Sokszor foglalkozunk vele, gondoltam legyen egy ilyen topic is.
Szóval EUR/HUF.
308 átütésével szépen feljött már többször 314ig, de úgy fest itt mindig elakad, pedig a következő ellenállás 318 környéke lenne csak, mint történelmi csúcs.
Az a baj, hogy jelen helyzetben sokan sokkal kisebb fontosságot tulajdonítanak a politikai kirmányzásnak, mint a gazdasági kormányzásnak. Pedig jelenleg legalább olyan fontos a politikai kormányzás,mint a gazdasági és ahogy én képzelem,most azért nem kell felni a politikai kormányzás gazdasági veszteségeitől,mert azt az EU átmenetileg meg fogja téríteni. Én ebben hiszek.
Senki nem sírná vissza a vajdat. Nincs sok idejük szerintem. A nemzetközi helyzet fokozódik. Mind gazdaságilag, mind politikailag. Ha sokat tökölnek, sales , marketing kormányzás, semmi konkrét, akkor nagyon nagy baj lehet gyorsan. Ott kellene tenni valamit, ahol a magyar kormány döntése és kompetenciaja a gazdasági lépés. Nem azt mondtam, hogy egyszerre mindent. Azonban ezeket a lépéseket látványosan kerülik. Helyette van 120 ezres minimál nyugdij, 5% zöldség gyümölcs AFA, meg minden kis biszem baszom ígéret, ami persze lehet, hogy magába kis tétel, de sajnos osszedavanagyon sok. Most egy eufória van. Senki nem kérdőjelezett volna meg egy -két keményebb döntést. Helyette maszatolás. Mi lesz később, egy sokkal kevésbé támogató környezet esetén.
Naivitás. Szerinted szüntessenek meg mindent a látványpékségben az első héten? Jó kis politikai bukást szeretnél, mintha arcon csapná őket a vadnyúl rollerozás közben? És ha esetleg visszasírja a proli tömeg a vajdát ezután? Esetleg megvédik a "nemzeti vívmányokat" egy kis blokáddal, hídfoglalással? Nem követnek el ilyen politikai hibát az első napokban, megnyugtatlak.
persze vannak szüksége rossz lépések, nyilván. Pl a fideszre szavazó "rádiónéző" csak azt hiszi amit lát a TV-ben. Ha aranyvécét mutatnak neki azt ha összetúrt hálószobát azt ha pedig narancspalotákat akkor azt és talán felébred hogy nagyon át volt verve. Van a szavazóik oldalán is elvárás, oda is prezentálni kell valamit, pl kirúgják a narancskatonákat amint lehet és így tovább. Felébredt már a nép nem lesz itt még egyszer 16 év hazugságkormányzás ipari méretű lopásokkal. Sokkal előbb mennek ezek a levesbe ha nem az a rendszerváltás lesz amit ígértek.
Pedig fel kell építeni gyorsan a narratívát a gazdaságpolitikai fordulathoz még a nyáron. Amíg minden rosszat rá lehet fogni az elődökre. Át kell térni az indirekt adóztatásról valami piacbarátibbra. Van rá max 1 év, utána már nem lesz meg a helyzeti előny.
Ezért nem koncentrálnek minden erőmmel ezekre a területekre. Látványosan belerugok mindenkibe. (Nem az a kérdés, hogy megérdemelt, vagy nem) Konfliktusokat generalok, pedig van minden szinten nagyon sok. Ígérek. Sokat mindenkinek. Én értem, hogy ezekre szükség van, de egyrészt nálam ezek egy része már szükségtelen. Karmelita tarlatvezetes , meg hasonló marhaságokat csak a populizmus. Ha egy komolyabb gazdasági változás előtt (általános európai stagflacio) állunk jó lenne nagyon gyorsan olyan döntéseket hozni, hogy a bokáig letolt gatyát húzzuk vissza térdig.
Nem hiszem, hogy dilettáns lenne üzemanyag ügyben egy egykori Shell felső szintű vezető. Szerintem sokkal inkább a politika felülírja azt, hogy szakmailag mit kellene csinálni. És ez baj, ez ment a fidesznél is. Ha szabad úgy fogalmaznom, az én saját megfogalmazásom szerint Magyar Péter úgy építette fel magát, hogy érti a sanyargatott nép panaszait, ő lesz majd a Robin Hood, ha kormányra szavazzák. Én azt hiszem, hogy most az ő politikai robin hood-kodása dönt, nem a racionális szakmai szempontok. Igen, ezeket a napokat én is inkább politikai látványpékségnek látom, nem kicsit hajaz a fideszes időkre. Nagyon gyorsan külön kéne választani - az elszámoltatást, aminek nagy szükségessége van, - a populizmust, aminek nagy kísértése van, és - a szakmaiságot, ami nélkül nem lesz érdemi továbblépés. Mindháromnak megvan a maga helye, de jelenleg mintha csak a másodikat látnánk.
Igy is hörög a narancscsürhe az elszámoltatás hírére és pár konkrét lépésre, képzeld mi lenne ha pikk-pakk kivezetnék azokat a fideszes választási cukorka intézkedéseket amivel lehetne hergelni a népet ellenük. Nyugi, mindennek eljön az ideje !
Engem különösebben nem érdekel, hogy 1 hét telt el csak. Amit az egy hét alatt csinaltak az látvány kormányzás. Nem ezért szavaztam a Tiszára. Megszorításokat várok, hogy tegyek rendbe a költségvetést. Amit eddig hallok tőlük, az engem gazdasági emberként elborzaszt. Ráadásul úgy kezdtek osztogatni, hogy senki nem várja tőlük. Hozzák haza az uniós pénzeket, legyen elszámoltatas, de ne erre építsünk egy új országot. Az uniós ingyen pénz torzítás rak a rendszerbe mindenképpen. Az elszámoltatas koránt sem lesz sikeres gazdaságilag valószínűleg. Igen , lehet, hogy gyorsan váltam türelmetlenne, de amikor kijelentik azt, hogy az üzemanyag ár stoppot a második félévben is fentartjak, akkor azt mondom, hogy dilettáns.
Toppantottál is miközben ezt írtad? 3 órája vannak hatalmon. Azt látom, hogy hirtelen mindenki mostdeazonnal mindent, miközben évek óta csendben szemlélte a vajda&slepp csodálatos uralmát.
Ha nagyon félnek a népharagtól, megtehetnék, hogy leviszik 18 %-ra az áfát. Azzal 635 Ft körül lenne a benzin. Simán bevállalható pár hétig/hónapig. A piac türelme hamar elfogy, ha nem kezdenek el rohamtempóban dolgozni.
Sajnos igazad van. Elindult egy látvány kormányzás. Csak sales és marketing. Semmi más. Felsorolásból már baromira elegem van. Egy normális ember pontosan tudja/tudta, hogy milyen az ország állapota. Nem érdekelnek a Fidesz urizalasanak újabb és újabb bizonyítékai . Nem érdekelnek MP újabb és újabb személyi konfliktusai. Kezdjenek el kormányozni, amíg nem késő.
EUR/HUF
Sokszor foglalkozunk vele, gondoltam legyen egy ilyen topic is.
Szóval EUR/HUF.
308 átütésével szépen feljött már többször 314ig, de úgy fest itt mindig elakad, pedig a következő ellenállás 318 környéke lenne csak, mint történelmi csúcs.
Real:313 (ma volt 314,7 is)