Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
Bruttó vagy nettó 600-800 ezer/hónap? Bruttó vagy nettó napi 8 óra munkaidő? Gondolom te sem szívesen fizetnél naponta 7500-10000 forintot, a nap munkadíja egynegyedét 1-1 óra ebédidőre és pakolásra. Reggel meg gondolom le/kipakol egy óráig...
semmi gond. nálam repültek a piba a napi 30ért a sok telefonnyomkodó tróger kihordtam egyedül a sittet a szakmunkát megcsinálta a köműves és milliókat spóroltam. elfordultam már leálltak, kávéztattam, zabáltattam , kóláztattam őket.. azóta már magam vakolok, csempézek, stb
A segéd munka vacak, nehéz ezért >>drága meló! Úgy 600-800 eFt/hó alatt nem érdemes csinálni... szerintem. Ami havi 20 nappal >> 30-40 eFt/nap *-* Egy mukanap napi 8 óra !!! *-* Ha reggel 7-kor kezdett, akkor 7+8=15 a nap vége. Avagy 2 körül már pakolni kell össze, hogy a műszak végén indulhasson haza. Minden további elvárás az >> további pénz és kész. Mi ezzel a gond?
Debrecent amúgy mi pörgeti? A Tankcsapda? :-) Az akkugyárat utálják, Dzsudzsák egy múmia már, mivan arra amúgy? Kecskemétet megértem, de ott mi van ami ilyen menő?
Ma egész nap a strandon a frekvenciális valamint a topkiszerelésű monokinis fiatal hölgyeket nézegettem. CSOK nem jár a velük való üzletben,CSŐD annál inkább.. aztán persze asszony megjött a fagyival..
A magyar melós is ugyanez 5 évig építkeztem. Ha nem álltam felettük azonnal elbaszódott minden. Du 2kor tekeri össze a hosszabítót napi 30 ért. Megkérdeztem ezt hogy a büdös. fba. gondolod? Jaj úgy megsértődőtt hogy azóta se láttam. Kétszer örültem nekik amikor megjelentek meg amikor eltakarodtak a f.ba.
Biztos hogy valamit ki fognak arra is találni. Írták hogy dolgoznak a további lehetőségeken. Volt fél év nyugi de túlmozgásoséknak bele kellett nyúlni. Annyi még dereng hogy rendeleti kormányzás van, de a parlamenti pártok erre áldásukat adták? Akarom mondani működnek még vagy csak napi hűsülő az egész? Egy éve nem követem a politikát. Bocs, tudom nem politikai topic, csakhát az eddigi történések alapján egyre inkább a politikai akarat mozgatja a piacot, mintsem a valódi gazdasági történések.
Ja hogy az az érved, hogy valami más majd csak lesz a városokban is, a most megszüntetett CSOK helyett. Hááááát... nem hiszem, hogy annyit változna az államháztartás helyzete addig. Talán 2025-től valami.
"Esést én egyenlőre nem várok, sőt Januártól indulhat egy fel kör megint ha így marad." --- Látom Gaguse, ,hogy amióta felvetted a CSOK-ot már te is áremelkedést vársz a korábbi áresést jövendőlő hozzászólások helyett. Nem hiába, a pozíció határozza meg a tudatot...
kb 20 éve nem élek Debrecenben, de több ingatlannal rendelkezek ott. A fővároshoz képest néhány éves csúszással valóban óriásit robbant ott a piac, akkori ésszel felfoghatatlanul megdrágult minden, nagyobb mértékben, mint itt. Feltenni azonban bármit fel lehet bármennyiért, max nem megy el, de mint mindenhol, ott is nagyon helyfüggő, azonban egy relatíve ilyen magas ár inkább csak a Nagyerdőn jellemző.
2 családdal tartod a kapcsolatot, az igen. Akkor már mindent tudsz Romániáról. Én meg évek óta dolgozom velük projekteken románokkal és erdélyiekkel is. Nem a munka a kedvenc tevékenységük. Ha megbeszélem velük mi legyen kész mire kimegyek 90%ban nem az és nem úgy van megcsinálva ahogy erről szó volt, a legtöbbször sehogy, mondja gondolta majd együtt. Dolgozunk egyszer csak készülődik, mondom hova? Mondja elmegy az unokáért meg akkor már haza megy megkajál 2óra múlva kerül elő mondja még egy órát marad utána mennie kell. Állandóan utánuk kell menni mert elszivárognak a munkából. De itthon is tapasztalhatod ha egy lakásfelújításon ők dolgoznak. reggelivel cigivel kezdenek délben már kajálnak délután 5kor már mennek el. Szerszámok szanaszét hagyva. A vödörben ott szikkad a frissen bekevert csemperagasztó alig hiányzik belőle. A festéket a kalapács nyelével keveri úgy hagyja ott nem rakja rá a tetőt. Mondja kellene még cső de az udvaron ott van 6db mindegyikből vágtak már egy egy darabot. Nem sorolom. De dolgoztass velük bátran és tarts tőlük mert roppant hatékonyak. :)
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link