Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
izomman kedd, 18:24

Ja és a legjobb szerintem mostani árfolyamon megvan az 1 millió dollár ahogy számolom! ;-)
Jövő nyáron választások után életbe lép a FIRE élet :-P
ncseed!
ncseed! kedd, 18:21
Előzmény: #242738  Second Wave
Én is kapom az sms-eket a kamatyokról meg lejáró papírokról, de ahogy kinéz kénytelen leszek elfogyasztani mert sehol egy jó beszálló... mindegy, carpe diem!
Second Wave kedd, 18:13
Előzmény: #242723  ncseed!
Még nem. 
De a tranzakciószám már bejelzett! 
Ebből baj lesz more, hogy klasszikust idézzek (MP). 
Itt állunk dagadó pénztárcával, de az a k... lakásár nem akar esni :-)
ngergo1985 kedd, 18:01
Előzmény: #242732  FatFIRE
Azt ugye tudod, hogy az a Dunakeszi villa a magyar honvédség tulajdonában lévő, korábban fedett objektum volt? Tudtommal kormányzati épületet nehezen épittet magánszemély! Ennyit arról hogy mennyire hiszed el a fideszmédia kamu híreit, amivel minden nap etetnek. Ja, és azt se felejtsük el, amint a fideszmédia világgá kürtölte a sajtóban, hogy a mindenkori vezérkari főnök hol lakott, nemzetbiztonságilag kuka lett az a ház. Így ad ki nemzetbiztonsági információkat a fidesz az önös politikai haszonszerzése miatt. Most már legalább sejthető,hogyan is jutottak be a külügy szerverére az oroszok. De gondolom ez is kurva vicces ám.
izomman kedd, 17:56

Lakást meg tudtam venni PMAP ot ki tudtam venni és kifizettem a lakást pipa
A lakást 3 hét alatt rekord idő alatt teljesen felújítottam pipa
A lakást ki is  adtam ( az albérlő már meg is van ) április 1 el pipa
A szabad felhasználású hitelem egy részét (drága kamatozásút  9,3 % ost )  vissza is fizettem ( Amit PMAP kamatlefölözésre vettem fel 2 éve) pipa.
Közben egyik lakóm meghalt  a családi házamban helyette jönnek Svájcból Kanizsára ma ki is fizették látatlanba a kauciókat és bérleti díjat 0 nap  lesz üres járat pipa.
Közben egyik macskás lakóm is elmegy kereshetek oda is albérlőt kértem pofozza ki a lakást  (festés takarítás ) hogy ha hamarabb akar elmenni mint július 1 ha nem bukja a kauciót .. ez még nem pipa, de azt mondta igyekszik.
Mozgalmas egy év  kemény.. Lehet már nem veszek több lakást 10 nap szabim ment el erre   kétszer 2 hét be van tervezve nyárra tengerpart mindegyik meglátjuk el tudok e menni .. úgy fogom tervezni ,hogy igen majd megvár aki megvár elszámolásra most már nyaralunk pihenünk és szórakozunk.
Azért meló mellett egy teljes lakásfelújítást lebonyolítani combos vérzett a kezem már annyira kivoltam reggel 8 tól este 9 ig dolgozni .(de mostoha  kőműves fatertől mindent megtanultam mindent tudok járólapozni - csempézni csapot szerelni konyhabútort betenni munkalapot vágni és majdhogynem mindent megcsinálni - ez is volt a célom , mert nem akarom a lakásokat sose eladni és ha tönkre mennek mindent fokozatosan meg fogom csinálgatni - különben áron aluli eladás lenne előbb utóbb a sorsuk ahogy lepusztulnak idővel  ) . De cserébe a 30 mft os lakás most 45 ért elmehetne.. de ez is kiadásra lett készítve.. ;-) Viszont már elég volt nem kell több lakás elég mozgalmas ennyi lakással is az életem..
Spiller kedd, 17:51
Igen, flexibilis dzsolidzsóker emberek ezek. MPnek némi elszámolási gondja is volt az alapítványánál és idegállapotba került amikor a haveri partizános marci belekérdezett a hogyan is vette a részvényeit ennyire ügyesen. (pl pannonplaszt részvény és az autópálya viszonya mszpszdsz szerelmespár regnálásakor) Abba nem gondolnak bele mi van ha MP a fidesz embere mint MZP. Fura mód a választások elöttre MZP a vezető helyét leamortizálta teljesen. Belekötött több választói rétegbe is. Az emberek egyre tanultabbak okosabbak és simán átlátnak minden szitán. Kiderül. 
Goldstein17 kedd, 17:50
Orbán hosszú munkássága azért elég jól megmutatta, hogy mire vágyik a magyar választó. Ő szélkakasként eddig mindig beállt a megfelelő irányba és azt adta, amit vártak tőle. Csodálkoznunk kéne, hogy egy karakterben hasonló figura fogja leváltani? Ne legyünk naivak, sajnos pillanatnyilag ez a legjobb lehetőség ennek a lezüllesztett társadalomnak.
Spiller kedd, 17:37
Előzmény: #242722  Goldstein17
Persze, mindenkinek van egy input és erre van egy outputja. Ezzel semmi gond. Csinál egy ravasz tervet.  Az már egy egyéni torzítás  ha már az inputokat szűröd. Engem mint befektetőt az is érdekel mi lenne a hatalomváltás után. Ha csak leborotválom a felesleges sallangokat, (épül majd egy saját klientúra..stb stb..) és  ha csak annyi a változás az ingatlanokra nyomnak ingatlanadót már az kellemetlen, vagy ha kiterjesztik az adózást az állampapírokra akkor is. Írtam itt többször az építőipar egy mentsvára lehetne ha német osztrák mintára elkezdenék a szociális lakásépítési programot azóta ez bekerült MP beszédébe, gondolom véletlen. Mindkét országban ennek az alapja az ingatlanadó. Írtak itt páran spanyol ingatlanról őket meg lehet kérdezni van vagy nincs ingatlanadójuk azt is hallottam korlátozni akarják a külföldiek ingatlanszerzését. Egyelőre az adócsökkentésekről hallunk  de egy költségvetést fenn kell tartani, bevétel kiadás a két lába. Borzongatóan csodás időszakot élünk, változik a világ változik minden és kiderül ki gondolta jól ő fel van készülve ezekre a változásokra. 
FatFIRE kedd, 17:31
Előzmény: #242712  Spiller
Ahogy a Telex mai cikkében is leírják, Magyar Péter az utolsó pillanatig lobbizott a közpénzes kamuállásokért, az utolsó pillanatig a NER-hez dörgölőzve. Ugyanazok, akik egy éve még egy tehetségtelen, elszámoltatásra érdemes Fidesz-csicskát láttak benne, most megváltóként rajonganak érte. 😂
A zsírleszívó tábornok kb. ugyanez. 1 milliárdért építtet magának villát közpénzből, visszaél a lehetőségekkel, amennyire csak lehet. Aztán amikor vége a jóvilágnak, hirtelen felfedezi az ellenzéki arcélét és hőssé nemesedik. 😂
Xis24 
10 milliárd euró 27 tagország 450 millió lakosára igazán "grandiózus" programot jelent, valóban. 🤦🏻‍♂️
Xis24
Xis24 kedd, 17:10
AZ EIB ELKÉSZÍTETTE MEGFIZETHETŐ ÉS FENNTARTHATÓ LAKHATÁSI AKCIÓTERVÉT, AMELY KÖRÜLBELÜL 10 MILLIÁRD EURÓS BERUHÁZÁST IRÁNYOZ ELŐ A KÖVETKEZŐ KÉT ÉVRE
https://www.portfolio.hu/ingatlan/20250306/grandiozus-programot-indit-az-eu-a-lakhatasi-helyzet-javitasara-746009
Xis24
Xis24 kedd, 16:32
https://tozsdeforum.hu/extra/ingatlan-com-a-lakasarakat-a-telepulesek-lakossgszama-befolyasolja/
Túl drága lett a fővárosban? – Egyre többen menekülnek Budapestről – Mi állhat a háttérben?
hunball2 kedd, 16:00
Spiller írta, hogy Magyarországon átpolitizáltak az emberek. Nos ez elég általános, csak az van, hogy a polarizáció és a radikalizáció országonként eltérő mértékű. De szerintem mindenhol erősödik a nyugati világban. A politikusok, a média, a közösségi média egyszerre gerjesztik, mert van rá fogadókészség. Pedig hát nem biztos, hogy jót tesz neked, ha kiszolgálják az ízlésedet.
Xis24
Xis24 kedd, 15:50
Már vannak apró jelek a csapkodásra de ez még semmi. Lassú piac.. így idő kell rádobni a tömegre az elfekvő cuccot. Elég alulról is kellett most építkezni.. szinte az udort kellett mániává alakítani. Na de sikeres volt a dolog. Az 5. hullám is elkészült. Ha már mindenki elhitte, hogy nem veszíthet csak nyerhet, akkor jöhet a semmiből jött fordulat. Tippre ez ősz vagy tél.
Andy01 kedd, 15:41
Előzmény: #242721  berlini
Nem valoszinu, hogy ezt megered. Olyan orvoscsapat foglalkozik vele, hogy orokeletu lesz, de min. 100 evig, neked meg jut ez a szuper egeszsegugy. Nem tudod, hova visz a mento, ha hirtelen rosszul leszel. Bocsass meg, ha ilyet mondok, sajnos, latom a csaladom es a magam tapasztalatabol. Hiaba lakom a 12 . ker. ben es tartozom a Kutvolgyibe, amelyik meg mindig az egyik legjobb korhaz.  Itt, Sp.o. ban, egy hirtelen vernyomas emelkedesem volt het vegen (szemfertozes, laz, fajdalom, szokatlan dolgok). 15 percen belul volt kint a mento. Korhaz, kulturalt, tiszta, rendbetettek. Utanna  kulon idopontot adtak, es alapos vizsgalat a szememmel (azonnal, egy helyen, muszeres vizsgalatok). A kulonbseg fajdalmas, ha az otthoni ellatasra gondolok. Nem ezt erdemeltek a mai nyugdijasok, de az aktivak sem.
hunball2 kedd, 15:34
Persze ezzel semmit nem mondtam. Elnézést urak , fáradt vagyok.
hunball2 kedd, 15:33
Előzmény: #242721  berlini
Nekem elég lesz a bukás is, ami elkerülhetetlen. Ha csak nem úgy hal meg, hogy még épp regnál, ki tudja.
berlini
berlini kedd, 14:55
Szélsőséges vélemények is vannak.
van olyan aki azt mondja, minél gyorsabban nőnek az árak annál valószinűbb hogy esni fognak, tehát az jár jól, aki 5%-os államkötvényben tartja a pénzét.
A másik véglet szerint minél inkább a jövőt árazza az ingatlanfejlesztő (már most a 2 évvel későbbre várható árra áraz, lásd Cordia Zuglóban), annál többen szállnak fel a vonatra félve hogy lemaradnak valamiről, ami egy további áremelkedést indukál.
Középen a pesszimista realisták, köztük én is, akik idénre 12% körüli áremelkedést jósoltak (le is voltunk hurrogva ezért) és most hüledeznek, hogy ez már az első hónapokban teljesülni látszik. Mi lesz itt nyárra?
ncseed!
ncseed! kedd, 14:37
Mizu van skacok?
Mostanában nem követem a fórumot annyira, mondjátok már meg nekem megjött már a lakásáresés? Köszi!
Goldstein17 kedd, 14:07
Előzmény: #242719  Spiller
Nem biztos, hogy lesz 500, mint ahogy az sem, hogy eltakarodik végre ez a szemét banda, ezért veszik. Én is veszem, ami forintom van szép lassan átváltom. Remélem erősödik a forint, így mindenki boldog lesz.
berlini
berlini kedd, 13:56
Előzmény: #242715  Spiller
"Életemben 2 ilyen emberrel találkoztam, pl egy asztalossal akinek az volt a vágya lássa lenin sírját."
Én Orbán sirját szeretném látni mielőtt elpatkolok.

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek