Topiknyitó: Törölt felhasználó 2014. 02. 20. 15:09

EUR/HUF  

Sziasztok!

Sokszor foglalkozunk vele, gondoltam legyen egy ilyen topic is.

Szóval EUR/HUF.

308 átütésével szépen feljött már többször 314ig, de úgy fest itt mindig elakad, pedig a következő ellenállás 318 környéke lenne csak, mint történelmi csúcs.

Real:313 (ma volt 314,7 is)
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
DavidCamp ma, 05:19
Előzmény: #96919  Boby
 Világviszonylatban 33. helyen van, az Európai Unióban pedig az első 3-ban a Manufacturing Market Insider nagy tekintélyű szaklap 2021-es EMS ranglistája alapján.

Forbes 2022-es felmérése szerint a 245,5 milliárd forintos becsült értékű vállalatcsoport. 21 tagvállalata jelenleg 9 magyarországi és 2 külföldi (Sztara ZagoraBulgária és SzabadkaSzerbia) telephelyen működik.A Coface CEE Top 500 rangsor szerint 2021-ben Magyarország 62. és Közép- és Kelet-Európa 462. legnagyobb forgalmú vállalata. 2022-ben nem szerepelt az 500-as listán.

A Videoton Holding főbb tevékenységei:
  • Elektronikai szerződéses gyártás (EMS): NYÁK-beültetés (PCBA), komplett termékek (készülékek) összeszerelése.
  • Autóipari beszállítás: Elektronikai alkatrészek, részegységek gyártása.
  • Ipari és háztartási gépipar: Komponensek és késztermékek gyártása, szerelése.
  • Gyártáskihelyezési (outsourcing) projektek menedzselése: Kulcsrakész projektek átvétele.
  • Környezetvédelmi és bioenergetikai technológiák: Befektetések és fejlesztések (pl. Ventifilt Zrt. felvásárlása).
  • Saját tulajdonú ingatlanok bérbeadása és üzemeltetése (másodlagos tevékenységként). 
DavidCamp ma, 05:07
Előzmény: #96954  Boby
Választások után megindul a gyengítés, nincs más lehetőség.
DavidCamp ma, 05:00
Előzmény: #96962  Boby
Na errő beszélek már mióta! Ezért is fulladt ki az OSP. Ezért van kevesebb tranzakció, ezért is nincs fogyasztás. 

Annyira csóró a magyar hogy hihetetlen.

Medián nettó 377ezer. Ezt ízlelgessük.

A sok elemzőnek meg kőgazdásznak nem a bpi képből kell kiindulni. Tessék elmenni vidékre és a top5 megyeszékhelyeket kivenni a listából. Lesz csodálkozás. A minap voltam Debrecenben, belváros (van ott egy kiadott ingatlanom). Szégyen az a város, az a sok 10ezer szegény ember. Egy 200ezres város. Kb. 5 éve voltam Miskolcon, dettő. 5 éve. 

Emberek, ébresztő. Az országot és benne a pénzeteket ellopták. 

És nem folytatom az oktatással, eü-vel, tömegközlekedéssel, közműhálózattal, stb...
DavidCamp ma, 04:52
Előzmény: #96970  N0MAD
" A mediánbér (az az összeg, amit a munkavállalók fele már megkeres) is jelentős, a bruttó medián 567 700 Ft
Albérletárakat írtál. Harmad bruttó nem tűnik szenzációnak (tudomma viszonyokat, meg a sokból könnyebbet, ez csak durva becslés)"
Ez netto 377ezer forintocska. 

Hol is tartunk az örök mércéhez képest? Értem, hogy a szomszéd de melyik? Lassan Szerbia szintjére csuszunk.
geza77
geza77 ma, 00:13
Előzmény: #96970  N0MAD
Lézer is járt bécsbe, élhetetlen, migráncsok, szemét,.... 
Itt is 5 évvel később kimentek megnéznimások is, szörnyű, hogy alig hallani német hangot ;)
https://www.youtube.com/watch?v=fz-kODFEqjw
N0MAD szombat, 22:27
Előzmény: #96974  andras-80
Kb mint tőled fikamentes komment. Vagy ami egysorosnál több.
De kösz hogy jöttél, már mész is?
andras-80 szombat, 22:20
Előzmény: #96973  N0MAD
Bobytól orbánmentes komment? Lehetetlen küldetés 😂
N0MAD szombat, 19:29
Előzmény: #96971  Boby
Ezt nem lehetne elngdni hogy vagy.forintgyengülés kell vagy minden fasza, mindennel meg vagyunk elégedve élj3n orbán?
Épp rácsodálkoztam hogy viaszatért a normális hangú beszélgetés a topikban.
Boby
Boby szombat, 19:26
Előzmény: #96971  Boby
Sok embernek tényleg nem azzal van baja Magyarországon, hogy mi történik, hanem hogy ki csinálja.
Boby
Boby szombat, 19:22
Előzmény: #96967  randomly
Mondom,értem. Ez is egy lehetőség,csak akkor nem értem mi ellen tüntett éveken át ebben a topikban a közönség. Minden úgy f@sza,ahogy van. 
N0MAD szombat, 18:54
Előzmény: #96969  N0MAD
De az örök mérce bécs es austria
median gross monthly income of around €3,422 for all employees (around €41,000 annually
and €975-€1,045 for 1-bedrooms (40-60m²)
És
Magyarországon 2025 szeptemberében a teljes munkaidőben foglalkoztatottak bruttó átlagkeresete 687 100 Ft, a nettó pedig 475 100 Ft volt, ami 9,5%-os (bruttó) és 10%-os (nettó) növekedést jelent az előző évhez képest. A mediánbér (az az összeg, amit a munkavállalók fele már megkeres) is jelentős, a bruttó medián 567 700 Ft
Albérletárakat írtál. Harmad bruttó nem tűnik szenzációnak (tudomma viszonyokat, meg a sokból könnyebbet, ez csak durva becslés)
N0MAD szombat, 18:45
Előzmény: #96960  Boby
"3-400 nettós fizetések fognak emelkedni az elavult 40-80 milliós panel, 2-300 ezres albérlet árakhoz"
Az hol van előírva hogy a bérleti díj kevesebb kell legyen a fővárosban mint az országos átlagfizetés fele? Simán működik az egy (nem magas) fizu bérlet, a párjáé meg egyebekre modell sok h3lyen a világban, meg pár nélküli társbérletek is vannak. Nagyon beragadt nálunk az 9ngatlantulajdonlás aztán meg megy a sóhajtozás hogy nincs mobilitás. De nem mondtam hülyeség birtokolni, mielőttmég.
Fél átlagfizu nem kirivó. Caak gyors keresés, nem elemzés:
Usa bruttó:
The average annual average salary in the U.S. is $66,622. The median annual salary, which is often less skewed by outlying numbers, is $61,984.
Newyork averages for studios potentially starting around $2,000-$3,000+and 1-bedrooms in the $2,500-$4,000+ range
Boby
Boby szombat, 18:35
Érdemes bepillantani a Hathor csoportba. Hathor tajtékzik a drága magyar és az olcsó külföldi árakon. És nem érti....Sosem fogja.
randomly szombat, 18:32

Tudod olyan ez mint a tőkeáttételes kereskedés ... vagy a CHF-es autó hitel ... csak mikor már nem ér annyit a fedezet mint a hitel akkor jön a baj. Na nem Budapesti dunai kilátással fog kezdődni. De ahol bezár egy nagy multi ... ott azért már billeg a léc. És kezdődnek ezek a bezárások ... aki nem adja el időben az inatlanát majd eladja a bank . És nem az állam lesz a hibás mert az a kormányán ügyesen megoldotta hogy a hitelt a bank adja nem az állam. Ő csak a kamattámogatást adja. Ki lesz a hibás nem lesz annyi GDP hogy a 3% is fizetve legyen ... hát a bank aki szeretené visszakapni a tőkéjét ... és akkor majd lehet megint mondani hogy mocsok bankok. Sajnos Peti most fútó performansza is kevés lesz úgy érzem.
Boby
Boby szombat, 17:29
Előzmény: #96965  Boby
Végül is elműködik ez az ország filippínókkal is!
Boby
Boby szombat, 17:27
Előzmény: #96963  Freszelés
Amúgy én mindig abból indulok ki, hogy valaki,vagy valakik rendbe akarják tenni a magyar gazdaságot a köz érdekében és ebben a rendberakasban lesz egy elem a forint árfolyama. A világ politikát elnézve,lehet hogy qrva nagyot tévedek.
Boby
Boby szombat, 17:12
Előzmény: #96963  Freszelés
Ez is egy megoldás,csak akkor nem szabad itt ácsingózni a nyugati életszínvonal után,mondjuk azt, hogy folytatjuk.
Freszelés szombat, 17:00
kamatstop, mindenhiteltmegmentünk, ha bedőlnek megvédünk mindenkit... nem lesz itt korrekció.
mindenki befizetett adója "jó" helyre megy: oktatás, eü, közbiztonság helyett van támogatott 80 milliós másfeles panyelka a 8. emeleten a lakcsin.
de hát az embereknek ez kell.
a feszültség ott marad a rendszerben. kibírja. aki körön belül van, az bent van, a támogatások egy részét felmenő rendszerben kivezetik (de leginkább elinflálják) - de a kiosztottakat biztos el nem veszik.
Meg amúgy is: a magyar ember inkább megrohad a lakásában, de olcsóbban nem fogja adni a kis ékszerdobozát. Rádob évente még 10%-ot, de lehet 20%-ot, mert ha úgyse tudja eladni, akkor az utóbbitól azért jobban fogja érezni magát. Gettómilliomosok.
Boby
Boby szombat, 16:39
Előzmény: #96961  Boby
A múltkor elcsíptem egy beszélgetést,hogy azt mondja úgy volt,hogy novemberben vesz egy új ágyat,mert tönkre ment a régi,de közben elromlott valami az autón és mivel az fontosabb,az ágy vételt most jegeli. És ez nem egy alkoholista,lumpen volt!
Boby
Boby szombat, 16:35
Azt értem, hogy pusztuljon az alacsony hozzáadott értékű termelés,de néhány év leforgása alatt nem lesz más,a tömeg pedig elégedetlen,nem véletlenül f*sik orbán a vereségtől. És a lakhatás csak egy példa, a társadalom nagy része hónapról hónapra él.
Boby
Boby szombat, 16:30
Előzmény: #96959  N0MAD
"Felére korrigálnak majd az ingatlan árak vagy a fizetések fognak emelkedni a stagnáló ,enyhén csökkenő lakásárakhoz?"
Értelek egyetértek,de a kérdésem konkrétabb volt. Hogyan fognak legalább részben kiegyenlítődni azok az egyensúlytalanságok amiket a fidesz belekódolt a magyar gazdaságba,pl a lakhatás területén. A 3-400 nettós fizetések fognak emelkedni az elavult 40-80 milliós panel, 2-300 ezres albérlet árakhoz, vagy az ingatlan árak fognak korrigálni (esni) az emelkedő bérekhez? Amennyiben azt gondoljuk, hogy a béreknek kell emelkedni az ingatlan árakhoz (az ingatlan árak árrugalmatlanok,lefelé nem igen mennek),úgy ehhez mekkora béremelkedésre volna szükség az elkövetkező években és miből fogják ezt kigazdálkodni azok a vállalkozások,akik már most is a tűréshatáruk szélén állnak!?
N0MAD szombat, 15:39
Előzmény: #96947  Boby
"te hogyan képzeled a fiatalok lakhatásának a megoldását?"
Ha a nyugathoz csatlkozunk / tendálunk akkor alighanem úy mint ott:
Nem kényszeres azonnallakástbármilyenárondetüstént, hanem kiszámítható állami /Önkori / magán lakásbérletek. Ha lét, munkahely és szociális biztonság van akkor úgy tűnik az emberek szivesen bérelnek, ahol csórság, bizonytalanság, bizalmatlanság infláció valamilyen kombinációja ott meg kényszeresen vásárolnak bármekkora adósságvállalásával is. Az okokat nem elemezném.
Volt nálunk oktatni müncheni vezető beosztásúként is háromfütty azintű fizetésű német kollega, mondta mennyiért bérel milyen nagy házat. A kollegák fele viaszaszívott mint a tuninglada. Nem vgyonhiány miatt bérelt. 
Sehol se könnyű fiatalon a lakásvásárlás, kivéve a nagyon szar helyeken. Ne akarjuk hogy olcsó ingatlanokat tukmáljanak a vevőjelöltekre, senkinek sem jó az.
Bár nem engm kérdeztél.
Bandita szombat, 14:54
Előzmény: #96952  Moka_Brikka
1: Mert csak ezt ismeri
2: Ezt hallotta ki általa nagyon elismert nyilatkozók véleményeiből
3: Egyéni érdek
Vagy ez vagy az, esetleg tetszőleges kombináció.
geza77
geza77 szombat, 14:35
Előzmény: #96943  andras-80
Mennyire kell egyeseknek agyhalott birkáknak lenniük, hogy elhiggyék és szajkózzák heteken át, hogy a doktóR mini szterelnö kúr megbeszélte a védőpajzsot a trúMp elnőkúrral és kezet is fogtak és akkóR az úgy van!!4!!4!44!!
Miért kellett ilyet hazudni a csüngőhasú harciBÉKEkolostormalacnak?
Tudjuk, minden ami jó vagy inkább nem sz@r, vagy inkább a sz@rhoz képest jónak tűnő, az orv bán érdeme, minden más ami FO$ és szét van lopva, azért valaki más a hibás! IsNERjük az ájtatos pedofilimádók gondolatmenetét ;)
https://imgur.com/a/pALsRJM
Moka_Brikka szombat, 13:42
Előzmény: #96955  Boby
Igen ettol forum a forum, hogy tetszik vagy nem,  barki alatamaszthatja, hogy figyelmen kivul hagysz dolgokat, es (jobb esetben) ervekkel ramutathat arra, hogy valami miert jo, vagy miert rossz. 
-
En ezt az iranyt, amit te jonak tartasz, azt rettenesen karosnak gondolom. Le is irtam, hogy miert lenne rossz ez a jelen korulmenyek kozott is. 
-
Ugyanis itt most nem arrol volt szo, hogy te forint gyengulest varsz, hanem arrol, hogy te ezt jonak tartod. 
“…forint a jelenlegi szintekhez képest gyengülni fog és gyengülnie is kell,különben nem lesz gazdasági prosperitás ebben az országban.”
“Ezt most sem gondolom mashogy”
Boby
Boby szombat, 13:27
Azért a jogom,a kognitív torzításaim nyilvánosságra hozatalára, továbbra is fenntartom!😊 Ettől fórum,a fórum.
Boby
Boby szombat, 13:24
Előzmény: #96952  Moka_Brikka
Ne haragudj,de én ezt a vitát,tetszik nem tetszik,befejeztem. A véleményem nem változott,hosszabb távon leértékelődést várok. Hogy ezt a piac fogja kieszközölni vagy a kormány,azt nem tudom. A lényeg, hogy én azt gondolom, hogy a forint ma drága és a további útja nem az erősödés irányában racionálisabb, hanem a gyengülés felé. A mikor és mennyit kérdésre nincsenek igazán jó válaszaim.
Boby
Boby szombat, 13:16
Egy utolsó hozzászólás tőlem a leértékelés,leértékelődés témában. A leértékelés egy eszköz. Szerintem pont annyira lehet vele jól bánni,mint rosszul. Akár egy fegyverrel. Lehet vele támadni,bankot rabolni,de lehet vele ártatlanok mentségére is sietni,életeket menteni. ÖNMAGÁBAN és ez nagyon fontos,nem az eszköz jó vagy rossz,hanem hogy mire használja az akinél ez az eszköz éppen van.
Moka_Brikka szombat, 13:14
Előzmény: #96951  Boby
Egy olyan gazdasagpolitikanak, aminek hosszabb ideig a kozponti eszkozke a sajat deviza leertekelese, annak egy bizonyos fejlettsegi szint felett mar nincsen pozitiv hatasa, mert ez vagy egy rovid idointervallumban alkalmazhato kiveteles eszkoz a nagyon negativ korulmenyek enyhitesere, vagy egy alacsony fejlettsegu orszagban alkalmas a gazdasagi novekedes elenkitesere (egy ideig). Mi mar az utobbi szinten tul vagyunk. 
-
Az ilyen evekig fennmarado politikanak a hatasa mindig negativ es a legjobb esetben is a kozepes jovedelem csapdajaba ragad bele egy orszag, rosszabb esetben pl: ar-ber spiral alakul ki….
--
Szoval a kerdes tovabbra is az, hogy te most miért várnál ugyanezen módszertől más eredményt?
Boby
Boby szombat, 12:53
Előzmény: #96949  Moka_Brikka
"ez volt a fidesz gazdasagpolitikajanak az egyik kozponti eleme lenyegeben 2012-2022 kozott. 2019-ig meg sikerult kordaban tartani ezt, de az addi..."
De ott a leértékelést nem annak érdekében tették, hogy a leértékelés pozitív hatásait kihasználva az állampolgárok érdekében rendberakják a gazdaságot, hanem simán leraboltak mindent.
Boby
Boby szombat, 12:50
Előzmény: #96948  Boby
Nyilván nem mindegy, hogy a multik és gazdagok kedvére akar tenni a kormányzat vagy egy emberközpontú gazdaságot akar építeni.
Moka_Brikka szombat, 12:50
Előzmény: #96944  Boby
“ A másik meg amikor szépen lassan hetek,hónapok,évek alatt 380-ról 430-ig gyengíti vagy hagyja gyengülni az árfolyamot a jegybank,a kormányzat”
-
Boby: ez volt a fidesz gazdasagpolitikajanak az egyik kozponti eleme lenyegeben 2012-2022 kozott. 2019-ig meg sikerult kordaban tartani ezt, de az addig csak gyulemlo feszultsegek, problemak a coviddal egyszerre robbant ki (mashol is, csak nalunk hatvanyozotabban). Ez, amit te irsz, zsakutcaba vezetett. 
-
Ezzel a politikaval betonoztuk be magunkat a kozepes fejlettseg/jovedelem csapdajaba, mert ahogy irtad: berendezkettunk az alacsony hozzaadott erteku termelesre. Nem hiszem hogy lesz mostanaban meg egy olyan 8-10 eves periodus, hogy deflacios kornyezetben ilyen sokaig 0-1% koruli kamat legyen vilagszinten. Vegso dofest az mnb 2022 oszen vitte be. 
-
A kérdés igy tovabbra is az, hogy te most miért várnál ugyanezen módszertől más eredményt?
Boby
Boby szombat, 12:46
Előzmény: #96946  kuruczr77
Szerintem ez gazdasági céloktól és a gazdaság állapotától függ. 
Boby
Boby szombat, 12:44
Előzmény: #96941  fokukac
Értem amit mondasz,meg egyet is értek,de pl te hogyan képzeled a fiatalok lakhatásának a megoldását? Felére korrigálnak majd az ingatlan árak vagy a fizetések fognak emelkedni a stagnáló ,enyhén csökkenő lakásárakhoz?
kuruczr77 szombat, 12:43
Előzmény: #96945  kuruczr77
Ha az mi az a sáv, amiben ingadozhat az árfolyam?
kuruczr77 szombat, 12:41
A kérdésem az, hogy a jelenlegi árfolyam és a hozzá tartozó kommunikáció az már a fordulat jele?
Boby
Boby szombat, 12:35
Előzmény: #96940  Moka_Brikka
"De ami leginkább ellentmond ennek, hogy te többek között egy csúszó leértékelési folyamatot, mint módszert írtál kívánatosnak."Szerintem kétféle leértékelés lehet. Az egyik mikor mit sem sejtve úgy fekszel le, hogy 380 az euró és úgy kelsz fel,hogy mondjuk 430. A másik meg amikor szépen lassan hetek,hónapok,évek alatt 380-ról 430-ig gyengíti vagy hagyja gyengülni az árfolyamot a jegybank,a kormányzat. Ez utóbbit gondolom én csúszó leértékelésnek. De ahogy az idézett hozzászólásomban is szerepel "Én Surányi-Bokros kapcsán a módszerről beszéltem, te meg a mértékről. Még csak meg sem fordultak a fejemben ekkora számok. Sőt még csak nem is gondolkodtam a mértéken,mivel meghaladja a tudásomat. ".
andras-80 szombat, 12:29
Előzmény: #96929  Boby
Már megint orbán. Próbálj meg másra is gondolni, ne csak orbánra, mert mentális problémákat okozhat hosszú távon...
N0MAD szombat, 12:24
Előzmény: #96941  fokukac
fokukac szombat, 11:53

Éjjel 2-kor valamiért nem küldte el, ezért újra próbálom. 
szegény kapitalistáknak nyilván az 520 forintos euró lenne az igazán fasza :) https://kereso.napirajz.hu/cinege/tavmunka.jpg
Moka_Brikka szombat, 11:36
Előzmény: #96938  Boby
"nem azt akartam mondani,hogy folyamatosan,hanem hogy időben később."
-
Most tegyük félre mint jelentett objektíve abban a szövegkörnyezetben a "hosszabb távon" fordulat alkalmazása. Tegyük be a mondatba a hosszabb távon helyet az időben később fordulatot. 
"Én továbbra is azt mondom, hogy [hosszabb távon helyett] időben később a forint a jelenlegi szintekhez képest gyengülni fog és gyengülnie is kell,különben nem lesz gazdasági prosperitás ebben az országban."
-
Akkor tehát te azt gondoltad 2025. októberében (és most is), hogy az akkori 2025. októberi 393-387 szinthez képest az árfolyam időben később gyengülni fog és gyengülnie is kell? 
-
Szerintem is hosszabb távon gyengülni fog az árfolyam (sajnos).
-
Nekem a gyengülnie kellel van a gondom (én ezt tévhitnek és zsákutcának tartom). Bár az időben később is ellentmondásos, mert emlékeim szerint már a nyár folyamán is írtad, hogy a forint túl erős, és ez nem jó. De ami leginkább ellentmond ennek, hogy te többek között egy csúszó leértékelési folyamatot, mint módszert írtál kívánatosnak.
-
Boby 2025. 10. 06. 18:58Előzmény: #95045  N0MAD#95046De,mindenképp. De szerintem akkor kezdődhetne az,hogy kinőni az adosságot. Ez szerintem egy olyan óvatos, kiszámítható folyamat lenne,mint amit a Surányi-Bokros páros csinált. De annak is az egyik eleme,a csúszó leértékelés volt. 
Boby 2025. 10. 06. 21:57Előzmény: #95051  FR73#95054"akkor havi 1,2% majd havi 1,1% volt a leértékelés."
Én Surányi-Bokros kapcsán a módszerről beszéltem, te meg a mértékről. Még csak meg sem fordultak a fejemben ekkora számok. Sőt még csak nem is gondolkodtam a mértéken,mivel meghaladja a tudásomat. Amúgy leértékelni valószínűleg több féle képpen lehet. Matolcsy éveken át csúszó leértékelt mindenféle nyilvános bejelentés nélkül monetáris eszközök használatával.
-----------------------------------------------
Én ezt nem tudtam máshogy értelmezni, minthogy szerinted továbbra is egy hosszabb ideig tartó csúszó leértékelés alkalmazása lenne a jó irány.  Amit írsz, az ezt jelenti (miközben már 2012-től megindult a gazdasági növekedés, 2014-től már a monetáris politika is expanzív volt, és azóta trendszerű a forint gyengülése, és még te magad is leírtad, hogy végsősoron Matolcsy is éveken át csúszó leértékelést hajtott végre a monetáris eszközök használatával). 
-
Tehát az itthoni gazdaságpolitikának lényegében 2012-2022 között ez volt a központi eleme, amit te írsz kívánatosnak. Azt látjuk, hogy ez hova vezetett, milyen eredményt ért el, különösen más eu-s országokkal összehasonlítva.
-
A kérdés az, hogy te most miért várnál ugyanezen módszertől más eredményt?
Boby
Boby szombat, 10:44
Előzmény: #96937  Moka_Brikka
Ezt most sem gondolom máshogy,de a hosszabb távval nem azt akartam mondani,hogy folyamatosan,hanem hogy időben később.
Moka_Brikka szombat, 10:39
Előzmény: #96934  Boby
En erre emlekeztem, ezert hasznaltam a folyamatos szot. 
Boby 2025. 10. 06. 16:59Előzmény: #95033  FR73"Miért, rosszabb lenne?"
Ha szerinted nem lenne rosszabb, akkor én ezt a beszélgetést abbahagynám. Ez nem hit kérdés. Én továbbra is azt mondom, hogy hosszabb távon a forint a jelenlegi szintekhez képest gyengülni fog és gyengülnie is kell,különben nem lesz gazdasági prosperitás ebben az országban.
Boby
Boby szombat, 10:34
Előzmény: #96935  Boby
nem is így megy át, a mondókám.
Boby
Boby szombat, 10:33
Előzmény: #96933  kuruczr77
Teljesen egyetértek az általad vázolt terápiával. Ugyanezt gondolom mégha esetleg nem is így megy át.
Boby
Boby szombat, 10:27
Előzmény: #96930  Moka_Brikka
"Azert torzitasz, mert olyan informaciokat gyujtesz ki, ami azt igazolja, hogy eros a forint"
Igaz.
"valamint egy folyamatosan gyengulo forinra van szukseg, "
Nem igaz. Nem gondolom ezt. Sosem mondtam ezt.
kuruczr77 szombat, 10:25
Előzmény: #96925  Moka_Brikka
Kettőtök között  kialakult devizai vagy árfolyam politika eltérés okában az idötávot látom. Rövid távon Boby, hosszú távon az általad vázolt árfolyam politika lenne kívánatos. A kettő között az átmenet fájni fog nagyon, ezt kellene időzíteni, de a külső környezet most sem támogató és ki tudja meddig lesz ilyen és milyen irányba változik. Ezt 2020-ig kényelmesebben meg lehetett volna tenni, de nem tettük. A fájdalom csökkentésére pedig már nincs gyógyszer sem,  mert üres a kassza.
geza77
geza77 szombat, 10:21
Előzmény: #96890  EURHUF_goes_to_haven
Ne haragudj rám sem tartozik, de az ájtatos álkERESZténykonzervatív jÓbBoldali ómAGYAR pedofilimádóknak fennakadhatna a szeme, ha látnák a valóságot, hogy onnan mit tudsz itt megtenni és egy itt élő hasonló cipőben járó még a felét sem engedhetné meg magának.
Kint élsz fenntartjátok magatokat és albérletet is fizetsz, ami mellett még itthoni lakáshiteledet is ki tudod fizetni. Ha 350en vetted fel, akkor az már a covid környékén lehetett 2020ban és emlékeim szerint pár éven belül ki is akarod fizeni az egész hitelt. Tehát nem 20-30évre vetted , hanem 10 évre sem? És nem fagytál éhen? Mintha nyaralni is mentél volna, bár , ha emlékeim nem csalnak, egy igen drága helyet választottál erre, a szülőhazádat ;)  Itt biztosan jártál :)
Moka_Brikka szombat, 10:14
Előzmény: #96927  andras-80
Mert mik azok a pozitiv dologok, ami miatt pozitivnak kellene lenni itthon?
-
Szerintem nagyon rossz az irany, es nagyon regota. A gond az, ha ugyanazon irannyal akarunk ellenkezo elojelu eredmenyt elerni. 
Moka_Brikka szombat, 10:08
Előzmény: #96928  Boby
 Azert torzitasz, mert olyan informaciokat gyujtesz ki, ami azt igazolja, hogy eros a forint es ez baj, valamint egy folyamatosan gyengulo forinra van szukseg, mert enelkul nem lesz gazdasagi fejlodes. 
-
Szerintem pedig az lenne jo, ha nem erre epulne a hatekonysagunk (ld zew cikk konkluzioja). 
-
+10 evig ment ez a gazdasagpolitika. Lathato, hogy nem vezetett jo eredmenyre. Orultseg lenne ugyanezt vagy ehhez hasonlot ujra elovenni, es mas eredmenyt varni. A kiut a stabilitasra valo torekves lenne, es ebbe a deviza is beletartozik. Gyengitesnek kiveteles eszkoznek kellene (es kellett volna lennie), nem pedig a fo iranynak. 
-
Csehek is ugyanugy egy szocialista rendszerbol mentek at, ok is megsinylettek a kezdeti idoszakot. Latvanyosan huztak el mellettunk 2004-2008 kozott. A gond az, hogy ezt nem tudtuk behozni, es a gap tovabb no szazelkosan es nominalisan is, utobbi latvanyosan a halmozodas miatt. De ott van a szlovak pelda is, akik szinten lehagytak minket nagyon sok mindenben, pedig ott sem a magas hozzaadott erteku termeles kerult a kozpontba. Mindenki utolert vagy lehagyott minket az eu-ban. 2012-2022 kozotti egy olyan ritka, penzboseges idoszak volt, mint meg korabban soha. A novekedesunk hamis illuzioja valojaban az elvesztegetett potencial evtizede volt, mert a jovonk lett elbaszva ebben az idoszakban. 
-
Te magad is leirod az egyik legnagyobb problemat: az alacsony hozzaadott erteku termelesre valo berendezkes. Ezt tamogatja a fideszes nagy nyomasu gazdasagpoltika, es ezt tamogatja a folyamatosan gyengulo deviza is.
Boby
Boby szombat, 09:32
Előzmény: #96927  andras-80
Legalább egyszer ne valakiről,hanem valamiről beszélnél. A témához lövésed sincs,ugye kicsi orbán!? Egy a lényeg beállni valakiögé és csaholni valaki ellen,ahogy orbán apád is csinálja.
Boby
Boby szombat, 09:28
Lehet Csehországgal példálózni,ha Csehország gazdasági szerkezete más,mint a magyar. Én nem jártam utána,de nem hiszem, hogy Csehország az alacsony hozzáadott értékű termelésre volna ugyanúgy berendezkedve,mint Magyarország. Nyilván ahol magasabb a hozzáadott érték,ott magasabbak a marzsok is,nem szükséges a deviza leértékelésswl pluszban stimulálni.
andras-80 szombat, 09:24
Neki mindegy, csak lehessen károgni. Mindenről csak a negatív dolog, tipikus magyar mentalitás. 
Boby
Boby szombat, 09:22
Torzítás vagy nem,én ezt a részt kívántam kiemelni a cikkből.
Moka_Brikka szombat, 09:19
Ez nalad mar lassan kognitiv torzitasra kezd hajazni, hogy ennyire a forint eros ertelmezes szuron keresztul latod a dolgokat.
-
 Meg az altalad linkelt cikkbol sem az egesz reszt idezted, hiszen ez nekik az eredmenyesseg csokkenesevel jarhat. A cikk vegen nem veletlenul tettek be az eredmenyeket. 2023 ban ugyanolyan arbevetel mellett 27 milliard volt, amikor hasonlo trendben volt a forint. Mig a gyengulo trendben 40 milliard volt ugyanakkora arbevetel mellett. Ha tovabbra is csak a folyamatosan gyengulo deviza arbitrazsolasaval tudnak hatekonysagot novelni, az zsakutcaba vezet, mert az arbevetel nem nott. 
-
Ott van a cseh pelda, mint exportorientalt kis orszag. Ehelyett megkaptuk a kanyarban elozunk Matolcsy-Nagy Marton fele gazdasagpolitikat. Csehek 1993-ban kb 40 milliard usd gdp-rol indultak, ugyanakkor csatlakoztak az eu-hoz, most kb 360 milliard usd a gdp. 1993-ban a magyar gdp szinten kb 40 milliard korul volt, most kb 240 milliard usd. Mindezt alacsonyabb inflacioval, erosebb devizaval. Indokolatlan, hogy ilyen nagy gap alakuljon ki 20-30 ev alatt, es ez csak no tovabb a halmozodas miatt. A magyar gazdasagpolitikat (sor altalanos poltikiat) tanitani fogjak: hogyan tegyuk tonkre egy orszag gazdasagat cimmel. 
-
Amugy erdemes elolvasni a mai zew intezet cikket, mert eleg jol bemutatja a problemat, ami egyebkent nem az, hogy eros a forint. 
https://www.portfolio.hu/gazdasag/20251213/wambach-a-magyar-gazdasagban-a-legtobb-teruleten-aggaszto-a-helyzet-804084
Boby
Boby szombat, 08:52
Előzmény: #96921  randomly
Egyelőre úgy tűnik, hogy némi nemű likviditási zavar(erre utal a lentebbi hozzászólásom)lépett fel az usa pénzpiacain és ennek lehet a következménye a mostani forint gyenülés. Ebből következően pedig,rövid távon valószínűleg attól függ a forint sorsa, hogy mennyire maradnak tartósak a tengeren túli problémák. 
kisvasutas
kisvasutas szombat, 08:33
Előzmény: #96922  randomly
a net ezt nagyon másképp tudja, de hagyjuk  .......
randomly szombat, 08:16
Előzmény: #96920  kisvasutas

? 2. A félreértés forrása: Egy másik "örökmozgó" kapott pénzt
Sokan azért hiszik azt, hogy Széles projektje közpénzt égetett el, mert pontosan ugyanabban az időszakban (2013 környékén) egy másik magyar cég hatalmas botrányt kavart egy hasonló ígérettel.
  • A Gamma-Manager Kft. nevű cég 2013-ban nyert el közel 490 millió forint (félmilliárd!) uniós támogatást (GOP-pályázat) egy olyan "ingyenenergia-gép" fejlesztésére, amely mágnesek segítségével termelt volna áramot.
  • A sajtó és a közvélemény gyakran egy lapon emlegette a két esetet, de ez nem Széles Gábor projektje volt, bár a fizikai képtelenség mértéke hasonló volt.
randomly szombat, 08:09
Erősödik még a Forint vagy kezdünk aljat fogni? https://invst.ly/1dvmkd
kisvasutas
kisvasutas szombat, 07:43
Persze mert a széles féle energiacella amit 490 milla EU pénzzel támogatott meg a narancsmutyi anno 
már feledésbe merült és lehet panaszkodni......
Boby
Boby péntek, 21:23
Előzmény: #96918  Boby
https://www.portfolio.hu/uzlet/20251212/a-videoton-holding-idei-arbevetele-300-milliard-forint-korul-alakul-805894
Hogy ellentmondjak magamnak, azért néha itt is jelennek meg olyan írások,amik segíthetnek a fundamentumok közötti eligazodásban.
"Sinkó Ottó vezérigazgató..... Megemlítette, hogy a jelenlegi forintárfolyam rendkívül kedvezőtlen számukra, "
Boby
Boby péntek, 21:16
Előzmény: #96917  Boby
Amúgy érdekes, hogy a Portfolio ilyen apróságokról abszolút nem ír, ellenben az orosz-ukrán hánorúról naponta legalább 20 cikket közöl.
Boby
Boby péntek, 21:05
https://m4crolab.blogspot.com/?m=1
ASR blogjából idézek. Hátha tudok új nézőpontot villantani eurhuf témában. Andriskának nem kell elolvasni,neki úgysem fog mondani semmit. Közben érdemes néha a hosszú magyar hozamokra is figyelni!
"Feszültség a pénzpiacon – 2025. december 1.A mai SOFR-adat (a fedezett overnight finanszírozás kamatlába) szokatlanul erős feszültséget jelez: a kamat a Fed irányadó rátája fölé emelkedett, ami normál környezetben ritkán fordul elő.Ez arra utal, hogy hirtelen megugrott a készpénz iránti kereslet, és a bankok egyre drágábban jutnak forráshoz még jó minőségű fedezet mellett is.A legmagasabb jegyzések már 4,2 százalék körül történtek, ami egyértelmű funding-stressz.Ezt erősíti, hogy ma az elmúlt hetek második legnagyobb repóforgalma zajlott, döntően MBS (mortgage-backed securities, azaz jelzálogfedezetű papírok) mellett. Ez jellemzően a regionális bankok forrásigényére utal.A mintázat egyre inkább a 2019-es repópiaci zavarokra emlékeztet.Röviden: a likviditás szűkül, a finanszírozás drágul, és a piac több ponton is stresszt jelez."
andras-80 péntek, 20:55
Előzmény: #96914  geza77
Kérdezd meg újra a Chatgpt-t, hátha 500 milliárd eurót ír 😅
geza77
geza77 péntek, 17:35
1 Péntek este, 2 minden szuper! 3 mivagyunkalegjobbak mindenben is!!!!
FO$rint   +0,71%    385,5
korona   +0,32%
zlotyi      +0,1%
usdeur    -0,04%
Máma sem megy a dollárral a FO$rint!  Sikeresen 7szeresen és több, mint dupláját gyengülte, mint a cseh korona!  Védőpajzs nincs, nélküle ennyit tud! Börzsöny aranya sem segít! Hívjatok papot! A mai nappal 1 havi mélypontra lett ütve! Szép teljesítmény zuhan magában!
https://imgur.com/a/tXTCkqx
geza77
geza77 péntek, 17:29
Előzmény: #96900  andras-80
Így  szólsz hozzá nagyzsírfejmarci népNEMZETHHgazdasági miniszter előjelzéseihez és a megvalósulásához??? Még jó, hogy kormányunk mindig is hibátlanul csinál mindent...
Akkor hozzad az adatokat, majd utánanézek ;)  Ne ai val keresgéld ki ;)
geza77
geza77 péntek, 17:27
Előzmény: #96899  fokukac
Kiadtam a feladatot, így végezte el, de attól még lehet jelentős összeg, amit hazaküldenek, beszéltek már róla nem is egyszer.  Lentebb mintha írta volna, hogy a gdp 2-%a...  A cshüngőhashú gheci azt talalta mondani kecskeméten, hogy az mnbből eltűn 600mrd Fo$rint a magyar gazdaság méretéhez elhanyagolható....  Amit hazaküldenek , akkor az is?
geza77
geza77 péntek, 17:23
Előzmény: #96903  kkv14
Na már miért lenne mese? A mAGYAR mérnök "luxusautóval" a valóság???
N0MAD péntek, 17:17
Előzmény: #96908  kkv14
Én tökre megértem hogy nyugger nem helyesli a tervezést, mert a kilátások elég egyértelműek.
Ellenben a fiatal tervez, megvalósít, elér.
De persze lehet savanyú a szőlő. Meg a kavicsos talaj. Csak van akinek később és még előtte kis boldogság is az osztályrésze, nem mint a fanyalgóknak. 
Boby
Boby péntek, 17:03
Előzmény: #96909  kisvasutas
Ezek csak lehetőségek,hogy zárjuk a forint shortokat.
kisvasutas
kisvasutas péntek, 16:23
Tegnap köztársasági elnök akart lenni orbán, ma lehet hogy király ? -elnézve az árfolyamot........
kkv14 péntek, 16:10
Előzmény: #96905  EURHUF_goes_to_haven
"Álmodozás az élet megrontója , mely kancsalul festett, egekbe néz....."
andras-80 péntek, 15:13
Előzmény: #96901  Boby
Neked mindenről orbán jut eszedbe. Ez már kóros...
andras-80 péntek, 15:12
Előzmény: #96902  EURHUF_goes_to_haven
Basszus, a helyesírásod katasztrófa! Elfelejtettél magyarul odakint?? 
EURHUF_goes_to_haven péntek, 14:53
🤡🤡 Kérdezted, hogy miért érdekel az árfolyam.. válaszoltam.
Hogy ebből mit hiszel el vagy sem, teljesmértékben hidegen hagy... Nem kell se neked, sem senki másnak SEMMIT bizonyítanom az életben. Elég saját magamnak és a családomnak.
Az hogy a saját frusztráltságod rám vetíted ki, pedig csak szórakoztat.
Mellesleg továbbra is úgy gondolom, hogy a magyar emberek 75% nem jár külföldre így nem is tudja, hogy mekkora csóresz van ott... addig  húzzák a nadrágszíjjat amíg össze nem esnek... (vagy az orvosi ellátás hiánya vagy a stressz miatt vagy nem tudnak nyugdíjjba menni mert abból nem tudnának megélni, és emiatt a szallag melől kell őket vinni a temetőbe..) Ezek sajnos a tények. 
A magyar embereknek úgy gondolom annyira kell fájnia, hogy már kiláltásuk se legyen, és akkor talán rájönnek, hogy a kormánynak igenis van és volt felelőssége!!
Gondolkodom, hogy el fogom olvasni Krasznahorkai könyvét a Sátántangót... abban ahogy olvastam véleményeket, pont a kollegktív felelősséget pedzegetik, hogy bűnösek vagyunk mint abban, hogy nem váltottuk még le ezt a vérszívó kormányt. Nem gyáltek 500 ezres tüntetések minden hétvégén, hogy korábbi eseményeket ne emlegessek fel (amit akár részben kormány is kezdeményezett... köhömm...)
Én örököltem és kivásároltam tesóm, most pedig egy német lakáson gondolkodunk, van megtakarításunk, és tervezzük a jövőt. Sok sikert az életben, kedves Troll!
Moka_Brikka péntek, 14:39
Ez terv…
kkv14 péntek, 14:37
Előzmény: #96902  EURHUF_goes_to_haven
Mese...
EURHUF_goes_to_haven péntek, 14:06
Előzmény: #96897  andras-80
Pontossan tudod hogy miért... hitelem van egy magyar házon amit még megtartottam. 
Utána meg veszek itt is egyet, nyugdíjjas években meg egyet olaszban, vagy görögben :D nem mintha bármi közöd lenne hozzá. De vigyázz a sárulást okozhatja irigység, de májelégtelenség is ;)
Boby
Boby péntek, 14:00
Előzmény: #96900  andras-80
Te csak azért nem hibázol,mert sosem írsz semmit,nem hivatkozol semmire,csak b@sztatod a közönséget. Te olyan vagy itt nekünk,mint orbán az EU-ban. Bot a küllők lözött.

Topik gazda

Karterab
1 1 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek