Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
Nem írtam ikeás bútort! 15:01 kommentben megadtam a pontos paramétereket. Az Ikea / RS Gaguse-nak adott válaszban jött elő, h az tényleg olcsóbb lehet. Akár a fele is a bútor. De sztem még az is inkább több, 50 - 70 %-a lehet az egyedinek. De az ikeás más minőség, ezt is tudjuk.
Annyi a különbség, hogy nekem a különbség be van fektetve, és hozamot hoz. Te pedig mindezt még full hitelből is csinálod. Te életed, te nyavalyogtál, hogy jobb lenne 100-200 milla tartalék inkább. No offense, csak ez is az oka, hogy az a tartalék van vagy nincs.
Nekem az IKEA az nem az alsó kategória. nem nőttem fel stilbútorok között , nem lógtak a falon neves festők művei, nekem a komfortérzetem egy nagyon elegáns lakásban rosszabb lenne mint ma az IKEA világban. Dehát különbözőek vagyunk És ezzel nincs is semmi baj. meg kell élni az egyedi bútorgyártó asztalosnak is.
Nos, akkor már csupán az a kérdés marad, hogy miért fizetsz ezekért kétszerannyit, ha szerinted ezek nem a luxus kategória? (merthogy ezt irtad) Ha meg luxus kategória (sejtésem szerint), akkor szüksége van erre az embernek? megnézted, hogy ezek mivel tudnak többet mint a fele vagy harmadárú társaik ugyanattól a gyártótól? pld. Elektrolux micro: itt nekem fontos a grill funkciós is (de ez már szinte extra hiszen van sütőd is) lehet kapni 54 ezertől 200 ezerig. 54 ezer a fapados (no nem minőségben mert ugyanaz az elektrolux) és 200 a mindenféle hasznos (és kevésbé szükséges) funkciókkal. Én bevallom az én elektrolux micróm 100 ezer alatt volt (ma már biztos többe kerül) és ennél relative drágábbat vettem mint az átlag. Hiszen ezt használjuk a legtöbbet, de nem hiányolom a nem megvett funkciókat.
Fél éve iszonyat sokat foglakozunk a lakás dolgaival. Alaposan körbejártunk minden tematikát, a konyhát is. Sajnos itt derül ki, hogy nagyon más világot látunk. Lakásárakban nem, milyen érdekes... Én nem kamuzok, az biztos. Megmondtam azt is, hogy közép / felső közép minőséget várjuk el, lőttük be. Én azt nem értem, hogy az ellenzők, ágálók saját elmondásuk szerint nívós helyen, lakóparkban, családi házban élnek, mellette több száz mFt befektetett tőkét legyezgetnek a kommentekben, de lakásuk berendezése a panelekét, alsó társadalmi osztályokét is alulmúlja. Némi disszonanciát érzek...
2020 októberében fizettem 500 ezret (ahogy irtam ez pár hónappal később már 20-30%kal drágább lett volna) Későbbi hozzászólásomban irtam a mai árakat: #165118 720-930 ezer közöttieket
Íme a konyhagépek, általunk beszerzendő egységek (pár helyen direkt a típust is megadom, mindenhol nem akarom):Blanco pleon 6 mosogató 110 e Blanco linus-s csaptelep 90 e Blanco szemetes 70 e Bútorredőny 230 e (ez tényleg extra) Neff mosogatógép 310 e Electrolux EIP6446 ind főzőlap 170 e Electrolux KOEAP31WT gőzsütő 260 e Whirlpool beépített hűtőgép 340 e Electrolux mikró 200 e Bosch kihúzhatós páraelszívó 200 e Ikea pult alatti kis hűtő 120 e SUM 2.100 e. Redőny extra nélkül kb. 1.900 e. Kuka is kérdéses, lehet a konyhabútor árának része lesz.
Csak javasolni tudom hogy nézzél alaposan körül. Ma már az elemes konyhabútorgyártóknál olyan széles a méretválaszték, hogy teljesen jól hozzálehet passzitani a helyhez. Vannak az alap 60cm-es szélességünk kivül 45, 50 25, de van még 15cm szélességű eleme is (ez például munkalap alatti kihúzható fűszer, ketchup stb tartó) Nem kell ide kétszeres áron asztalos hidd el nekem. A gépeknél meg csináld azt amit irtam. Ár-értékarány elemzés. csak egy kis idő és pár euró többletkiadás és megspórolsz pár százezret.
Meg az egyedi méret, az is a parasztvakítás része. A konyhabútor 30, 40, 60, 80 cm széles elemekből szépen összekombinálható az Ikeában is, és az asztalos is sokkal olcsóbban össze tudja rakni, ha ilyen méretből válogatod. Van az Ikeában is mindenféle minőségű ajtólap és munkalap is, beépített elemek. Asztalos pedig elmegy a lapszabászatba, és onnan veszi meg a hasonlót. Egyetlen oka volt, hogy nem ikeáztunk, hogy nem volt nekik 105 cm széles elem, mert összekombináltuk a 45 cm-es mosogatógépet a 60 cm-es mosogatóval, és felette is szerettünk volna egységes elemeket. Valamint a 420 cm már nem fért el, az adott helyen. Tényleg jobb lett így, de felár volt az asztalos.
Ne haragudj, de még nem találkoztam olyan emberrel akit igy meg lehet vezetni. IKEAs bútorral kezded (ami nekem tökéletesen megfelelne, a feleségem flancolt a miénknél és igy került többe,) és utána ehhez a szolid polgári (abszolút nem luxus) minőséghez irod az összesen 2 milliós gépeket? Javaslom a gép specifikációkat kérd el és nézz utána. Külföldön számos tesztoladla van, ahol teszt összefoglalóakt igyen részleteseket pár euróért meg tudsz kapni az interneten (pld Stiftung Warentest) A Neked 1,5-2 millióért megajánlott gépek feléről kiderül, hogy tudásukho képest túlárazottak, a másik felének pedig pár extra tulajdonságáról derül majd ki, hogy neked feleslegesek. Amit most leirtam, az nem valószinű, hanem biztos. Aki pedig a korpuszt akarja rád sózni folyóméterenként 800 ezerért annak én jó szerencsét kivánnék, (máshol) Lesz egy szép nagy lakásod. (Tehát nem kell felfelé a plafonig minden helyet kihasználnotok.) Kérdezd meg a feleséged, hogy a konyhában szeretne-e folyamatosan létrázni. Ha nem akkor a a konyha legyen relative alacsony (a többsége, kivéve hűtő) Egy ilyen - nem óriásokra méretezett magasságú- konyhánál még túlárazva sem tudom elképzelni a 800 ezer ft/fm-es árakat.
Nekünk is mondták a boltban az eladók, hogy az már nem is ember, aki nem a pirolitikus tisztítású sütőt vásárolja 4 rétegű üveggel. Aztán megvettük a mezei Eletroluxot, 90 ezer körül, 4 éve használjuk, és tökéletes, egyszer sem hiányzott a pirolitikus tisztítás.
Gaguse árait még meg lehet magyarázni. De ezeket az árakat már nem. 17 éve a régi lakásunkban került ennyibe a konyhabútor. De a gépek akkor is sokkal többe fájtak. Jó erős akcióba futhattál bele a számottevőnek tűnő minőségi eltéréseken túl.
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link