Topiknyitó: Törölt felhasználó 2017. 10. 22. 08:59

Tudomány és Csillagászat  

http://index.hu/tudomany/2017/10/16/gravitacios_hullam_neutroncsillagok_ligo_tobbcsatornas_csillagaszat_kozmologia/
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
daxlisgyuszi
daxlisgyuszi hétfő, 16:24
Előzmény: #1197  sasa44
#1198
A Bostrom-Musk féle gondolatjátékhoz kapcsolódva az ősi teremtésmítoszok mindegyike feltételez egy, (olykor több) a mi (állítólag) virtuális Mátrix-unkon, avagy Māyā-nkon teljességgel kívülálló Kódíró-t...:)... tehát a fenti két úriember gondolatjátéka semmiféle lényegi újdonságelemet nem jelent az ősi teremtéstörténetekhez képest. 
 
Kicsit olyan ez, mint amikor mondjuk Demjén Ferenc hetven-akárhány évesen újrahangszereli a mai fizetőképes "fiatalok" számára a huszonéves korában írt zseniális Bergendy-számait... az újrahangszerelt számok semmiféle újdonságot nem jelentenek a régi verziókhoz képest, sőt legtöbbször sokkal gyengébbek mint az eredeti számok. Néhány mai huszon- harmincéves fiatal viszont azt mondja rájuk, hogy: hű de klassz számokat ír mostanában ez a Demjén!...:)
sasa44 hétfő, 16:08
Előzmény: #1196  daxlisgyuszi
#1197
Musk szerint "1 a több millárdhoz" a valószínűsége annak, hogy tényleg szimulációban élünk... :)
 
Ha ez így van :), akkor tulajdonképpen mi is a gond az ősi teremtésmítoszokkal??... ;)).EZ volt a kiindulópont, ha még emlékeznél rá és nem a különféle szavak jelentésének magyarázata. Megkérdezném. NEKED személy szerint mi a véleményed az ősi teremtésmítoszokról?
daxlisgyuszi
daxlisgyuszi hétfő, 16:01
Előzmény: #1195  sasa44
#1196
Ugye nem gondolod, hogy nekem kéne bármit is elmagyaráznom vagy "érvelnem" olyasvalaki számára, aki hamar megnézi az interneten egy számára homályos értelmű szó jelentését, és a lehetséges 8 értelmezésből kiválasztja a negyediket, mert számára éppen az volt a szimpatikus jelentés az aktuális rögeszméje alátámasztására?...:)... ez az eljárás már túl átlátszóan "tudományos" módszerre vallott.
 
))
sasa44 hétfő, 15:53
Előzmény: #1194  daxlisgyuszi
#1195
Hát persze. Ha neked kéne a véleményedet elmagyarázni az "nem így működik". Akkor mindenféle kis könyvecskéket ajánlgatsz olvasásra. Nos én meg ajánlom, tanulj meg érvelni magad! /biztos erre is vannak kis könyvecskék amik segítenek ebben/. Bevezetőül ajánlom Margitay Tihamér: Az érvelés mestersége című könyvecskéjét.
daxlisgyuszi
daxlisgyuszi hétfő, 12:59
Előzmény: #1193  sasa44
#1194
Ez nem így működik, hogy majd én "felvilágosítalak" másfél sorban. 
Bevezetőül ajánlom Mircea Eliade kis könyvecskéjét, melynek címe: Myth and Reality. Ha ezzel megvagy, jelentkezz újra és továbbléphetünk. Eliade egyébként írt egy remek könyvet a Yoga-ról is. Az picit vastagabb, de legalább annyira láttató, mint az előbbi. :)
sasa44 hétfő, 12:42
Előzmény: #1191  daxlisgyuszi
#1193
Eredet [mítosz görög: mithosz (monda, szóbeszéd). Ezen szerinted mit nem értek? Világíts fel akkor, hogy szerinted mi a valódi jelentése a mítosznak.... /már csak azért, hogy a nemtudásomat tudássá változtathasd/. Köszi
.
daxlisgyuszi
daxlisgyuszi hétfő, 11:24
Előzmény: #1183  daxlisgyuszi
#1192
Ez a Bostrom-féle "szimulációs hipotézis" egyébként nem más, mint az óind filozófiák Māyā néven ismert lét- és ismeretelméleti koncepciójának modernkori visszakérődzése...:)... Platón a híres barlanghasonlatával szintén ezt a témát pedzegeti, de mivel - Püthagorasszal ellentétben - nem ismerte (eléggé) az óind és az egyiptomi tanításokat, ezért az ő "mítosza" kissé vérszegényre sikeredett... amolyan igazi európai mítosz... persze még ez a platón-i barlangkoncepció is fényévekkel jobb narratíva, mint a modern filozófusok (és kozmológusok) oly sok megmosolyogtató "bérből és fizetésből élő" agyalmánya. ;)
daxlisgyuszi
daxlisgyuszi hétfő, 10:57
Előzmény: #1190  sasa44
#1191
Sajnos nem érted a "mítosz" szó valódi jelentését, ezért szükségszerűen helytelen következtetéseket vonsz le belőle a nemtudásod miatt. Ez elég gyakori baleset már hosszú évezredek óta.
sasa44 hétfő, 10:23
Előzmény: #1184  daxlisgyuszi
#1190
" akkor tulajdonképpen mi is a gond az ősi teremtésmítoszokkal??... ;))".   Miért lenne gond? a nevében is benne van, hogy mítosz. A regényekkel sincs gond. Azok is többnyire kitalált történetek.
sasa44 hétfő, 10:01
Előzmény: #1184  daxlisgyuszi
#1189
"Musk szerint "1 a több millárdhoz" a valószínűsége annak, hogy tényleg szimulációban élünk... :)"Szerintem meg nem. Musk : sasa44= 1 : 1
Phylaxa vasárnap, 18:34
Előzmény: #1187  Tagore
#1188
A Voyagereknél vagy a Pioneeroknál alkalmazták először, ha jól tudom. Más esélyünk jó ideig nem lesz.
Tagore
Tagore vasárnap, 14:04
#1187
Ha belegondolunk, akkor teljesen természetes, hogy a jövő belevonzódik, belejátszik minden tudós gondolkodásába, de ...........nem sok értelme van előre szaladni, ahogy látszik a XIX. századi Robidánál, és Jules Verne-nél, a XX. századi Wells-nél....stb.  Maradjunk a tényeknél: az űrhajózás gyakorlatilag ugyanazokat a hajtóanyagokat alkalmazza, melyet orosz, és német technikusok alkalmaztak 100 éve.........Valószínűleg ez így is marad sokáig a földi vonzás elhagyása céljából. Kívül már lesznek érdekesebb fejlemények, mert szabad kezet kaphatnak a nukleáris megoldások.
https://www.csillagaszat.hu/hirek/oktober-20-an-szenben-gazdag-mintat-gyujtunk-be-a-korabban-vizes-bennu-kisbolygorol/?fbclid=IwAR27_WaAZ0U5fr8JKsEHcqjvgvBkL9WAlP_ZC61j2v9DiMwvw21DtgSoGXw
daxlisgyuszi
daxlisgyuszi vasárnap, 09:08
Előzmény: #1185  daxlisgyuszi
#1186
Buddha (élt: i.e 6.század) egyébként a Brahmajāla Sutta (magyarul: "A nézetek mindent felölelő hálója") című beszédében a korabeli tudós brahminok példáján keresztül (időtlenül előretekintve) foglalkozik az úgynevezett modern tudomány(ok) képviselőivel (is). A modern asztrofizika által felvetett közkeletű problémákat pld. a A világ véges, vagy végtelen voltára vonatkozó tanítások című alfejezetben tárgyalja.... (és veti el, mint nem kielégítő megközelítést).
 
:)
daxlisgyuszi
daxlisgyuszi vasárnap, 08:48
Előzmény: #1184  daxlisgyuszi
#1185
bocs, az első mondat helyesen:
 
Musk szerint egy-a-több-milliárdhoz a valószínűsége annak, hogy NEM szimulációban élünk... (azaz: szerinte csaknem bizonyos(ra vehető), hogy tényleg szimulációban vagyunk)...:)
 
A második mondat változatlan.
 
)
daxlisgyuszi
daxlisgyuszi vasárnap, 08:38
Előzmény: #1174  Tagore
#1184
Musk szerint "1 a több millárdhoz" a valószínűsége annak, hogy tényleg szimulációban élünk... :)
 
Ha ez így van :), akkor tulajdonképpen mi is a gond az ősi teremtésmítoszokkal??... ;))
daxlisgyuszi
daxlisgyuszi vasárnap, 08:31
Előzmény: #1182  daxlisgyuszi
#1183
E. Musk egyébként lelkes híve és propagátora a Nick Bostrom-féle "szimulációs hipotézis" néven elhíresült gondolatkísérletnek: 
 
angol nyelvű wiki-cikk:  https://en.wikipedia.org/wiki/Simulation_hypothesis
német nyelvű wiki-cikk:  https://de.wikipedia.org/wiki/Simulationshypothese
daxlisgyuszi
daxlisgyuszi vasárnap, 07:32
Előzmény: #1181  daxlisgyuszi
#1182
Elon Musk nem véletlenül nyilatkozott úgy néhány éve, hogy szerinte rémesen lassan halad az Ember a kozmikus helyváltoztatási képességének a kifejlesztésével... és hogy ő ezen gyorsítani szeretne...:)... na jah...Elon Musk egy Thomas A. Edison típusú és habitusú angolszász ember... azaz: "nézzük meg mi a probléma, oszt' majd kitalálunk rá valamit... hiszen elég okosak vagyunk, aren't we?"...:)
 
Musk tudtommal nem tanult asztrofizikát az egyetemen... ha tanult volna, akkor ő is tisztában volna azokkal a tényekkel, melyeket minden egyes, csillagásznak készülő egyetemistának megtanítanak. 
Magam is ismerek néhány csillagászt...  amikor kvaterkázás közben arról kérdeztem őket a Fermi-paradoxon, Drake-formula, doomsday argument stb. kapcsán (érdekes, ezeket a dolgokat mind ismerik), hogy van-e szerintük reális valószínűsége az Ember által kivitelezett kozmikus "odébbállásnak" a rendelkezésre álló (várhatóen nem túl széles) időhorizonton belül, akkor vagy azt válaszolták, hogy nem foglalkoznak ilyesmivel, vagy azt hogy: "elenyésző" a siker valószínűsége az einstein-i alapelvek mentén... az egyikük azt is mondta, hogy a csillagászok ezekkel mindenhol tisztában vannak, de: "...nem kürtölik szét a világban, mert minek?"... meg azt, hogy: "...itt vagyunk, azt kell tennünk, amit itt és most megtehetünk"... meg hasonlókat. Hát ennyi.
 
:)
daxlisgyuszi
daxlisgyuszi vasárnap, 06:43
Előzmény: #1180  daxlisgyuszi
#1181
Aki nem szeretné végigolvasni, annak lelövöm a poént... az érvelés szerint itt a Földön már nem egészen 10.000 (tízezer) évünk maradt csupán...;)
daxlisgyuszi
daxlisgyuszi vasárnap, 06:39
Előzmény: #1179  daxlisgyuszi
#1180
Bocsánat... a "doomsday argument" nevű cucc nem Clarke, hanem Brandon Carter volt... a lényeget illetően viszont ez tökmindegy... itt az érvelés maga: 
 
https://bit.ly/37Ksad3
daxlisgyuszi
daxlisgyuszi vasárnap, 06:35
Előzmény: #1178  sasa44
#1179
A felvetés jogos...:)...igazándiból már tegnapra vártam, hogy valaki előáll vele.
 
Nos, akkor lássuk, hol is tartunk. Az előző hsz-em, valamint a Te (jogos) felvetésed alapján a Tejútrendszerünkön kívüli több száz milliárd (más csillagászok szerint akár 2 billió!) galaxist praktikus odalátogathatósági szempontból elvethetjük... marad hát a mi jó öreg Tejútrendszerünk az ide-oda utazgatásra. Ezzel ugye azt is kénytelenek vagyunk elismerni (bevallani) magunknak, hogy az eddig ismert Világegyetem földi ember számára lakható potenciális élőhelyeinek mintegy 99.999999999999999999999..... (és itt még nagyon sok 9-es jön) százalékáról le kell mondanunk... ami marad, az a Tejútrendszeren belül (esetleg) létező ember számára (is) élhető bolygókra korlátozódik.
 
Ha meggondoljuk, hogy a Tejútrendszerünk szomszédos spirálkarját mi innen a Földről síkvetületből látjuk, akkor a potenciálisan szóbajöhető Tejútrendszeren belüli bolygók száma legkevesebb 90 százalékkal lecsökken... mivel ugye nem vagyunk képesek őket a jelenlegi pozíciónkból vizsgálni... vaktában elindulni pedig csupán ahhoz, hogy alkalmasabb rálátást találjunk a galaxisunkra, nem tűnik igazán kivitelezhetőnek.
 
Maradnak tehát a galaxisunk láthatósági zónájában lévő exobolygók. Ha ez nem is éppen semmi, de a valami-től még igencsak messze van. Statisztikai-valószínűségi alapon egy nagyon gyér számú mintából kellene egy számunkra mindenben megfelelő bolygót találnunk "itt a szomszédban"... és aztán odamenni megvizsgálni.
 
Ha mindehhez hozzávesszük a Clarke-féle (matematikai) "ítéletnap-érvelés"-t (Doomsday argument), akkor a rendelkezésre álló időnk is nyúlfarknyi csupán.
sasa44 vasárnap, 04:16
Előzmény: #1177  daxlisgyuszi
#1178
"ideje elgondolkodnunk, hogy egy szomszédos galaxison nem volna-e célszerű új életet kezdeniük a Földről dezertálni óhajtó, nyugalomra vágyó Normálisok-nak...:) "  Te kicsit el vagy tájolódva barátom. Miért kéne az emberiségnek egy MÁSIK GALAXISBAN új életet kezdeni? /Ami a legközelebbi, az az Androméda galaxis, ami 2.5 millió fényévre van a MI galaxisunktól./ Nem lenne neked elég, hogy csak a mi Tejútnak nevezett rendszerünkben válasszunk ki egy másik bolygót a több milliárd közül?
daxlisgyuszi
daxlisgyuszi szombat, 13:55
#1177
Most, hogy (minden tekintetben) ismét kezd forrósodni a pite az Ember talpa alatt a bolygónkon, ideje elgondolkodnunk, hogy egy szomszédos galaxison nem volna-e célszerű új életet kezdeniük a Földről dezertálni óhajtó, nyugalomra vágyó Normálisok-nak...:) 
 
Ehhez legelőször meg kell vizsgálni, hogy milyen technikai kihívásokat is jelentene egy ilyen intergalaktikus kiruccanás. A "time dilation" című alfejezetben számok is vannak ehhez: 
 
https://bit.ly/35vfDal
 
p.s.: Ahogy korábban írtam, a csillagvilág anyagi jellegű objektumai nem véletlenül vannak annyira messze az Embertől, mint amennyire vannak. Ez egy közvetlen jelzés arra vonatkozóan, hogy innen nem lehet csak úgy dolgavégezetlenül meglógnia az Embernek...
 
;)
pf_modi_1_fasz_anyjatbsszameg 2020. 10. 16. 15:57
Törölt hozzászólás
#1176
daxlisgyuszi
daxlisgyuszi 2020. 10. 16. 14:09
Előzmény: #1174  Tagore
#1175
A cikk alapján vagy nagyon ráérnek a munkaidejükben egyes "csillagászok", vagy már minden értelmes csillagászati probléma véglegesen meg van oldva...:))... tertium non datur... vagy ahogy ők mondják, 50/50 a valószínűsége, hogy valamelyik fenti állításom igaz.
 
;)
Tagore
Tagore 2020. 10. 16. 13:40
#1174
Idézet a cikkből: A civilizációk általában kihalnak, mielőtt képesek lennének valóságszimulációt fejleszteni.
....honnan tudjuk?......
https://qubit.hu/2020/10/14/egy-csillagasz-mutatott-ra-milyen-ertelmetlen-azt-kutatni-hogy-szimulacioban-elunk-e
basszaakurvaanyjatapfmodi-3 2020. 10. 07. 15:55
Törölt hozzászólás
#1173
sanka 2020. 10. 07. 09:40
Előzmény: #1169  Tagore
#1172
Nem csodálom, csak matematikailag létezik.
Tagore
Tagore 2020. 10. 07. 08:42
#1171
"Adjatok egy pontot......." ---- mondta Archimedes --- szerintem ez a pont a csillagászat, minden tudomány eredôje, és el is mozdította a világképünket a történelemben oly sokszor........
https://www.csillagaszat.hu/hirek/extragalaktikus-csillagaszat-hirek/exg-aktiv-galaxismagok/exg-kozponti-fekete-lyukak/gyorshir-fekete-lyukak-kutatoi-nyertek-el-a-fizikai-nobel-dijat-2020-ban/
apfmodibudoskurvaanyjaatttttttt1 2020. 10. 02. 16:14
Törölt hozzászólás
#1170
apfmodibudoskurvaanyjaattttttt 2020. 09. 29. 17:41
Törölt hozzászólás
#1168
Tagore
Tagore 2020. 09. 29. 15:05
Előzmény: #1166  signal2
#1167
Nagyjából.....viszont egyre jobb eszközeink vannak, amivel a semmit is láthatóvá tesszük. Pl.: gravitációs hullámok.....
signal2
signal2 2020. 09. 29. 13:45
Előzmény: #1164  Tagore
#1166
Illetve egy következményből feltételezzük, hogy lennie kell. Ahogy korábban sok nagy koponya is tette ezt. 
Tagore
Tagore 2020. 09. 29. 13:43
#1165

Még semmi sincs veszve......... mondhatná Strasznov Ignác ----- a Rottenbiller utca eladása ehhez képest aprópénz.......  
https://index.hu/tech/2017/06/29/orokmozgo_kifejlesztesere_itelt_oda_felmilliard_forint_tamogatast_a_magyar_allam/?fbclid=IwAR35L_RrMagO2I2do1SerrZJza27pnsqOgJIwpkeByG9Zpz6QHPauisH11o
Tagore
Tagore 2020. 09. 29. 13:40
Előzmény: #1163  sanka
#1164

Valami van........ de még csak a "semmit" tudjuk....... :)
sanka 2020. 09. 29. 09:36
Előzmény: #1162  Tagore
#1163
"Ugyanez fog történni a sötét anyag esetében.....bár nem csodálkoznék egy nagyon durva meglepetésen sem........"
Kitaláljuk vagy rájövünk, hogy még sincs ilyen.
Tagore
Tagore 2020. 09. 29. 09:29
Előzmény: #1160  signal2
#1162
Ez mûködik, hiszen vannak rádió távcsöveink, gamma teleszkópjaink stb. Mindezt a fizika fejlôdése eredményeként szerkesztettük meg. Ugyanez fog történni a sötét anyag esetében.....bár nem csodálkoznék egy nagyon durva meglepetésen sem........
Tagore
Tagore 2020. 09. 29. 09:21
Előzmény: #1158  daxlisgyuszi
#1161
Ez nagyon jó..... Bár egyelôre A.C. Clark : A jövô körvonalai c. könyvét sem haladtuk meg, viszont Fritz Baade jóslatai kezdenek idôszerûvé válni: Kína 2020-tól a világ vezetô gazdasági hatalma lesz.......
Fritz Baade: Versenyfutás a 2000. évig. (1966 Gondolat)

Topik gazda

aktív fórumozók


 • BÉT
 • Indexek
 • Deviza
 • Befalap
   • Forgalom
   • Nyertesek
   • Vesztesek