Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
szieszta 2023. 06. 12. 11:23
Előzmény: #199119  wantuu

Arról nem beszéltem, hogy körülnéztünk a drágább kategóriáknál is, ott egy bútor, egy autó ára.
Csak arra  akartam rámutatni, hogy a szemétből préselnek bútorlapot, leszabják, megfurogatják, becsomagolják és arany áron otthon összelegózhatod.
Kényesen ügyelnek arra, ami nem látszik, azt véletlenül se fessék be, oda tényleg csak  a potyadék jut.
wantuu 2023. 06. 12. 10:31
Előzmény: #199115  szieszta
Az hogy az IKEA drága, relatív. Ha megnézel egy-két bútort amiben több anyag van máshol, rájössz hogy ahhoz képest az IKEA olcsó.
lacikonyha 2023. 06. 12. 10:30
Előzmény: #199110  Placi82

már úgy kb. tíz-tizenötször leírtam, hogy 2008 nyarán vettem először és utoljára hitelre, amit jó régen, 2015-ben végtörlesztettem, és régesrég  nem vagyok hitelképes
..
és kívánom, hogy a tények se zavarjanak meg téged a további sarazó fröcsögésben, mint ahogy azt  igazi béketáborozóként a  nerkocsmafiloszképzőben elsajátítottad
szieszta 2023. 06. 12. 08:37
Előzmény: #199111  Placi82

Én is úgy élek, hogy ne kelljen hitelt felvenni, mikor összegyűlik a rá való, megveszem.
Ez egy régi felfogás, most teljesen más világ van. Aki kuporgat, az rosszul jár az inflációnak köszönhetően.
A barátom Angliában élt, ő mondta, hogy ott mindent hitelre vesznek, aki megengedhetné magának, az is  a részletfizetést választja. Ott a "hitelkártya" tényleg  a hitelről szólt, költsd el amid nincs, aztán majd visszafizeted, mikor megkerested a rávalót.
Az óriási konkurencia harcban a bankok is egymásra licitáltak, egekig emelve a hitelkeretet.
Amikor meg jött volna  a 2008-as összeomlásos megtisztulás, a jegybankok hevítették tovább a piacot, átvéve a hitelező szerepét. Egy óriási előnyük van, nekik nem kell visszafizetni a hitelt, mert..... kinek is? Hiszen saját maguktól vették fel, kinyomtatva a több kamionnyi pénzt.
szieszta 2023. 06. 12. 08:25

Az természetes, hogy nálunk sokkal jobban emelkedtek az ingatlan árak, de meg kell nézni a a kiinduló pontot. Persze, hogy nyugaton nem volt ekkora emelkedés, mert náluk már korábban is magasak voltak az árak.
Abban viszont egyetértek, hogy az emelkedés az elhibázott állami beavatkozásoknak köszönhető, kiemelve egy réteget és ellehetetlenítve a másikat.
szieszta 2023. 06. 12. 08:15
Hosszú idő után belevágtunk a házunk kis felújításába. Festetés megvolt, hát cseréljünk le egypár bútort, mert egyik másik már szétesőfélben van.
Igaz, régen nézegettem az árakat, de ami most van, az megdöbbentett. Nem elég, hogy arany áron van minden, de a minőség...... Az biztos, hogy semmi nincs túldimenzálva, ahol elég az 1 centis csavar, ott 1 centis van, de a bútorlap is már csak 9mm-es. Még meg is volt jelölve, hogy ne a végén emeld, mert eltörik.
A kislányom meggondolatlanul könyveket pakolt a polcra, ami szépen meghajlott. Persze a bemutató teremben a könyvek kartonból készültek. Aztán elgondolkodtam, hogy ez nem a könyveknek készült, mert ki is vesz könyvet manapság. Nekünk is csak dísz a Révai lexikongyűjtemény. Meg is néztem, mennyiért árulják ezt az "értéket". Ezer forint darabja.
Természetesen most sem a legdrágábbat vettük, de elgondolkodtam, hogy ez már most sem ér annyit, mint amit lecserélünk, pedig a többszörösébe kerül.
A svéd bútorlánc még dicsekedett is vele, hogy milyen zöldek, a karácsonyfákat ledarálva készítik  a bútorlapot, de a régit ledarálva is tudnak újat készíteni. De akkor miért ilyen drága???
Gondolom az üzletpolitikájuk változott. A zsidó azt mondta, nyerjek csak 1 forintot, de adjak el nagyon sokat. Most  elég egyet eladni és megvan az egész heti nyeresége.....persze sarkítva.
Mennyit nyerhetnek rajta, ha az ott dolgozónak van 30%-os engedménye?
Az egyik ismerősöm most rendezett be egy üres lakást, azt mondta, egy autó ára volt. Hát el is hiszem....
earth 2023. 06. 11. 22:51
Ennyit ért a szerződés...
https://www.youtube.com/watch?v=3D8TEJtQRhw
Egyébként a barmok többsége fel sem fogja, hogy amit kapnak, azt mástól vették/veszik el, azaz lopják. Ez a nagy keresztény szemlélet!
J0hnnyEnglish
J0hnnyEnglish 2023. 06. 11. 22:15
Azért a ciripelést nem lehet a végtelenségig csinálni! Most sem lehet majd...
Dango 2023. 06. 11. 21:48
Tücsök világ...
Placi82 2023. 06. 11. 21:26
En azert nem vettem fel a babavarot, mert nem valószínű, hogy még egy gyereket akarunk, (a meglevoek a babavaro elott szulettek. ) Meg elore gondolkodva, arra gondoltam, hogy a bunteto kamatot befolyasolo referencia kamat a jegybanki alapkamat se lesz mindig 0.9%, hanem mar akkor arra tippeltem lesz az 8-9% nem sokara, mert kikombinaltam. Ide is beírtam, jópáran ki is rohogtek.. Be is kovetkezett 13% lett. :) Erre meg mi tortenik, 5% ban maximalizaltak, nem teljesítok bunteteset. Szuper! Allampapirban hozott volna 1 milliot/ev, ha felelotlen vagyok, es nem tudok elore gondolkodni, kombinálni. Erre en jartam rosszul? Faxa. De ez megy az egesz nyugati gazdasagban megtakaritokat , elore gondolkodokat sarcoljak, inflacioval raboljak. A hitelesek, adosokat meg piedesztara emelik. 
Placi82 2023. 06. 11. 20:31
Előzmény: #199091  lacikonyha
Mi ez a béketaborozas? Tessék kitenni, a menora, vagy a kereszt mellé, főni fenykepet, es ugy imádni , mint neked  lakas spekulansnak. Mert ugy tartja nektek a lakaspiacot  ahogy csak bírja. Ha nem lett volna ez a 20 evig fix 3.5%os ajandek ingyen hitel ebben az orszagban, akkor ekkora lakasár futas, bull piac se lett volna, mert Euroban is parjat az EU ban, talan egyik orszagban se volt ekkora az elmult 10 evet nezve. Olaszban kb semmi dragulas nem volt. Nalunk meg 250-300%? Az eur meg erosodott 30%ot kb! De a mostan, a sok tizezer ember is bajban lenne es  brutalis lakas eladas domping lenne  ha nem lenne kamat stop, az 5 eves alatti kamatperiodusuaknak , ha nem lett volna babavaro, amibol meg van a kezdo indulo önero  etc....etc... sorolhatnank. A sok felelotlen hitelfelvevőt , nem győzi kimenteni. Ugye neked is van  jo sok hiteled a befektetesi lakasaidon? Akkor??
Placi82 2023. 06. 11. 20:13
Előzmény: #199108  berlini
Ha, te fizeted, es nem a banki hitel  miatt ertekbecsul, a banknak, akkor lehet racionalis, ha latja, hogy nem az a  cel hogy elvezkedjen a megrendelo, hanem komolyan erdekli. Egy panelt konnyebb racionalisan belőni, mint egy telket, vagy egy nagy csaladi házat.
berlini
berlini 2023. 06. 11. 17:45
Előzmény: #199107  J0hnnyEnglish
pénzkidobás
J0hnnyEnglish
J0hnnyEnglish 2023. 06. 10. 17:47
Előzmény: #199106  Franky

Nekem van egy friss piaci értékbecslési számom:
Gazdagréti felújított panel 880e/nm, ehhez nézd a kínálati árat, én azt mondom, hogy 30-40 ezerért érdemes értékbecslést kérni mostanság, hogy a Földön járjon az ember a kiindulási árral kapcsolatban és pénzé lehessen tenni lakást.
Franky 2023. 06. 10. 17:09
Ismerős el akarja adni zuglói kislakását. Jó kis lakás, jó helyen. 
A com áraihoz lőtte be, 2 hét alatt 3-4 túrista jött rá. Most lejjebb vitte 10%-kal, újabb 3-4 túrista. Talán most visszajön valaki ismerőssel újra megnézni. Ajánlat még sehol, 1 hónap után.
Szóval elég nagy pangás van, a com árak még iránymutatásnak se jók... :-)
Nudli
Nudli 2023. 06. 10. 16:13
Előzmény: #199096  Benzedrine
ezt mondtam.. proli minden olyan munkás aki bérbe adja munkaerejét és tudását.. nem rendelkezik termelö eszközzel.. 
Nudli
Nudli 2023. 06. 10. 16:10
Előzmény: #199094  tihamer
nincs ilyen.
Anno a komcsik találtáki a 80as években..mert nem tetszett a "művelt" rétegnek egy kalap alá veszik öket más munkásokkal.. ezért kitalálták a fizikai és szellemi állományt a munkahelyeken. :) de ugyanúgy munkások voltak csak egyik esztergált a másik bért számfejtett  vagy rajzolgatott napestig. 
Nudli
Nudli 2023. 06. 10. 16:04
Előzmény: #199093  Benzedrine
ááá már a rómaiak is használták ezt a szót. 
ird be googliba.
Folyamatosan finomitgatták/ják de jelentése a szabad, munkavállaló réteg az  aki .nem termel neki termelöeszköz.. nem rendelkezik passziv jövedelemmel.
Komik képezték le jobban lettek a proletárok és a burzsujok.. 
Ma már nem használják..csak pejorativ értelemben... de ha használod akkor ez a jelentése.. 
Ma már társadalmi rétegzödésröl beszélnek.. alacsony közép felso réteg a tökések..majd árnyalják a rétegeket is.. alsó-közép és felsöközép osztályok... 
bronz 2023. 06. 10. 14:34
Előzmény: #199100  Ishar
Remélem, ha lesz egyszer újra felújítási program, akkor nem ilyen elcseszett módon lesz megcsinálva, mint a 3+3-as. Azzal is csak a szakik jártak jól és az tüzépek.
J0hnnyEnglish
J0hnnyEnglish 2023. 06. 10. 14:27
Előzmény: #199100  Ishar
Emelnek, hogy csökkentsék majd sírjanak! :D

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók