Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
Azért az nem fog a végtelenségig menni mindenkinek, hogy hazai (=ingyenes, olcsó szállásos) felsőoktatást akarnak elvégezni, majd külföldre akarnak menni sok pénzért.
Eleve ahol a legtöbb pénzt is lehet szerezni és ahol az élet is drágább (plusz adók) az New York, Texas, California államok. Mpagnesék az utolsóban vannak és valóban az a terület ahol tartózkodnak drága, így az 1500$ már messze nem tűnik rossznak. Szoktam kis lakás videókat nézegetni youtuben és ott is brutális módon mennek fel a 30 négyzetméter alatti lakhelyek. Az extra mininél pl. fürdő és WC nincsen.
Egyszer már kitárgyaltuk hogy 20-25M között nyugati országrészben, megyeközpontban veszel lakást, 28nm-nél nagyobbat! Nincs semmi gond, az arányok kb ugyanazok!
Ja nincs gond. Itt minden ember ilyen trehány vagy hogy mondjam. Igénytelen vagy nem tudom mi a jó szó. Itt szét van esve mindenki. Takarítunk, látjuk.
A kamatemelkedéssel kint is megált a drágulás. Budapest érzésre az elmúlt kb 3 évben már nem drágult euróban de nincs statisztikám, 2019-ben adtam el egy lakást szerintem nem drágán és most vissza tudnám venni kb ugyanannyiért.
Nem akartalak megbántani, bocs. Nem a lokaciora értettem a gettót, de nekem az olyan egyen28m2es lakások, ahol a berendezést egy két évente cserélni kell, mert a te szavaiddal élve nem vigyáznak rá a bérlők, hát lehet, hogy nem a gettó a jó szó.
Azal itteni minimálbért otthon a 600-600 nettó nem ugorja meg. Hidd el, számolgattam. A lakhatáson kívül van még 1000 dolog. Nekünk 1500 lakni és még 1500 minden egyéb.
Persze , hogy nincs ertelme. London belvarosaban, Kensington, stb csak a felso tizezer el, az ingatlanok fele ures, mivel csak orosz, Arab, kinai maffia veszi laundrynak. A masik meg , hogy Londonban fele bevandorlo, akiknek elnie kell valahol. Nem lehet Budapest eel hasonlitani
Nem éltek jól. Csak mondtam, hogy van ilyen. Itt aki dolgozik, sem segélyt, semmit nem kap és gyakorlatilag nem lehet szegény 16,30 $ minimál órabér mellett.
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link