Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Bianco 2021. 04. 29. 14:47
Előzmény: #115807  Törölt felhasználó
Minden kerületnek van jó és kevésbé jó része. A XI. általában jónak számít, kivéve, amit te most találtál. Vasút, zajvedo fal, baromi forgalom az M1 M7 egész kivezető/bejövő forgalmával, levegőminőségével. A lakás meg.. Konyha, fürdőszoba kuka, a konvektor a legkisebb probléma. Ha egy 10 + éves cirkó lenne, az lenne az igazi időzített bomba. 
HerrLudwig 2021. 04. 29. 14:37
Előzmény: #115816  ncseed!
Akkor mégiscsak befektetési vétel, ahol lehet gondolkozni meg vacillálni? Csak mert az idézetedben nem ez volt, hanem ha megy a gyerek pestre, akkor neki lakást kell venni ott, de rögvest.
Akkor döntsd el, hogy mivan, mert amit másodjára írtál, az ellentmond az idézetnek.
kszsah1 2021. 04. 29. 14:36
Előzmény: #115817  Gang
bizonytalan befektetés , ezek 30 évenként a földig lebombázzák egymást , igaz viszont hogy a telek a bombázások helyén megmarad , de a telkeknél meg az lehet a muki ha kémiai fegyvert vetnek be , akkor azt sakk matt a befektetönek ---- ha  életben marad
Gang 2021. 04. 29. 14:22
Előzmény: #115806  kszsah1
Szerbiában kell lakást venni befektetésnek:
"A koronavírus-járvány ellenére Szerbiában egyre emelkednek az ingatlanárak. Belgrád egyes városrészein a lakások négyzetméterének ára meghaladta a milánói ingatlanárakat, ám Újvidéken, Szabadkán, sőt a közép- és dél-szerbiai árak is napról napra emelkednek. A legnagyobb érdeklődést Belgrád területén mutatták ki. Egy négyzetméter ára Belgrádban 1500 és 8000 euró között mozog, de nemrég adták el a legdrágább lakást a Belgrád Víziváros lakónegyedben, a Száva folyó partján, egy négyzetméteréért az új tulajdonosok majdnem 9632 eurót fizettek, így az 150 négyzetméteres ingatlan 1.444.888 euróba került. Újvidék sem marad el sokkal Belgrádtól. A tartományi székvárosban jelenleg tízezer építkezés folyik, ami éppen az ingatlanpiac fellendülését mutatja. Újvidék központjában a lakások négyzetmétere meghaladja a 2000 eurót, a peremvárosban pedig 1200 eurót is fizetni kell."
ncseed!
ncseed! 2021. 04. 29. 14:21
Előzmény: #115814  HerrLudwig
KELLeni nem sok mindent kell... csak pl. enni, inni meg LAKNI!
Ha veszel is lakást (ahogy pl én tettem) az nem a gyerek nevén van ergó nem neki vettem. Az egy befektetésem NEKEM, történetesen ingatlanba. Ha nem kell a gyereknek bármiért semmi gond! Csinálhatja azt ami szerinted a frankó: támogatás nélkül mehet ahová akar.... Szóval attól hogy nekem van ingatlanom még nem kötelező benne a gyereknek lakni. Ha mégis megfele neki és szerintem ő is megfelelően áll dolgokhoz akkor TALÁN lakhat benne és egyszer TALÁN megkaphatja. Életemben, nem örökségként...
Szerencsére jó sokan vannak akik bérelnek és nem vásárolnak. A cikk nem azt mondta hogy mindenki... csak azt hogy vannak élethelyzetek amikor lépni KELL.