkre vaghatja a varakozasokat. Menetkozben kell majd
 naponta elemezni a technikai mutatokat. 
.
https://imgur.com/a/ONmmoo0
.
A DOW 60min charton kicsivel tobb fogadzo van, ezen erdemesebb lesz kovetni a recovery haladast:
.
https://imgur.com/a/0KPV6Ji
szieszta szombat, 07:40
Előzmény: #118179  MrSomm

Az elég nagy kérdés, hogy miért lesz infláció. Nem is igazán a pénzbőség okozza, hanem a hiány.
Ahogy írod, ha nincs hiány és nem tudják eladni az árut, elég gyorsan akciózni fognak. Az meg lehajtja  az árat.
Például én azt nem tudom, hova tűnt  a munkaerő. Mindenki a hivatalban dolgozik? Eltűntek az emberek a mezőgazdaságból, már román se ukrán nem jön almát szedni.
Egy gazdával beszéltem, hogy hétvégén találkozhatnánk, de mondta, hétvégén biztosan nem, mert szedjük a zöldséget, amit el kell készíteni a láncolatnak. Mondja, csak úgy tudott traktoristát szerezni, hogy a feltétel az volt, hétvégén nem dolgozik. Így a tulaj ül hétvégén  a traktorba. Ez egy olyan cégnél, ami csak  a zöldségből 5 millió eurót forgat meg. A gépparkjuk legerősebb járműve a tulaj luxusautója, 1000 hektár saját földdel.
szieszta szombat, 07:27
Előzmény: #118177  Borisz

Egyik kereskedő sem tartogatja  a coinokat, hanem amint átfutott a tranzakció, már váltja is vissza rendes pénzre. 
Ez ugyan így van  a teslánál is. Mikor a twitterkirály musk bejelentette, hogy lehet az autókért bitcoinban fizetni, az volt a feltétele, hogy a bitcoinban megadott árat, 30 percen belül meg kell fizetni. Mivel ezek a szarok még 30 percen belül is tudnak akár 10%-ot is romlani, így senki nem akarja lenyelni a bukót.
Az oroszoknak nagyon sok minden kell Kínából, így nyugodtan bartelezhetnének is. Ahogy tették a szociban, adták az ásványkincseket, mi feldolgoztuk, aztán vitték vissza. Mind a két fél jól járt, mert mi olcsón kaptuk az alapanyagot, nekik meg mindegy volt a minőség.
Ha rajtam múlna, én az amcsikat zárnám ki, mindenki mással üzletelnék. Ha összefognának Kína, EU, Oroszok, nem kellene sok idő, hogy trumpnak leessen a korona  a fejéről.
Kína annak idején nagyon fejlett volt, aztán féltve tudományát bezárkóztak, még falat is építettek, aztán szépen elgyengültek.
MrSomm szombat, 00:00
Ugy latom sikeresen telebeszeltek az emberek fejet, hogy a vamok inflaciot okoznak... most mar 4.9% az egyeves inflacio varakozas es 3.9% az oteves az USA-ban. Legalabb is a Michigan survey szerint.A nagy problema ebben, hogy azt mondta a makrookonomia tanarom, ha jol emlekszem, hogy a jovobeli inflacioba beepul a piaci varakozas is. Tehat ha most mindenki fejebe beleverik, hogy marpedig a vamok inflaciot okoznak, akkor azt fognak okozni. Ha mindenki azt gondolja, hogy jovore 10% inflacio lesz, akkor ezek automatikusan beepulnek az arakba. Mindenki 10%+-al emeli majd az arait, hiszen ep elemeju gazdasagi szereplo nem szivesen keres kevesebbet, mint egy evvel korabban. Kiveve, ha akkora a baj a gazdasagban, hogy mar nem tudja a szereplo tovabb haritani a koltsegeket. Es szerintem most elertuk a plafont es nem lesz inflacio... mert beszakad a kereslet. Plusz a vamoktol valo felelem miatt mindenki telerakta a raktarakat. Mi van, ha nem kell senkinek? Persze az is lehet, hogy az inflacios varakozas miatt mindent megvesznek, de ennek kisebb eselyt adok. Inkabb a vasarlas visszafogasarol beszelnek, mint, hogy mindenki koltene. A Delta peldaul:
“The outlook has been impacted by the recent reduction in consumer and corporate confidence caused by increased macro uncertainty, driving softness in Domestic demand,” Delta said in a securities filing."
Mivel a vamok csokkentik a tarsasagok profitjat, elkezdenek koltseg csokkenteni, a koltseg csokkentes utolso lepese, amikor az embereket az utcara teszik. Ez most mar kb 2 eve tart... IT teruleten szerintem legalabb 500e,de inkabb tobb a szabadon bocsajtott emberek szama. Jelenleg az atlagosan dolgozott orak szama csokken, a part-time job arany no. Szinte minden cegnel a kerdes, hogy mennyi embert engedjenek el, nem az hogy legyen-e leepites. Plusz itt a DOGE, amivel 100e-s nagysagszamban valnak munkanelkulive a kormanyzati dolgozok.Mindezek mellett ott a felfoghatatlan mennyisegu AI beruhazas, ami vagy hoz termelekenysegi novekedes ceg szinten, vagy nem. Egyeni szinten ugye konnyen latjuk, hogy baromi jo dolog a Chatgpt-t megkerdezni, de hogy ez mennyire noveli a ceg termelekenyseget... Es akkor mi lesz, ha kinai AI toredek penzbol megcsinalja ugyanazt? Szerintem a nagy tech cegek meg joval jobban beszakadnak, hiszen a jovobeli beveteluk beszakad (a varakozas biztosan), nem fog milliardokkal tobbet keresni a META, vagy MSFT, stb... az AI miatt, az elkoltott CAPEX meg ugye mar elment. Plusz ott vannak a vamok, inflacio, az emberek visszafogjak a koltekezest. Igy az elemzok visszaveszik a jovobeli varakozasokat, nem lesz az NVDA-nal eves 30-50%-os novekedes bearazva, le is esik hirtelen a DCF, akar a felere, akar tobbre. 
Aztan itt lesznek a Q1-es szamok hamarosan, ami nem feltetlenul lesz rossz, de a kilatasok nagyban fognak romlani szerintem. Nem igazan latom a pozitiv gazdasagi esemnyeket. Talan a haboru lezarasa, de az szerintem csak regionalis hatasokkal fog jelentkezni. Valahol mindeki tudja, hogy az igazan nagy problema nem az ukran terulet vesztesegekkel van, persze globalis szinten csak!, hanem mi lesz USA-Kina kozott
MrSomm péntek, 22:48
Seeking Alpha webinar. Erdekes foleg az arany, abban lattam a legnagyobb hasonlosagot pomperj elemzesehez.  

https://seekingalpha.com/article/4767247-elliott-wave-analysis-for-current-financial-markets
Borisz péntek, 22:32
Előzmény: #118172  szieszta
Egymásnak biztosan. De gondolom, a kripto előnye a jüannal szemben az lehet, hogy a jüant főleg Kínában fogod majd elkölteni, a kripto meg sok országban jó.
MrSomm péntek, 22:16
Ne feledd, Trump megvalasztasaval legalizaltak rengeteg buncselekmenyt, ha a jo oldalon allsz, vagy kozel vagy hozzajuk. De a szivarvanyos masik oldal sem jobb, ahol apuka felmenti a drogos fiat...
magnezium
magnezium péntek, 20:56
Előzmény: #118160  pomperj
mindjart megvan
szieszta péntek, 20:40
Közben saylor a néppel akarja megfizettetni a gazdagodását, az államkincstárból akarja finanszíroztatni a bitcoin pumpálását. Szerinte a bitcoin tartalék olyan fontos, mint a fegyverek és óriási szerepe van a kiberbűnözés megelőzésében. Csak azt tudnám, hogyan. Ja,  a hekkerek ebben tudják kérni a váltságdíjat.
szieszta péntek, 20:31
Előzmény: #118168  MrSomm

Állítólag a bitcoin nem jó erre, mert a blokkláncon az összes mozgás lekövethető.
Szerintem simán fizethetnek egymásnak rubelben, vagy jüanban, nem kell nekik a nemzetközi bankrendszer.
nyuszibroker péntek, 20:13
Előzmény: #118167  magnezium
ez már "vegytiszta"
totem_is_back
totem_is_back péntek, 20:13
Boole, hogy is van az sp-re a hosszú távú chartod?
totem_is_back
totem_is_back péntek, 20:08
Kérdés: Most ugye a nyári időszámítás miatt, ami az USA-ban előbb volt, 1 órával hamarabb nyit és zár, mint nálunk... na de, úgy tudom nálunk az EU eltörölte idéntől (vagy nem, és rosszul tudom)... ha igen, akkor most egész őszig 1 órával korábban nyit-zár USA, mint szokott?!
MrSomm péntek, 19:45
Előzmény: #118166  terelemel
Nem tudom, hogy ezen meglepődik-e valaki...
magnezium
magnezium péntek, 19:35
Előzmény: #118161  TheSnake2020
soha tobbe nem lesz 4800 :)
terelemel péntek, 19:20
Oroszország kriptovalutákat használ a Kínával és Indiával folytatott olajkereskedelmében, hogy képes legyen kijátszani a nyugati szankciókat - számolt be a Reuters bennfentes információk alapján.
Inquisitor péntek, 18:38
Előzmény: #118163  Fabrizio66
140-ig :) 
Wally_Karue
Wally_Karue péntek, 18:30
Kíváncsi vagyok, lesz-e beleadás a nap végén, illetve megint egy jó kis vörös hétfőre ébredünk-e majd, mint legutóbb
Fabrizio66
Fabrizio66 péntek, 18:06
RIG 3 felett…
Meddig mehet első körben?
Matyi_atya
Matyi_atya péntek, 17:51
Előzmény: #118146  maxhell

Hasznos chart.
Úgy látom, ha lemegy 20-ig, akkor már kb 10-ig meg sem áll.  10-15 range strong buy.
https://kephost.net/p/MTgxNzE2MA.jpg
TheSnake2020 péntek, 17:41
Hetes gyertya a lényeg. Még azért kell hozzá,  hogy fehér legyen.  Megy a harc. Az, hogy az 50 hetes fölé zár,  nem lesz elég.  Első célár valahol 5.350 körül.  Utána 4800.

Topik gazda

pomperj
pomperj
3 5 5

aktív fórumozók

friss hírek További hírek