Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
J0hnnyEnglish
J0hnnyEnglish 2025. 04. 04. 09:17
Előzmény: #243336  hunball2

Attól függ miben van az a készpénz. Egészen eddig mindenki azon sírt, hogy ATH-n van minden. Had pirosodjon legalább be lehet vásárolni.
Dollárt a mélyponton érdemes lehet venni, CHF-et meg jó világban... Amikor megjött márciusban az ÖNYP pénzem gondolkodás nélkül váltottam azonnal 417-en.
Azt írtam neked tavaly ősszel (persze "okosnak" könnyű lenni), hogy év végén, legkésőbb februárig lépned kell. Jobb nem lesz a helyzet (szintem) ahogy haladunk az időben :(
berlini
berlini 2025. 04. 04. 09:17
Előzmény: #243351  FatFIRE
"Az áthallást jól képes csökkenteni a pontosan illesztett hanggátló gipszkarton (alatta lehet kőzetgyapot, még jobb), érdemes duplán, eltolva rakni. A zajok az újépítésű lakásoknál is problémát jelentenek, mindenhova a legvékonyabb falat rakják, hogy alapterületet növeljenek, ennek sajnos áthallás az eredménye."
A kőzetgyapot, ha hangszigetelésre (hőszigetelésre használják, összenyomható, igy - ha jól csinálják- az illesztéseknél nem lesz később sem rés.
Az új épitésű házaknál csak akkor van probléma a hangszigetelésnél, ha nem tartják be a jogszabályi előirásokat.
Léghangnál:
lakáselválasztásnál az előirt falazóanyagból készültnél, ha a kivitelezés jó, akkor nincs probléma. Tipikus hiba szokott lenni, hogy az elválasztó fal két oldalán vizesblokk van és ott a vezetékeket csak részben vezetik a falon kivül (előtétfalban) és ezáltal tönkreteszik a hangszigetelést. Ezt a hibát az alaprajzon észre kell venni.
Lépéshangnál:
ma már nem szokott tervezési hiba előfordulni, tehát minden lakás minden helyisége úsztatott betonesztrichre elhelyezett burkolatos, amin vidáman lehet trappolni. Viszont a kivitelezésnél merev stiropor (hungarocell) egyrétegű szigetelést tesznek az esztrich alá, ami sok esetben a betonozásnál elmozdul, rés keletkezik és az mint egy dobverő viszi a lépéshangot az alatta lévő, de sokszor egészen távoli lakások felé is. (Miután a beton kiváló hangvezető) A másik tipikus hiba a burkolatok elhelyezésénél szokott előfordulni. Nem ér semmit az úsztatott esztrich, ha a burkolat rajta a falig (vagy csak akár egy ajtótokig is) ér. Vezeti a falba és azon keresztól a födémbe a hangot. Ezt a hibát előre kiszúrni lehetettlen. Utólag műszerrel kimérni könnyű, de az újépitésű lakásokat a többség a kivitelezés alatt lefoglalja. Itt én melegen javaslom egy műszeres átvételhez való ragaszkodást. Utólag ezt ugyanis helyrehozni lehetettlen. Ehhez a szomszéd lakást kellene szétszedni. A tiedben az utólagos hagnszigetelés hatásfoka szinte nulla.
FR73 2025. 04. 04. 09:15
Előzmény: #243355  Freszelés
50 felett vagyok, és én se érzek sok munka  motívációt.
Napi luxy nem érdekel, otthon macinaci és póló, így dolgozom.
15 perces város fun vagyok, ügyes-bajos napi dolgok 90%-át gyalog elintézem.
Nincs költséges napi hobby.
Utazgatunk, amiben az éves szabadság keret a határ, ennyit tudunk időben és pénzben rászánni. Ott se a luxy a fontos, hanem a tartalom. Most pl egy 16 napos nyári utat szervezgetek, ahol a szállás csak a teljes költség kb harmada lesz.
slash 2025. 04. 04. 09:10
Előzmény: #243355  Freszelés
Teljesen egyetértek veled. A munka rabsága engem is megőrjít már. Max figyelem mit csinálsz. Család van nálad? Mert az sokat számít.  
slash 2025. 04. 04. 09:00
Előzmény: #243350  hunball2
Igen. Hosszú volt a tél, még nincs szezon de már a perceket számolom.. 
Freszelés 2025. 04. 04. 08:58
Előzmény: #243352  FR73

off
Slash kiégése megerősít abban, hogy nem tudok mást csinálni, mint:
1. meló2. bejön a pénz
3. megy a tőzsdére (usa-etf) rögtön
4. goto 1 és nix ugri-bugri
mondom ezt úgy, hogy nem kevés új kocsi ára elégett nálam az elmúlt 1 hónapban.
a) Jó esetben meg szabadulhatok a munka rabságából 'hamar'.
b) Ha nem fektetek be, akkor idővel az infla megeszi és ugyanúgy robotolok kb nyugdíjig. Nem a ~60-65 közötti éveket szeretném megúszni munka nélkül, hanem a korábbiakat...
c) Nagyon rossz esetben meg dolgozok megtörten tovább egészen a nyugdíjig.
Számomra a b és c lényegében ugyanaz, és azok a milliók meg nem hiányoznak a számlámról. Mire is mennék vele ha nem befektetném és elkölteném? Egzotikus nyaralások, menő kocsi, rolex, szép ruhák... de ezek meg pont nem érdekelnek. Sokadik éve ugyanazt az 5 pólót hordom, kicsit esetleg kopottas, de akinek nem tetszik nem néz oda. Étterembe se szeretek járni, mert ritkán érzem azt, hogy a jelenlétemnek örülnék és nem a szükséges rossz vagyok.
berlini
berlini 2025. 04. 04. 08:56
Előzmény: #243351  FatFIRE
"Szóval én Munison vagyok és a grúziai földrengésről jósoltam. Nem esett a fejedre valami?"
Minél kevésbé inteligens valaki annál kevésbé tudja megváltoztatni azt, ahogyan kifejezi magát, amilyen szófordulatokkal él.
Én már várom a következő nicket. (talán a NER bukása után jön majd, egy szabadságharcos képében.)
Pistike12 2025. 04. 04. 08:54
Előzmény: #243332  hunball2
En most szallok vissza. Usd lement, meg szerintem 310et is lathatunk, de tobb reszveny covid melypont ala!!! esett.
Ez hiszti. Ma veszek is mert sztem 60-70% plusz siman van ezekben a reszvenyekben even belul. Foleg a recessziora erzekeny szegmenseket adtak tul. 
FR73 2025. 04. 04. 08:32
Kérdezz rá, ki vett nagy tételben Covid mélypontnál.
Nem lesznek sokan, mert olyankor a csapból is a félelem folyik.
Mire talán megnyugszol, és egy kisebb összeggel belépsz, akkorra az újabb emelkedés fele már megtörtént. Aztán megy még feljebb újabb negyeddel, akkor már bátrabb vagy, többet beleteszel.
Tehát valójában kihagytad a lehetőséget.
A többség pszichója így működik, ezért nem is nyernek sokat. Ami nem baj, csak jó tudni, és nem sokat várni ezektől a piaci lehetőségektől.
FatFIRE 2025. 04. 04. 08:26
Előzmény: #243324  berlini
Szóval én Munison vagyok és a grúziai földrengésről jósoltam. Nem esett a fejedre valami? 😂
DaGi
"Engem mondjuk ez egyáltalán nem vonz, de Magyarország visszafordítása a szabadság és Európa felé már annál inkább."
Mit értesz pontosan Európa alatt?
szieszta
Az ingatlanpiac változatos képet mutat, én csak egy apró szeletében veszek részt a kis alapterületűre bontott belvárosi lakásokkal, de ebben már eléggé jártasnak mondhatom magam. Én még 10 éves megtérüléssel tudtam hosszú távra kiadott lakásokba befektetni, de a modellem felett eljárt az idő. Ma nincs olyan lakás, amibe a modellem alapján szívesen megvennék. Tavaly augusztusban még jött egy felújítandó lakás a Teréz körútról, zárószint, liftes házban, 70 négyzetméter, 45 milliós irányáron. Erre azonnal rámozdultam, de a feleségem a FIRE életünk védelmében megvétózta.
Az áthallást jól képes csökkenteni a pontosan illesztett hanggátló gipszkarton (alatta lehet kőzetgyapot, még jobb), érdemes duplán, eltolva rakni. A zajok az újépítésű lakásoknál is problémát jelentenek, mindenhova a legvékonyabb falat rakják, hogy alapterületet növeljenek, ennek sajnos áthallás az eredménye.
hunball2 2025. 04. 04. 08:15
Előzmény: #243346  slash
,,Mindent unok. ''   Ezért jó a tengerpart, tényleg. Mostanában mennyi a monokiniző nő ott lent horvátban? Ha vannak néha, az már csak feldobja a napjaidat. 
N0MAD 2025. 04. 04. 08:11
Előzmény: #243321  FatFIRE
"egy Periklész nevű dúsgazdag nemes volt. Nem kétszer 4 éves ciklust vitt végig, hanem 40 évet, így vált a történelem egyik legjelentősebb alakjává."
Igaz. Csak egyrészt nem az ókorban vagyunk másrészt tippeld meg egy jó történelmi vezéralakra hány roszz jut. Ez a kockázat nem éri meg egy akár jó alak hatalomba betonozását.
Erre alapulnak a modern demokráciák a hatalmi ágak szétválasztásával, szekularizációval, és jó esetben a hatalomban töltött idő korlátozásával. Ezzel nem kellett újat mondom senkinek nagyon remélem.
Azt pedig el se kezdjük hogy nem mindenütt van ez így, illetve nem tökéletes a szétválasztás mert ez inkább a problémák forrása mint követendő minta.
bpwjk 2025. 04. 04. 08:07

Teljesen elgurult a gyógyszer. Lepukkant 40 éves kispesti panel több mint 1millió/m2
https://ingatlan.com/34675065
lacikonyha 2025. 04. 04. 07:51
Előzmény: #243346  slash
csak a panaszkodás megúnhatatlan
slash 2025. 04. 04. 07:37
Előzmény: #243339  DavidCamp
Nem keresek másikat, nem akartok már hajtani. Új főnökök, seggnyalás, most havi 100 plusszért? kell a francnak. Bevonszolni alig tudom magam már a melóba. 35 éve dolgozom. Unom. Mindent unok. 
slash 2025. 04. 04. 07:34
Nemtudom.. a tegnapi 80 millás tyúkól amit felraktál kicsit elzsibbasztott..
Xis24
Xis24 2025. 04. 04. 07:24
Előzmény: #243342  Xis24
Melósnak üzenem.. Gondolsz amit akarsz. L.sz.rom. Egészségedre. 😃
szieszta 2025. 04. 04. 07:23
Előzmény: #243341  szieszta

Nálunk az új negyedben ikerházak épülnek. Elég sok panaszt hallottam, főleg az intimitás hiányolják, a szomszéd közelről látja és néha hallja is az életedet.
Volt, aki a panelből költözött, azért, hogy végre ne zavarja  a szomszéd, az már eladó.Nem tudom, mennyire tudják megoldani a hangszigetelést, de ha én hallom a 20 méterre lévő szomszéd ház lakóit, akkor a közös válaszfal sem lehet akadálya a különféle hangoknak.
Xis24
Xis24 2025. 04. 04. 07:19
Előzmény: #243340  Xis24
Az én esetem példázata, hogy amit a réven nyerek azt elvesztem a vámon. Az ingatlanpiac ellen lehet spekulálni de az idő nem nekem kedvez. 😃😃😃 Én is be fogok lépni oda, hogy bukóba megyek de könyen lehet sőt valószínű, hogy már abban is vagyok... 
szieszta 2025. 04. 04. 07:14
Előzmény: #243335  slash

Lehet ez megint csak egy pánik volt és már kezdik is megvenni az esést. A legtöbb papír már a csillagokig volt húzva és ehhez jött még a trump rally.
Én nagyon régóta a partvonalon állok, inkább csepegjen folyamatosan a hozam, minthogy hullámokat vetve keressek sokat, amit holnap lenulláznak.
Van két ingatlanom, amivel kezdeni kéne valamit, de nem is olyan egyszerű a döntés, az egyik egy faluban, a másik meg mellettem. Az a bajom, hogy teljes felújítást igényelne mind a kettő. A szomszéd házat most tárolónak használjuk, elég kicsike, de inkább beáldozom csak azért, hogy ne legyen szomszédom.
A falusi ház lényegében egy örökség, elég rossz elosztású, de jó nagy.Hatvanas években épült és eredeti állapotban van. Ráadásul tőlünk majd 50 km-re, ami megnehezít mindent. Eladni sajnálom, ráadásul elég nagy kert tartozik hozzá, két házzal odébb 3 új ház épült ugyanilyen telekre.

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek