Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Freszelés kedd, 09:51
Nyilván az átlagnak jó lenne ha teljesen fel lenne számolva a rövidtávúzás meg a nem eu-sok vásárlása, mert talán lejjebb nyomná az árakat, megfizethetőbb lenne.
A világ folyását viszont én úgy látom, hogy kb. mindig a kisembernek/átlagnak lesz szar és érdemes mindig erre fogadni.
Szóval nem lesz kishazánkban a rövidtávú se betiltva (max valami lófütty, marketingelhető látszatizé, hogy tudjanak vele kampányolni, de közben azzal is, hogy azért még mindig van rövidtávúzás) és adóztatás se lesz nem eusoknak (vagy hasonló látszatvalami).
Murdoch kedd, 09:46
Előzmény: #236877  wantuu
Hajrá, na ilyen nálunk alighanem sose lesz. De tényleg globális probléma, először a rövid távos történetet kell minél jobban kilőni.
Pistike12 kedd, 09:26
Előzmény: #236877  wantuu
Igy kell ezt. 
wantuu kedd, 09:21
Spanyolország bejelentette, hogy akár 100 százalékos adót is kivethet az Európai Unión kívüli országokból származó ingatlanvásárlókra az ország lakhatási válságának kezelése érdekében, írja a Guardian.
https://telex.hu/kulfold/2025/01/14/spanyolorszag-100-szazalekos-ado-lakas-haz-vasarlasa-nem-europai-unios-allampolgarok
lacikonyha kedd, 08:58
Előzmény: #236872  DaGi

a ncseednek abban igaza lehet, hogy ami van az van
lehet pl siránkozni rajta, szörnyülködni miatta, cinikusan viccelődni vele, vagy jobb híján egyszerűen látni és elfogadni
hamár megváltoztatni nem
lacikonyha kedd, 08:50
Előzmény: #236873  lacikonyha

kiegészítés
.
a pistike fókuszában (legalábbis az írásai alapján) a gazdasági, pénzügyi banki környezet ismerete általánosan, trendjeiben, részleteiben egyaránt
az enyémből ez eléggé hiányzott, viszont helyette napi frissítéssel ott volt a potens piaci aktorok viselkedésének, hajlandóságának közvetlenül begyűjtött részletes ismerete kiegészítve a személyes kontaktálási módszerek folyamatos finomításával, fejlesztésével
.
az eltérés jelentős a módszert illetően, az eredmény nem annyira
lacikonyha kedd, 08:18

az izomagy és a pistike írásait viszonylag érdeklődve és csodálattal olvasgatom, és mindig olyan érzés fog el közben, mint amikor borászok litániáit hallgatom, vagy olvasom
csodálom őket a tudományukért és az abba vetett hitükért is
és tudom, hogy képesek hasznot húzni belőle, jelentőset is
és kicsit irigylem dumájukért és a dumálókájukért is őket
.
viszont a pistike és az izomagy ingatlanvagyon építési módszereitől tök eltérőt láttam és másoltam:
hogyan kell  felkutatni és elérni az olcsón vásárlást, eleve tudva azt hogy kik azok és hogyan kell elérni őket,majd tálalni azoknak akiknek jóval drágábban rövidesen el lehet adni és a két akció között mit kell mozdítani rajtuk
az a "mozdítás" gyakran nem igazán fizikai jellegű, vagy csak kis részben, mértékben (kb max olyan mint a sárgarépa megtisztítása a rátapadt földtől, mielőtt a kofa kiteszi a pultra, de néha elég átvinni más placcra és ott kínálni, egy egészen más személy által, egész más körettel)
.
persze ez nem más mint rövidtávú spekulatív ingatlanügylet, a régi Pest területre kikísérletezve
nekem működött kiválóan 2010-14 között majd a tök más általános helyzetben 15-19között is, a hírek szerint ma is működik
(bár a berlini szerint ilyen nincs is)
.
viszont kb egy olyan témájú bővített mondatot sem tudtam volna eközben kifaragni, amiből pl a pistike álmából felkeltve is tudna egy levegővel100-t is,menet közben nem éreztem a hiányát egy szemernyit sem, de ma már irigylem, erősen irigylem
.
DaGi kedd, 08:06
https://www.oc.hu/ingatlanok/H495519
954k/m2, Ujduba. 
Igazabol nem hozok tobb linket. Ugyanis egyaltalan nem erdekelnek a panelek. De a kepzelt multbeli es kepzelt jelenlegi arak kapcsan megfigyelheto pszichotikus magatartasformak mar sokkal jobban.
EURHUF_goes_to_haven kedd, 08:06
Előzmény: #236861  Pistike12
Igen csak az ami volt akkor mikor " olcsók" voltak az nem biztos, hogy mégegyszer megismétlődik.
Persze saját célre ok, illetve ha befektetésre megy akkor is, csak akkor már egy 400% árnövekedéssel én nem számolnék 10 éves távon. (ettől még persze előfordulhat, csak kétlem)
EURHUF_goes_to_haven kedd, 08:02
Előzmény: #236859  N0MAD
Én speciel ezt tettem. 2021ben 32 évessen. Felvettem hitelt úgy hogy a folyósítás hónapjában mondtam fel, országot váltottam, és amit KP ban kifizettem + albérlet kaució stb vel szépen le is mentem 0 ra. Volt hogy az utolsó 100€ ból kellett kihoznom a kaját a hónapra....  De megjött a fizu, ment a cashflow így nem volt gond. Azóta 2x vol hogy lecsökkent a likvid tartalék, mikor autót vettünk 1 év után és mikor előtörlesztettünk (felvett hitel 21% át). De ekkor is maradt kb 3 hónap vésztartalék.
Azóta folyamatossan növekedés. Bíztam benne, mivel munkahely váltás volt így volt benne rizikó, de nem volt kezelhetetlen. Közben a hitelen inflálódott, könnyen fizetem + albérletet is, már pár hónapja meglenne, hogy végtörlesszek, de további Ft romlást várok, kivárok. 
Az első hónapokban voltak álmatlan éjszakáim és hetente néztám át a családi költségetéses excelt, hogy megnyugtassam magam...(akkor egyedüli keresőként az első hónapokban) most van, hogy fél évig rá se nézek. Befektetésen gondolkodunk, illetve önerő gyűjtésen egy következő ingatlanra. 
Nem mondom, hogy most 2025 és 26 ban ezt 1:1 ben ugyanígy megcsinálnám, mert a környezet jóval rizikósabb, de ha van egy jó terv amit 100x végig számoltál fejben, és az elején is egy kis tartalékkal állsz neki akkor működhet. Ha az elején 0 tőke és maxi hitel, vagy röghözkötéses támogatások (csok,babaváró stb) akkor persze sülhet el nagyon rosszul is.
EURHUF_goes_to_haven kedd, 07:16
Előzmény: #236829  izommanujra
Azt azért tegyük halkan hozzá, hogy most van egy hihetetlenül kedvező adózása az albérleteknek... amit a kormányzat 1 db tollvonással úgy húz át, hogy a sercegés a papíron egy kés lesz a te FIRE torkodon... 15% elyett lesz egy 30-40 % akkor mi lesz? (mert ez se épp normális mi itt megy) Nadrágszíjj meghúzása és tesco párizsi ? Ha valami miatt magyarországon megint elszabadul az infla és boldog boldogtalan elhagyja az országot akkor mi lesz ? Te megfogtad az összes tojásod és egy fém dobozba tetted az MZ hátsó ülésére spaniferezve... aztán uccu át a mezőn... 
Spiller kedd, 00:51
Előzmény: #236820  izommanujra
Csinald a dolgod es annyi.azt csinald ami neked fekszik es sikeres. Elmondtad aki erti erti aki nem az igy jart. Atadtal egy gondolatsort. Stilus meg ilyen mindenki hamozza ki amit tud ha nem akkor atteker. Van aki a penzt szamolja sokan meg csak a lájkokat. Kinek mi. Ha elegedett vagy, nem fuggsz senkitől, ez a siker a boldogsag es a gazdagsag első foka. Nem kell semmit bizonygatni. De ha kamuztal akkor kisebb vagy mint a lajkvadaszok. 
Placi82 hétfő, 23:17
Előzmény: #236860  Pistike12
Vigyázz Pisti, Nem így van az azért ahogyan mondod. 
Az hogy, 2016 tol2024 ig jó volt hitelesnek lenni sőt szuper, mwrrt az állam minden pénzügyi kockázatot a maga szektorban magára húzott, és minden pénzügyi  analfabéta, jobban járt mint a sokat agyalo közgazdász nagydoktor, aki már akkor mérlegelte azon kockázatokat amik azóta 10 szeresere nőttek. Az egy dolog. De volt ennek reciproka is hogy se forint se CHF hitelesnek nem volt jó lenni 2008-2016ig szinten 8 év kontra 8 evig. 
Gondolkodjunk Belaim. Itten a lejtőn lefelé 100 km/h és globális gazdasági hatszelnel, bekapcsoltuk a nitrot!! Köszönjük jegybankok! :) 
Most szerintem meg jön az emelkedő, szembe meg. Csak most kezd fújni a 100km/h globális szembeszél, és nem nitro nincs de már benzin se. Szvsz. 
Szóval az a baj az emberekkel hogy rövid a memóriajuk. Mint az aranyhalaknak.  Jó hosszan megeroszakoltak a jó ciklust. A rossz ciklus is igencsak jó hosszú lesz...... 😉. 
Pistike12 hétfő, 23:08
Előzmény: #236864  N0MAD
Nem lehet negativsn hozzaallni a dolgokhoz es minden kockazatot kizarni. Ha a kezelesere van megoldas, az mar jo.
Ezert is csinaltam a hitel kotveny kombot ingatlanfedezettel. Mar jo regota arbitrazs van. Aki nem vak az lathatta, hogy ebbol infla leszves kamatemeles. O-nal nincs nagyon lejebb kamatban, es erre volt arbitrazs lehetoseg... Latszik is az mnb merlegen... Sok ceg is ebbol el... Azert nem doltek be meg, mert az ingyenpenzt fialtatjak... Igazi csoda... 
Ha doltem volna akkor elmeleti veszteseget szenvedek, de gyakorlatit nem, mert a tegla marad, de ha atomszar lett volna akkor doltem volna, de ha mindentol is parazik az ember, az vegyen kotvenyt😀
N0MAD hétfő, 22:58
Nyilván nem veszi azonnal, én több evet is mondanék árverezésig nem csak egyet. 
Csak épp a vegrehajtónál pikpakk lesz a tartozás az igatlan piaci értékénél nagyobb. Ne kelljen leírnom a vegrehajtös sztorit mindenhonnan ez jött. 
És nem válságban lesz az eladás pozitív egyenlegű. Es nem a tőkerész kopik a leggyorsabban a tartozásból.
(Tudom, annuitásos, na azt pont annyian szerzodik mint a biztosítást)
Pistike12 hétfő, 22:58
Az utolsot 2019ben vettem. A faszi 2011ben szallt el. 8 evig tartotta a ban restrukturalassal!!!
Egyedult az ETT a szopas, mert a kedves kormanyumnk, a csaladvedo, a megmento, a nem zsidokarvalytoke nem engedinel az ETTt a gyerek teljesulese ellenere sem, csak ha arverezik a hazat!!! 
A nagysemjenzsotinovakkatinka... 
Tehat egy bank nem tud adossagot elengedni egy kozos ertekesitesnel 10 even belul, csak az erverezes eseten... 
Nagysegitsegezacsaladoknak... 
Placi82 hétfő, 22:57
Kinek nőtt 10% felett a bére? .. Most nézem a kis kozhiteles adat táblázataimat és azt nézem hogy 12 hónap alatt megint a High press economy útjára léptünk?!Azaz közel. 10%al növekedett a kibocsatott likviditas és pénz mennyiség kínálat  bővítés. Ez az almoskonyvek szerint ha figyelembe veszem az ipari termelési indexet és kontextusba helyezem a GDP növekedéssel, akkor ez durván egy 8.5%os infláció lesz majd   kb azért lesz az időben eltolva cirka 1 év múlva.
Megneztem az EKB adatgorbet ott 3.3%koruli penzkinalat bővítést számoltam ki az elmúlt 12 hónapra... EUs átlag GDP vel és Ipari indexel beszerzési indexel kb 2% inflacio lesz az eurozonaban. Cirka. 
Na mindegy azon gondolkodom, hogy lesz 2025 ben hogy lesz itthon realber novekedes, ami taptalajt adhat az ingatlan piacnak. Kíváncsian várom a kreatív KSH számokat a jövőben. 
Erről jut eszembe egy jó vicc. 
Cegtulaj főkonyvelot akar felvenni. 
Jön az 1 jelentkező 
Kérdezi tőle a főnök. Mennyi 2*2.
-konyvelo ravagja 4.
Második jelentkezotol ugyan ezt kerdezi 2*2 mennyi? 
Könyvelő válasza termeszeszetesen 4!
Jön a harmadik könyvelő az allasinterjura. 
Kérdi tőle is főnök mennyi 2*2
-Mire a könyvelő.  Mennyi legyen főnök úr? Azonnal fel lett véve az állásra. 😀😉. 
Na joccakat uraim! 
Pistike12 hétfő, 22:52
Előzmény: #236859  N0MAD
Az hogy ren igy csinalom az egy dolog. 2xx millio at ingatlanvagyonom. Ha akarom 1 ev alatt megnovelen 20-30%al is, csak melobes energia kerdese. Meg egy kis kockazatvallalas. 
Ahogy lent irtam, ezek az slapfeltetek. De fiatalon 6 hsvival is siman vallalhato. 
Foleg egy piac sljsn levo panellel. Azt mindig viszik. Csakbar kerdese. Aki nem volt fatoku siman nyert egy ev alatt brutto 10milliot egy panelen, ha volt egy 10m beugroja. 

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek