Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
slash szerda, 06:24
Előzmény: #242755  Franky
Jelenleg "mánia" van, ahogy Tihamér mondotta. Még egy nagy kamatfizetés van asszem a PMAPból az most "forró pénz" keresi a helyét.  Ingatlant tavasszal nem veszünk. Várni kell őszre télre amig jön a csóróság. A választások csirkefarhát pénze az nem csapódik le a vevőknél. Nem lehet ezt tartani.  Most nyugi. Max eladni, nem venni. Elketyeg szarkamaton az a PMAP egy fél évet. 
slash szerda, 06:20
Előzmény: #242752  Second Wave
Így van. Ha fizetsz a szakiknak akkor oda a haszon. Így Izom csak "szolgálja" a bérlőket. Én is tegnap cseréltettem a kispanelben kötelező vízóracsere, 50 rugó. egyhavi bérleti majdnem fele, OFF. Idén már csaptelepeket is cseréltem ha kihívom a vizest minusz 1 hónap... nem egy nagy biznic ez egy mai áron vett lakással.    
izomman kedd, 23:40

az ingatlan és a bérleti általában követi az inflát ( nekem infláció követő a bérleti is )
De jellemzően tapasztalat, hogy inkább a bérletik a fizetéseket követik emelkedésben vagy a fizetés emelés és az infláció közötti mértékű az emelkedése.
Most a bérleti mondjuk kicsit be van fagyva ez tény sok a kiadó lakás sok a befektetésre vásárolt lakás nekem is tepernem kellett szépet jót   jól felszerelt lakást kellett kínálnom ezért a lakóért és gyorsan akartam kiadni kicsit olcsóbban kellett adnom egy megbízható fickónak.
Ha lakásra építed a Fire életed szerintem egy jó stratégia ( ezért csinálom )  az ingatlan nem enged elszegényedni ahogy nőnek a bérek nőnek a lakás árak és a bérletik is előbb utóbb..
Az állampapírt az állam határozza meg  mármint a kamatát könnyű elinflálni és nagy reálkamatokat az államnak sem érdemes  fizetni és nem is fog tudni hosszú távon.
A többség mindig szarul jár a csorda aki egy irányba megy... Aki valami mást csinál jobban járhat ( lakás tőzsde stb.. )
izomman kedd, 23:34
Előzmény: #242756  izomman

Ja azért összesen 50 milla hitelem is van  van még egy 80 millás sorház amiben élünk ezeket mind vond le az 1 millió dollárból kicsit  sokat mondtam (Ha eladsz túró lesz bank pénzét nem használhatod)  , de pár év és letudom a hiteleket is  felét mindenképpen 1 éven belül annyi a bevételem a pénzáramom.
izomman kedd, 23:32
Előzmény: #242754  Spiller

Jó ez a fix máp a matek felé is billenne de!
3 évig kapod és utána?
Lehet utána csak 4-5 % lenne.. kiszálltál az ingatlan piacból veheted illetékért ujra az egészet magasabb áron?
Fogadni mernék 3 év múlva nem itt lesznek az árak.. Az ingatlan ráadásul inflációt követ kisebb nagyobb kilengésekkel tehát 4-5 % hozam hab az inflációs tortán (  mint egy PMAP infláció +4-5 )
Mostani utolsó lakásom bekerülési értéke 31 mft ( 1m ft ot rálocsoltam)  és kiadtam 175 e ft ért havonta egyedülállónak se macska se cigi se kutya.
Ez bruttó 6,77% os hozam  nettó meg valahol 6 % körül alakul költség elszámolással.
Nem rossz de nyilván ha a mostani eladási értékéhez számolom a 45 millához akkor lecsökken mindez  4,66 % ra mindösszesen.
Van egy bibi még a kiszállásra.. Adóznom kell rohadt sokat sok lakáson még mindig.. 3-4 en biztos..  Nincs kedvem 5 év múlva lehetne elgondolkodni a realizálásokon. ( 4 % illetéket is bukod nincs értelme kiszállni ) De minek a lakás PMAP +4-5 %
Szóval nem mindig az a jobb verzió ami egyértelműen biztosan többet hoz ( FIX MAP 3 évre 6,5 % éves kamat ) Kicsit ez csalóka beetet sok embert ráugornak a kicsit több pénzre aztán bilibe ér a kezük mert a piac ( lakáspiac) már megint elszalad mellettük....! ( mert akkora infla lesz vagy bármi )
Franky kedd, 22:14
Előzmény: #242748  slash
MIből gondolod, hogy esni fognak az árak? Most nézegettem épp a 13-ban új építésű projekteket, nem sok van. Ami van, abból is a kisebb és jobb fekvésű lakások már elkeltek, a kínálat elég vékony. 
Új projekt szinte nem is indul, ergo kínálat alig.
Esetleg a most befektetésnek vett lakások egy része kerülhet a végső kifizetés előtt piacra, de nem lesz akkora a dömping, ami áresést okozna.
Hacsak a kereslet nem omlik össze, de az minimum a választásokig agyig lesz szteroidozva.
Spiller kedd, 21:28
Előzmény: #242740  izomman
a realizált nyereség a nyereség. Azt is számold ha valóban 1 guriga usd akkor ehhez képest mennyi a hozamod? segitek. éves nettó hozam : 380.000.000.  a referencia számod a fix map  24,7m/év 2,58m /hó
FR73 kedd, 20:59
Több úton is el lehet jutni a FIRE létbe.
Egyáltalán nem rossz ez a lakáskiadás, mint az egyik ilyen út, ha ért hozzá, viszonylag kis időráfordítás és folyamatos pénzáram.
Second Wave kedd, 20:58
Előzmény: #242747  izomman
Most képzeld el magad, ahogy 70 évesen menedzseled a hosszúra kiadott lakásokat. Akarod te ezt?
Mert bírni biztosan nem fogod. Belefér a hosszúra kiadott büdzsébe, hogy bérlőváltáskor egy szaki kifessen 300 rugóért (mai áron)? Csapcsere 30000. + a csap, természetesen.
Legyen B terved, ha komolyan gondolod a firét; pl. 3 panelt beváltasz egy osztható rbnb lakásra, amit kiadsz egy cégnek full-full menedzselésre, lásd FatFire modelljét.
Mint sorstárs mondom, nem leszólni akarlak.
Vagy marad a részvény - kötvény portfolio, valami osztalékos irányban, ha nagyon ingatlan, akkor reit.
Vagy a Graphisoft, ha nem bánod, hogy Bojár balos :-)))
Hobbyproperty kedd, 20:52
Előzmény: #242750  ubi
Dolgoztam tőzsdén, aki azt mondja hogy megéri hosszabb távon az ideget, hogy jó ingatlanbefektetési hozam felett legyél pár százalékkal az hülye vagy nincs családja.. mellesleg szeptember 11-en jó pár tozsdeugynok egy életre lenullázta magát és nem csak béna kezdők voltak közöttük 
ubi kedd, 20:44

A legjobb "fire" élet, ha olyan hivatásod van, amit szeretsz.
De ha már erre nincs lehetőséged, akkor a nem csirkefarhátas fire élethez értékpapírok kellenek alapvetően, nem ingatlanok.
FR73 kedd, 20:27
Előzmény: #242747  izomman
Nem lehetne úgy kezdeni a mondatot, hogy "Én azt mondom..."?
Ez az állandó nagybetűs "ÉN', "ÉN'", "ÉN", totál ellenkező hatást érsz el vele, mint gondolnád.
slash kedd, 20:03
Előzmény: #242739  ncseed!
Most nem vegyél semmi kecót. Most eladni kell. Diliház. Várj őszig, télig. 
izomman kedd, 19:45
ÉN azt mondom mindig biztosabb mint részvény portfólióval elmenni FIRE nek..  lásd most az árfolyamokat .. lehet beesés lesz vagyis már van.. ebből nehezen jön ki  a FIRE a bérletik viszont folyamatosan jönnek de igen menedzselni kell a lakásokat ...
izomman kedd, 19:42
Előzmény: #242743  Ishar

Melós az idei év azért volt és a múlt év mert 1-1 lakás vétel volt felújítás
Jövőre már ez nem lesz ha vissza akarják kapni távozáskor a lakók a kauciót ők rendezik a lakást nem én.
Ha nem rendezik én fogom kaució fejében.
Ennyi.. Nem lesz ez annyira vacak FIRE de időnként igen ha kell a csempézést járólapozást nem igen fogják helyettem megcsinálni a lakók.. 10-15 évente csere.
izomman kedd, 19:13

Férfi svájci állampolgár de tud magyarul gyerekkorában volt magyar rokona ismerőse. Már a magyar állampolgársága is megvan az élettársa magyar csaj  jönnek haza a fickó tele  van pénzzel. Lánya van kint akinek nem akar egy magyar ingatlant hátra hagyni aki nem is tud magyarul sose költözne haza és csak gondja lenne a ház eladással nyelvtudás nélkül.. Ezért bérelnek.
Rengeteg ember jelentkezett most is a házamra tódulnak ide nyugat eu ból az emberek annyira vacak hely ez a Balaton környéke :D
izomman kedd, 19:07
Előzmény: #242742  Ishar
Franciából jöttek előtte .. de azok is éltek dolgoztak Svájcba  ( előtte) most Svájcból jönnek a fickó és a csaj is magyar de a lánya nem Svájci ő már élete végéig bérelni fog nem akar egy magyar ingatlant hagyni a lányára mert ide se költözne nem tudja a nyelvet ( mondta tudna venni házat de nem éri meg neki van az a helyzet)
Ishar
Ishar kedd, 19:05
Előzmény: #242740  izomman
"Viszont már elég volt nem kell több lakás elég mozgalmas ennyi lakással is az életem." --- Hatalmas egy FIRE élet lesz. 🥳
Ishar
Ishar kedd, 19:03
Előzmény: #242741  FR73
Folyamatosan Svájcból vadásszák Izomember nagykanizsai házát. Ilyen, ha egy jó ingatlannak egyszer híre megy... 😀
FR73 kedd, 18:45
Előzmény: #242736  izomman
Nekem ez a Svájc-Nagykanizsa dolog tetszik legjobban. Előtte is svájciak voltak, most is jönnek, ez van, a csóró hazamigráló öregek (akinek nincs félretett 40 milliója se egy kanizsai ingatlanra).

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek