Alexander_Greybeard

Regisztráció: 2020-04-20 21:55:20

Hozzászólások száma: 713

Utolsó hozzászólás: 2021-01-27 08:25


Tapasztalat: 3
Aktivitás: 4
Népszerűség: 5

Kedvenc topikok db Utolsó hozzászólás

101 671
2020. 12. 09. 19:20
32 274
2020. 12. 09. 22:49
1 124 548
2020. 12. 09. 22:41

utolsó 20 hozzászólás

Lakás/Ingatlan árak topik szombat, 14:37

Balatonról könyvet lehetne írni elrettentő példaként. Egy világjárvány kellett egy valóban erős szezonhoz, de a tél járvány nélkül is egy nagy nulla lett volna szokás szerint. Nem lehet ott felfuttatni semmit, legyen az fürdő, kikötő, étterem vagy borászat. Állami támogatásokon vegetál az ottani turizmus nagy része. Nem is kell ennél többet írni róluk.
Ha csak valami gazdasági katasztrófa nem történik, akkor visszaáll a turizmus éveken belül. Ez már eldöntött kérdés, minden állam ügyelt arra, hogy a nehezen pótolható kapacitások (pl. légitársaságok) életben maradjanak. Ha lesz is valami korlát, ügyelni fognak rá, hogy ne bántson senkit sem túlságosan. A szállodák és lakáskiadók eszközei szükség esetén majd új tulajdonosokhoz vándorolnak. Szokásos műsor: aki túlságosan optimista volt, amikor befektetett, az most újratervez, ahogy tud.
Lakás/Ingatlan árak topik szombat, 13:11

Én egyáltalán nem hiszek a vidéki turizmusban Magyarországon. Még a Balaton is szép lassan haldoklik. Csak annyit írtam, hogy valószínűleg az airbnb sem hisz benne globálisan, csak mondani kellett valamit gyorsan.
Miért ne állna vissza a tömegturizmus max. 5 éven belül?
Lakás/Ingatlan árak topik szombat, 12:12

Az állam a pesti vízfej miatt próbál vidéket fejleszteni.
Az airbnb-t először a reáleszközök túlzott felértékelődése szívatta meg, aztán a politikusok világszerte a szavazók nyomására, most meg a vírus. Egyetlen kiút számukra, ha a vidéki (tehát nagyrészt belföldi) turizmust próbálják tolni. Muszáj nagyokat mondaniuk és alternatív irányokat keresniük mert a szállodák hanyatlása miatt 100 milliárd dolláros cég lettek de növekedési potenciál nem látszik hosszútávon. A tömegturizmus pár éven belül helyreáll, az nem sok idő és addig is olcsó a finanszírozás. De a víruson kívül minden más problémájuk megmarad vagy még rosszabb is lesz.
Financial Forecasts 2021. 01. 19. 10:02
Ha elfogadjuk, hogy a pénz értékmérő, akkor az inflációt (itt CPI, nem csak pénzmennyiség növekedés, hanem relatív mért növekedés a termékek és szolgáltatások tömegéhez mérten) meg lehet adni úgy is, mint a pénz kereslete és kínálata. Ha nagyobb a kínálat, akkor a CPI növekedik, ha kisebb a kínálat, akkor defláció felé haladunk pár köztes lépéssel. Ha az értékmérő fizetési eszköz (lightning network) és a vagyonmegőrző funkciót (véges számosságú digitális arany) akarod egybekötni, ahogy ezen a BTC community dolgozik, akkor belefutsz abba a problémába, hogy ez a két dolog ellentétes. Nem akarsz olyat elkölteni, ami hosszútávú értéket jelent számodra és nem tudhatod előre, mennyiért/mivel tudod pótolni szükség esetén. A fizetőeszköz kereslet nagyobb lesz, mint a kínálat.
Lakás/Ingatlan árak topik 2021. 01. 17. 12:11
Jó helyen ingatlant venni egyre nagyobb luxus.
Lakás/Ingatlan árak topik 2021. 01. 17. 10:44
Miért tévedés? Ugyanazt mondod te is, csak te nem érted, hogy miért.
Csóró családokban azért kell a sok gyerek mert együtt több lehetőséget tudnak szerezni (állami támogatás, munka), amiket aztán újra elosztanak egymás között. Fejenként ez nem nagy összeg de ha havonta összesen kevesebett tudnának keresni kisebb családdal, akkor egy ponton túl még kevesebb jutna per fő (határhaszon).
Középosztály környéken már nincs ilyen trükkökre szükség. Sőt, a több gyerek kisebb örökséget jelent fejenkét, ami hosszútávon lecsúszásba vezethet. Egyértelmű, hogy az élet nem olcsóbb, ahogy haladunk előre. Például, ha egy német család 2 gyermeke megörökli a szülők ingatlanát és egyéb vagyonát, akkor az elég tőke lehet, hogy hasonló életszínvonalon éljenek az unokák. 3 gyereknél ez már nagyon bizonytalan. De manapság már 2-nél is, ezért sok az egyke a közepes jővedelmű családokban. Ez az a világszemlélet, amit mindketten írunk. Minek több gyerek, ha csak egyet tudunk felnevelni úgy, hogy ne éljen rosszabbul, mint mi?
Milliárdosoknál már ismét nem ritka a nagycsalád mert van miből és marad is bőven a következő generációknak.
Lakás/Ingatlan árak topik 2021. 01. 17. 01:39

Hosszútávon a bérnövekedésed a real GDP növekedéshez kell igazodjon mert az extra termelés/termelékenység rád eső részét kapod meg. Azért van ez így mert az infláció a vállalatok költségeiben is jelentkezik, nem csak a fogyasztói kosárban.
2015 környékén vezette be az MNB az inflációs toleranciasávot, amit 2-4% között jelölt ki és 3%-ot adott meg ideálisnak. Ha ezt a 3%-ot vesszük a hosszútávú éves átlagos inflációnak, akkor a fent leírt korlát miatt 6%-nál nagyobb éves átlagos nominál gazdasági növekedés kell ahhoz, hogy az emberek fizetése az infláció mértékét meghaladóan tudjon növekedni. 6%-os nominál növekedésnél van az egyensúlyi pont, ahol épp akkora béremelést lehet adni, mint az infláció. A példádnál maradva adott időtávon 2% éves átlagos reál növekedés már 3%-os éves átlagos inflációnál is szegényedést jelent mert nincs miből 3%-os emelést adni, a cégek átlagosan 2%-kal növekedtek/lettek hatékonyabbak. Rövidtávon vannak kiskapuk (pl. deviza leértékelés bizonyos esetekben), viszont hosszútávon ezt a korlátot nem tudod megkerülni.
Egy gyors számolás (remélem pontos mert hajnal 1 után excel táblát szerkeszteni nem jó ómen):
Ha 2015-2025 időtávon az infláció évente átlagosan 3%, a reál növekedés évente átlagosan 2% (tehát a nominál GDP növekedés 5%, ami elég combos, ebből Magyarországon nagy hírverés volt legutóbb), a 2% növekményt meg is kapod a béredben minden évben, akkor 2025-ben a kezdeti 100 Ft béred a 2015-ös értéken számolva 91 Ft-nak felel meg. Ugyanez 4% reál növekedéssel (7% nominál) 111 Ft.
Ez az ingatlanok esetén azt jelenti, hogy a bérleti díjat sem tudja a tulaj emelni egy az egyben a KSH inflációs adatai alapján, hosszútávon a reál növekedés az irányadó (és persze a kereslet-kínálat aktualitásai de azt előre modellezni nem lehet, másrészt hosszútávon átlagosan a reál növekedést követik). Ha az infláció magasabb a reálnövekedésnél, akkor a bérleti díjon reálértéken számolva 10 év alatt már jelentőset bukik a tulaj. Az ingatlan felértékelődésében lehet bízni ilyenkor - jó lokáción sokszor be is jön - de vannak egyéb kérdések is. Ha az emberek szegényednek, akkor egyre kevesebb új ingatlan épül mert egyre kevesebb a potenciális vevő, a meglévők papíron felértékelődnek. Szegény ember viszont a használt ingatlant sem feltétlenül tudja megengedni magának, szóval ez a felértékelődés sokáig maradhat pénzügyileg realizálatlan. Közben pedig fel is kell újítani egyszer (20 év alatt többször is akár), ami sok pénzt visz el (ami közben értékének egy részét elveszítette a bekerülés óta). Sokszor nincs rá 1 forint sem, ahogy látjuk a hirdetéseket. Ezeket ajánlom végiggondolni mindenkinek, aki passzív jövedelmet és generációkon átívelő ingatlanvagyont akar építeni. Meg lehet csinálni, csak nem mindegy, milyen ingatlanokba fektetünk. Egy átlagos kétszobás lakás egy átlagos helyen nem biztos, hogy megéri 20-30 évre vetítve a mai bekerülési árakon. Vagy akár a 3-4-5 évvel ezelőtti árakon sem, ha tényleg jön egy nagyon nagy inflációs hullám a pénznyomtatás miatt miközben a növekedés érdemeben nem változik.
Elég csak szétnézni, a jelek már látszanak. A befektetők csak a legjobb lakásokat veszik meg (ami jelenthet minőséget vagy nagyon alacsony árat a hasonlókhoz mérve). Az átlagos új ingatlanok értékesítési ideje folyamatosan tolódik. A régi ingatlanok egyre lepusztultabbak de mivel alig van új, nem csökkentik az árakat sem. Abban bíznak, hogy egyszer majd jön valaki. Ha kell, akkor éveket várnak. Egy átlagos fiatal pár babaváró nélkül kevés eséllyel indul az ingatlanpiacon mert a fizetésük értéke nem elég nagy, nincs ki lebontsa a romhalmazokat. A gyerekvállalási kedv nagyon alacsony mert jövőkép nélkül nincs motiváció sem.
Lakás/Ingatlan árak topik 2021. 01. 16. 13:33
Ha nincs nyájimmunitás, akkor 5-10% az esély a fertőződésre a legjobb vakcinák esetén a teljes dózis után. Ha van, akkor szinte 0% mert kis eséllyel találkozol fertőzött emberrel úgy, hogy pont nálad nem használ az oltás. Az viszont még egyik oltásnál sem derült ki, hogy meddig hatásosak. 1-2-3 évente szinte biztosan kell belőlük új adag jelen állás szerint de ez legyen a legnagyobb bajom az életben.
Lakás/Ingatlan árak topik 2021. 01. 16. 12:30

Attól függ, mekkora a pénzromlás mértéke. Magas infláció ellen legfeljebb rövidtávon vád az ingatlan. Az tönkreteszi a teljes gazdaságot. Nincs lehetőség bérleti díj emelésre mert a bérlő sem kap béremelést, hiszen a vállalat, ahol dolgozik, éppen haldoklik. Nincs lehetőség jó áron eladni az ingatlant mert senki sem tervez hosszútávon az országban. Kivételek a legjobb ingatlanok, amire mindig lesz némi kereslet de ugye nem a panelről és garázsról beszélünk ebben esetben. Ami infláció ellen véd, az a külföldön tartott arany, a második útlevél és a külföldi lakás. Csak jól kell második otthont választani, az a nagy tudomány. Minden más csak hitegetés és politika.
Példának meg lehet nézni Törökországot. Stabilan 8-12% infláció volt évekig, aztán jött 25% 2019-ben. Most csak 15%, ami covid alatt a múlt ismeretében baráti. A gazdaságuk romokban. Szinte bárki kap török útlevelet, aki hajlandó 250k dollárért ingatlant vásárolni. A gazdagok már rég bebiztosították magukat külföldön, mindenki más pedig menekül, ahogyan tud. Meneküléshez pénz is kell, viszont manapság udvariasságból nevezik a lírát is pénznek. Fontos, hogy nem valami afrikai országról beszélünk, nem is Venezueláról. A 10% infláció szemre nem sokkal magasabb, mint a 3-4-5%, ami nálunk van. Milyen jó is lenne most Isztambulban lakást kiadni...
Lakás/Ingatlan árak topik 2021. 01. 14. 12:57
De azt ugye tudod, hogy az emberek nem azért várnak esést mert jó lenne olcsóbban venni és a maradékot befektetni, hanem azért mert ilyen drágán nem tudják megvenni? Nagyon nagy különbség. Ezért van az, hogy alig van tranzakció és minden normálisan árazott ingatlan napokon belül elkel. A többit meg árulgatják és nézegetik, aztán majd lesz velük valami, csak ki kell várni. Ez történik azokon a piacokon, ahol nincs miért esni az áraknak de növekedni sem tudnak már hova, cserében nincs fizetőképes kereslet.
Lakás/Ingatlan árak topik 2021. 01. 13. 14:18
Én ilyen alaprajz láttán környezetszennyezés miatt börtönbe küldeném a megbízót és a tervezőt is. De ettől még több generációnak is megfelelő, új, modern családi házat Budán sokkal olcsóbban nem találsz. Erre játszik a beruházó is. Valaki pont ilyet keres vagy egyszerűen nem lesz más választása. Addig sem bankbetétben vagy állampapírban áll a pénze, amíg a fehér varjúra vár. Ha mégsem jön, akkor lakásonként 60-ért eladja és így is hülyére kereste magát. BP meg szegényebb lett egy telekkel, amire valami értelmes is épülhetett volna de ez szinte senkit sem érdekel.
Lakás/Ingatlan árak topik 2021. 01. 13. 11:02
Budapesten jó ingatlanban lakni luxus. Aki ezt hamar felismerte akár tudatosan, akár tudat alatt, gyorsan vett, amíg tudott. Akinek igénye volt rá de pénze éppen nem, az sajnos lecsúszott. A jó ingatlanok (jó cím, modern fűtés, jó szigetelés, több fürdőszoba, élhető terek, garázs) nincsenek túlárazva. A tranzakciós számokon kár agyalni. Ami jó, abból arányaiban mindig kevés van, a rosszat viszont nem veszik meg (főleg nem horror árakon, lásd a tegnapi 60 milliós földszinti panel) mert annyiból már vidéken lehet venni nagyon jót. Mikor legutóbb néztem, Érden annyiban volt az új lakás, mint Pesten egy közepesen jó panel. Ez sajnos azt is jelenti, hogy aki jó ingatlanban lakik, az csak valami különleges ösztönző hatására fogja eladni (ami egy nagyon magas ár vagy egy váraltan élethelyzet lehet). A helyzetet pedig csak súlyosbítja, hogy BP-n belül a jó részek kvázi teljesen beépültek, már csak néhány kisebb lyuk maradt, bontani pedig nem divat (persze igény lenne rá). A legtöbb ember számára, aki még megengedheti magának a fővárosi ingatlant, a kompromisszumok maradnak. El fogják adni a most még kimagaslóan drága ikerházakat is. Olyan ez, mint amikor a tőzsde beárazza a jövőt. Most még keveseknek éri meg ezekért a több pénz, később viszont már ilyenek lesznek az átlagos árak (csak akkor még kevesebb közül lehet válogatni). 
Lakás/Ingatlan árak topik 2021. 01. 12. 18:44
Szerintem csak elírta az ingatlanos. Van hozzá nyárikonyhás klubszoba, így minimum 95,5 MFt. Valami gazdag vállalkozó tud belőle szivarszobát csinálni.
Lakás/Ingatlan árak topik 2021. 01. 11. 17:43
Nagyon helyes. Jó ilyen sztorikat is hallani.
Lakás/Ingatlan árak topik 2021. 01. 11. 12:25
A legtöbb háziállat rendesen tud viselkedni és nem tesz kárt a bútorokban. A gond inkább a szagokkal tud lenni. Persze nem mindig de ha egyszer igen, akkor sok szerencsét. Keress rá arra, hogy "kutyszag eltávolítás".
Financial Forecasts 2021. 01. 10. 01:41

A kvantumfizika megváltoztatta az életünket: tranzisztorok és számítástechnika, lézer, MRI, atomóra stb. De az elméleti alapjait 1930 környékén fektették le. 1900-ban több elektromos taxi volt New-Yorkban, mint belsőégésű. A Tesla újra feltalálta a spanyolviaszt, csak a gyártás lett hatékonyabb. 1969-ben a Holdon sétáltunk. Most vissza sem tudnánk menni és a technológia sem változott semmit sem, pedig azóta rengeteg dolgot megfejtettek az atomfizikusok. Ugyanúgy egy nagy robbanást lovagolnánk meg és ugyanolyan elven működő számítógépek végeznék a számításokat. A fúziós erőművekhez 20 évente még 20 év kell (az elmélete 100 évet nyúlik vissza). A cukorbetegség hatásmechanizmusa még mindig nem teljesen ismert (1920-as évek óta van inzulinos kezelés). A rákot még mindig csak eseti jelleggel lehet gyógyítani. Vírusok? Sok szerencsét. Tudnám még sorolni.
Én a saját kis buborékomban azt látom, hogy a jelenlegi fejlődés nem úttörő ötleteknek köszönhető hanem annak, hogy a nagyobb számítási kapacitásoknak hála a régi ötleteket jobban meg lehet valósítani. De ettől a mobiltelefon még mobiltelefon marad, aminek a matematikai alapjait az 1800-as évek közepén fektették le. Most mindenki a kvantumszámítógépektől várja a megváltást, talán jogosan. Csak ugye a számítási kapacitás növelése nem egyenértékű a világmegváltó ötletekkel.
Financial Forecasts 2021. 01. 09. 23:21

A 2007-09-es válság arról szólt, hogy a CDO-k és szintetikus párjaik hatalmas tőkeáttételt generáltak de mindenki biztonságosnak gondolta őket, ezért nagy összegben tartották a mérlegekben. A soha nem látott mértékű tőkeáttétel miatt egy kis megingás katasztrofálisan nagy kilengést okozott, ami hatalmas mennyiségű tőkét emésztett fel. Ez a technikai manifesztációja valaminek. De minek? Az MMT is csak tünete egy nagyobb gondnak.
A lényeg az, hogy produktívnak kell lenni ahhoz, hogy visszafizessük a hiteleket és ne másik hitellel váltsuk ki az előzőt. Produktívnak lenni viszont rohadtul nehéz mert ahhoz meg kell valósítani egy ötletet, ami később többet fog érni, mint a hitel kamattal és egyéb költségekkel együtt. A kamatok a jegybankok kezében vannak. Ha azt látják, hogy a profit termelés/produktivitás csökken, akkor vissza kell venni a kamatokból, különben a foglalkoztatást tekintve veszélyesen lelassul a gazdaság. Ezzel csökken a tőkeköltség, olyan vállalkozások is meg tudnak valósulni (vagy életben tudnak maradni), amik magasabb kamatok mellett esélytelenek. Fiskális oldalról ugyanez a helyzet. Ha az államkötvény lyukak foltozást szolgálja vagy kirakat-beruházásokra használják, akkor a kamatok fizetése egyre nehezebb feladat. Ha sikerült saját devizában eladósodni, akkor csökkenteni kell a kamatokat. Ha nem sikerült, akkor a csőd csak idő kérdése.
Ez a gond: nincs valódi produktivitás. Ezért van az, hogy mindenféle beteg papírt létrehoznak, hogy aztán nyereségesen kereskedjenek velük (CDO). Ezért van az, hogy minden ígéretre és legkisebb reményre is a csillagokig tolják bármelyik részvényt. Az MMT ugyanide vezethető vissza. Ha nincs produktivitás, akkor infláció is csak elenyésző mértékben jelentkezik (kicsi profitból nem lesz béremelés), szóval nyugodtan lehet nyomtatni és azt fiskális programokra költeni (mármint szerintük, én annyira nem vagyok nyugodt).
1929-ben majdnem ugyanez volt a sztori. A kamatok pont úgy viselkedtek, mint most. Annyi a különbség, hogy akkor aranyfedezetű volt a pénz, szóval nehezebben lehetett a tüneteket kezelni. Abból a válságból a technológia fejlődés hozott ki minket. Az ijesztő az, hogy ilyen mértékű fejlődés nincs a láthatáron.
Visszatérve a jelenbe, a kérésem változatlan. Aki a '"nagy összeomlást" várja, igazán leírhatna technikailag egy hatásmechanizmust is hozzá. Vannak korszakos igazságok de sok dolog változott az utóbbi 90 évben, szóval a kimenetel is jó eséllyel változik legalább egy kicsit.
Financial Forecasts 2021. 01. 09. 16:56

Mindig divatos volt pletykákra, várakozásokra és reményre megtolni részvényeket "hátha bejön" alapon. Annyi a különbség, hogy az ilyen játékokra most 2-3x pénz jut és a kockázatmentes hozam nullázódása miatt az embereknek bátrabbnak kell lenniük. Amúgy is mindig a befektetők mondják meg, hogy melyik cég mennyit ér. Mindegyik más módszerrel számol (vagy csak tippel) és ezek átlaga a piaci ár.
Ezzel még semmilyen rendszerhibát nem mutattál be.
Aki szerint a mostani helyzetben már kódolva van valami konkrét, ami a későbbi összeomlást hozza, az igazán kifejthetné. Vagy linkelhetne valami jó írást. Sok gazdasági oldalt követek a témában de mindegyik csak a saját portékáját tolja (arany, REIT, crypto stb.) vagy kongatják a vészharangot konkrét teória nélkül. Én meg komolyan kíváncsi vagyok mert ezzel lehetne igazán nagyot nyerni.

friss hírek További hírek

 • BÉT
 • Indexek
 • Deviza
 • Befalap
   • Forgalom
   • Nyertesek
   • Vesztesek