Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
Így van. Borzalom,. nekem is panaszkodtak rá a szomszédok amig szereltem a lakásban.. nincs jobb sajnos sok lakás áll üresen .. amikor hív a gondnok már gyomoridegem van. na jó. hagyjuk.
Köszönöm. Jaj, munka.. képzeld el mi van..:-) a "munka" mit végzek.. hát szóval na.. nulla..:-) egy szellem vagyok már.. erre behívat a fönök tegnap, köszi az éves munkád, itt egy kis della! pont felcseszett az albérlőm 10 perccel előtte.. ez kellett! :-)
Én szurkolok slashnek. Vagyonhogyhoz kissebb munkával jutottam, DE MUNKÁVAL, ADÓZTAM ÉRTE, ÉS MOST ÉLEK MINT HAL VÍZBEN. Igazából szerencsém volt jó munkát választott, nem tudatosan, de most ez kit érdekel. Idő utány megszerettem a munkám, szívesen végeztem, és amai napig sem bántam meg. Nem gondolom, hogy valaha is lesznek anyagi gondjaim, mivel így rendeztem az életem. . Kívánom, hogy másoknak is legalább így sikerüljün!!! . Üdv Mindenkinek
1. "sajnos nekem ez a kiszivárgott terv hozott egy pár kellemetlen éjszakát..." Akkor ezt köszönd meg a pártodnak, aki mossa az agyadat mindenféle hazugsággal és propagandával. Csak nekik köszönheted (meg magadnak, akit felnőtt ember létére ilyen könnyen meg lehet vezetni). 2. "de kidolgoztam a stratégiát hogy vészelek át egy ilyen katasztrofális 4 évet a lakásokkal és hogy optimalizálok adót ;-).." Ennek itt mindenki örül, akkor ezzel hivatalosan is lezártnak tekinthetjük a fake TISZA adó propagandát, van rá megoldásod, stb. Végre eljutottunk ide (ne oszd meg, nem kíváncsi rá senki). Előre jelzem, hogy én leszek az első, aki felnyom, ha ebben a topikban újból folytatod a TISZA adó propaganda terjesztését. Vannak politikai topikok, tessék ott folytatni.
Ja ja s kis NERes csoka most bebukott.:DD A PoFARAESES OTT LESZ HA A MANIA VEZERELT 15% szépen leepul az ingatlanarakbol. A hitel meg marad. Nincs ingyen leves.
Még szerencse , hogy nem most kell a vagyonom felépíteni.. egy ilyen tervezett adórendszerben aki többet keres sikeres , jobban tanult ügyesen befektetett jelentősen vissza lesz húzva mind a progresszív munkabér mind a progresszív tőkenyereség adókkal ami azt jelenti végső soron majdhogynem lehetetlen lesz valamit is elérni ebben az országban. Mindenkinek jóéjszakát kívánok.. sajnos nekem ez a kiszivárgott terv hozott egy pár kellemetlen éjszakát be kell valljam kellett egy pár hét mire feldolgoztam mi fog következni , de kidolgoztam a stratégiát hogy vészelek át egy ilyen katasztrofális 4 évet a lakásokkal és hogy optimalizálok adót ;-)
Péter egyébként feltünően nem beszél a tőkenyereség adókról ... Terve van vele.(jelentős bevételi forrás- egyszer már leadozott jövedelmet nem akáhogy 20-30-40 % al megvágni ).. Kellemetlen meglepetés fog érni minket sajnos mint befektetőket minden téren és itt a papír szerint senki sem fogja megúszni nem lesz menekülő ut a középosztálynak.. Persze aki milliárdos adórezidenciát vált elköltözik lelép.. Mi meg maradunk a bajnok adókkal a nyakunkba akinek idehaza van valamilye mind szívni fog elég jelentősen .. ne legyen igazam!
Kicsit indulatosabban írtam le AI val szépen átfogalmaztam... de a lényeg lejött sajnos a moderációs indok miatt az eredeti "NYERS" szövegem nem engedte a fórum. Ha csak 1 % esély is van rá a terv valódi és ez lesz itt mindenki ríni fog mint egy kismalac.. .sajnos :(
Sokak számára kellemetlen meglepetést okozhat, ha valaki OSP segítségével lakást vásárol, a fennmaradó megtakarítását pedig állampapírba fekteti. Ennek oka a tervezett adóváltozások hatása.
A tervek szerint egy esetleges új kormányzás alatt a bérbeadásból származó jövedelem és az állampapír-hozam is jelentősen magasabb adókulcs alá eshet. A javaslat alapján 30–40%-os adóteherrel kellene számolni. Ez a gyakorlatban azt jelentené, hogy egy évi 7%-os állampapír-hozamból mindössze körülbelül 4,2% maradna, míg egy 5%-os bérleti hozam 3% környékére csökkenne. Azok számára, akik hitelből fektettek be, ez komoly kockázatot jelenthet.
A sávos adózás értelmében évi 8 millió forint feletti bevételnél már magasabb, 30%-os kulcs lépne életbe, míg 13 millió forint felett a 40%-os adókulcs is alkalmazásra kerülhetne.
Továbbá az újonnan vásárolt lakások esetében – a törvény hatálybalépése után – tőkenyereség-adó bevezetése is felmerülhet. Amennyiben az ingatlan ára jelentősen emelkedik, az eladáskor keletkező nyereséget szintén ezekkel a magas kulcsokkal lehetne megadóztatni. A korábban vásárolt, illetve öt évnél régebbi ingatlanok esetében elvileg megmaradna az adómentesség, mivel annak visszamenőleges eltörlése alkotmányos aggályokat vetne fel, és jelentős jogi kockázatot hordozna.
A Tartós Befektetési Számla (TBSZ) jövője is bizonytalanná válhat. Elképzelhető, hogy az újonnan nyitott TBSZ-ek adókedvezménye megszűnne, a meglévők esetében pedig az öt év lejárta után 30–40%-os adókulcs lenne alkalmazható, különösen akkor, ha más tőkejövedelem is keletkezik.
Pozitívumként említhető, hogy a régi – törvény előtti vagy öt évnél régebbi – lakások adómentessége jelentős előnyt biztosíthat más befektetési formákkal szemben. Egy ilyen adókörnyezetben ez az egyik legversenyképesebb eszközzé válhat az állampapírral vagy a tőkepiaci befektetésekkel szemben.
A tervezett szabályozás szerint az összes tőkejellegű jövedelem – kamat, osztalék, bérleti díj, valamint ingatlan eladásából származó nyereség – egységesen sávos adózás alá kerülne:
évi 8 millió forintig 20%,
13 millió forintig 30%,
afelett 40%,
kiegészítve további járulékterhekkel.
Ha ezek a tervek megvalósulnak, az jelentős terhet róhat minden olyan magánszemélyre, aki megtakarítással vagy vagyonnal rendelkezik. Emellett felmerült egy 500 millió forint feletti vagyonra kivetett, akár 6,5%-os vagyonadó lehetősége is.
A legnagyobb hatást azonban nem önmagában a vagyonadó, hanem a tőkenyereség-adó kiterjesztése, a TBSZ kedvezményeinek szűkítése, az állampapírok adómentességének megszüntetése, valamint az albérletek fokozott adóztatása okozhatja. Amennyiben az 5 éves ingatlanadó-mentességet eltörölnék, az – különösen magas adókulcsok mellett – a lakáspiac jelentős befagyásához vezethetne, mivel sok tulajdonos egyszerűen nem adná el az ingatlanát.
Mindez évente több tízezer (40-50 ezer csak a befektetési lakás az éves 120 e tranzakcióban) lakás kiesését jelenthetné a piacról, ami nemcsak a befektetőket, hanem az átlagos költözni szándékozó családokat is hátrányosan érintené. Ezért a legvalószínűbb forgatókönyv az lehet, hogy a korábbi adásvételekre továbbra is a régi, 5 éves adómentességi szabály marad érvényben.
A részletek a hivatkozott dokumentum második PDF-jében is szerepelnek. Meglepő, hogy ezekről a tervekről viszonylag kevés szó esik a gazdasági fórumokon, pedig jelentős hatásuk lehet a középosztály pénzügyi helyzetére. Link a kiszivárgott adótervről édemes olvasgatni: http://mf.index.hu/belfold/II.PDF A legbrutálisabb adó a középosztályra ami csak létezik egész EU ban.
"Kihagyhatatlan. 5 ev mulva meg eladom zsebelem az emelkedest, fedezet csere, es kotveny ha jo kamat lesz... " De amikor éppen mi használjuk ki a megcsillanó lehetőséget és te nem, akkor epét hánysz. 😂
Havonta jott levelben h mi nem felel meg nekik a vatta uj hazban... Ha meg1x albiba adok vmit akkor egy telefon 10% emeles lesz🙂 lehet hivogatni hotelszolgaltatasert🙂 Pedig most gondolkozom h veszek egy n+1est befektetesre ospre - ha nem jon ossze a projektem-, mert eleg jo biznisz, de nem a kiadas miatt🙂 Irrealis ez a hitel 68 e ft a kamat havonta 277e ftos torlesztovel es 220-240e ftert kiveszik. Panelaras bekerkoltseggel. Kihagyhatatlan. 5 ev mulva meg eladom zsebelem az emelkedest, fedezet csere, es kotveny ha jo kamat lesz...
En is untam ezt nagyon. Ulok a tengerparton es jon a telefon hogy oldjam meg az akkor 70millios hazban a 180e ftos albi dij mellett h eger ment a hazba... Meg para van a hazba ugy h nem szelloztetnek de bent teregetnek, meg nem tudnak ket kocsival beallni az egy helyre es leugatja oket a szomszed h a helyre allnak...
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link