Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
Jelenleg "mánia" van, ahogy Tihamér mondotta. Még egy nagy kamatfizetés van asszem a PMAPból az most "forró pénz" keresi a helyét. Ingatlant tavasszal nem veszünk. Várni kell őszre télre amig jön a csóróság. A választások csirkefarhát pénze az nem csapódik le a vevőknél. Nem lehet ezt tartani. Most nyugi. Max eladni, nem venni. Elketyeg szarkamaton az a PMAP egy fél évet.
Így van. Ha fizetsz a szakiknak akkor oda a haszon. Így Izom csak "szolgálja" a bérlőket. Én is tegnap cseréltettem a kispanelben kötelező vízóracsere, 50 rugó. egyhavi bérleti majdnem fele, OFF. Idén már csaptelepeket is cseréltem ha kihívom a vizest minusz 1 hónap... nem egy nagy biznic ez egy mai áron vett lakással.
az ingatlan és a bérleti általában követi az inflát ( nekem infláció követő a bérleti is ) De jellemzően tapasztalat, hogy inkább a bérletik a fizetéseket követik emelkedésben vagy a fizetés emelés és az infláció közötti mértékű az emelkedése. Most a bérleti mondjuk kicsit be van fagyva ez tény sok a kiadó lakás sok a befektetésre vásárolt lakás nekem is tepernem kellett szépet jót jól felszerelt lakást kellett kínálnom ezért a lakóért és gyorsan akartam kiadni kicsit olcsóbban kellett adnom egy megbízható fickónak. Ha lakásra építed a Fire életed szerintem egy jó stratégia ( ezért csinálom ) az ingatlan nem enged elszegényedni ahogy nőnek a bérek nőnek a lakás árak és a bérletik is előbb utóbb.. Az állampapírt az állam határozza meg mármint a kamatát könnyű elinflálni és nagy reálkamatokat az államnak sem érdemes fizetni és nem is fog tudni hosszú távon. A többség mindig szarul jár a csorda aki egy irányba megy... Aki valami mást csinál jobban járhat ( lakás tőzsde stb.. )
Ja azért összesen 50 milla hitelem is van van még egy 80 millás sorház amiben élünk ezeket mind vond le az 1 millió dollárból kicsit sokat mondtam (Ha eladsz túró lesz bank pénzét nem használhatod) , de pár év és letudom a hiteleket is felét mindenképpen 1 éven belül annyi a bevételem a pénzáramom.
Jó ez a fix máp a matek felé is billenne de! 3 évig kapod és utána? Lehet utána csak 4-5 % lenne.. kiszálltál az ingatlan piacból veheted illetékért ujra az egészet magasabb áron? Fogadni mernék 3 év múlva nem itt lesznek az árak.. Az ingatlan ráadásul inflációt követ kisebb nagyobb kilengésekkel tehát 4-5 % hozam hab az inflációs tortán ( mint egy PMAP infláció +4-5 ) Mostani utolsó lakásom bekerülési értéke 31 mft ( 1m ft ot rálocsoltam) és kiadtam 175 e ft ért havonta egyedülállónak se macska se cigi se kutya. Ez bruttó 6,77% os hozam nettó meg valahol 6 % körül alakul költség elszámolással. Nem rossz de nyilván ha a mostani eladási értékéhez számolom a 45 millához akkor lecsökken mindez 4,66 % ra mindösszesen. Van egy bibi még a kiszállásra.. Adóznom kell rohadt sokat sok lakáson még mindig.. 3-4 en biztos.. Nincs kedvem 5 év múlva lehetne elgondolkodni a realizálásokon. ( 4 % illetéket is bukod nincs értelme kiszállni ) De minek a lakás PMAP +4-5 % Szóval nem mindig az a jobb verzió ami egyértelműen biztosan többet hoz ( FIX MAP 3 évre 6,5 % éves kamat ) Kicsit ez csalóka beetet sok embert ráugornak a kicsit több pénzre aztán bilibe ér a kezük mert a piac ( lakáspiac) már megint elszalad mellettük....! ( mert akkora infla lesz vagy bármi )
MIből gondolod, hogy esni fognak az árak? Most nézegettem épp a 13-ban új építésű projekteket, nem sok van. Ami van, abból is a kisebb és jobb fekvésű lakások már elkeltek, a kínálat elég vékony. Új projekt szinte nem is indul, ergo kínálat alig. Esetleg a most befektetésnek vett lakások egy része kerülhet a végső kifizetés előtt piacra, de nem lesz akkora a dömping, ami áresést okozna. Hacsak a kereslet nem omlik össze, de az minimum a választásokig agyig lesz szteroidozva.
a realizált nyereség a nyereség. Azt is számold ha valóban 1 guriga usd akkor ehhez képest mennyi a hozamod? segitek. éves nettó hozam : 380.000.000. a referencia számod a fix map 24,7m/év 2,58m /hó
Több úton is el lehet jutni a FIRE létbe. Egyáltalán nem rossz ez a lakáskiadás, mint az egyik ilyen út, ha ért hozzá, viszonylag kis időráfordítás és folyamatos pénzáram.
Most képzeld el magad, ahogy 70 évesen menedzseled a hosszúra kiadott lakásokat. Akarod te ezt? Mert bírni biztosan nem fogod. Belefér a hosszúra kiadott büdzsébe, hogy bérlőváltáskor egy szaki kifessen 300 rugóért (mai áron)? Csapcsere 30000. + a csap, természetesen. Legyen B terved, ha komolyan gondolod a firét; pl. 3 panelt beváltasz egy osztható rbnb lakásra, amit kiadsz egy cégnek full-full menedzselésre, lásd FatFire modelljét. Mint sorstárs mondom, nem leszólni akarlak. Vagy marad a részvény - kötvény portfolio, valami osztalékos irányban, ha nagyon ingatlan, akkor reit. Vagy a Graphisoft, ha nem bánod, hogy Bojár balos :-)))
Dolgoztam tőzsdén, aki azt mondja hogy megéri hosszabb távon az ideget, hogy jó ingatlanbefektetési hozam felett legyél pár százalékkal az hülye vagy nincs családja.. mellesleg szeptember 11-en jó pár tozsdeugynok egy életre lenullázta magát és nem csak béna kezdők voltak közöttük
A legjobb "fire" élet, ha olyan hivatásod van, amit szeretsz. De ha már erre nincs lehetőséged, akkor a nem csirkefarhátas fire élethez értékpapírok kellenek alapvetően, nem ingatlanok.
Nem lehetne úgy kezdeni a mondatot, hogy "Én azt mondom..."? Ez az állandó nagybetűs "ÉN', "ÉN'", "ÉN", totál ellenkező hatást érsz el vele, mint gondolnád.
ÉN azt mondom mindig biztosabb mint részvény portfólióval elmenni FIRE nek.. lásd most az árfolyamokat .. lehet beesés lesz vagyis már van.. ebből nehezen jön ki a FIRE a bérletik viszont folyamatosan jönnek de igen menedzselni kell a lakásokat ...
Melós az idei év azért volt és a múlt év mert 1-1 lakás vétel volt felújítás Jövőre már ez nem lesz ha vissza akarják kapni távozáskor a lakók a kauciót ők rendezik a lakást nem én. Ha nem rendezik én fogom kaució fejében. Ennyi.. Nem lesz ez annyira vacak FIRE de időnként igen ha kell a csempézést járólapozást nem igen fogják helyettem megcsinálni a lakók.. 10-15 évente csere.
Férfi svájci állampolgár de tud magyarul gyerekkorában volt magyar rokona ismerőse. Már a magyar állampolgársága is megvan az élettársa magyar csaj jönnek haza a fickó tele van pénzzel. Lánya van kint akinek nem akar egy magyar ingatlant hátra hagyni aki nem is tud magyarul sose költözne haza és csak gondja lenne a ház eladással nyelvtudás nélkül.. Ezért bérelnek. Rengeteg ember jelentkezett most is a házamra tódulnak ide nyugat eu ból az emberek annyira vacak hely ez a Balaton környéke :D
Franciából jöttek előtte .. de azok is éltek dolgoztak Svájcba ( előtte) most Svájcból jönnek a fickó és a csaj is magyar de a lánya nem Svájci ő már élete végéig bérelni fog nem akar egy magyar ingatlant hagyni a lányára mert ide se költözne nem tudja a nyelvet ( mondta tudna venni házat de nem éri meg neki van az a helyzet)
Nekem ez a Svájc-Nagykanizsa dolog tetszik legjobban. Előtte is svájciak voltak, most is jönnek, ez van, a csóró hazamigráló öregek (akinek nincs félretett 40 milliója se egy kanizsai ingatlanra).
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link