Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
"Kb 20-25 éve mikor dolgozni kezdtem, jóval nagyobbak voltak a különbségek a magyar és külföldi bérek között, mégse akart a kortársaim nagy része külföldre menni." ---- Ehhez annyit azért hozzátennék, hogy 2004 májusában léptünk be az EU-ba, és ha jól emlékszem csak 2011-ben nyílt meg több uniós munkaerőpiac (pl. Németország, Ausztria) a magyar munkavállalók számára.
Hagyjuk már ezt a Lidl parkolót. A legnagyobb válságban is teli lesznek a diszkont élelmiszerboltok, pláne a nagyvárosokban. Anekdotikus érvelés helyett a statisztikákat érdemes vizsgálni. https://www.ksh.hu/gyorstajekoztatok#/hu/document/kis2212 2022. decemberben a kiskereskedelem forgalmának volumene a nyers adat
szerint 4,8, naptárhatástól megtisztítva 3,9%-kal csökkent az előző év
azonos időszakihoz képest.
Majd meglátjuk, ha az emberek idén nem kapnak free 1000 MRD FT-t. Az utóbbi hetekben meglepődve tapasztalom, hogy felénk üres délután a LIDL parkoló 1 kassza üzemel ott is csak 1-2 ember.
https://www.ingatlannet.hu/statisztika/Budapest ez alapján az elmúlt 3 évben, azaz 2020 márciusa óta biztosan nem dupláztak az árak. nem tudom milyen lokációt néztél, ahol igen. --- a recessziót most éppen tologatjuk, de magától nem fog elmúlni/megoldódni az infláció kérdésköre. már most is hatalmas összegeket kell kifizetni kamatként a kedves kormányunknak. ha meg engednek a kamatból, akkor szétverik a forintot és újra ugrik az infláció. tehát vissza a startmezőre (és ez nem itthoni sajátosság). nem látok pihe puha landolós kiutat ebből a csávából. most hozta ki a pincér a számlát az elmúlt 10 év dőzsölése után, tessék a kasszához fáradni ,)
Én szerintem pedig igencsak vészes. 21 év alatt megháromszorozódott a 70 évnél idősebb praktizóló orovosok száma. Én ismerek olyat, akinek már igencsak nyugdijba kellene mennie, mert a betegek látják kárát. Nem lehet elküldeni, nincs helyette senki.
Ha a feleségváltás mint alternativa szóba került, akkor sürgősen hagyd abba az ingatlankeresést. Ma beszéltem egy jól kereső fogorvossal. 10 év kemény munkájával összehozták a felségével életük fő művét (egyetlen nagy vagyontárgyát egy kis elektromos autón kivül) egy rózsadombi 100m2-es gyönyörűen felújitott lakást (mutatta a fényképeket a telefonján) Ma már pár hete egy átmeneti bérletben tervezi, hogy a lakásban maradt feleséggel eladják a lakást. (Már ha az is úgy gondolja.) Ismerve egy vagyonosztozkodás menetét (öcsémnél a válás pár hónapon belül megvolt, de a vagyonosztozkodás 6 évig tartott) tudom, de nem mondtam neki, hogy nem lesz elég a ma megnézett ingatlanban (vagy hasonlóban) kihúzni kb 1 évet bérletben.
Erre illik a mondás. Egy újszülöttnek minden új. Hathor viszont öreg róka az ingatlanpiacon. És ő tudja, hogy az első kinálati árak soha sem az eladási árak. Igy a legtermészetesebb az, ha az árak szépen csökkennek a dotcomon. Én 2,5 évvel ezelőtt eladtam a családiházamat a XVI.ker-ben, kb 2 hónap alatt. 96 millióval inditottam (márcsak azért is, mert a szemben lévő ház kinai tulajdonosa egy félresikerült felújitás után egy kisebb, rossz beosztású házat ennél is drágábban hirdetett. A legborzalmasabb egy teljesen felújitott tetőtér volt, ahol a szobákban 2,3 alatti volt a belmagasság). Utánna elkezdtem csökkenteni az árat és a legtöbbet ajánlóval megalkudtam. 82 millió volt a vételár. (13 ingatlanos látogatott meg, egy részük hozott vevőjelölteket is mindegyik óvott attól, hogy 75 felett hirdessek. Egy őszinte ingatlanos volt , akivel kötelességszerűen közöltem az eladás tényét a szerződéskötés előtt, hogy levehesse a hirdetést, aki utólag is azt mondta, hogy nem gondolta, hogy ennyiért el fogom tudni adni. ) Kivülről nagyon jól nézett ki, de egy hosszú beárazott listám volt arról, hogy akkoriban kb 20 millióba került volna egy belső teljes körű felújitás. A vevő minden felújitási sornál többet költött rá és még nem tart a végénél.
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link