Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
lacikonyha 2025. 03. 25. 10:30

az igazi varázslók pedig akik kisztitkárból, mszmp tagból stb lettek úton-útfélen nagyhangon kommunistázó gigatolvajok, körülvéve magukat egykori kádárkori állampárti ügynökökkel
a főtolvajnak még az apósa is az volt, az apja meg párttitkár, aki ezért kapta az algíri munkalehetőséget a tesco nevű külföldön ügynökhálózatot működtető, a Hold-Báthory sarkon székelő cégtől
.
ez a fajta kommunistázás méretes jele az intellektuális igénytelenségnek, és nem olyan ritka
a nyilasok szellemi örökösei és a zsidók által élete végéig pénzelt tengerész utódai, azé a tengerészé akit azért adott katonának az apja az egyik öccsével együtt mert nem tudtak volna másképp megélni a gyerekei, szellemileg meg nem volt több mint a másodvonalbeli politikus Bethlen hasznos idiótája
.
szép banda
Spiller 2025. 03. 25. 10:27
Előzmény: #242692  Xis24
Ezt irtam korabban. Sok ingatlanos tulaj kiszall mert felmentek az arak, befasultak a berlokbe beszallnak allampapirokba reszvenyekbe. A pmap kamatok egy resze megy ingatlanba mert szexi meg irtak rola meg evi 20-25 % van benne. Kiderul ki a balek. Akik sajat celra vesznek azok semmit nem byertek pmappal. Juliusig jonbek allampapir kamatok utana kiderul kinel marad a draga tulipanhagyna, kiulteti es megesz a pajor a maradék penz reszvenyben befalapoknal csodalkozva bezik majd a szamokat
N0MAD 2025. 03. 25. 10:24
Előzmény: #242695  FatFIRE
ok feladtam, akkor "az SZDSZ kimúlása után létrejött liberális párt élén is egymást váltották a magyarságot megnyomorító kommunista vezetők unokái. "
a kormény kommunistái meg nem számítanak, evvan. 
ahogy kossuth meg egyéb díjas költőnk írta:
"erdős péter ne haragadj ránk, 
erdős péter a mi k@rv@ anyánk"
igen, a vitya és vitézy rokon erdős.
Teljesen igazad van. 
sztiv 2025. 03. 25. 10:20
Előzmény: #242695  FatFIRE
És szerinted a vidéki kis-, és középvárosokban most hol vannak összeverődve ezek a helyi potentátok? Az ország nagy részében 80 éve nem változott a helyi elit összetétele, csak a pártnév változott néha....
lacikonyha 2025. 03. 25. 10:11
Előzmény: #242676  HPPapa

Kovács Gergely: Már mindenkinek minden mindegy, csak bárki győzze le ezeket
.
de te tarts ki bármi is lesz
.
mint az egyszeri japán katona talpig fegyverben évtizedekig, akit ott felejtettek egy lakatlan szigete, és senki nem szólt neki hogy vége van
.
hiába, nagy a dagi csíkos állatkertje
FatFIRE 2025. 03. 25. 10:08
Előzmény: #242693  N0MAD
Pontosan így van, a Fidesz szóba sem került. Idézem Placi 82 hozzászólását:
"Örökölni tudni kell. Bár aki arrafelé full elit helyen aki az "átkosban" szerezte  Rákosi Vagy Kádár rendszer idején a lakást, házat. Maradjunk annyiban hogy nem a csepelmuvek munkása volt, khmm😉😉Minimum főkader vagy Impexes elvtárs vagy "belugyes", vagy fő"szemelyzetis".....khmmm, persze kivétel erősíti a szabályt...."
Ebben sehol nem szerepel a Fidesz és teljesen helytálló volt a megállapításom, mely szerint 
"Ilyen szar alakok tipikusan az SZDSZ körül verődtek össze, gyakran még a szüleik is kommunisták voltak, vezető ávósok, pártkáderek, újságírók. Ezek söpörték le a padlást, verték agyon ávósként az embereket és nyomorították meg évtizedekre az országot"
Azt pedig a fentiek fényében szinte természetesnek tekinthetjük, hogy az SZDSZ kimúlása után létrejött liberális párt élén is egymást váltották a magyarságot megnyomorító kommunista vezetők unokái. Donáth Anna nagyapja Rákosi Mátyás titkárságát vezette, ő volt az egyik főgazember, aki miatt a kuláknak minősített családokat megnyomorítottak és szovjet mintára kierőszakolták a téeszek létrejöttét. Fekete-Győré szintén régi komcsi volt, egészen a megyei pártvezetésig vitte.
N0MAD 2025. 03. 25. 09:09
Előzmény: #242668  FatFIRE
elengedem a témát, de:
"Még egyszer: nem a NER-rel kapcsolatban emlegettem az SZDSZ-t, teljesen más volt a kontextus."
a fidesz abban az időben is futott, és ugyanolyan komcsi kötődésű figurákkal tele, akkor is ma is. de mégis a kimúlt  akkor is kispárt a pellengér tárgya. Abban a kontextusban a fidesz nem volt benne?
Xis24
Xis24 2025. 03. 25. 09:02
Előzmény: #242691  DaGi
Valamelyik podcastben hallottam, hogy leginkább a befektetők szállnak ki- be most.a Bp-i piacon. Lakhatási vásárlóknak ez az időszak elég bizonytalan.. illetve ők szinte semmit nem nyernek a dráguláson . inkább bukhatnak az ilyen gyors mozgásban... nagyobbra váltás esetén még rácseszés is van. Aggloba memekülés is ki tudja meddig lehetséges.. de mégha lehetséges is az agglos piac is reagál... meg eleve túl lett ott is tolva a bicaj.
DaGi 2025. 03. 25. 08:32
Előzmény: #242686  berlini
"Lakás vételnél a nagyvárosokban a középosztály gyarapodása a valós tényező."
Tegyük fel, hogy ez nagyon jól korrelál az ingatlanárakkal. Akkor azt gondolod, hogy jelenleg a középosztály Magyarországon szépen gyarapodik? Nekem nem úgy tűnik.
Állampapír: ha ma veszel állampapírt, akkor a legkevesebb törődést igénylő FixMÁP 6.5%.Máp plusz: 6.23%. BMÁP: 7.25% (de DKJ-hoz kötött kamat, így változó). Hosszabb államkötvények éves hozama jelen árfolyamuk mellett: 2041/A, 2051/G: 6.98%, 7.01%. De a BMÁP, meg hosszú fix államkötvények azok bonyolultabb eszközök, amiket azért olyan embernek nem szabad venni, aki nem érti, hogy a lejárat alatt hogyan változik az árfolyamuk, mert bukni is lehet rajtuk szépen.
A személyes tapasztalatom az elmúlt fél év megtekintései alapján az, hogy tavaly év utolsó negyedéve és még január kemény hónapok voltak. Szeptemberben, októberben, januárban is voltam több lakásban, amik esetén 1-2 nap volt a döntésre. Most a környéken szinte alig van hasonlóan gyorsan értékesített lakás. A tényleges tapasztalat az, hogy érdeklődés azért van, de adásvétel az kevesebb. Olyan sok lakást megnézni nem voltam azért, kb. 10-et. Tehát az élményem statisztika gyártására legkevésbé sem alkalmas. Ami még az idő előrehaladtával érdekes élmény volt, hogy amíg az elején mind olyan eladó lakás volt, amit a korábban ott lakó  tulaj értékesített, az utolsó 3 alkalommal mindegyik lakásban viszont most is lakik épp albérlő.
hunball2 2025. 03. 25. 08:19
Előzmény: #242685  Xis24
Rendben, nem baj. --- Én irigylem azokat az embereket, akik tudnak hinni az elrendeltségben, akár csak egy kicsit is. Vagy a Jóistenben. Vagy valamiben. Könnyebb lehet úgy élni. Én próbáltam ezt, többször is, nem ment. --- Abban viszont egyetértek, hogy az alkalmazkodóképesség az egyik legfontosabb tulajdonság. Ha valami sehogy nem megy, akkor váltani kell.
lacikonyha 2025. 03. 25. 07:11

a tranzakciószám olyan jó fogalom, hogyha nem lenne gyorsan ki kéne találni
.
több előnyös tulajdonsága is van:
először is összetett szó
ráadásul van idegen szó is benne
a mértéke sima halandó eszközeivel nem állapítható meg, tehát más közlésére hagyatkozást igényel
többféle félreérthetőségre is lehetőséget biztosít, nem kristálytiszta, hogy ok e vagy talán inkább okozat
az meg végképp talány, hogy minek,vagy miknek az okozója, vagy inkább következménye
bárki mondatba foglalhatja, ráadásul ingyen, és vizsga vagy engedély sem kell hozzá
.
műfaját tekintve talán gumicsont, de lehet hogy inkább árnyék
ha az előbbi, lehet úgy rágódni rajta hogy nem csillapítja az éhséget, de jól telik vele az idő
ha az utóbbi, lehet rá vetődni, és azt rendszeresen ismételni
.
valójában leginkább arra használatos a gyakorlatban, hogy az ügyesek hatékonyan képesek elterelni vele a figyelmet a lényegről, ráadásul úgy, hogy azt támaszthatnak vele alá meggyőzően, amit éppen akarnak
Spiller 2025. 03. 24. 23:53
Előzmény: #242685  Xis24
Ez igy van. Segitik az utad. Erezni kell a sajat utadat. Kellenek celok tervek sok munka de megovnak valamitol. Volt nagyon akartam valamit, jo volt a terv 4 eszkozom lett volna meglegyen es mindegyik eszkoz eldugult. Amikor elengedtem hirtelen gurultak a dolgok. Neha utolag nyertek ertelmet a tortenesek neha siha nem tudod meg. 
berlini
berlini 2025. 03. 24. 23:20
Előzmény: #242683  DaGi
Már megint jössz a tranzakciószám és az áralakulás közötti korrelációval.
Nincsen!
A reálbér növekedés és az áremelkedés közötti korreláció már nagyobb, de még mindig nem szoros. Pont az áremelkedés szoritja sarokba a budapesti családok egy jó részét, kényszeriti őket hosszabb ideig bérletbe. Lakás vételnél a nagyvárosokban a középosztály gyarapodása a valós tényező.
A bérbeadás hozama tényleg csökken, de nagy hiba ebből azt a következtetést levonni, hogy emiatt a befektetők elfordulnak a piactól. Ezt csak összehasonlitásban lehet kideriteni. Hiába volt pár évvel ezelőtt 1-2%-kal magasabb a hozam, a mainál ha az állampapir 11%, majd 19%-ot hozott. Ma pedig egy 3-4%-os hozamnál az állampapir csak 5%-ot hoz. 
És nagyon kevesen gondolják azt amit Te, hogy ezt az alacsony bérleti hozamot nem egésziti ki idén is egy az inflációt legalább elérő lakásáremelkedés. 
De ezt a diszkussziót az élet fogja eldönteni.
de az első idei hónapok nem a Te várakozásaidat támasztják alá.
Xis24
Xis24 2025. 03. 24. 22:02
Előzmény: #242682  hunball2
Az ember életében sokszor van az hogy bármennyire akarja ..valamiért nem jön össze valami.  Csavarhatja az ember így úgy amúgy. . akkor sem engedi a sors.. Sors.. egy érdekes dolod. Van? Nincs? Miért ad meg valamit könnyen és miért nem enged valamit? Miért csábít? Miért hiteget? A válasz talán mindig megkapja az ember.. de csak utólag nyert értelmet minden mozzanat a kirakósban. Miért nem engedi ha én szeretném? Talán azért nem mert alapvetően befolyásolja az életünket a pillanat..  nem lennénk ugyanazok az emberek... ha akkor úgy alakult volna. Az ingatlan különösen ilyen dolog.. ott kell élni ahol kell.. mert nem csak a mi sorsunk létezik hanem a gyermekeinké is. Miért nem engetted hogy enyém legyen AZ a ház?  Miért? hisz többet is adtam volna mint amennyit kért? Miért 1 napon múlt? Ezen én is sokat gondolkodtam.  Nagyon akartam.. de nem engedte ...a sors. Aztán mást sem engedett.. csak azt engedte amerre vezetett. Egy kicsit sem tudtam letérni róla..  Aztán megérti az ember.. ha elfogadja hogy eleve elrendeltetett.. eleve azon az úton járok amit nem hagyhatok el. Mert az út maga a jövő.. ahol minden értelmet nyer. Vagy az útkereszteződésben mégis csak rajtunk múlik? A döntésünk valós, vagy látszat?  Dönteni kell. A döntés pedig a sorunk maga..
Huh kicsit túláradtam.. elnézést. 😃
DaGi 2025. 03. 24. 21:39
Előzmény: #242679  lacikonyha
Van nekem sajnálatos módon saját munkám, ami mellett efféle mókára nem futja szabadidő. Ingatlanosok pedig pozíciójukból adódan tényleg tök jó információkkal rendelkeznek. Viszont szintén pozíciójukból fakadóan a legkevesebb esetben érdekeltek abban, hogy mindezeket megosszák. Az olyan bölcsességekkel sajnos nem sokat tudok kezdeni, mint: "Mindig tegnap van a legjobb nap ingatlant venni". Mert elég sok faktort figyelmen kívül hagy, ami miatt egyedi esetekben messze nem a tegnap a legjobb nap a vételre.
DaGi 2025. 03. 24. 21:28
Előzmény: #242681  berlini
Ez csak egy komponense annak, hogy miért gondolom azt, hogy kifullad az áremelkedés.
- Tavallyal ellentétben nem lesz idén különösebb reálbér növekedés az infláció alakulása alapján.
- A lakáshitel kamatokban érdemi változás nem látszik. Egy héten belül jön az 5% lakáshitelplafon, de azóta még kevesebb lakás esetén jöhet szóba, mint amikor kitalálták.
- A Pmáp támasztó hatásából az eddigi mozgások alapján nagyjából két hét van hátra, aztán nem nagyon fog érdemi hatást kifejteni az év hátralevő részén. Ebben tudom nem sokan értenek egyet. Van aki későbbre várja a hatás kifutását, van aki korábbra.
- Az ÖNYP is támasztó hatású lehet, de ott is egyelőre úgy néz ki nagyobb a füstje, mint a lángja.
- A bérleti hozamok nagyon alacsonyak.
- A kockázatmentes alternatívák hozama még mindig vonzó, jelentősen a bérleti hozam felett van.
- AirBNB moratórium se növeli a keresletet  - elsősorban bizonyos szegmensekben.
- Ugyanakkor nincsen tömeges eladási kényszer, ami a kínálatot fekező hatás. 
Az összes komponens közül a kínálat mennyiségét és a tranzakciószámot azért alapvetően a nagyobb súlyuak közé sorolom. A kínálat felemás jellemzőket mutat, mert alapvetően alacsony az összkínálat, de jelentős növekedési trendben van január közepe óta, pár hetes platókkal, amik tipikusan a PMÁP kifizetésekkel vannak egy időben. Lehet véletlen, de valószínűbb számomra az ok-okozati összefüggés. A saját várakozásaimat leírom, a másokét elolvasom. Ami belőle hasznosnak tűnik, igyekszem beépíteni. 
hunball2 2025. 03. 24. 20:43
Előzmény: #242664  Xis24
Rendben, köszi.
berlini
berlini 2025. 03. 24. 20:39
Előzmény: #242678  DaGi
"Mi ebből a tanulság? Kb. annyi, hogy a tranzakciószámból se lehet egyértelműen következtetni az árak várható alakulására."
Látod, ha ezt irtad volna, akkor helyeseltem volna.
De te azt irtad, hogy most érzel egy tranzakciószám csökkenést és ebből az következik hogy kifullad az áremelkedés.

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek