Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
CyrusTheGreat 2021. 04. 27. 08:30
Előzmény: #115416  berlini
Majd' mindennap főzök, nekem ez egyfajta rekreációs tevékenység és ráadásul ennek következtében normális ételt ehetünk. Normál, szeparált konyhám van, kamrával, kb. 9nm összméretben. Élhetetlennek gondolnám ezt amerikai konyhával. Feleségem az esetek nagy részében vagy kint van velem a konyhában, vagy ha nem, akkor valami mást csinál a nagyszobában úgy, hogy közben nincs kajaszag a szobában, nem zúg a mosogatógép nap végén, nem kattog a hűtő.
berlini
berlini 2021. 04. 27. 08:09
Előzmény: #115418  tihamer
ne beszélj zöldséget.
Olvasd el mit irt.
tihamer
tihamer 2021. 04. 27. 08:04
Előzmény: #115417  tihamer
"és nem, nem vagyok oltásellenes, sőt keleti vakcinaellenes sem,  holnap kapom a második adag Szputnyikot"
😄
Azért mégiscsak a legkevesebb beteget és halált hozó orosz oltást kapja. Véletlenül?
berlini
berlini 2021. 04. 27. 07:36
Előzmény: #115415  berlini
Én már sokakkal beszéltem erről a témáról.
Érdekes módon a férfiaknak nem tettszik az amerikai konyhás megoldás, a nők többsége erre vágyik.
Vajon miért?
berlini
berlini 2021. 04. 27. 07:33
Előzmény: #115414  Alexander_Greybeard
Értelek.
De összeszámoltad már hogy mekkora lakásban működik mindez?
Párszáz négyzetméteresekben.
Én nem is merem olyan jól Amerikát mint Te, de egyet nem hiszek. Hogy ott mindenkinek, vagy akár a nagyvárosokban lakók többségének ekkora a lakása.
Tehát a többség bizony összevon funkciókat ott is egy-egy helyiségben.
Mellesleg nekem megközelitően ekkora volt a családiházam. 
Nem vágyom vissza .
Nekem most a 37m2-es nappali-konyha-étkező mindenes funkció pontosan megfelel.
És hidd el magyarországon (amit már jobban ismerek) a többségnek ugyancsak megfelelne.
De nincsen neki.
Alexander_Greybeard 2021. 04. 27. 03:25
Előzmény: #115372  berlini
Az amerikai konyha a legnagyobb atveres az epiteszetben. Ez egy magyar talalmany, amit azert csinaltak, hogy ne kelljen 10 nm-rel nagyobb lakasokat epiteni de megis minden funkciot ki lehessen szamlazni. A vicc az, hogy a koltsegcsokkentes miatt amcsiknal is kezd divatja lenni de ok maskepp gondolkodnak a konyharol, mint mi. Naluk sokkal nagyobb hagyomanya van az ettermeknek es a  hazhozszallitasnak. Viszonylag ritka, hogy orakon at fo a bableves a konyha sarkaban vagy hogy halat pucolnak. Ha megis orakon at fozocskeznek, annak legtobbszor nagy tarsadalmi funkciot is keritenek (thanksgiving pl.) es sokszor kinti tevekenyseg (bbq). 
Amit mi amerikai konyhanak hivunk, annak az amcsi megfeleloje a family room (az ottani konyhatundereknek ez az almuk). Egy kotetlen, intim ter, ahol gyerektol a nagymamaig mindenki megtalalja a maga helyet. Van asztal, konyha, tv es akar kozelebbi vendegeket is lehet benne fogadni. Emellett van egy living room, ami a nyugodt elvonulas, csend vagy tv es altalanos vendegfogadas helye. Nagy ingatlanokban regen divat volt a butler's pantry is, ami egy elrejtett mini konyha, ahonnan konnyu megkozeliteni a living room-t (es a dedikalt etkezot) es kiszolgalni az ottani vendegeket frissitokkel. Amikor a family room es a living room osszemosodik, akkor vagy figyelnek arra, hogy magyar leptekkel oriasi hely maradjon mindenre vagy nagyon jol tudjak, hogy csak aprosagokra fogjak a konyhat hasznalni. Mi ebbol annyit hoztunk at, hogy a lakas kozepebol budositunk be mindent, mikozben zorgunk es nincs hova elvonulni. Nem veletlen az, hogy raketaznak az amcsi csaladi hazak arai. Most, hogy megtapasztaltak milyen az, ahogy mi elunk a pesti lakasokban (nincs ter semmire a 4 fal kozott), menekulnek dupla penzert is. Ahogy mi elunk, az nekik mar kompromisszum, megis roluk neveztuk el ezt a hulyeseget.
upgrayeddAKS
upgrayeddAKS 2021. 04. 27. 00:25
Előzmény: #115410  ncseed!

hát, azért vannak benne kiábrándító sorok, de nem rossz... kopizni nem tudok, nem enged kijelölni, így csak annyit, hogy azért látszik, hogy nem atomfizikus a hölgyemény :) de a jpé megvan, ez fontos, és jókat is írt, tényleg...  valóban egyre nagyobb probléma ott is az elhízás, de azért a világbajnokok a különféle kis szigetek (Óceánia), aztán USA meg még néhány arab ország, és sokkal lemaradva jön néhány D-amerikai állam... szóval ezt kiemelni kb. oylan, mintha azt mondanánk, hogy Mo.-on állatokat kínoznak a magyarok, mert volt pár eset valóban (hogy rohadnának meg valóban)
nagy probléma ITT a nyelvtudás hiánya, ami még jóval közelebb is áll a d-amerikaiak problémáihoz, stb. stb. (ja és a félkatonai diktatúrák is problémásak, höhöhöhöhö)
upgrayeddAKS
upgrayeddAKS 2021. 04. 27. 00:16
Előzmény: #115410  ncseed!
ja, hát pl. a kubaiak is mindig a megoldást keresik... embargó? nem baj, majd addig buherálnak mindent, amíg el nem kezd működni - nagy ott a szegénység, mégsincs annyi rinyáló, mint a sokkal gazdagabb Mo.-on... a brazilok már érdekesebbek, azért ott elég sok a ganxsta, de ők is boldogabbak, mint a picsogó honfitársaink... ja, és mindent tudnak értékelni, egy cuki brazil kis hölgy pl. azt emelte ki, hogy miylen biztonságos Bp. - igaz, hogy párás meg szar idő volt épp, de meglátta azt, ami JÓ, sőt jobb, mint ott... sztem a magyarokkal az a baj en bloc (nyilván nem mindenkivel), hogy szinte mindig mindennek a negatív oldalát keressük (és meg is találjuk)   - sokan nem a lehetőségeket keresik, hanem azt, hogy mik a buktatói valaminek (mondjuk azt is kell néha), miért JOBB a biztonságos csigaházban maradni, stb.
upgrayeddAKS
upgrayeddAKS 2021. 04. 27. 00:07
Előzmény: #115408  Zoltán42
koldusok vagy a közlekedés? "20 éve képezi a Batthyányi téren való átjárás  majdnem a minden napjaimat. Blaha 2, hogy az ottani problémát miért nem tudták/akarták felszámolni oldaltól függetlenül számomra rejtély, de ugyanez a Déli az a Naphegy szempontjából hátrányos vagy lehetne a Moriczot is mondani" a koldusokra van megoldás, humánus, csak nem lehet belőle lenyúlni: pl. elnéptelenedő falvakban rehabilitálni őket, ahol MUNKAERŐként jelennének meg x idő után... közlekedés meg úgy trágya, ahogy van, nincs átgondolt koncepció, már rég WAYMO-knak kellene járniuk Bpesten, vagy ha a Waymo nem vállalta volna, akkor más cég... és még lehetne ragozni... az is rövid távú érdekekbe ütközik (korrupció) ... fel kell lógatni néhány politikust (hazaárulás, haditörvényszék) és alkkor TALÁN csak azok mennének politikusnak, akik tenni is akarnak valamit, nem akik lopni... sorry, ez ömlesztve ment...
ncseed!
ncseed! 2021. 04. 27. 00:02
Ezt most itt hagyom nektek! Kicsit off de mégsem. 
Hosszú de elgondolkodtató... Előre szólok agy kell hozzá! 
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=2537301479910655&id=100008924836191
upgrayeddAKS
upgrayeddAKS 2021. 04. 27. 00:01
Előzmény: #115399  Placi82
"Mert a jövőben egyre jobban fel fog  értekelodni a kozbiztonsag. " miért, az orkok már így is kiszorultak igen sok helyről, és itt nem etnikumra gondoltam, hanem életstílusra... gazdag orkok meg mindenfelé vannak, Budán is bőven, sőt, ott aztán sok a primitív sutyerák (mondjuk mindenhol, ez is igaz...) a Móricz környékét amúgy ki is tartja rossznak... megnézem még, mert ez speciel engem is érdekel, majd rákérdezek... csak elfelejtettem :) a nagy örömködésben, mondjuk a köcsög ETH csak +6%, még az XRP is +24% :)
Zoltán42 2021. 04. 26. 23:53
Előzmény: #115405  lohran
Igen hiszen amellet, hogy élvezheted a budai milliot a kis dombokon és a zöldben közben a belváros magjában vagy egyszerre, viszont a hangzavar nélkül. Egy dolgot nem ertek 20 éve képezi a Batthyányi téren való átjárás  majdnem a minden napjaimat. Blaha 2, hogy az ottani problémát miért nem tudták/akarták felszámolni oldaltól függetlenül számomra rejtély, de ugyanez a Déli az a Naphegy szempontjából hátrányos vagy lehetne a Moriczot is mondani ha a Gellért-hegyre onnan mész fel, de azért így is a Batyin levő állapotok  amik számomra teljesen érthetetlenek, parlamentel szemben a Vár kapuja és gusztustalan ami ott van legalább 20 éve...
upgrayeddAKS
upgrayeddAKS 2021. 04. 26. 23:50
Előzmény: #115401  Placi82
szakmát váltottam: közgazd. - IT  - aztán (ha minden jól megy) megveszem végre azt a tengerjáró lakóhajót, és utazgatok egy "kicsit"... pénz van rá, már csak ismereteket kell gyűjteni... ja, mert mohó g..ci vagyok, és nem akarom midet elkölteni, és még a bef. portfolió nagy részét meg is akarom hagyni, de fene se tudja, talán ideje lenne kiszállni :)  az csak a "baj", hogy élvezem a portfolió managelését, a vállalkozásokat meg úgyis eladom, stb. - elvileg, ha mindent eladtam, és csak bef. portfolió maradt, akkor azt tudnám az óceán közepéről is managelni, főleg ha Musk brother besegít a Starlinkkel... :) amúgy meg sokat olvastam meg néztem jó oktató tartalmakat, amikor pl. egész héten home office-ban voltam, akkor meló+edzés+YT ment felváltva, meg azért megvoltak az alapok... nem vagyok elveszve, ha műszaki téma akad, a humán tud.-ok felé haladva viszont sajnos sok bepótolni valóm van még... ÚGYHOGY MINDENKINEK AJÁNLOM: tanulni, tanulni, tanulni :) (a hülyeséget meg kiszűrni, kiszűrni, kiszűrni) ja igen: nem nézek TV-t ööö... vagy 20 éve... szinte semmit (kicsit kevesebb)
Zoltán42 2021. 04. 26. 23:44
Előzmény: #115399  Placi82
A budai hegyvidék főleg a Dunához közelebbi dombocskák sok más európai fővárost látva is azt kell mondjam, a top lolaciok között vannak ha az adottságait nézzük, főleg, hogy sok fővárosban nincs is ilyen dimbes-dombos rész főleg nem ilyen panorámával  
lohran 2021. 04. 26. 23:34
Előzmény: #115403  Zoltán42
Kelenvölgy,Rózsavölgy abszolút gyenge levitézlett nem derűs helyek.
Római ősfás része jó lenne de nem süt be a nap és messze van a centrumtól.
A Várhegy,Naphegy,Gellérthegyeknél nem igen van jobb.
Utóbbiak egyesítik a legtöbb előnyt
Zoltán42 2021. 04. 26. 23:31
Előzmény: #115403  Zoltán42
Ha agglo akkor Diósdliget
Zoltán42 2021. 04. 26. 23:29
Előzmény: #115356  lohran
Igen a felső részei Sasadnak nagyon jók az alsó része picit nyomasztó az autópálya bevezetője miatt. Kelenvölgy, Rózsavölgy még egész jó szerintem meg a Római part Monostori úttól felfelé, de ha egyet kéne választanom talán 1 kerület magasabb részei Várhegy-Naphegy-Gellérthegy. 
lohran 2021. 04. 26. 23:29
Előzmény: #115401  Placi82
Budaörs prolis hely,nem jó oda kiutazgatni.
Placi82 2021. 04. 26. 23:25
Előzmény: #115388  upgrayeddAKS
Budaörs, túl nepesedett. Te amúgy milyen területen mozogsz. Érdekes figura vagy.:)) Széles a latóköröd. 

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók